Door REDACTIE ELF VOETBAL — gepubliceerd op 19 april '17 09:00
Groningen-uitblinker Mahi droomt van Ajax, Feyenoord of PSV


Mimoum Mahi liep afgelopen winter een miljoenentransfer mis. Voor 3,3 miljoen euro kon hij naar Fulham, maar de Groningers lieten hem niet gaan. Teleurgesteld was hij zeker niet, waarvoor hij recent complimenten kreeg van technisch manager Peter Jeltema. Een nieuwe transfer lonkt deze zomer voor uitblinker Mahi. Een portret van hem van begin dit jaar. Over transfers, het geloof en zijn toekomst. 

Foto
Foto: Pro Shots

Als we ons hebben gemeld in het spelershome van FC Groningen blijkt dat de training van de eerste selectie flink uitloopt. De lunch en een tactische bespreking staan ook nog op het programma. Dat wordt lang wachten. 

Van elke journalist die een tijdje in het betaald voetbal rondloopt, is wachten een tweede natuur geworden. Maar in dit geval valt het mee. Terwijl zijn ploeggenoten rustig douchen en alvast aan de lunch beginnen, maakt Mahi haast voor het gesprek. Zijn middageten stelt hij even uit.

Al snel blijkt waarom. De aanvaller heeft het goed naar zijn zin in Groningen. Hij is vrolijk. Dat is niet gek als je bedenkt dat hij wekelijks de uitblinker is bij de ploeg van Ernest Faber. Anderzijds liep Mahi aan het einde van de winterstop wel een mooie transfer naar Engeland mis. "Het was een mooie club uit de Championship die graag wilde promoveren. Voor mij was het een financiële en sportieve vooruitgang, dus ik stond zeker open voor de overstap", zegt Mahi tegen ELF Voetbal, over de overstap van 3,3 miljoen naar Fulham. "Natuurlijk was ik teleurgesteld dat ik niet weg mocht. Even. Want ik snapte ook wel dat ze me niet wilden laten gaan. Een vervanger halen was onmogelijk."


Een aantal keer sloeg het noodlot toe voor Mahi. 

Blessures
De teleurstelling was er met name omdat Mahi zijn carrière goed heeft gepland. Nadat hij in 2014 overkwam van Sparta Rotterdam wilde hij twee seizoenen voor FC Groningen spelen en dan een volgende stap maken. Het liefst naar Engeland of de Nederlandse top. Het liep echter anders. Mahi raakte al snel geblesseerd aan zijn enkel en viel van de ene slepende blessure in de andere. Ook nog eens nét op het moment dat hij een basisplaats had veroverd. 

"Mentaal was dat heel zwaar. Op een gegeven moment zit je er echt mee, maar je kunt niets anders doen dan herstellen. Ik ben niet blessuregevoelig, ik had gewoon pech. Dat is frustrerend. Zat de ene blessure erop, kwam er weer iets nieuws. Gelukkig heb ik steun gehad van mijn broers. Dat heb ik heel erg gewaardeerd. Want ik ben een liefhebber, het liefst sta ik elke training op het veld."

Op sportief gebied ontwikkelde Mahi zich daardoor minder snel dan hij zich had voorgenomen. Buiten het veld maakte hij wel de nodige stappen in zijn leven. Zo leerde hij zijn verloofde Daisy kennen op Curaçao. Ze woont inmiddels bij hem in, in Groningen. "Dat was wennen. Ik woonde in de Schilderswijk in Den Haag, daar gebeurt weleens wat. Dan is Groningen wel even wat anders. En er werden opeens andere dingen van mij gevraagd. Bij Sparta deden mijn ouders alles. Koken, strijken, wassen. Alles stond klaar. Heerlijk. Inmiddels ben ik overigens gewend aan mijn eigen leventje hier."

Marokko
Toch keert hij regelmatig terug naar zijn ouderlijk huis in Den Haag. Of naar Marokko, waar de familie van zijn vaderskant woont. Mahi: "Die bezoek ik regelmatig. Het is een prachtig land, altijd lekker weer. Je hebt mooi berglandschappen, waar het rustig is en je vooral lekker kunt eten. Marmita bijvoorbeeld, een Marokkaanse stoofschotel. En in de grote steden zoals Marrakech heb je veel mooie bezienswaardigheden. Al is het daar wel een stuk toeristischer."

In de familie Mahi staat de belijdenis van de islam bovenaan. Dus ook voor de voetballer van FC Groningen. "Ik bid vijf keer per dag en ga naar de moskee wanneer ik kan. Vaak is dat op vrijdag. Soms is het best moeilijk te combineren met het profvoetbal. Als we bijvoorbeeld twee keer per dag trainen en samen lunchen, zijn alle gebeden al voorbij als ik thuis kom. Dan haal ik de gebeden 's avonds weer in. Je hebt het ochtend-, middag-, namiddag,- beginavond- en het avondgebed. Elk gebed duurt ongeveer tien minuten."

Keuzes
Door zijn familie in Marokko mag Mahi ook voor dat land uitkomen. Hoewel hij voor de jeugdteams van Oranje speelde, heeft hij zijn definitieve keuze nog niet gemaakt. "Ik ben geboren in Nederland en voel me ook Nederlander. Dit land zit in mijn hart, maar Marokko ook. Ik heb er nog niet over nagedacht en het hangt van de toekomst af welke keuze ik maak."

Welke keuze Mahi maakt op 15 maart 2017, tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, weet hij ook niet. Hij heeft banden met Nederland en Marokko, maar denkt niet dat zijn stem veel uitmaakt om bijvoorbeeld de integratie van Marokkanen in Nederland te verbeteren. "Daarom ga ik niet stemmen. Voor mijn gevoel maakt die ene stem van mij geen verschil", legt hij uit. 

Voorkeur heeft hij niet per se, al krijgt Mark Rutte zijn vertrouwen. "Rutte gaf les op het Johan de Witt-college. Daar zat ik ook op school en zag ik hem regelmatig voorbijkomen. Volgens mij is het een goede man met veel verstand. In hem heb ik wel vertrouwen."

Doorbraak
Terug naar het voetbal. Na het geloof en zijn familie de belangrijkste bijzaak in het leven van Mahi. Vriend en vijand verbaast de aanvaller dit seizoen met zijn vele doelpunten. Maar zichzelf verrast hij niet. Sterker nog: aan het begin van dit seizoen kondigde hij zijn eigen doorbraak aan. "Eindelijk was ik fit. Ik had mezelf wijsgemaakt dat dit mijn seizoen moest worden. Twee jaar mocht ik ruiken aan het niveau. Nu moet ik het laten zien. Daar heb ik de kwaliteiten voor."

Hij legde zichzelf de eis van vijftien doelpunten op. Best veel voor een buitenspeler die de tweede wedstrijd van het seizoen niet eens bij de selectie zat. Inmiddels heeft hij er al tien goals inliggen, zevenmaal daarvan was de eerste treffer van FC Groningen. Alleen Davy Klaassen bij Ajax doet dat beter. De cijfers maken Mahi trots. Volgens hem is zijn succes de combinatie van zijn fysieke kracht en techniek. "Ik heb mijn lengte en fysiek mee, maar ik ben geen kick-and-rush-voetballer. Ik moet het vooral hebben van mijn techniek en snelheid."

De doelstelling van vijftien goals is overigens geen keiharde eis. "Het ligt er aan hoe het loopt. Als het voetbal goed is, dan komen de doelpunten vanzelf. Of ik er nu dertien of zeventien maak, maakt dan niet zo veel uit. Als ik tien assists geef en niet scoor, kan ik ook tevreden zijn."


Mahi viert een treffer met zijn inmiddels vertrokken vriend Rusnák. 

Play-offs
Uiteindelijk gaat het namelijk om het grotere doel: de play-offs halen met FC Groningen. Na de competitiestart zag het er slecht uit voor de noorderlingen. "De hele voorbereiding waren we ongeslagen en toen opeens kwam Feyenoord-thuis: 0-5. Onacceptabel. De week erna verloren we met 2-0 bij Excelsior. Met alle respect: als je ambities hebt, moet je die wedstrijden winnen. De 4-3 nederlaag tegen FC Twente was het begin van de ommekeer. Toen kwamen we terug van een 3-0 achterstand. Sindsdien spelen we wat compacter, maar dat pakt goed uit."

De weg omhoog is ingeslagen. Hoewel FC Groningen nog volop in de race is om een verlenging van de competitie af te dwingen, werden er in de winterstop drie spelers verkocht. Danny HoesenHans Hateboer en Albert Rusnák. "Dat merk je wel aan het niveau op de trainingen. Misschien had er wel iemand bij gemoeten. Van mij had het in elk geval gemogen, voor de play-offs heb je een bepaald basisniveau nodig."

Geluk en vertrouwen
Na dit seizoen, een jaar later dan gepland, wil Mahi een volgende stap in zijn carrière maken. "Het liefst naar de top van NederlandAjaxFeyenoord of PSV. Maar als zij niet komen, dan wil ik graag naar Engeland. Dat land ademt voetbal. In Spanje heb je nog weleens halflege stadions, in Engeland niet. Zelfs in de tweede divisie is er een enorme sfeer. En het zijn echte supporters hé, daar."

"In december was ik met ploeggenoten naar Chelsea tegen West Bromwich Albion. Als ze daar een bal over de zijlijn rossen, klapt en juicht iedereen. De fans weten dat WBA het soms moeilijk heeft. Zo mooi kan het zijn. In Nederland moet het altijd mooi, in Engeland niet. Het was een draak van een wedstrijd, maar Diego Costa scoorde in de tachtigste minuut de 1-0 en iedereen ging tevreden het stadion uit. Positief."

Een mooi slotwoord om het interview af te sluiten. Ondanks twee jaar van vooral blessureleed en een mislukte transfer is Mahi positief bij FC Groningen. Positief en overtuigd van eigen kunnen, wachtend op een volgende stap die deze zomer moet komen. Anders gezegd:  تَـفَـاءَل بـالخَـيْـر تَـنَـلْـهُ, zoals in de Koran staat. Geluk komt tot degenen, die er vertrouwen in hebben. 


Reageer op dit nieuwsbericht

2000 karakters over
 • :)
 • ;)
 • :D
 • ;D
 • 8)
 • :S
 • :(
 • :o
 • :@
 • :$
 • :1

Reacties

Avatar willem II
Mahi van FC.Groningen mag misschien via een transfer vertrekken,maar nee PSV gaat vast en zeker het niet worden. :1
Reacties 0 Reactie
-
Kudos +0
+
2000 karakters over
 • :)
 • ;)
 • :D
 • ;D
 • 8)
 • :S
 • :(
 • :o
 • :@
 • :$
 • :1

Binnenland en buitenland - Laatste nieuws

RSS
Saaie editie Mourinho-Guardiola eindigt zonder doelpunten
De wedstrijd tussen Manchester United en Manchester City was meer dan alleen een derby. Het was ook een strijd om een..
27-04 Engeland buitenland
Waarom Nederlandse clubnamen met 'Koninklijke' schaars zijn
Real Madrid is slechts één van de tig Spaanse clubs met een koninklijk predicaat. In België komt onder meer Standard L..
27-04 Nederland binnenland
Thijssen: "Het is 50/50 komende zondag."
De laatste keer dat Vitesse in de bekerfinale stond was in 1990. De meest ervaren speler van dat elftal was Frans Thij..
27-04 Nederland binnenland
Weergaloze Dembélé dompelt Bayern in rouw
Borussia Dortmund heeft zich ten koste van Bayern München geplaatst voor de finale van de DFB Pokal. De ploeg van Thom..
26-04 Duitsland buitenland
Messi voegt nieuw juweeltje toe aan doelpuntencollectie
Nog geen week na het bereiken van vijfhonderd doelpunten in het shirt van Barcelona is Lionel Messi dat getal alweer g..
26-04 Spanje buitenland
Van den Brom hield Vitesse al eens af van bekersucces
AZ en Vitesse staan zondag tegenover elkaar in de finale van de KNVB beker. Voor John van den Brom een pot met een spe..
27-04 Nederland binnenland
Büttner: "Goede timing voor comeback naar Vitesse, hè?"
Hij is sinds januari van dit jaar terug bij Vitesse: Alexander Büttner (28). De Doetinchemmer wilde weg bij Dinamo Mos..
27-04 Nederland binnenland
Hoe gaat het met de bekerwinnaars van AZ?
AZ kan zondagmiddag voor de vijfde keer in haar historie de KNVB Beker winnen. De laatste keer dat de Alkmaarders dat..
26-04 Nederland binnenland
Waarom Abu Dhabi juicht na afzegging Ten Cate
Henk ten Cate wordt niet de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. Tot opluchting van veel supporters van Al Jaz..
26-04 Nederland buitenland
Francesco Totti, na 25 jaar onderscheiden met eigen schoen
Francesco Totti (40) staat zondag voor zijn 44ste derby van Rome. SS Lazio komt op 'bezoek' bij AS Roma, in Stadio Oli..
27-04 Italië buitenland
Troupée kan naar Premier League, Bundesliga én Celtic
Het valt nog maar te bezien of Giovanni Troupée (19) volgend seizoen nog in De Galgenwaard te bewonderen is. De rechts..
27-04 Nederland binnenland
Waarom Christian Eriksen rijp is voor FC Barcelona
Volgens Frank de Boer is Christian Eriksen klaar voor een stap hogerop. Als we de Engelse en Spaanse media mogen gelov..
26-04 Spanje buitenland
Kapitein Louis: kom alsjeblieft het Nederlands elftal redden
In de wereld waarin alles sneller moet, de transferbedragen almaar stijgen en de mogelijkheden onbeperkt lijken, is he..
26-04 Nederland binnenland
AZ zit in de 'flow', Vitesse juist niet
Natuurlijk. Een finale is altijd een 'wedstrijd op zich'. Maar het kan toch niet anders dan dat AZ zich in de afgelope..
27-04 Nederland binnenland
De kampioensploeg van Feyenoord vijf jaar geleden
Feyenoord trad begin deze maand tegen Go Ahead Eagles aan met een voor Eredivisie-begrippen stokoud elftal. Gemiddeld..
26-04 Nederland binnenland
De vijf grootste teleurstellingen van het Eredivisie-seizoen
Teleurstellingen kunnen net zo groot zijn als de verwachtingen aan de wieg ervan. Daar weten de volgende vijf spelers..
26-04 Nederland binnenland
Johan Cruijff Arena nieuwe kroonjuweel in nalatenschap Johan Cruijff
Op wat zijn zeventigste verjaardag had moeten zijn is het dan eindelijk bekendgemaakt: de Amsterdam Arena wordt de Joh..
25-04 Nederland binnenland
Intentieverklaring over Johan Cruijff Stadion
De Amsterdam ArenA wordt omgedoopt tot de Johan Cruijff ArenA. Tenminste, daar zijn het bestuur van de Amsterdam ArenA..
25-04 Nederland binnenland
De toekomst van PSV: deze talenten staan klaar voor Cocu
Tijdens de komende transferzomer wacht er bij PSV een flinke exodus in de spelersselectie. Welke spelers gaat Marcel B..
26-04 Nederland binnenland
Speel nu de ELF Voetbal Johan Cruijff-quiz!
25 april, de dag dat Johan Cruijff zeventig jaar zou zijn geworden. ELF data of jaartallen die te maken hebben met de..
25-04 Nederland binnenland
Brad Jones: "Landstitel mijn op een na grootste prestatie"
Bijna zijn volledige carrière zat hij op de bank, als een onaangeroerde noodknop achter veiligheidsglas. Nu is Brad Jo..
26-04 Nederland binnenland
Veertien minder bekende quotes van Johan Cruijff
“Elk nadeel heb z’n voordeel”, “Als je niet ken winnen, moet je zorgen dat je niet verliest” en “Je moet schieten, and..
25-04 NLD binnenland
April rampmaand voor Arjen Robben en Bayern München
Net als voor FC Barcelona en Real Madrid is de maand april ook voor Bayern München overvol. Binnen één maand speelt De..
26-04 Duitsland buitenland
Dit is de dag dat Feyenoord kampioen werd
Het is een bijzondere dag, 25 april. Niet alleen is het de geboortedag van Johan Cruijff, ook is het voor alle support..
25-04 Nederland binnenland
ELF voetballers en hun koninklijke bijnamen
Koning Willem-Alexander viert vandaag (donderdag) zijn vijftigste verjaardag. Hieronder ELF (oud-)voetballers die miss..
27-04 Champions League buitenland
Trainersstaf PSV bulkt van voormalig topspelers
Aan ervaring in het topvoetbal geen gebrek in de trainersstaf van PSV. Dinsdag maakten de Eindhovenaren bekend dat Ruu..
25-04 NLD binnenland
Topscorer Mahi in rijtje met Messi, Lewandowski
Lionel Messi maakte zondag in El Clásico twee doelpunten voor FC Barcelona. Mimoun Mahi scoorde ook tweemaal, maar dan..
25-04 Nederland binnenland
De topschutters van het Nederlands elftal
Edu Snethlage werd vandaag, op 25 april, in 1909 de eerste speler van het Nederlands elftal met tien doelpunten achter..
25-04 Oranje binnenland
Messi loopt weg van concurrentie in Gouden Schoen
Twee keer was het prijs dit weekend. Twee erg belangrijke doelpunten van Lionel Messi waardoor aartsrivaal Real Madrid..
25-04 Champions League buitenland
Advocaat kan jacht op 'recordbondscoach' Glendenning vervolgen
Bijna een kwarteeuw geleden trad Dick Advocaat aan als bondscoach van het Nederlands elftal. In 1992 nam hij het stokj..
25-04 NLD (1) binnenland
Feyenoords meest cruciale wedstrijden op de weg naar de titel
Feyenoord kan bijna niet meer naast de titel grijpen, nadat de ploeg ook de 'cruciale' wedstrijd tegen Vitesse wist te..
24-04 Nederland binnenland
Hyballa pakte gemiddeld nog geen punt bij NEC
Peter Hyballa kreeg maandag zijn ontslag bij NEC. Hij pakte met zijn ploeg 28 punten in 32 competitiewedstrijden. Dat..
24-04 Nederland binnenland
Messi was, is en blijft held El Clásico
Lionel Messi maakte zondag twee doelpunten in El Clásico tussen Real Madrid en FC Barcelona (2-3). Niet raar, want als..
24-04 Spanje buitenland
De SuperELF van Amsterdamse goaltjesdief Regillio Simons
Regillio Simons ging op doelpuntenjacht voor Telstar, Fortuna Sittard, NAC Breda, ADO Den Haag, Willem II en het Japan..
25-04 NLD binnenland
Jordi Cruijff, de zoon van, debuteert in Oranje
Het is 24 april 1996 als Jordi Cruijff, de zoon van Johan, voor het eerst in actie komt voor het Nederlands elftal. Sl..
24-04 Oranje binnenland
Alessandro Costacurta, levend icoon
Alessandro Costacurta was geen begenadigd doelpuntenmaker. Toch is de oud-international één van de grootste namen die..
24-04 Italië buitenland
Wie moet de redder van NEC in de Eredivisie worden?
Peter Hyballa is bij NEC slachtoffer geworden van de opportunistische voetbalwereld. De trainer knokte tot de laatste..
24-04 Nederland binnenland
De vele gezichten van 'lonely cowboy' Peter Hyballa
Peter Hyballa (41) was tot zijn ontslag van vandaag misschien wel de kleurrijkste trainer in de Eredivisie. De een hou..
24-04 Nederland binnenland
Chelsea's N'Golo Kanté: bijzonder bescheiden meesterknecht
Niet Zlatan Ibrahimovic, Romelu Lukaku, Kevin de Bruyne of Paul Pogba is de speler van het jaar in de Premier League g..
24-04 Engeland buitenland
Hoe de lijdensweg van Feyenoord een triomftocht werd
"Zo, en nu gaan we vol voor de titel." Was getekend Dirk Kuijt meteen na de gewonnen bekerfinale tegen FC Utrecht. Onb..
24-04 Nederland binnenlandWe ontvangen graag feedback van enthousiaste lezers en abonnees. Neem snel contact op voor het ELF Voetbal Lezerspanel.

Inloggen
Nog geen account? Registreer je
Wachtwoord vergeten?