Laatste nieuws
14.35Seedorf sluit nieuwe trainersjob uit: 'Staan geen clubs in de rij voor mij'
14.35Geertruida op weg naar de uitgang bij Feyenoord: ‘Gesprek is een opening om eventueel wel te blijven’
14.35Zorgen om keepster AZ na harde botsing in duel met Ajax: wedstrijd stilgelegd
14.25Zorgen om AZ-keepster Liefting na harde botsing in wedstrijd tegen Ajax
14.25Van promotie tot degradatie, bij Vitesse was het zelden rustig de laatste 35 jaar
14.06Engelse geruchten: Slot nieuw in lijstje favorieten voor trainersjob bij topclub
14.01Ancelotti lacht om kritiek op speelstijl Real Madrid tegen City
14.01Ancelotti lacht om kritiek op speelstijl tegen City en krijgt steun van Xavi
14.00De tragische ondergang van het grootste talent van Manchester United
13.55NEC beleeft rustige laatste training voor bekerfinale: bijzondere gasten aanwezig
13.50Driessen bezorgd om Oranje-international: ‘Niveau is goed, maar geen meerwaarde’
13.48Waarom Ajax moet hopen op bekerwinst van Feyenoord
13.42Mikautadze doet uiterst pijnlijke onthulling over Ajax-tijd: ‘Ik werd gek!’
13.39The Athletic ziet in twee Nederlandse coaches goede vervangers voor Ten Hag
13.30Lof voor Summerville: 'De beste linksbuiten die ik ooit ben tegengekomen'
13.15Mikautadze haalt fors uit naar Ajax: 'Zat twee maanden in een hotel, ik werd gek'
13.00LIVE FA Cup | Manchester City en Chelsea strijden op Wembley om eerste finaleplaats
13.00Slot vertrouwt niet op goed gevoel: 'Toen dacht ik: we winnen met dubbele cijfers'
12.55‘Basisklant Feyenoord raakt geblesseerd; meespelen in bekerfinale zeer onzeker’
12.52'Fikse tegenvaller voor Feyenoord: Slot moet sterkhouder mogelijk missen in bekerfinale'
12.45Mikautadze verpieterde bij Ajax in hotelkamer: 'Ik werd gek'
12.35'Woerts komt met nieuws: Hendriks en Vahle maken overstap naar concurrent'
12.26Jack de Gier over bekerfinale: ‘NEC heeft speciaal plekje in mijn hart, maar Feyenoord is favoriet’
12.20The Athletic noemt 2 Nederlanders als geschikte opvolgers Ten Hag bij Man United
12.15Seedorf zet zich in voor gelijkheid: 'Of ik nog coach wil zijn? Op dit moment niet'
12.05Willem II verrast met opvolger Martin van Geel: Goirlese zakenman (36) wordt algemeen directeur
12.00'Gimenez vertrekt komende zomer bij Feyenoord, drie grootmachten azen op spits'
12.00‘Mark van Bommel in beeld om trainer te worden bij Italiaanse grootmacht’
12.00‘Gimenez wil per se weg bij Feyenoord; drie absolute topclubs staan klaar’
12.00De swingende Brit die als speler van Real een staande ovatie kreeg in Camp Nou
11.45Feest voor Dirk Kuyt en PSV-icoon Timmy Simons met promotie in België: ‘Dit is fantastisch’
11.40Emery roemt veelbesproken Martínez: 'De beste keeper van de wereld'
11.40'Geweldige' Slot krijgt advies: 'Dan wordt hij de Ferguson van Feyenoord'
11.22VZ Kort: Emi Martínez krijgt twee keer geel en geen rood, maar is wel geschorst
11.20Dost heeft 'geen zin' in bijwonen bekerfinale: 'Wel wat doen richting de groep'
Resultaten x
Binnenland

Justin Hoogma: uit de schaduw van zijn vader

De huidige interlandperiode is voor Oranje Onder 19 cruciaal. Het vlaggenschip van de Oranje-jeugd moet namelijk kwalificatie voor het Europees kampioenschap zien af te dwingen. Justin Hoogma is een van de spelers die het voortouw moet nemen de komende wedstrijden. 

23-03-2017 09:30 door Redactie ELF Voetbal

Hoogma lepelt het rijtje van drie zonder spoortje van twijfel op. In een groep van vier zal Onder 19 Oekraïne, Finland en Griekenland achter zich moeten houden om kwalificatie voor het EK in Georgië veilig te stellen. Hij kijkt er naar uit. "Spelen voor het Nederlands elftal is altijd een enorme eer. Het is een superleuk team en het is leuk om de jongens weer eens te zien. Ik heb een hele goede concurrent als linker centrale verdediger, namelijk Rick van Drongelen", kijkt hij vooruit met ELF Voetbal. Wie er niet bij is, is Matthijs de Ligt. De Ajacied is pas zeventien, maar werd al opgeroepen voor het grote Oranje. Het betekent voor Hoogma een concurrent minder. Daarnaast spreekt het ook in zijn voordeel dat hij nog geen minuut miste in de Eredivisie dit seizoen.

Dat voor iemand van achttien. Hij staat er mee in een select rijtje. Alleen Eric Botteghin, Gregor Breinburg en Dario Dumic speelden tot nu toe alle minuten van de veldspelers. Op bescheiden toon legt hij uit dat hij het zelf helemaal niet zo bijzonder vindt. "Het gaat goed ja. Ik heb altijd vertrouwen gehad dat ik dit niveau aan kan. Ik merk niets aan mijn lichaam nu ik volledig meedraai in de Eredivisie. Soms verbazen mensen binnen de club zich daar ook over. Die vragen dan of het nog goed gaat, of ik ergens last van heb. Maar daar moet ik eigenlijk niets van hebben, want ik voel me prima. Ik denk dat ik al een volwassen lichaam heb."

Voetballende verdediger
Dat is nodig ook, want het niveau van de (top)spitsen vindt hij goed in Nederland. Vooral Kasper Dolberg en Luuk de Jong maakten indruk op hem. "Zet Nicolai Jörgensen en Sébastien Haller ook maar in dat rijtje. Het echte pure verdedigen is nog wel een groot verbeterpunt. Een op een of in kopduels kan ik nog beter worden. Maar dat is ook een kwestie van ervaring. Voorbeelden heb ik niet echt, maar als ik iemand zou moeten noemen is dat Jan Vertonghen. Dat hij voetballend sterk is, spreekt me erg aan. Daar liggen ook mijn kwaliteiten. De ene wedstrijd kan het vaker dan de andere, maar in principe krijg ik de vrijheid van de trainer om in te schuiven. Ik merk wel verschil met het begin van dit seizoen. Toen kende nog niemand mij, maar nu word ik soms eerder vastgezet door de tegenstander."

Toch was Hoogma in staat om twee weken geleden een prachtige assist te geven in de wedstrijd tegen FC Utrecht, zoals Frank de Boer in zijn beste dagen. Een pure verdediger is hij dan ook niet. Logisch aangezien Hoogma in de jeugd lang als middenvelder speelde. "Je moet wel enigszins aanleg hebben, maar je kunt verdedigen ook aanleren. In het verleden zijn er genoeg middenvelders of aanvallers verdediger geworden. Vooral in de D- en C-jeugd speelde ik als aanvallende middenvelder, maar vanaf toen ben ik teruggeschoven. De trainers vonden de positie van centrale verdediger het beste bij me passen. Ikzelf trouwens ook."

Kaltenkirchen
Hoe kan het ook anders met Nico-Jan Hoogma als vader, die in het verleden onder meer actief was voor FC Twente, Heracles Almelo en Hamburger SV. "Ik heb een hele goede band met mijn vader, een heel relaxte man. Als voetballer heb ik hem ook nog meegemaakt. Van zijn laatste seizoenen kan ik nog wel wat herinneren, vooral beelden dat ikzelf op de tribune zat bij Heracles en hem op het veld zag staan." Op de vraag of hij voor eenzelfde loopbaan zou tekenen, valt het even stil. Hoogma twijfelt, maar haast er bij te zeggen dat HSV een prachtige club is. "Hij heeft een mooie loopbaan gehad, maar ik zou niet direct tekenen. De laatste jaren gaat het daar ook wat minder. Mijn vader heeft nog Champions League gespeeld met de club."

De eerste jaren van zijn leven woonde Hoogma in Kaltenkirchen, onder de rook van Hamburg. Zijn eerste stapjes op het voetbalveld zette hij bij Kirchdorf. Maar het echte voetballen leerde de geboren Enschedeër naar eigen zeggen op straat in Oldenzaal. "Ik was altijd op het pleintje bezig, na school of in de pauzes. Dat wordt helaas steeds minder vaak gedaan. Ik wilde toen vooral nog acties maken, mensen passeren." In de gemengde opleiding van FC Twente en Heracles Almelo veranderde de situatie pas. Vorig jaar in de winterstop volgde de beloning in een contract bij de Almeloërs. "Bij andere spelers zit mijn vader ook bij de onderhandelingen, maar ik heb het alleen met voorzitter Jan Smit afgehandeld."

Rivaliteit
FC Twente bleef, al dan niet door de financiële situatie, achter met een contract. "Ik kon wel gewoon blijven, maar toen Heracles kwam, zag ik eigenlijk alleen maar voordelen. Het is een mooie club, waar ik altijd fan van ben geweest. Het enige nadeel was dat mijn vader algemeen directeur is hier. Dat hield me nog een beetje tegen. Als je aan het begin van je carrière staat, waarin je nog niets hebt laten zien, lijkt het alsof je wordt voorgetrokken. Zo werkt het gewoon. Als ik de eerste wedstrijden niet goed had gespeeld, zou men zeggen: hij staat er alleen maar in omdat zijn vader directeur is. Maar ik denk dat ik heb laten zien dat ik hier niet zit door mijn vader, maar door mijn voetbalkwaliteiten. Het is niet de ideale situatie, maar nu ik hier eenmaal zit heb ik er weinig last van."

Hoogma ziet het er niet snel van komen dat hij ooit weer het tenue van FC Twente draagt, zoals zijn vader wel deed in het verleden. Maar helemaal uitsluiten doet hij het ook niet. "Je weet nooit hoe het loopt. Het is niet zo dat ik per se niet voor Twente wil spelen. Ik heb niets tegen die club, maar ik zie het niet snel gebeuren. Het is natuurlijk wel een beetje gek dat je in de jeugd met elkaar speelt en bij het eerste rivaliteit heerst. Gezonde rivaliteit is leuk, maar vechten omdat iemand voor een andere club is… Bizar. Ik ga er niet in mee, want een van mijn beste vrienden, Hidde ter Avest, speelt voor FC Twente."

Zijn vriend is inmiddels geselecteerd voor Jong Oranje. Het zou de volgende stap in de nog prille carrière van Hoogma kunnen zijn. De droom is om ooit door te groeien naar het niveau van bijvoorbeeld de Bundesliga. "Daar zitten haast alleen maar mooie clubs, zelfs op het tweede niveau. Maar voor nu zit ik voorlopig goed bij Heracles. Het is pas mijn eerste jaar in de basis, dus met een vertrek houd ik me absoluut nog niet mee bezig."




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <