Laatste nieuws
10.55AZ-talent reageert onsympathiek na krankzinnige kopschop: ‘Dan ben je een hele kleine meneer zeg’
10.55Dumfries bekijkt toekomst bij Inter: 'Intern weten ze dat'
10.40VI: drie Feyenoorders waarschijnlijk bezig aan laatste maanden in Rotterdam
10.40'Horrorscenario voor Dest: PSV'er negen maanden aan de kant door blessure'
10.39‘What it Takes’ van Sarina Wiegman verkozen tot Sportboek van het Jaar
10.37Schmidt uitgekotst door Benfica-fans: 'Deze reacties zijn onacceptabel'
10.30Zirkzee drukt wéér stempel: 'Hij moet hard blijven werken'
10.19Klaassen over mogelijke terugkeer: 'Ik weet niet of ik hier volgend jaar nog ben'
10.17Bellingham heeft beroemde bewonderaar: Bolt imiteert Real-ster op rode loper
10.13Hoop op oproep van Koeman nog niet opgegeven: ‘Maar ik heb nog niets gehoord’
10.05Bologna zet tegen Roma reuzenstap richting Champions League door wondergoal El Azzouzi
09.55Inter pakt twintigste landstitel na winst op AC Milan in verhitte derby
09.50Van den Brom snapt niets van Ajax-vertrek: 'Werd op handen gedragen op Toekomst'
09.42Schmidt hekelt gedrag eigen fans: 'Dit zijn geen Benfica-fans'
09.39De Lang gezien bij topper in Denemarken: vier mogelijke Ajax-doelwitten genoemd
09.37PSV wil dolgraag verder met vier spelers, waaronder André Ramalho
09.32De Vrij komt uit spelersbus voor interview: 'Als het nodig is, dan sta ik er'
09.30'Tuchel gepolst als opvolger Ten Hag, Bayern praat met Rangnick'
09.14Crysencio Summerville schittert opnieuw en bezorgt Leeds United belangrijke zege
08.51Gimenez geeft reden voor vormdip: 'Daar lag het de tweede seizoenshelft aan'
08.46Krabbendam denkt te weten welke 3 spelers mogen vertrekken bij Feyenoord
08.45Engelse media overladen Leeds-uitblinker Summerville met complimenten
08.45Summerville stijgt weer tot grotere hoogte: 'Hij voedde het opwindende spel'
08.45'PSV wil door met Ramalho: verdediger heeft echter nog andere opties'
08.32Denzel Dumfries trekt boetekleed aan na rood in kampioensduel Inter: ‘Onhandig om het zo te laten escaleren’
08.24UEFA nog één stap verwijderd van uitbreiding EK-selecties
08.17Spannende periode voor Feyenoord in aantocht op transfermarkt
08.16Johan Derksen is helemaal klaar met Clarence Seedorf: ‘Vier keer gefaald’
08.12Losse heupjes: Dumfries gooit dansmoves en duikt tussen fans na Scudetto-zege
07.56De Mos ziet 'voordeel voor PSV' in blessure Dest: 'De elf miljoen kan streep door'
07.51Moniz en voormalig PSV'er maken seizoen af bij Zwitserse topclub
07.51Moniz en vergeten ex-PSV'er maken seizoen af bij Zwitserse topclub
07.45Nederlanders geen 'nestors van succes' bij Scudetto Inter: 'Is luxe alternatief'
07.34Milan van Ewijk drijft topspelers Manchester United tot wanhoop: ‘Het maakt me wel trots’
07.30Voetbal op tv: Londense kraker en halve finale Coppa Italia
Resultaten x
Binnenland

Het bijzondere verhaal van Oleksandr Zinchenko

Een rasvoetballer. Beweeglijk, slim, ijverig. Bij PSV leren ze Manchester City-huurling Oleksandr Zinchenko (20) steeds beter kennen. Wat velen in Nederland nog niet weten is dat de veelbelovende middenvelder een bijzonder verhaal met zich meedraagt. Over een politieke rel in Oekraïne, een paspoortaffaire en een geknutselde foto met Andriy Shevchenko.

22-03-2017 10:56 door Redactie ELF Voetbal

Terwijl de rest van de selectie al de warmte van de douche heeft opgezocht oefent Oleksandr Zinchenko op zijn vrije trap. Luc Nilis kijkt toe. Goedkeurend. Verder is het trainingsveld van De Herdgang leeg. Alleen een ijzige decemberkou houdt de twee linkspoten gezelschap. "Zo gaat het altijd. Alex gaat altijd pas als laatste van het trainingsveld af", zegt een vriendelijke bardame, en wijst met haar uitgestrekte linkerhand naar het veld. Met haar rechterhand strijkt ze met behulp van een strijkijzer de plooien van een Oekraïense vlag glad. Ideetje voor de fotoshoot, die voor even later op de planning staat. Ze kon de weinig succesvolle strijkpogingen van de ELF-delegatie niet aanzien en had besloten zelf het heft, of in dit geval het strijkijzer, in handen te nemen. Gastvrijheid met een zachte g.

Als Zinchenko het even later genoeg vindt op het trainingsveld en ons opzoekt is de tolk inmiddels gearriveerd. Een vriendelijke begroeting volgt, in het Russisch. Zo vaak krijgt Zinchenko niet de kans om een van de twee talen die hij machtig is te spreken. Bij PSV moet hij het doen met zijn beperkte kennis van het Engels. De Russische begroeting is overigens niet om politieke redenen, benadrukt hij. In huize Zinchenko, een dikke honderd kilometer ten westen van Kiev, werd en wordt Russisch gesproken. Geen Oekraïens. Niet ongebruikelijk, vertelt onze tolk ons later.

De vlag hangt inmiddels met dubbelzijdige tape aan de muur, de koffie pruttelt, en door de speakers van de kantine klinkt de van machismo doordrenkte stem van Tupac Shakur, met zijn klassieker Changes: "My momma didn't raise no fool." Hetzelfde geldt voor de moeder van Zinchenko, zo blijkt als hij zich als een ware gentleman ontfermt over de jas en sjaal van de gevleide tolk. "Of dat Oekraïense manieren zijn? Nee hoor, gewoon de manieren die mij zijn bijgebracht door mijn ouders", vertelt Zinchenko. "Ik ben opgevoed door drie ouders: mijn moeder, mijn vader en mijn stiefvader. Mijn stiefvader woont bij ons sinds mijn elfde. Ik heb heel veel meegemaakt. Ik ben mijn ouders zeer erkentelijk voor wat ze allemaal voor mij gedaan hebben. Mijn moeder heeft veel moeten meemaken toen ik klein was. Ik was ziek. Tot mijn eerste verjaardag had ik serieuze problemen met mijn gezondheid. Daar was veel geld voor nodig. Ziekenhuisbezoeken. Verder wil ik daarover niet in detail treden. Mijn moeder heeft me met succes grootgebracht. Daar ben ik haar dankbaar voor."



CONTROVERSE

De gezondheidsproblemen in zijn jeugd, de echtscheiding van zijn ouders: het waren de eerste van vele hindernissen en valkuilen die Zinchenko tegenkwam op het pad dat leidde naar een carrière in het profvoetbal. In geboorteland Oekraïne geldt hij als een van de meest belovende talenten, maar toch kleeft aan zijn naam vooral controverse. De aanleiding: een pikante overstap van Shakhtar Donetsk naar FK Oefa. Van een voetbalreus naar een voetbaldwerg. Van een stokoude, roemrijke en met sterren bezaaide topclub naar een club die pas in 2010 is opgericht en nog moest beginnen met zaaien. Van een kleedkamer vol peperdure Brazilianen naar een kleedkamer vol mogelijkheden. Maar voor een deel van de Oekraïense bevolking was het vooral: van Oekraïne naar Rusland. De vijand.

De annexatie van De Krim was net een feit en de onrust had ook Donetsk bereikt. Het kruit dwarrelde nog neer over de straten van Simferopol toen Zinchenko zijn vertrek bij Shakhtar aankondigde en de oprukkende grens met Rusland overstak op zoek naar een nieuw onderkomen. Plotseling was hij in de ogen van sommigen een wegloper. Of erger: een verrader. Aan de keukentafel in huize Zinchenko bleef men er kalm onder. "De beslissing om Shakhtar te verlaten hebben mijn ouders, zaakwaarnemers en ik gezamenlijk genomen. Er waren wel wat meningsverschillen, ook met het oog op wat er op dat moment in Donetsk gaande was. Het begon toen net mis te gaan. Toch ben ik altijd zeker geweest van mijn keuze. Ik heb er ook geen moment aan getwijfeld dat het goed zou komen met me. Natuurlijk waren er angsten, maar het waren geen angsten die mij naar Rusland dreven."

Maandenlang trainde hij mee bij Rubin Kazan, in afwachting van een contract. "Na vier maanden was ik het wachten beu. Er was mij van alles toegezegd maar niets werd waargemaakt. Toen heb ik mijn koffers gepakt en ben ik vertrokken, naar Oefa. Dat heeft me inderdaad behoorlijk wat kritiek opgeleverd, maar het maakt mij niet uit wat mensen over me zeggen. Iedereen heeft altijd commentaar. Door alle problemen die ik op dat moment in mijn leven al had meegemaakt was ik daar goed tegen opgewassen."



PASPOORT

De groeiende onvrede over de keuze van Zinchenko om naar Rusland te vertrekken bereikte het kookpunt toen vanuit Rusland berichten doorsijpelden over naturalisatie. Maakte spelen ín Rusland van hem een verrader, spelen vóór Rusland had hem in de ogen van veel Oekraïners tot een staatsvijand gemaakt. "Ik moet eerlijk zeggen dat ik er wel over heb nagedacht toen ik naar Rusland verhuisde, maar verder dan dat is het nooit gekomen. Achteraf ben ik daar heel blij om. Het was een gezamenlijke beslissing. Ik ben van nature eigenwijs, maar blijf altijd naar mijn familie luisteren. We hebben gezamenlijk besloten dat ik geen Russisch paspoort zou aannemen. "

Na onze vraag of hij zich honderd procent Oekraïens voelt wacht Zinchenko de vertaling van de tolk niet af. "Ja, honderd procent", zegt hij resoluut, en kijkt ons indringend aan. Hij wil er zeker van zijn dat zijn boodschap helder is aangekomen. Hoe zeer hij zich er ook tegen verzette, Zinchenko raakte ongevraagd verwikkeld in een politieke kwestie. "Ik heb me altijd zo min mogelijk bemoeid met politiek. Wat ik er wel over kwijt wil is het volgende: Oekraïne is mijn land, mijn thuis. Het doet me pijn om de huidige situatie in het land te zien. Het is ontzettend sneu voor mensen die zijn gestorven en nabestaanden die daar hun leven lang aan herinnerd worden. Donetsk is mijn tweede thuisbasis. Ik heb vrienden en kennissen die op dit moment in Donetsk wonen. Ik heb begrepen dat de situatie momenteel gestabiliseerd is. Er worden geen schoten meer gelost. Verder weet ik het niet. Ik sta te trappelen en wacht op het moment dat Shakhtar opnieuw Donetsk als thuisbasis kan gebruiken en de rest van de wereld kan laten zien hoe goed de club is."

SHEVCHENKO

Vier jaar al is Zinchenko niet meer thuis geweest. Vier jaar al is de jongenskamer in zijn ouderlijk huis onbewoond. Áls hij weer een keer voet zet in de woning waarin hij opgroeide duurt het nooit lang voordat hij een blik werpt op een oude foto, aan de muur van zijn jongenskamer. Hij staat er zij aan zij met Andriy Shevchenko. "Die foto is nep. Ik zat in groep drie, was nog een klein jochie. In die tijd bestonden Instagram en zo nog niet en van Photoshop had ik nog nooit gehoord. Daarom moest het op de ouderwetse manier: ik maakte een foto en plakte Shevchenko ernaast, zodat het leek alsof we naast elkaar stonden. Iedere keer als ik thuis kom kijk ik naar die foto. Dat zet me aan het denken."

Sinds zijn laatste bezoek aan zijn ouders is er veel gebeurd. Er is een nieuwe foto. Zinchenko in het shirt van Oekraïne, zijn idool draagt een pak. Beiden lachen. Zinchenko van oor tot oor, Shevchenko als een boer met kiespijn. Geen knippen en plakken, geen Photoshop. Zijn doelpunt tegen Roemenië in mei 2016 maakte van Zinchenko de jongste doelpuntenmaker in de geschiedenis van de Oekraïense nationale ploeg: negentien jaar en 165 dagen. 49 dagen jonger dan de vorige recordhouder, ene Andriy Shevchenko.

Als Zinchenko het record afsnoept zit de oude meester op de bank. Als assistent-bondscoach. Na afloop van het teleurstellend verlopen EK, waar Zinchenko twee wedstrijden als invaller mocht opdraven, is Shevchenko gepromoveerd tot bondscoach. De kleine jongen op de geknutselde foto had het niet mooier kunnen bedenken. Die foto is de katalysator van zijn wens om te slagen als profvoetballer. Slagen als voetballer is het doel, hard werken het middel, en Shevchenko het voorbeeld. Dat juist zijn voorbeeld hem dichter bij zijn doel brengt is voor Zinchenko een geschenk van God. Een bevestiging van de tekst gegraveerd in de ring om zijn vinger: 'God helpt me'.



"Het was mijn droom en blijft mijn droom om ooit zo goed te worden als hij. Maar ik ken Shevchenko en weet dus dat ik nog ontzettend hard moet werken om zijn niveau te evenaren. Geen grapjes over dat record dus, haha. Die vent heeft een Gouden Bal. Dat zegt genoeg. Hij is zonder twijfel de meest getalenteerde Oekraïense voetballer ooit. Een legend. Het maakt me trots dat hij zo'n belangrijke rol speelt in mijn carrière. Ik luister heel goed naar alles wat hij tegen me zegt. Zijn tips en adviezen tijdens trainingen bij de nationale ploeg zijn ongelooflijk waardevol voor mij. Hij is een goede, hele moderne trainer. Echt van deze tijd. Een super moderne man. Heel gedisciplineerd. En hij probeert zijn opvattingen met ons te delen."

In huize Zinchenko kan alvast plek ingeruimd worden aan de muur. "Ik heb een nieuwe foto van ons tweeën. Een echte, haha. Maar zo magisch als die oude is die foto niet. Ik was nog zo jong natuurlijk, het zet me altijd aan het denken. Kan dat zomaar? Kan dat zomaar? Die vraag stel ik altijd aan mezelf."

Het antwoord geeft hij dagelijks op het trainingsveld. Ja, het kan, maar niet zomaar. Er is trainingsarbeid voor nodig. Toewijding. En juist dat is bij Zinchenko in overvloed aanwezig. Phillip Cocu zei al eens dat hij soms op de rem moet trappen bij zijn ijverige pupil. "Om iedere dag een stap dichter bij mijn einddoel te komen moet ik een goede professional zijn, ook al op mijn leeftijd. Ik mag geen dag verliezen. Ik ben iemand die altijd het maximale nastreeft. Toen ik in de zomer bij Manchester City tekende heb ik een gesprek gehad met Pep Guardiola. Hij vond PSV een goede plek voor mij om me te ontwikkelen. Maar ik zit zelf achter het stuur."




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <