Door REDACTIE ELF VOETBAL — gepubliceerd op 19 april '17 09:00
Groningen-uitblinker Mahi droomt van Ajax, Feyenoord of PSV


Mimoum Mahi liep afgelopen winter een miljoenentransfer mis. Voor 3,3 miljoen euro kon hij naar Fulham, maar de Groningers lieten hem niet gaan. Teleurgesteld was hij zeker niet, waarvoor hij recent complimenten kreeg van technisch manager Peter Jeltema. Een nieuwe transfer lonkt deze zomer voor uitblinker Mahi. Een portret van hem van begin dit jaar. Over transfers, het geloof en zijn toekomst. 

Foto
Foto: Pro Shots

Als we ons hebben gemeld in het spelershome van FC Groningen blijkt dat de training van de eerste selectie flink uitloopt. De lunch en een tactische bespreking staan ook nog op het programma. Dat wordt lang wachten. 

Van elke journalist die een tijdje in het betaald voetbal rondloopt, is wachten een tweede natuur geworden. Maar in dit geval valt het mee. Terwijl zijn ploeggenoten rustig douchen en alvast aan de lunch beginnen, maakt Mahi haast voor het gesprek. Zijn middageten stelt hij even uit.

Al snel blijkt waarom. De aanvaller heeft het goed naar zijn zin in Groningen. Hij is vrolijk. Dat is niet gek als je bedenkt dat hij wekelijks de uitblinker is bij de ploeg van Ernest Faber. Anderzijds liep Mahi aan het einde van de winterstop wel een mooie transfer naar Engeland mis. "Het was een mooie club uit de Championship die graag wilde promoveren. Voor mij was het een financiële en sportieve vooruitgang, dus ik stond zeker open voor de overstap", zegt Mahi tegen ELF Voetbal, over de overstap van 3,3 miljoen naar Fulham. "Natuurlijk was ik teleurgesteld dat ik niet weg mocht. Even. Want ik snapte ook wel dat ze me niet wilden laten gaan. Een vervanger halen was onmogelijk."


Een aantal keer sloeg het noodlot toe voor Mahi. 

Blessures
De teleurstelling was er met name omdat Mahi zijn carrière goed heeft gepland. Nadat hij in 2014 overkwam van Sparta Rotterdam wilde hij twee seizoenen voor FC Groningen spelen en dan een volgende stap maken. Het liefst naar Engeland of de Nederlandse top. Het liep echter anders. Mahi raakte al snel geblesseerd aan zijn enkel en viel van de ene slepende blessure in de andere. Ook nog eens nét op het moment dat hij een basisplaats had veroverd. 

"Mentaal was dat heel zwaar. Op een gegeven moment zit je er echt mee, maar je kunt niets anders doen dan herstellen. Ik ben niet blessuregevoelig, ik had gewoon pech. Dat is frustrerend. Zat de ene blessure erop, kwam er weer iets nieuws. Gelukkig heb ik steun gehad van mijn broers. Dat heb ik heel erg gewaardeerd. Want ik ben een liefhebber, het liefst sta ik elke training op het veld."

Op sportief gebied ontwikkelde Mahi zich daardoor minder snel dan hij zich had voorgenomen. Buiten het veld maakte hij wel de nodige stappen in zijn leven. Zo leerde hij zijn verloofde Daisy kennen op Curaçao. Ze woont inmiddels bij hem in, in Groningen. "Dat was wennen. Ik woonde in de Schilderswijk in Den Haag, daar gebeurt weleens wat. Dan is Groningen wel even wat anders. En er werden opeens andere dingen van mij gevraagd. Bij Sparta deden mijn ouders alles. Koken, strijken, wassen. Alles stond klaar. Heerlijk. Inmiddels ben ik overigens gewend aan mijn eigen leventje hier."

Marokko
Toch keert hij regelmatig terug naar zijn ouderlijk huis in Den Haag. Of naar Marokko, waar de familie van zijn vaderskant woont. Mahi: "Die bezoek ik regelmatig. Het is een prachtig land, altijd lekker weer. Je hebt mooi berglandschappen, waar het rustig is en je vooral lekker kunt eten. Marmita bijvoorbeeld, een Marokkaanse stoofschotel. En in de grote steden zoals Marrakech heb je veel mooie bezienswaardigheden. Al is het daar wel een stuk toeristischer."

In de familie Mahi staat de belijdenis van de islam bovenaan. Dus ook voor de voetballer van FC Groningen. "Ik bid vijf keer per dag en ga naar de moskee wanneer ik kan. Vaak is dat op vrijdag. Soms is het best moeilijk te combineren met het profvoetbal. Als we bijvoorbeeld twee keer per dag trainen en samen lunchen, zijn alle gebeden al voorbij als ik thuis kom. Dan haal ik de gebeden 's avonds weer in. Je hebt het ochtend-, middag-, namiddag,- beginavond- en het avondgebed. Elk gebed duurt ongeveer tien minuten."

Keuzes
Door zijn familie in Marokko mag Mahi ook voor dat land uitkomen. Hoewel hij voor de jeugdteams van Oranje speelde, heeft hij zijn definitieve keuze nog niet gemaakt. "Ik ben geboren in Nederland en voel me ook Nederlander. Dit land zit in mijn hart, maar Marokko ook. Ik heb er nog niet over nagedacht en het hangt van de toekomst af welke keuze ik maak."

Welke keuze Mahi maakt op 15 maart 2017, tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, weet hij ook niet. Hij heeft banden met Nederland en Marokko, maar denkt niet dat zijn stem veel uitmaakt om bijvoorbeeld de integratie van Marokkanen in Nederland te verbeteren. "Daarom ga ik niet stemmen. Voor mijn gevoel maakt die ene stem van mij geen verschil", legt hij uit. 

Voorkeur heeft hij niet per se, al krijgt Mark Rutte zijn vertrouwen. "Rutte gaf les op het Johan de Witt-college. Daar zat ik ook op school en zag ik hem regelmatig voorbijkomen. Volgens mij is het een goede man met veel verstand. In hem heb ik wel vertrouwen."

Doorbraak
Terug naar het voetbal. Na het geloof en zijn familie de belangrijkste bijzaak in het leven van Mahi. Vriend en vijand verbaast de aanvaller dit seizoen met zijn vele doelpunten. Maar zichzelf verrast hij niet. Sterker nog: aan het begin van dit seizoen kondigde hij zijn eigen doorbraak aan. "Eindelijk was ik fit. Ik had mezelf wijsgemaakt dat dit mijn seizoen moest worden. Twee jaar mocht ik ruiken aan het niveau. Nu moet ik het laten zien. Daar heb ik de kwaliteiten voor."

Hij legde zichzelf de eis van vijftien doelpunten op. Best veel voor een buitenspeler die de tweede wedstrijd van het seizoen niet eens bij de selectie zat. Inmiddels heeft hij er al tien goals inliggen, zevenmaal daarvan was de eerste treffer van FC Groningen. Alleen Davy Klaassen bij Ajax doet dat beter. De cijfers maken Mahi trots. Volgens hem is zijn succes de combinatie van zijn fysieke kracht en techniek. "Ik heb mijn lengte en fysiek mee, maar ik ben geen kick-and-rush-voetballer. Ik moet het vooral hebben van mijn techniek en snelheid."

De doelstelling van vijftien goals is overigens geen keiharde eis. "Het ligt er aan hoe het loopt. Als het voetbal goed is, dan komen de doelpunten vanzelf. Of ik er nu dertien of zeventien maak, maakt dan niet zo veel uit. Als ik tien assists geef en niet scoor, kan ik ook tevreden zijn."


Mahi viert een treffer met zijn inmiddels vertrokken vriend Rusnák. 

Play-offs
Uiteindelijk gaat het namelijk om het grotere doel: de play-offs halen met FC Groningen. Na de competitiestart zag het er slecht uit voor de noorderlingen. "De hele voorbereiding waren we ongeslagen en toen opeens kwam Feyenoord-thuis: 0-5. Onacceptabel. De week erna verloren we met 2-0 bij Excelsior. Met alle respect: als je ambities hebt, moet je die wedstrijden winnen. De 4-3 nederlaag tegen FC Twente was het begin van de ommekeer. Toen kwamen we terug van een 3-0 achterstand. Sindsdien spelen we wat compacter, maar dat pakt goed uit."

De weg omhoog is ingeslagen. Hoewel FC Groningen nog volop in de race is om een verlenging van de competitie af te dwingen, werden er in de winterstop drie spelers verkocht. Danny HoesenHans Hateboer en Albert Rusnák. "Dat merk je wel aan het niveau op de trainingen. Misschien had er wel iemand bij gemoeten. Van mij had het in elk geval gemogen, voor de play-offs heb je een bepaald basisniveau nodig."

Geluk en vertrouwen
Na dit seizoen, een jaar later dan gepland, wil Mahi een volgende stap in zijn carrière maken. "Het liefst naar de top van NederlandAjaxFeyenoord of PSV. Maar als zij niet komen, dan wil ik graag naar Engeland. Dat land ademt voetbal. In Spanje heb je nog weleens halflege stadions, in Engeland niet. Zelfs in de tweede divisie is er een enorme sfeer. En het zijn echte supporters hé, daar."

"In december was ik met ploeggenoten naar Chelsea tegen West Bromwich Albion. Als ze daar een bal over de zijlijn rossen, klapt en juicht iedereen. De fans weten dat WBA het soms moeilijk heeft. Zo mooi kan het zijn. In Nederland moet het altijd mooi, in Engeland niet. Het was een draak van een wedstrijd, maar Diego Costa scoorde in de tachtigste minuut de 1-0 en iedereen ging tevreden het stadion uit. Positief."

Een mooi slotwoord om het interview af te sluiten. Ondanks twee jaar van vooral blessureleed en een mislukte transfer is Mahi positief bij FC Groningen. Positief en overtuigd van eigen kunnen, wachtend op een volgende stap die deze zomer moet komen. Anders gezegd:  تَـفَـاءَل بـالخَـيْـر تَـنَـلْـهُ, zoals in de Koran staat. Geluk komt tot degenen, die er vertrouwen in hebben. 


Reageer op dit nieuwsbericht

2000 karakters over
 • :)
 • ;)
 • :D
 • ;D
 • 8)
 • :S
 • :(
 • :o
 • :@
 • :$
 • :1

Reacties

Avatar willem II
Mahi van FC.Groningen mag misschien via een transfer vertrekken,maar nee PSV gaat vast en zeker het niet worden. :1
Reacties 0 Reactie
-
Kudos +0
+
2000 karakters over
 • :)
 • ;)
 • :D
 • ;D
 • 8)
 • :S
 • :(
 • :o
 • :@
 • :$
 • :1

Binnenland en buitenland - Laatste nieuws

RSS
Jean-Paul Boëtius, van 19-jarig international tot reserve in Zwitserland
Alsof het een soort Marcus Rashford was, stelde Louis van Gaal het toenmalige toptalent Jean-Paul Boëtius op in de vri..
17:11 Nederland binnenland
De stappen van Winston Bogarde
Winston Bogarde is de nieuwe rechterhand bij Jong Ajax in een voor de Amsterdammers nu al erg rumoerige zomer. De oud-..
16:28 Nederland binnenland
De eenduidige visie van Nicky Hofs en Henk Fraser
Nicky Hofs is als assistent-trainer toegevoegd aan de technische staf van Vitesse. Een oud-speler van de club die zich..
14:20 Nederland binnenland
Wanneer gaan we Lozano en Younes zien?
Vooralsnog houden enkel Andrés Guardado en Ryan Thomas de eer van de Eredivisie hoog op de Confederations Cup. De rest..
12:26 Nederland binnenland
Vijf mogelijke bestemmingen voor Jetro Willems
Jetro Willems aast op een vertrek bij PSV. Wat zijn vijf mogelijke bestemmingen voor de linksback?
11:27 Nederland binnenland
Even voorstellen: Ritsu Doan, rijzende ster van FC Groningen
FC Groningen liet vrijdagochtend weten zich versterkt te hebben met Ritsu Doan. Een jeugdinternational uit het land va..
10:04 Nederland binnenland
De Boer moet Crystal Palace uit identiteitscrisis helpen
Frank de Boer lijkt de topfavoriet om de nieuwe manager van Crystal Palace te worden. Met de Londenaren treft de coach..
08:30 Nederland buitenland
Eén keer scoren in één seizoen: komt Sjoerd Ars er bovenop?
Je zou bijna zeggen: Sjoerd Ars is Sjoerd Ars niet als hij niet minder dan twintig keer in één seizoen scoort. Toch lu..
22-06 Nederland binnenland
Igor Tudor, de man die Bruma akeliger vindt dan Ibra
Hij vindt dat Wesley Sneijder maar een nieuwe club moet zoeken als hij komend seizoen aan de bak wil en dat RB Leipzig..
22-06 Nederland buitenland
Het doemscenario voor Tom Boere
33 doelpunten in één seizoen en een prachtige transfer naar FC Twente. Het lijkt de ideale stap voor Tom Boere, topsco..
22-06 Nederland binnenland
Had Hidde Jurjus voor ADO Den Haag moeten kiezen?
Twee dagen had PSV in de onderhandelingsfase nodig om Hidde Jurjus het gevoel te geven dat de club in hem een gouden t..
22-06 Nederland binnenland
ELF talenten die volgend seizoen doorbreken
Kylian Mbappé en Gabriel Jesus hebben zich inmiddels bewezen voor een miljoenenpubliek. Ook volgend seizoen zullen er..
22-06 Nederland buitenland
Luc Castaignos en Henk Fräser, het perfecte huwelijk
Als Luc Castaignos deze zomer definitief de overstap maakt naar Vitesse, dan is hij daar vooralsnog de enige spits van..
22-06 Nederland binnenland
Voorseizoen nadert: deze oefenduels springen eruit
Seizoen 2016/2017 is amper ten einde of de jaargang 2017/2018 staat alweer voor de deur. PEC Zwolle en FC Twente begin..
22-06 NLD binnenland
De grote Mannschaft-FotoQuiz
Manuel Neuer, Jérome Boateng, Mats Hummels, Toni Kroos, Mesut Özil en Thomas Müller. Zomaar zes spelers die géén deel..
22-06 INT buitenland
In beeld: Deze ELF spelers staan bij Feyenoord op de radar
Terwijl Ajax en PSV de eerste aanwinsten voor het nieuwe seizoen binnen hebben, is het in Rotterdam nog rustig op het..
22-06 NLD binnenland
De loden erfenis van Tom Boere bij FC Twente
Tom Boere had tot voor dit seizoen nog nooit iets opvallends gedaan in het betaalde voetbal. Dit seizoen ontplofte de..
21-06 Nederland (1) binnenland
De SuperELF van fluwelen dribbelaar Youssouf Hersi
Youssouf Hersi (34) doorliep de jeugdopleiding van Ajax. In de Eredivisie droeg hij daarna de shirts van NAC Breda, NE..
22-06 NLD binnenland
Van Persie wil carrière niet bij Feyenoord, maar Excelsior afsluiten
Komt hij wél of komt hij niet terug: Robin van Persie. Dat is de grote vraag die Rotterdam momenteel bezighoudt. De en..
21-06 Nederland binnenland
Wat je moet weten van vermeend Ajax-doelwit Emmanuel Más
Hij is linksback, ervaren en Argentijns: alles wat de meeste goede aankopen in de clubgeschiedenis níet waren. Toch he..
21-06 Nederland binnenland
Deze landgenoten gingen Lozano voor
PSV heeft de eerste versterking voor aankomend seizoen inmiddels binnen. Gisteravond maakte de club wereldkundig dat h..
20-06 Mexico binnenland
De Panenka zet altijd iemand voor schut
De befaamde strafschop van Antonín Panenka viert vandaag zijn 41ste verjaardag. Sinds de spits van Tsjecho-Slowakije o..
20-06 Nederland buitenland
Hoe is het met... Mateja Kezman?
Ze zijn opgeslagen in de krochten van het collectieve geheugen. Sommigen vanwege daden, sommigen vanwege het gebrek da..
21-06 Nederland binnenland
Lege stadions Confederations Cup zijn eigenlijk niet zo leeg
Op de social media neemt de kritiek op Rusland met de dag toe. Nog geen enkele keer slaagde de organisator van de Conf..
20-06 WK 2018 buitenland
Waarom zwijgen de beste tactiek voor Marcel Brands was
Met het aantrekken van Hirving Lozano heeft Marcel Brands wederom een transfersoap succesvol af weten te ronden. De ko..
20-06 Nederland binnenland
Dit vindt een FM-scout van Hirving Lozano
Wie is PSV-aankoop Hirving Lozano? ELF Voetbal zocht contact met de Braziliaanse journalist Paulo Freitas en vroeg hoe..
20-06 NLD binnenland
Davy Klaassen in tien foto's: een echte Ajacied
De grootste transfer in de Eredivisie tot nu toe deze transferperiode is zonder twijfel die van Davy Klaassen naar Eve..
20-06 Nederland binnenland
Hoe Guus Hiddink staatsvijand nummer één werd
Het is 21 juni. 2008. Het Nederlands elftal kent tot dusver een geweldig Europees Kampioenschap. Rusland is de volgend..
21-06 Nederland binnenland
Transfer naar Italië blijkt vaak succesvolle stap
Rick Karsdorp staat in de nadrukkelijke belangstelling van AS Roma. De rechtsback van Feyenoord lijkt in de Italiaanse..
20-06 Nederland binnenland
Rick Karsdorp: Periode van uitersten
Rick Karsdorp (22) heeft een periode van uitersten achter de rug. De rechtsachter ging af met Oranje, moest lang toeki..
20-06 Nederland binnenland
Winnaar play-offs EL meestal niet verder dan één Europese ronde
FC Utrecht is in de tweede voorronde van de Europa League gekoppeld aan Valletta FC uit Malta of SS Folgore uit San Ma..
20-06 Europa League (1) binnenland
International Gaari: "We zijn een grote familie."
Waar in Nederland de komkommermaanden zijn aangetreden, staat er voor Curaçao een immens belangrijk toernooi voor de d..
20-06 Nederland binnenland
Waarom heeft Roda JC nog altijd geen trainer?
Bij Roda JC is allang bekend dat de club behoefte heeft aan een trainer, maar nadat Ajax Marcel Keizer aanstelde is va..
19-06 Nederland binnenland
Muziek van voetballers: wisselend succes
Aanstaande vrijdag zullen Memphis Depay(Olympique Lyon) en Quincy Promes(Spartak Moskou) een heus rapnummer presentere..
19-06 Nederland binnenland
KB88, de nieuwe 'Asian Betting Partner' van Ajax
Een kleine zoektocht op internet leert hoe omstreden de sponsordeals zijn die gokbedrijven sluiten met clubs uit Europ..
19-06 Nederland binnenland
Hoe Everton en AS Roma de talenten van Volendam vonden
In een tweet beschouwt FC Volendam het feit dat Nathangelo Markelo naar Everton verkast als een groot compliment voor..
19-06 Nederland binnenland
Maak kennis met FC Utrecht-opponent SS Folgore
FC Utrecht kent de twee mogelijke opponenten voor hun eerste ronde in de Europa League. De ploeg van Erik ten Hag gaat..
19-06 Europa League binnenland
Wat als Super Mario vertrekt bij OGC Nice?
Mario Balotelli wordt sinds zijn komst bij OGC Nice dusdanig opgehyped, dat het soms lijkt alsof hij de enige in de he..
19-06 Nederland buitenland
Maak kennis met FC Utrecht-opponent FC Valletta
FC Utrecht kent de twee mogelijke opponenten voor hun eerste ronde in de Europa League. De ploeg van Erik ten Hag gaat..
19-06 Nederland binnenlandWe ontvangen graag feedback van enthousiaste lezers en abonnees. Neem snel contact op voor het ELF Voetbal Lezerspanel.

Inloggen
Nog geen account? Registreer je
Wachtwoord vergeten?