Door GUUS HETTERSCHEID — gepubliceerd op 20 maart '17 08:00
Hoe Jörgensen zichzelf verrast als 'mvp' in Eredivisie


Weer schoot Nicolai Jörgensen koploper Feyenoord te hulp, met zijn negentiende competitiegoal van dit seizoen. Weer drie punten, na sc Heerenveen-uit: 1-2. Inmiddels is Jörgensen populairder in Rotterdam dan in geboorteland Denemarken. Nog zeven duels voor Feyenoord en 'the mvp'. En de Coolsingel komt steeds dichter bij.

Foto
Foto: Pro Shots

 De supporters worden echt met de week gekker. In positieve zin.

"Mike van Duinen? Lekker hoor!", zegt Jens Toornstra, waarna hij lachend omhoog kijkt. Een brede glimlach. Staand in een blauwzwart trainingspak kijkt hij in de catacomben van het Abe Lenstra Stadion naar het tv-scherm aan de muur waarop Excelsior - Ajax wordt uitgezonden. Excelsior is op voorsprong gekomen. "1-0?", vraagt Nicolai Jörgensen (26), net om de hoek gelopen, kijkend naar het tv-scherm. "Great", geeft hij aan.

Niet normaal
Hij was weer belangrijk voor Feyenoord, met zijn negentiende competitiegoal van dit seizoen. Jörgensen maakte dit seizoen negentien van de 68 competitiegoals van Feyenoord en was tien keer de man van de assist. Dat maakt hem tot the most valuable player in de Eredivisie. Mvp, zo wordt hij ook door teamgenoten genoemd. Het is een bekende term in de NBA, waar Jörgensen groot fan van is.

Jörgensen, opgegroeid in de gemeente Ballerup, dicht bij Kopenhagen, vindt het allemaal mooi: wat hem overkomt en hoe hij presteert dit seizoen. Nee, verwacht had Jörgensen het niet, toen hij, gekocht van FC Kopenhagen, in juli in de helikopter stapte bij de open dag van Feyenoord. Zweet stond op zijn voorhoofd en in zijn handen. Hij trok wit zelfs weg, verklaarde teamgenoot Brad Jones, toen ook zittend in de helikopter, al eens. Fijn voelde Jörgensen zich niet, zo hoog.

Nu, zo'n acht maanden later is Jörgensen topscorer in de Eredivisie en Feyenoord koploper, nog steeds, sinds speelronde één. "Dit had ik allemaal niet zien aankomen toen ik vorig jaar zomer bij Feyenoord tekende. Wel gehoopt", zegt hij tegen ELF Voetbal. "Ik ben heel blij en heel trots dat ik met negentien goals en tien assists zo belangrijk kan zijn voor dit team. Als ik voor het seizoen tegen familie en vrienden had gezegd dat ik half maart deze statistieken zou hebben hadden ze mij uitgelachen. Het is ook niet normaal. Ik heb mezelf zeker verrast bij Feyenoord."Toverdrank
Zijn moeder is accountant en vader runt een kartcentrum. Jörgensen komt uit een sportgekke familie, gaf hij al eens aan. Hij heeft een oudere zus en een jongere broer, die een keer op proef mee mocht doen met Feyenoord Onder 19. Vader is er altijd bij. Hij vliegt voor iedere wedstrijd vanuit Kopenhagen naar Nederland om zijn oudste zoon te zien. En soms rijdt er een minibusje met familie en vrienden vanuit Denemarken naar De Kuip.

In Rotterdam-Zuid wordt Jörgensen vergeleken met voorgangers als John Guidetti en Graziano Pellè. Zelf wil hij er niet te veel bij stilstaan. "Je kunt ons hooguit met statistieken vergelijken, maar we zijn allemaal andere personen en andere type spitsen. Ik wil niet de nieuwe Guidetti of Pellè zijn. Ik ben Nicolai Jörgensen. Ik hoop dat de mensen mij ook waarderen voor wie ik ben."

Tegen sc Heerenveen scoorde Jörgensen weer. Een intikker, vlak voor de doellijn. "Ik moet het doelpunt nog maar een keer op tv terug kijken, want ik heb eigenlijk geen idee hoe die bal bij mij terechtkwam. Het was een jungle van mensen. Opeens lag die bal voor mijn voeten en ik tikte 'm binnen. Het was my ugliest goal, maar een hele belangrijke. Vandaar ook die ontlading."

Jörgensen pakte de bal uit het doel na zijn goal, rende al schreeuwend weg en schoot de bal het publiek in. "Er kwam wat frustratie uit. We waren niet blij met de eerste helft, daarin haalden we niet ons normale niveau. Het was een zware wedstrijd, op een zwaar veld, met een tegenstander die er fel op zat. De tweede helft ging veel beter. Wat er in de rust in de kleedkamer is gebeurd? We hebben goed met elkaar gesproken. Er kwam geen toverdank of pilletje aan te pas, haha."Klassieker
Of Jörgensen in de interlandweek terugkeert naar Denemarken is nog even de vraag. Hij werd tegen sc Heerenveen vlak voor het einde van de wedstrijd naar de kant gehaald. Met een lichte liesblessure, zegt Jörgensen. "Het is een beetje stijf. Misschien dat ik in Rotterdam blijf tijdens de interlandperiode. Ik neem geen risico's, maar ik moet het nog met de dokter overleggen..."

"No... 1-1...", zegt Jörgensen en kijkt naar het tv-scherm. Ajax komt op 1-1 tegen Excelsior.

Op 2 april, over twee weken, is het Ajax-Feyenoord in de Amsterdam ArenA. "Het wordt vast een mooie wedstrijd. Er staat veel op het spel. We gaan naar Amsterdam voor een overwinning, maar als we met een punt terugkeren is er ook nog niets aan de hand, hè?", aldus Jörgensen.

Hij kijkt opzij kijkt en ziet dat teamgenoot Tonny Vilhena bij een aantal journalisten gaat staan.

"Het zou mooi zijn als Tonny erbij is, maar het is afwachten wat betreft zijn mogelijke schorsing. Tonny is heel belangrijk voor ons. Nu ook weer, met zijn doelpunt. Tonny en Karim El Ahmadi zijn de belangrijkste spelers in ons team, dat heb ik al vaker aangegeven. Zij zijn de motor van het team. Maar als Tonny niet kan spelen zal ongetwijfeld iemand anders zijn positie goed gaan invullen."

Richting De Klassieker zal het ook vast weer over Nicolai Jörgensen vs. Kasper Dolberg gaan.
"Ach ja, dat hoort er bij. Het is ook wel mooi dat zowel bij de nummer één als twee in Nederland een Deense spits speelt en ook veel scoort. Ik verwacht dat er veel Deense journalisten naar Amsterdam komen. Kasper en ik krijgen best veel aandacht in Denemarken. De mensen daar zijn trots op onze prestaties."

Bij een overwinning op Dolberg en Ajax komt de titel wel heel dicht bij voor jou en Feyenoord.
"Het klinkt een beetje boring, maar we kijken nog steeds van wedstrijd tot wedstrijd. We moeten onszelf geen extra druk opleggen. Dat het voor de fans steeds spannender wordt snap ik wel. Ze worden met de week gekker. In positieve zin. Iedereen is enthousiast. Ook naar mij. Ik ben hier populairder dan in Denemarken. Het maakt me trots dat de fans mijn naam scanderen. Het zou mooi zijn als we deze voorsprong vasthouden. Nog zeven duels... En dan hopelijk time to party. We komen dichter bij."


Reageer op dit nieuwsbericht

2000 karakters over
 • :)
 • ;)
 • :D
 • ;D
 • 8)
 • :S
 • :(
 • :o
 • :@
 • :$
 • :1

Reacties

Avatar redknap
Was toch een intikker. Dan was "de geschorste" Vilhena een mooiere.
Reacties 0 Reactie
-
Kudos +0
+
2000 karakters over
 • :)
 • ;)
 • :D
 • ;D
 • 8)
 • :S
 • :(
 • :o
 • :@
 • :$
 • :1

Binnenland en buitenland - Laatste nieuws

RSS
Nieuw hoofdstuk in jongensboek Feyenoord-jeugdspeler Bangura
De benefietwedstrijd van Feyenoord stond woensdagavond in het teken van onderzoek naar sikkelcelziekte. Daarnaast was..
24-03 NLD binnenland
Bulgarije - Nederland: alle feiten en cijfers op een rij
Het Nederlands elftal speelt zaterdagavond een belangrijke wedstrijd in en tegen Bulgarije. Een nederlaag kan de ploeg..
24-03 Oranje binnenland
Deze vijf toptalenten gingen Redan voor en verlieten Ajax
Opnieuw raakt Ajax een talent uit de jeugdopleiding kwijt. De zestienjarige Daishawn Redan verlaat Amsterdam, nog voor..
24-03 Nederland binnenland
Waarom Luuk de Jong de meest logische vervanger is van Janssen
Een dag voor Bulgarije-uit moest bondscoach Danny Blind al keuzes maken. Spits Vincent Janssen haakte af met griep en..
24-03 NLD binnenland
Zelfs Hristo Stoichkov kan niet winnen van de dood
Vraag een gemiddelde Europeaan naar de naam van de beste Bulgaarse voetballer aller tijden en negen van de tien zal an..
24-03 WK 2018 binnenland
Vijf clubs die het stadion wél vernoemden naar clubiconen
Het Johan Cruijff Stadion. Heel voetbalminnend Nederland lijkt het er over eens dat dit zo snel mogelijk de nieuwe naa..
24-03 Nederland binnenland
De Vrij komt bij transfer in illuster rijtje
Stefan de Vrij lijkt op weg naar Internazionale, dat volgens Gazzetto dello Sport een akkoord heeft bereikt met de Ned..
24-03 Italië buitenland
Oranje uit al acht interlands ongeslagen
Toen Nederland en Bulgarije elkaar voor het laatst troffen, een kleine drie jaar geleden, zag de voetbalwereld er heel..
24-03 Oranje binnenland
Oranje en de man van honderd miljoen
Het Nederlands elftal focust zich momenteel op het belangrijke WK-kwalificatieduel met Bulgarije van zaterdagavond. Di..
24-03 Italië buitenland
Mooiste momenten van deze afzwaaiende Bundesliga-held
Kevin Kurányi zat al sinds vorige zomer zonder club, maar zette vrijdag officieel een punt achter zijn voetballoopbaan..
24-03 Duitsland buitenland
Een reconstructie van de Arena-discussie
Precies een jaar werd de voetbalwereld geschokt door het overlijden van Johan Cruijff. Al snel kwam er een lobby op ga..
24-03 Nederland binnenland
Ex-reservedoelman moet Luis Enrique doen vergeten
Juan Carlos Unzué. Bij velen zal de naam geen belletje doen rinkelen. Toch wordt de Spanjaard waarschijnlijk snel were..
23-03 Spanje buitenland
Top-3 kan gerust aankloppen bij Ünal
Enes Ünal (19) hoopt ook volgend seizoen in Nederland te spelen. Althans, dat zegt zijn zaakwaarnemer Batur Altiparmak..
23-03 Nederland binnenland
Jong AZ: ijzeren discipline als geheim
Jong AZ is dit seizoen verreweg het beste team in de Tweede Divisie. De jonge Alkmaarders staan een straatlengte voor..
23-03 Nederland binnenland
Van Marwijk nu dichter bij Rusland dan Blind en Oranje
Bondscoach Bert van Marwijk ligt met Saudi-Arabië op koers om een ticket te veroveren voor het WK in Rusland. De Saudi..
23-03 WK 2018 buitenland
De grote Bulgaars Voetbal Quiz: Test jouw kennis!
Oranje neemt het zaterdag in Sofia op tegen Bulgarije. Bij winst blijft het Nederlands elftal op koers voor de tweede..
24-03 NLD binnenland
Arjen Robben, evenveel interlands gespeeld als gemist
Oranje bereidt zich deze week met Arjen Robben (33) voor op de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije. De captain va..
23-03 Nederland binnenland
Twentse voorganger van 'Slag om Beverwijk'
Precies twintig jaar geleden, op 23 maart 1997, gingen hooligans van Feyenoord en Ajax elkaar te lijf langs de A9 bij..
23-03 Nederland binnenland
Nooit won het Nederlands elftal in Sofia, nu wel?
Oranje vervolgt de WK-kwalificatiereeks zaterdagavond met een uitwedstrijd tegen Bulgarije. Drie keer eerder speelde h..
23-03 Oranje binnenland
Niet de eerste 'Traumtor' van Podolski
Lukas Podolski (31) nam woensdagavond in stijl afscheid van het internationale podium. Met een pegel in de kruising te..
23-03 Nederland buitenland
Justin Hoogma: uit de schaduw van zijn vader
De huidige interlandperiode is voor Oranje Onder 19 cruciaal. Het vlaggenschip van de Oranje-jeugd moet namelijk kwali..
23-03 Nederland binnenland
Sem de Wit, ambitieuze Dutch pancake king in Vancouver
Je vindt ze niet alleen in Engeland, Duitsland, Spanje, Italië of Frankrijk, maar ook in andere, soms zeer exotische l..
23-03 Verenigde Staten buitenland
Dit zijn de sterspelers van Bulgarije
Zaterdag neemt Oranje het op tegen Bulgarije in de strijd om kwalificatie voor het WK van 2018. De spelers van het Ned..
22-03 Nederland binnenland
Bas Dost is beter dan ooit
Bas Dost verkeert dit seizoen in uitstekende vorm bij Sporting Portugal. Toch gaf de spits aan dat hij niet zeker weet..
22-03 Nederland binnenland
ESM-concurrenten lachen om twijfel over Dost
Met Bas Dost (27) hebben 'we' voor het eerste sinds lange tijd weer een Nederlander die zich in de absolute top van he..
22-03 Nederland binnenland
Bulgarije en de schoenen van Cruijff
Zaterdag staan Nederland en Bulgarije voor de elfde keer tegenover elkaar in het veld. Van de voorgaande tien interlan..
22-03 NLD binnenland
Vijf redenen waarom Huntelaar terugkeert naar Ajax
Op 13 april keert Klaas-Jan Huntelaar terug in de Amsterdam ArenA. Niet in de hoedanigheid die een deel van de Ajax-aa..
22-03 Nederland binnenland
Het bijzondere verhaal van Oleksandr Zinchenko
Een rasvoetballer. Beweeglijk, slim, ijverig. Bij PSV leren ze Manchester City-huurling Oleksandr Zinchenko (20) steed..
22-03 NLD binnenland
Dost scoort bijna doelpunt per wedstrijd méér dan Janssen
Danny Blind heeft de keuze al gemaakt, maar houdt Nederland nog even in spanning over de invulling van de spitspositie..
22-03 Nederland binnenland
Manolev, Mihaylov en Popov: herken jij ze (nog) allemaal?
De mannen van bondscoach Danny Blind wisten bij aankomst bij het Nederlands elftal nog bijna niets van opponent Bulgar..
22-03 Nederland binnenland
Duitsland tegen Engeland: wederom een historisch treffen?
Duitsland ontvangt woensdagavond in eigen huis de nationale ploeg van Engeland. Voor het eerst in de onderlinge histor..
22-03 Nederland buitenland
Moet Peter Bosz echt voor Kluivert kiezen in plaats van Traoré?
Bertrand Traoré beleefde afgelopen zondag, evenals het gehele team van Ajax, een ongelukkige wedstrijd tegen Excelsior..
21-03 Nederland binnenland
Feyenoorders, test je kennis van het kampioensjaar!
Feyenoord werd in het seizoen 1998/99 voor het laatst kampioen van Nederland. Deze voetbaljaargang lonkt een nieuwe ti..
21-03 Nederland binnenland
Vertrekken deze talenten binnenkort ook naar Engeland?
Enkele jaren geleden was het nog bijzonder, nu lijkt het de gewoonste zaak van de wereld: Nederlandse jeugdspeler die..
21-03 NLD binnenland
Wat weten we van dat nieuwe Feyenoord-talent Kökcü?
Orkun Kökcü tekende maandag zijn eerste profcontract bij Feyenoord. De zestienjarige middenvelder ligt nu vast tot med..
21-03 Nederland binnenland
De Ligt of Hoedt, wat zeggen de cijfers over wie spelen moet?
Matthijs de Ligt en Wesley Hoedt zijn als debutanten opgeroepen voor het Nederlands elftal. Het is niet uitgesloten da..
21-03 Oranje (2) binnenland
Feyenoords benefietduel: zo ging het vorig jaar
Feyenoord speelt woensdag in de eigen Kuip een benefietwedstrijd tegen FC Dordrecht. De opbrengst van de kaartverkoop..
21-03 NLD binnenland
Schweinsteiger voegt zich bij Nederlandse enclave in Chicago
Het ongelukkige huwelijk tussen Bastian Schweinsteiger en Manchester United is voorbij. De Duitser vertrekt volgende w..
21-03 Verenigde Staten buitenland
Schweinsteiger naar Amerika, wie gingen hem zoal voor?
Bastian Schweinsteiger kiest voor Chicago Fire. Hij komt over van Manchester United. De 32-jarige Duitser gaat naar ve..
21-03 INT buitenland

We ontvangen graag feedback van enthousiaste lezers en abonnees. Neem snel contact op voor het ELF Voetbal Lezerspanel.

Inloggen
Nog geen account? Registreer je
Wachtwoord vergeten?