Laatste nieuws
15.00Dusan Tadic faalt op het moment suprême: Fenerbahçe uit Europa
14.56'Ajax stelt tot 21 mei geen interim-directeur aan ter vervanging van Kroes'
14.56LIVE KNVB-beker | Arne Slot (Feyenoord) en Rogier Meijer (NEC) kijken vooruit naar de bekerfinale
14.50'Lozano kan terugkeren naar Mexico: PSV krijgt 'juweel' aangeboden als ruilmiddel'
14.50PSV ontvangt bakken aan kritiek na pronken met pijnlijke jeugduitslag: 17-1
14.40Van Dijk is duidelijk: 'Het vraagt veel, maar geen tijd om teleurgesteld te zijn'
14.27Voormalig Eredivisie-smaakmaker Zian Flemming kan nog deze maand transfer maken
14.22Jansma krijgt live op TV appje van Advocaat: 'Dit was vertrouwelijke informatie'
14.22Oud-voetballer opgepakt wegens fraude rond verzonnen transfers
14.14Ten Hag krijgt goed nieuws en gaat in op consternatie rond Garnacho
14.10Wil jij de topwedstrijd Juventus vs. AC Milan bezoeken? Tickets vanaf 135,- euro
14.09Brobbey doet Ajax belangrijke belofte: 'Altijd gezegd dat ik het waard ben'
14.05Jaarlijkse traditie: waarom de bekerfinale altijd in De Kuip plaatsvindt
14.05'Volendam herhaalt truc met Van de Ven en krijgt fors bedrag bij verkoop Veerman'
13.55Ajax ‘hengelt’ naar negentienjarige middenvelder uit Keuken Kampioen Divisie
13.50'Dit wijst erop dat Van Gaal trainer van Ajax wil worden'
13.50‘Zidane nog slechts één stap verwijderd van dienstverband bij Europese topclub’
13.34'Zidane is na rustperiode van drie jaar 'één stap verwijderd' van nieuwe job'
13.20'Deense club gaat gesprek aan met Ajax om transfer te bespreken'
13.16Kieft gaat mee in kritiek op 'fenomeen': 'Hij is niet juiste spits voor dat team'
13.04Honderd euro voor contractverlenging: Lazio-speler heeft touwtjes in handen
13.00'Scouts van Ajax en Groningen kijken naar FC Emmen-talent Hekkert'
12.56Chivas wil ‘juweel’ betrekken in ruildeal met PSV om komst Lozano te realiseren
12.55'Napoli blijft hopen op droomkandidaat voor trainerspositie, twee alternatieven'
12.55Ajax en Nordsjaelland spoedig in gesprek over transfer van 21-jarige spits
12.54FA komt met statement na storm aan kritiek: 'Alle partijen zijn akkoord gegaan'
12.45Buitenspel: Hummels neemt Premier League in de zeik op X
12.34Drievoudig bekerwinnaar Ed de Goeij: ‘De landstitel is specialer, maar de KNVB-beker is ook een hoofdprijs’
12.31Vraagstuk recordbeschermer Frimpong: rechtsback of rechtsbuiten?
12.30NEC in het voordeel als het gaat om winnaarservaring in de beker
12.27Flemming in belangstelling van Amerikaanse club
12.25AZ-revelatie Goes bespreekt 'oranje stoplicht' in Ajax-opleiding
12.15'Memphis-exit ligt voor de hand, Atlético focust zich op Bundesliga-sensatie'
12.08Casemiro onthult: 'Toen alles akkoord was, begon Ancelotti te huilen'
12.04Nagelsmann maakte keuze 'met het hart', duidelijke reactie van Tuchel
Resultaten x
Buitenland

Kylian Mbappé, in de voetsporen van Thierry Henry

Manchester City-ster Kevin De Bruyne had geen idee wie hij was, gaf hij eerlijk toe in aanloop naar de Champions League-duels met AS Monaco. Inmiddels kent de hele voetbalwereld hem, inclusief De Bruyne. Want Kylian Mbappé (18) maakt snel naam. Zoals ook in de tweestrijd met Borussia Dortmund. De Franse tiener

20-04-2017 07:00 door Redactie ELF Voetbal

"Kijk naar mijn ogen, ze schitteren. Dit is echt geweldig. Ik geniet en hoop dat dit nog maar het begin is", zei de breeduit lachende Mbappé op woensdagavond 15 maart. Het was die avond feest in Stade Louis II. Weer liet de nummer 29 van AS Monaco zien waarom hij bij vrijwel alle Europese topclubs op de radar staat, vaak zelfs bovenaan de verlanglijst voor komende zomer. De razendsnelle, behendige en efficiënte Mbappé lijkt hét transferdoelwit van 2017 te worden, als nieuwste rising star in Monaco.

Voorbeeld

Daar stonden ze dan eind vorig seizoen, samen op het hoofdveld van trainingscomplex La Turbie, dat vanaf de uitlopers van de Alpen prachtig uitzicht biedt op de Middellandse Zee: Mbappé en Thierry Henry (39). Het was Henry die voor even terug was bij de club waar hij tussen 1992 en 1999 in de jeugd en later in het eerste elftal speelde. Een camera van AS Monaco TV filmde een deel van een gesprek tussen Henry en Radamel Falcao. Op anderhalve meter keek Mbappé toe en luisterde mee. Henry richtte zich tot Falcao.

"Hoe ver gaat hij komen?", vroeg Henry, wijzend naar Mbappé.

Falcao: "Heel ver, als hij de goede mentaliteit heeft."

"Heb je de goede mentaliteit?", vroeg Henry aan de lachende Mbappé, die Falcao had gehoord.

"Oui ", antwoordde Mbappé snel.

"Ja, natuurlijk zeg je ja. Met de camera erbij", zei Henry hard lachend. Een high five met Mbappé.

Ze zijn al vaak met elkaar vergeleken: de grootste ster die AS Monaco heeft voortgebracht en het grootste talent van de club op dit moment. "Ik weet dat Kylian met mij wordt vergeleken, maar ik hou zelf niet van dat soort vergelijkingen", zei Henry in The Sun. "Hij moet zichzelf blijven, zo goed mogelijk worden en zich niet aan mij spiegelen. Maar ik heb Kylian ontmoet in Monte Carlo en hij is een hele aardige, verstandige jongen, denk ik. Respectvol en rustig, totdat je hem een bal geeft. Dan is hij niet zo aardig voor zijn tegenstanders, haha. Kylian kan meer met de bal dan ik op zijn leeftijd."



Opmars

Mbappé noemde Henry al eens zijn jeugdidool. Maar nog meer was hij fan van Zinedine Zidane. Mbappé had een Frankrijk-shirt met zijn naam op de rug en ging als kind een keer naar het trainingsveld waar Les Bleus trainden en wachtte daarna bij de bus totdat Zidane kwam. Vervolgens gingen ze samen op de foto. Dat Zidane zijn idool was had ook te maken met de club waarvoor de middenvelder speelde: Real Madrid, de favoriete club van de jonge door voetbal bezeten Mbappé.

Het was een van de eerste ontmoetingen tussen Mbappé en Zidane, want zij ontmoetten elkaar in de jaren die volgden nog een aantal keer. Zoals toen Mbappé veertien jaar was en een uitnodiging kreeg van Real Madrid om een dagje langs te komen. Hij kreeg een rondleiding op het trainingscomplex en ontmoette Cristiano Ronaldo. Het doel van De Koninklijke was om de jeugdspeler warm te maken voor een overstap naar Spanje. Ook Zidane werd ingeschakeld. Maar zelfs Zizou , die een half jaar voordat Mbappé werd geboren Frankrijk naar de wereldtitel leidde, bleek niet in staat de tiener te verleiden. "Ik was vereerd door de interesse, maar wilde liever in Frankrijk blijven. Daarom koos ik voor Monaco. Ik denk dat ik toen een juiste keuze heb gemaakt", zei Mbappé later tegen Telefoot.

Hij zei nee tegen Real Madrid en ook tegen Chelsea. Het werd AS Monaco dat Mbappé, geboren in Bondy, een stadje op zo'n tien kilometer ten noordoosten van Parijs, in 2013 onder de neus van Paris Saint-Germain vandaan haalde. De begeerde jeugdspeler van AS Bondy, waar hij vanaf zijn zesde speelde en werd getraind door vader Wilfried, zag de verhuizing naar de Côte 'd Azur wel zitten.

Record

Mbappé had toen al vlieguren gemaakt op het nationale voetbalcentrum Clairefontaine, een soort instituut voor de meest talentvolle voetbaltieners van het land. Daar worden zij door de Franse bond gekneed en klaargestoomd voor een bestaan als profvoetballer. In het verleden meldden ook spelers als Nicolas Anelka, Olivier Giroud, Blaise Matuidi en Henry zich eens bij de poort van Clairefontaine.



Als jochie werd Mbappé niet alleen geïnspireerd door Henry en Zidane, maar ook door zijn tien jaar oudere halfbroer Jirès Kembo-Ekoko (29). Kembo-Ekoko werd als tienjarige door zijn ouders vanuit de Congolese hoofdstad Kinshasa naar Frankrijk gestuurd om bij zijn oom Wilfried en diens Algerijnse vrouw Fayza, een professioneel handbalster, te gaan wonen. Zij kregen later ook de voogdij over Kembo-Ekoko, die zo een halfbroer werd van Kylian Mbappé en broertje Ethan. Eerder dan Kylian bouwde Kembo-Ekoko een bestaan op als prof: bij Stade Rennes en later in Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.

Vanuit de Emiraten zag Kembo-Ekoko Mbappé in december 2015 debuteren in het eerste elftal van AS Monaco. Het was in de thuiswedstrijd tegen SM Caen. Trainer Leonardo Jardim bracht Mbappé twee minuten voor tijd binnen de lijnen voor Fabio Coentrao. Het was een beloning voor zijn snelle en sterke ontwikkeling in de jeugdacademie. Twee maanden later maakte Mbappé zijn eerste goal in het shirt van AS Monaco, in het thuisduel met Troyes. Met zeventien jaar en 62 dagen pakte hij het record van jongste doelpuntenmaker bij AS Monaco af van Henry. Een record dat stond sinds 1996. Na de wedstrijd kreeg Mbappé al vragen met betrekking tot zijn illustere voorganger. "Iedere speler wil zijn eigen verhaal schrijven. Henry heeft zijn eigen verhaal geschreven en dat ga ik nu ook doen."

Lees het complete portret van Kylian Mbappé in ELF Voetbal Magazine. Daarin ook interviews met Matthijs de Ligt, Brad Jones, Elvis Manu, Guram Kashia, Jürgen Locadia, Arjen Robben en meer. ELF Voetbal Magazine ligt in de winkels en is online verkrijgbaar via www.magzine.nu!




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <