Door REDACTIE ELF VOETBAL — gepubliceerd op 19 april '17 09:00
Groningen-uitblinker Mahi droomt van Ajax, Feyenoord of PSV


Mimoum Mahi liep afgelopen winter een miljoenentransfer mis. Voor 3,3 miljoen euro kon hij naar Fulham, maar de Groningers lieten hem niet gaan. Teleurgesteld was hij zeker niet, waarvoor hij recent complimenten kreeg van technisch manager Peter Jeltema. Een nieuwe transfer lonkt deze zomer voor uitblinker Mahi. Een portret van hem van begin dit jaar. Over transfers, het geloof en zijn toekomst. 

Foto
Foto: Pro Shots

Als we ons hebben gemeld in het spelershome van FC Groningen blijkt dat de training van de eerste selectie flink uitloopt. De lunch en een tactische bespreking staan ook nog op het programma. Dat wordt lang wachten. 

Van elke journalist die een tijdje in het betaald voetbal rondloopt, is wachten een tweede natuur geworden. Maar in dit geval valt het mee. Terwijl zijn ploeggenoten rustig douchen en alvast aan de lunch beginnen, maakt Mahi haast voor het gesprek. Zijn middageten stelt hij even uit.

Al snel blijkt waarom. De aanvaller heeft het goed naar zijn zin in Groningen. Hij is vrolijk. Dat is niet gek als je bedenkt dat hij wekelijks de uitblinker is bij de ploeg van Ernest Faber. Anderzijds liep Mahi aan het einde van de winterstop wel een mooie transfer naar Engeland mis. "Het was een mooie club uit de Championship die graag wilde promoveren. Voor mij was het een financiële en sportieve vooruitgang, dus ik stond zeker open voor de overstap", zegt Mahi tegen ELF Voetbal, over de overstap van 3,3 miljoen naar Fulham. "Natuurlijk was ik teleurgesteld dat ik niet weg mocht. Even. Want ik snapte ook wel dat ze me niet wilden laten gaan. Een vervanger halen was onmogelijk."


Een aantal keer sloeg het noodlot toe voor Mahi. 

Blessures
De teleurstelling was er met name omdat Mahi zijn carrière goed heeft gepland. Nadat hij in 2014 overkwam van Sparta Rotterdam wilde hij twee seizoenen voor FC Groningen spelen en dan een volgende stap maken. Het liefst naar Engeland of de Nederlandse top. Het liep echter anders. Mahi raakte al snel geblesseerd aan zijn enkel en viel van de ene slepende blessure in de andere. Ook nog eens nét op het moment dat hij een basisplaats had veroverd. 

"Mentaal was dat heel zwaar. Op een gegeven moment zit je er echt mee, maar je kunt niets anders doen dan herstellen. Ik ben niet blessuregevoelig, ik had gewoon pech. Dat is frustrerend. Zat de ene blessure erop, kwam er weer iets nieuws. Gelukkig heb ik steun gehad van mijn broers. Dat heb ik heel erg gewaardeerd. Want ik ben een liefhebber, het liefst sta ik elke training op het veld."

Op sportief gebied ontwikkelde Mahi zich daardoor minder snel dan hij zich had voorgenomen. Buiten het veld maakte hij wel de nodige stappen in zijn leven. Zo leerde hij zijn verloofde Daisy kennen op Curaçao. Ze woont inmiddels bij hem in, in Groningen. "Dat was wennen. Ik woonde in de Schilderswijk in Den Haag, daar gebeurt weleens wat. Dan is Groningen wel even wat anders. En er werden opeens andere dingen van mij gevraagd. Bij Sparta deden mijn ouders alles. Koken, strijken, wassen. Alles stond klaar. Heerlijk. Inmiddels ben ik overigens gewend aan mijn eigen leventje hier."

Marokko
Toch keert hij regelmatig terug naar zijn ouderlijk huis in Den Haag. Of naar Marokko, waar de familie van zijn vaderskant woont. Mahi: "Die bezoek ik regelmatig. Het is een prachtig land, altijd lekker weer. Je hebt mooi berglandschappen, waar het rustig is en je vooral lekker kunt eten. Marmita bijvoorbeeld, een Marokkaanse stoofschotel. En in de grote steden zoals Marrakech heb je veel mooie bezienswaardigheden. Al is het daar wel een stuk toeristischer."

In de familie Mahi staat de belijdenis van de islam bovenaan. Dus ook voor de voetballer van FC Groningen. "Ik bid vijf keer per dag en ga naar de moskee wanneer ik kan. Vaak is dat op vrijdag. Soms is het best moeilijk te combineren met het profvoetbal. Als we bijvoorbeeld twee keer per dag trainen en samen lunchen, zijn alle gebeden al voorbij als ik thuis kom. Dan haal ik de gebeden 's avonds weer in. Je hebt het ochtend-, middag-, namiddag,- beginavond- en het avondgebed. Elk gebed duurt ongeveer tien minuten."

Keuzes
Door zijn familie in Marokko mag Mahi ook voor dat land uitkomen. Hoewel hij voor de jeugdteams van Oranje speelde, heeft hij zijn definitieve keuze nog niet gemaakt. "Ik ben geboren in Nederland en voel me ook Nederlander. Dit land zit in mijn hart, maar Marokko ook. Ik heb er nog niet over nagedacht en het hangt van de toekomst af welke keuze ik maak."

Welke keuze Mahi maakt op 15 maart 2017, tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, weet hij ook niet. Hij heeft banden met Nederland en Marokko, maar denkt niet dat zijn stem veel uitmaakt om bijvoorbeeld de integratie van Marokkanen in Nederland te verbeteren. "Daarom ga ik niet stemmen. Voor mijn gevoel maakt die ene stem van mij geen verschil", legt hij uit. 

Voorkeur heeft hij niet per se, al krijgt Mark Rutte zijn vertrouwen. "Rutte gaf les op het Johan de Witt-college. Daar zat ik ook op school en zag ik hem regelmatig voorbijkomen. Volgens mij is het een goede man met veel verstand. In hem heb ik wel vertrouwen."

Doorbraak
Terug naar het voetbal. Na het geloof en zijn familie de belangrijkste bijzaak in het leven van Mahi. Vriend en vijand verbaast de aanvaller dit seizoen met zijn vele doelpunten. Maar zichzelf verrast hij niet. Sterker nog: aan het begin van dit seizoen kondigde hij zijn eigen doorbraak aan. "Eindelijk was ik fit. Ik had mezelf wijsgemaakt dat dit mijn seizoen moest worden. Twee jaar mocht ik ruiken aan het niveau. Nu moet ik het laten zien. Daar heb ik de kwaliteiten voor."

Hij legde zichzelf de eis van vijftien doelpunten op. Best veel voor een buitenspeler die de tweede wedstrijd van het seizoen niet eens bij de selectie zat. Inmiddels heeft hij er al tien goals inliggen, zevenmaal daarvan was de eerste treffer van FC Groningen. Alleen Davy Klaassen bij Ajax doet dat beter. De cijfers maken Mahi trots. Volgens hem is zijn succes de combinatie van zijn fysieke kracht en techniek. "Ik heb mijn lengte en fysiek mee, maar ik ben geen kick-and-rush-voetballer. Ik moet het vooral hebben van mijn techniek en snelheid."

De doelstelling van vijftien goals is overigens geen keiharde eis. "Het ligt er aan hoe het loopt. Als het voetbal goed is, dan komen de doelpunten vanzelf. Of ik er nu dertien of zeventien maak, maakt dan niet zo veel uit. Als ik tien assists geef en niet scoor, kan ik ook tevreden zijn."


Mahi viert een treffer met zijn inmiddels vertrokken vriend Rusnák. 

Play-offs
Uiteindelijk gaat het namelijk om het grotere doel: de play-offs halen met FC Groningen. Na de competitiestart zag het er slecht uit voor de noorderlingen. "De hele voorbereiding waren we ongeslagen en toen opeens kwam Feyenoord-thuis: 0-5. Onacceptabel. De week erna verloren we met 2-0 bij Excelsior. Met alle respect: als je ambities hebt, moet je die wedstrijden winnen. De 4-3 nederlaag tegen FC Twente was het begin van de ommekeer. Toen kwamen we terug van een 3-0 achterstand. Sindsdien spelen we wat compacter, maar dat pakt goed uit."

De weg omhoog is ingeslagen. Hoewel FC Groningen nog volop in de race is om een verlenging van de competitie af te dwingen, werden er in de winterstop drie spelers verkocht. Danny HoesenHans Hateboer en Albert Rusnák. "Dat merk je wel aan het niveau op de trainingen. Misschien had er wel iemand bij gemoeten. Van mij had het in elk geval gemogen, voor de play-offs heb je een bepaald basisniveau nodig."

Geluk en vertrouwen
Na dit seizoen, een jaar later dan gepland, wil Mahi een volgende stap in zijn carrière maken. "Het liefst naar de top van NederlandAjaxFeyenoord of PSV. Maar als zij niet komen, dan wil ik graag naar Engeland. Dat land ademt voetbal. In Spanje heb je nog weleens halflege stadions, in Engeland niet. Zelfs in de tweede divisie is er een enorme sfeer. En het zijn echte supporters hé, daar."

"In december was ik met ploeggenoten naar Chelsea tegen West Bromwich Albion. Als ze daar een bal over de zijlijn rossen, klapt en juicht iedereen. De fans weten dat WBA het soms moeilijk heeft. Zo mooi kan het zijn. In Nederland moet het altijd mooi, in Engeland niet. Het was een draak van een wedstrijd, maar Diego Costa scoorde in de tachtigste minuut de 1-0 en iedereen ging tevreden het stadion uit. Positief."

Een mooi slotwoord om het interview af te sluiten. Ondanks twee jaar van vooral blessureleed en een mislukte transfer is Mahi positief bij FC Groningen. Positief en overtuigd van eigen kunnen, wachtend op een volgende stap die deze zomer moet komen. Anders gezegd:  تَـفَـاءَل بـالخَـيْـر تَـنَـلْـهُ, zoals in de Koran staat. Geluk komt tot degenen, die er vertrouwen in hebben. 


Reageer op dit nieuwsbericht

2000 karakters over
 • :)
 • ;)
 • :D
 • ;D
 • 8)
 • :S
 • :(
 • :o
 • :@
 • :$
 • :1

Reacties

Avatar willem II
Mahi van FC.Groningen mag misschien via een transfer vertrekken,maar nee PSV gaat vast en zeker het niet worden. :1
Reacties 0 Reactie
-
Kudos +0
+
2000 karakters over
 • :)
 • ;)
 • :D
 • ;D
 • 8)
 • :S
 • :(
 • :o
 • :@
 • :$
 • :1

Binnenland en buitenland - Laatste nieuws

RSS
Blaise Matuidi, de achtste middenvelder van Juventus
Een centrale middenvelder stond nog op het verlanglijstje van Juventus. Met Blaise Matuidi heeft de club de gewenste v..
18-08 Italië buitenland
Hoe AZ gaat overleven zonder frivole Calvin Stengs
De inbreng van Calvin Stengs in het eerste elftal bracht een aantal garanties met zich mee. De belangrijkste daarvan w..
18-08 Nederland binnenland
Eintracht Frankfurt, met drie 'Nederlanders', klaar voor het seizoen?
Het uur van de waarheid breekt aan voor Eintracht Frankfurt als komend weekend het seizoen wordt geopend tegen SC Frei..
18-08 Duitsland buitenland
Davinson Sánchez in top vijf duurste centrale verdedigers
Na weken van speculatie komt de transfersoap rondom Davinson Sánchez eindelijk ten einde. De Colombiaan vertrekt naar..
18-08 Nederland binnenland
Deze spelers kozen onlangs voor een laatste avontuur in India
De Indian Super League staat al even bekend als een competitie waar uitgebluste vedetten nog één keer hun voetbalschoe..
18-08 Engeland buitenland
Zo reageert de voetbalwereld op de aanslag in Barcelona
Door een gruwelijke daad zijn er doden en gewonden gevallen in Barcelona. Een witte bestelbus reed gisterenavond in op..
18-08 Spanje buitenland
Dumfries: "Verder dan oan't moarn kom ik nog niet"
Denzel Dumfries is een van de nieuwe gezichten in het team van SC Heerenveen. Tijdens de seizoensopening tegen FC Gron..
07:30 Nederland binnenland
De stroeve start van Valverde bij Barcelona
Twee nederlagen tegen de grote rivaal en de eerste prijs van het seizoen die daardoor aan je neus voorbij gaat. Ernest..
17-08 Spanje buitenland
Wat brengt de toekomst voor Feyenoord-talent Jari Schuurman?
Jari Schuurman kan ook dit seizoen niet rekenen op speelminuten in het eerste elftal van Feyenoord. Als kind van de Ro..
18-08 Nederland binnenland
Wie wordt de opvolger van Davinson Sánchez bij Ajax?
De miljoenendeal van Davinson Sánchez naar Tottenham Hotspur lijkt dan echt doorgang te vinden. Bij een vertrek van de..
18-08 Nederland binnenland
Indrukwekkende loopbaan Valdés kent teleurstellend einde
Víctor Valdés heeft zijn laatste wedstrijd als profvoetballer gespeeld. De 35-jarige doelman zat zonder club en heeft..
17-08 Spanje buitenland
Wordt dit het seizoen van ex-spelers uit de Jupiler League?
Terwijl in Engeland en Frankrijk met miljoenen wordt gesmeten is het in Nederland behelpen als het gaat om grote trans..
17-08 Nederland binnenland
Brengt Mühren wel de broodnodige treffers naar Het Kasteel?
Robert Mühren speelt de komende twee seizoenen voor Sparta Rotterdam. De eredivisionist neemt de Volendamse aanvaller..
17-08 Nederland binnenland
Deze Nederlanders strijden voor een plaats in de Europa League
De laatste voorronde van de Europa League gaat donderdagavond verder. FC Utrecht trapte woensdag al af met hun thuiswe..
17-08 Europa League buitenland
Hoe Zidane zich ontpopt tot prijzenpakker bij Real
Zinédine Zidane pakte woensdagavond met Real Madrid alweer zijn zevende prijs als trainer van De Koninklijke. De Frans..
17-08 Spanje buitenland
Ayoub: "De winst op Zenit is ook zíjn verdienste"
FC Utrecht is bezig met een fantastische seizoenstart. Er werden gelijk drie punten gepakt in de eerste wedstrijd van..
17-08 Nederland binnenland
Veelzeggende tweets over het transferbeleid van Ajax
Het is weer zover: de transferzomer nadert zijn einde en bij Ajax is het allerminst rustig. Davinson Sanchez lijkt nog..
17-08 Nederland binnenland
Wat Juventus, Barcelona, Manchester United en Ajax gemeen hebben
Het is een unicum voor een Nederlandse club in het hedendaagse voetbal: in één adem genoemd worden met Juventus, Barce..
17-08 Nederland binnenland
Hoe zit het nu met het perspectief voor Enes Ünal?
Enes Ünal kreeg in één week goed nieuws en slecht nieuws te horen. De twintigjarige aanvaller mag het na een succesvol..
17-08 Spanje buitenland
Eén jaar Van der Vaart in Denemarken: komt het nog goed?
Het is voor Rafael van der Vaart alsof hij voor spek en bonen meedoet op de trainingen van FC Midtjylland. Hoewel al l..
17-08 Nederland buitenland
Waarom Feyenoord veel waarde hecht aan de Champions League-voorrondes
Voor het eerst sinds 2002 staat Feyenoord in de groepsfase van de Champions League. Hoewel de landskampioen geen voorr..
16-08 Champions League binnenland
Hoe FC Utrecht het volgende week af kan maken
Zenit Sint-Petersburg leek een van de zwaarst mogelijke lotingen voor FC Utrecht. Velen achtten de club bij voorbaat k..
16-08 Nederland binnenland
Wat gaat er gebeuren met Mike van der Hoorn?
Op de drukke transfermarkt gebeurt er van alles en nog wat. Spelers komen. Spelers gaan. Spelers zijn transfervrij. Ma..
16-08 Engeland buitenland
Ajax won nog nooit van Rosenborg BK
Ajax wacht donderdagavond een zeer belangrijk karwei om zich te kwalificeren voor de groepsfase van de Europa League...
16-08 Nederland binnenland
Met deze aanwinsten gaan Koeman en Everton voor top vier
Waar de meeste ploegen uit de Premier League niet bepaald de hand op de knip houden deze zomer, maakt Everton het wel..
16-08 Engeland buitenland
Gaat Liverpool eindelijk weer schitteren in de Champions League?
Na twee seizoenen afwezigheid heeft Liverpool een uitstekende uitgangspositie om zich te plaatsen voor de groepsfase v..
16-08 Champions League buitenland
Welke nieuwe spits wordt dé verrassing van de Eredivisie?
Hoewel het nieuwe seizoen inmiddels gestart is, proberen clubs uit de Eredivisie zich de komende weken zo goed mogelij..
16-08 Nederland binnenland
Op deze Zenit-spelers moet FC Utrecht vanavond extra letten
FC Utrecht neemt het in de strijd om een ticket voor de groepsfase van de Europa League op tegen Zenit Sint-Petersburg..
16-08 Europa League buitenland
Het opmerkelijke record van Marco Asensio
In het leven kent vandaag de dag een aantal zekerheden. Je moet belasting betalen, de trainer wordt ontslagen en als M..
15-08 Spanje buitenland
NAC-doelman Noppert grijpt bijzondere tweede kans
Het keepersgilde van NAC Breda wordt dit seizoen aangevoerd door de Fries Andries Noppert uit Joure. Toevalligerwijs o..
16-08 Nederland binnenland
De spelers die Barcelona had kunnen halen in plaats van Paulinho
FC Barcelona maakte maandag de komst van Paulinho wereldkundig. De transfer van de 29-jarige Braziliaan zorgde voor ee..
15-08 Spanje buitenland
De opties van Sam Larsson
Samba Sam Larsson was de afgelopen seizoenen een smaakmaker in de Eredivisie. Maar de afgelopen tijd is er een transfe..
15-08 Nederland binnenland
Room of Castro? De keuze voor PSV
PSV zoekt een reservedoelman. Remko Pasveer is naar Vitesse vertrokken, Luuk Koopmans is geblesseerd en Hidde Jurjus i..
15-08 Nederland binnenland
Is de titelstrijd niet vooraf al beslist?
Het voetbalseizoen begint niet goed voor Ajax. Uitschakeling in de Champions League en een nederlaag in de eerste weds..
15-08 Nederland binnenland
Een elftal om van te genieten in de Jupiler League
Hoewel de Jupiler League elk jaar structureel wordt leeggekocht in de zomer, valt er in de competitie die komende vrij..
16-08 Nederland binnenland
Hoe zich 'Down Under' een Nederlandse enclave vormde
Maandag maakte PEC Zwolle de transfer van Bart Schenkeveld naar Melbourne City wereldkundig. De 25-jarige verdediger k..
15-08 Australië buitenland
Davinson Sánchez schaart zich bij transfer in illuster rijtje
Een transfer van Davinson Sánchez naar Tottenham Hotspur ter waarde van ruim veertig miljoen euro lijkt slechts een kw..
15-08 Nederland binnenland
Deze supersterren spelen vanaf dit seizoen in Turkije
De Turkse Süper Lig staat al even bekend als een competitie waar topspelers nog één keer hun kunstje kunnen laten zien..
15-08 Turkije buitenland
Hoe kunstgras dit weekend staatsvijand nummer één werd
Ieder jaar opnieuw staat de kunstgrasdiscussie in het middelpunt van de aandacht. Ook dit seizoen was het bij de eerst..
15-08 Nederland binnenland
Wie eisen de laatste tien CL-plekken op?
Dinsdag en woensdag worden de heenwedstrijden gespeeld in de play-offronde van de Champions League. Op het spel staan..
14-08 Champions League binnenland

We ontvangen graag feedback van enthousiaste lezers en abonnees. Neem snel contact op voor het ELF Voetbal Lezerspanel.

Inloggen
Nog geen account? Registreer je
Wachtwoord vergeten?