Door GEERT BECKERS — gepubliceerd op 17 mei '17 07:00
Brad Jones: "Waarom niet nog tien jaar hier wonen?"


Bijna zijn volledige carrière zat hij op de bank, als een onaangeroerde noodknop achter veiligheidsglas. Nu is Brad Jones, 35 jaar oud, eindelijk de sleutelspeler die hij zo graag wil zijn. De noodknop van weleer is verplaatst naar het controlepaneel. 

Foto
Foto: Pro Shots

 Ik ben hier gesetteld

Het woord gunfactor kent hij nog niet. Ook niet na alle keren dat het woord opdook in relatie tot de landstitel van Feyenoord. En in relatie tot hemzelf. Brad Jones heeft de gunfactor aan zijn kont kleven. Je moet een hardcore Ajax-supporter zijn om Brad Jones de landstitel te misgunnen. 

Het laat zich niet makkelijk vangen, de gunfactor. Misschien heeft het te maken met zijn carrièreverloop. Nooit klagen. Altijd hard werken. Positief blijven. Na vijf jaren tussen de sterren van Liverpool zich niet te groot voelen voor NEC. Misschien heeft het te maken met zijn lach, een prodent smile die zich nooit langer dan een paar tellen verstopt. Of met zijn Australische accent, dat zelfs een vloek een vriendelijke connotatie geeft.
De gunfactor van Feyenoord en Jones is hoe dan ook niet los te zien van een gebrek aan succes. Hoezeer mensen er ook van kunnen genieten, er zijn grenzen aan leedvermaak. Na achttien jaar zonder schaal heeft Feyenoord genoeg geleden. En na een bijna net zo lange periode op de reservebank heeft ook Jones zijn succes verdiend. Hij is de belichaming geworden van de veerkracht van Feyenoord. Van de aanhouder die eindelijk wint.

Heb je je ooit zo populair gevoeld?
"Nee, ik geloof het niet. Het grootste deel van mijn carrière ben ik tweede of derde keus geweest. Ik voelde me overal gewaardeerd, maar een echte publiekslieveling ben ik niet eerder geweest."

En, hoe bevalt het?
"Ik denk dat het makkelijker is om bij Feyenoord publiekslieveling te zijn dan bij bijvoorbeeld Liverpool. Spelen voor Liverpool is als leven in een goudvissenkom. De stad is niet zo groot, maar je hebt twee grote clubs. Iedereen kijkt continu mee van buitenaf. Ook als je niet speelt. Zelfs als reservekeeper kon ik niet de stad in zonder dat mensen op me afkwamen."

Geen aquariumgevoel in Rotterdam?
"Haha, ik zie overeenkomsten, maar de Nederlandse mentaliteit is anders. Nederlanders respecteren je privacy meer dan in Engeland. Dat is het enige aspect van het leven als profvoetballer dat ik niet leuk vind, de aandacht. Ik houd er niet van dat mensen de hele tijd naar me kijken, stiekem een foto maken. In Rotterdam valt dat gelukkig wel mee."

Je komt altijd zo ontspannen over, zowel op als naast het veld. Heb je dat altijd al gehad?
"Ik ben makkelijk in de omgang. Kan met iedereen overweg. Zo is mijn persoonlijkheid, laid-back. Ik heb weleens trainers gehad die vonden dat dat wel een tandje minder kon, maar zij zagen niet wat zich afspeelde in mijn hoofd. Vergis je niet hoor. Ik kan een knop omzetten en veranderen in een andere persoon. Op het veld ben ik agressiever. Dat moet ook. In de voetbalwereld is het dog eats dog. Maar buiten het veld is er veel voor nodig om mij van mijn stuk te krijgen. Ik word niet zo snel pissig."

 

CHAMPION... 18yrs in the waiting, today was worth it

Een bericht gedeeld door Brad Jones (@jones_brad) op14 Mei 2017 om 5:34 PDT

ANDERE KANT VAN DE WERELD
Al meer dan de helft van zijn leven woont Brad Jones aan de andere kant van de wereld. Op zijn vijftiende, twintig jaar geleden, verliet hij Perth om zijn twee grote dromen na te streven: spelen voor Liverpool en spelen voor Australië. Dat hij in beide doelen zou slagen had zelfs rasoptimist Jones niet voor mogelijk gehouden.
Toen hij als vijftienjarige voor het eerst naar Engeland vloog dacht hij binnen een paar weken terug te zijn in Australië. In zijn tas: vier T-shirts en een paar trainingspakken. Een winterjas had hij niet eens. Nooit nodig gehad. Zes maanden later zagen zijn ouders hem voor het eerst terug, voor een week vakantie.

Sindsdien is hij gewend geraakt aan leven met een aardbol tussen hemzelf en zijn ouders. De grootste uitdaging: het tijdsverschil. Dat werd eens te meer duidelijk tijdens een live interviewsessie via Facebook, die Feyenoord begin maart organiseerde. Supporters konden via Facebook vragen insturen, die Jones op een scherm voorbij zag komen. Even veerde hij op toen een vraag van ene Ian Jones uit Australië opdook. Of Brad even wilde zwaaien naar zijn vader. En meteen weer die prodentlach.

Heeft je vader Facebook nodig om met je in contact te komen?
"Haha, op zich valt dat gelukkig wel mee, al is het gezien het tijdsverschil wel altijd een crime om een goed tijdstip te vinden. Dat is de mindere kant van aan de andere kant van de wereld wonen. Met vrienden hebben we een groepschat. Meestal word ik wakker met vijftig berichten. Dan treffen zij weer berichten van mij aan als zij wakker worden. Zo leven we een beetje langs elkaar heen. Maar in het begin van mijn carrière was het veel lastiger. Gelukkig hebben we de technologie. De uitvinding van Skype heeft me veel geld bespaard."

Volgen vrienden en familie je nauwgezet vanuit Australië?
"Absoluut. Voor hen is het ook weleens leuk om mij wekelijks te zien spelen, haha. Helaas is het wel lastig om de Eredivisie te kijken in Australië. Via internet lukt het nog weleens, via streams. De Europa League konden ze wel volgen op de Australische tv. Normaal gesproken krijgen ze daar alleen samenvattingen te zien."

Dus Feyenoord heeft er een Australische fanschare bij?
"Ik heb drie neefjes die de hele dag rondrennen in Feyenoord-tenues. Ineens kennen ze alle spelers en weten ze precies wat hier allemaal speelt. Over het algemeen moeten mensen in Australië wel twee keer kijken als ze een Feyenoord-shirt zien. De aandacht concentreert zich daar met name op de Premier League, met uitzondering van Real Madrid en FC Barcelona. Zelfs bij een shirt van Bayern München moeten veel mensen nog een keer kijken."

HONGER
Honger naar een landstitel, de aan bezetenheid grenzende behoefte om een jaar lang de beste van het land te zijn: Jones maakte het al eerder mee bij Liverpool. Toen vanaf de reservebank, nu vanaf het veld. Toen zonder het gewenste resultaat, nu met. De kampioenshonger van het Legioen is een vulkaan die achttien jaar borrelde en afgelopen zondag tot uitbarsting kwam. Brad Jones zou Brad Jones niet zijn als hij zich liet verleiden tot een premature overwinningskreet. Van een eruptie kwam het pas toen hij de schaal in zijn handen had.

Is Feyenoord het Liverpool van Nederland?
"Dat hoor ik vaak. Ik zie ook veel overeenkomsten. De sfeer onder de supporters, de honger naar succes, de passie van de mensen. De sfeer tijdens de thuiswedstrijd tegen Manchester United: ongelooflijk. En dan te bedenken dat er twintigduizend stoelen leeg waren. De supporters voelen zich echt onderdeel van de club. En dat zijn ze ook. Het is niet wij en zij, maar alleen wij. Dat is bij Liverpool ook zo."

Via je goede vriend Luke Wilkshire en dankzij je periode bij NEC wist je al het een en ander van Feyenoord. In welke zin heeft de club je toch verrast?
"De familiaire sfeer die hier hangt. Hier lopen mensen rond die al 25 jaar voor de club werken. Volgens mij kunnen zij zich geen leven buiten Feyenoord voorstellen. Ze zijn hier thuis. En daardoor voel ik mij hier ook thuis. Dat is heel belangrijk als nieuwkomer. Heel bijzonder dat zo'n grote club zo hecht kan zijn. Bij NEC had je dat ook, maar daar kun je het verwachten. Dat is het grootste verschil tussen Feyenoord en Liverpool. Toen ik daar afgelopen zomer terugkwam om mee te trainen waren veel mensen met wie ik eerder werkte vertrokken. Het verloop is groter. Daardoor verlies je het familiegevoel."

Hoe serieus was de mogelijkheid om afgelopen zomer terug te keren bij Liverpool?
"Serieus. Ik trainde daar al toen ik gebeld werd door Feyenoord. Maar ik wilde speeltijd en wist dat ik dat bij Liverpool niet zou krijgen. Ik was niet het nummer één transferdoelwit van Jürgen Klopp, haha. Ik had het gevoel dat ik mijn carrière zou kapotmaken als ik weer op de bank ging zitten."

Welke rol speelde Dirk Kuyt in je keuze voor Feyenoord?
"Ik sprak hem een keer bij Liverpool, voordat hij naar Fenerbahçe ging. Toen had hij het er al over dat hij ooit wilde terugkeren naar Feyenoord. Die club heeft altijd in zijn gedachten gezeten. Hij is van onschatbare waarde voor dit team. Dirk brengt een bepaalde rust over op de spelersgroep. Een rust die de groep goed kan gebruiken. Daarin speel ik ook een rol. Kuyt is een speler die dankzij hard werken de top heeft gehaald. Een geweldig voorbeeld voor alle jonge spelers."

Zijn spelers als Kuyt een uitstervend ras?
"Misschien wel ja. Er zijn er maar weinig in zijn stijl. Daarom valt hij op. Hij is een uitzondering. Er lopen er hier wel een paar rond die de nieuwe Kuyt kunnen worden."

Hoe verhoudt deze spelersgroep zich tot die uit je Liverpool-tijd?
"Ook hier spelen jongens die de top kunnen halen. Dat weet ik zeker."

Potentieel niveau Gerrard of Suarez?
"Dat zou zomaar kunnen, al hebben ze nog een lange weg te gaan. Ik weet nog goed dat ik bij Liverpool tekende en voor het eerst het trainingsveld betrad. Die eerste maanden waren een gigantische eyeopener. Ik had met goede spelers gespeeld bij Middlesbrough, zoals Mendieta, Zenden, Hasselbaink en Viduka. Maar deze gasten waren echt next level. Ik keek mijn ogen uit. Gerrard, Torres, Mascherano: crazy wat zij konden. Daardoor moest je zó scherp zijn. Zó alert. En toen kwam Suarez. Hij was écht next level. Samen met Gerrard de beste speler met wie ik ooit gespeeld heb. Gerrard kon een wedstrijd controleren in zijn eentje. Luis kon scoren in zijn eentje."

Heeft Suarez nog iets gezegd over Ajax of Feyenoord?
"Niet dat ik weet. Zijn Engels was niet al te best, haha. We lachten daar vaak om. 'Jij kunt nog geen vier woorden Engels achter elkaar zetten, maar je spreekt vloeiend Nederlands.' Ik hoop niet dat hij ooit terugkomt naar Nederland, wat hij weleens heeft gezegd. Op de training tegen hem spelen vond ik al erg genoeg. In wedstrijdverband hoef ik hem al helemaal niet tegen te komen."

 

What a day CHAMPIONS

Een bericht gedeeld door Brad Jones (@jones_brad) op14 Mei 2017 om 10:40 PDT

TOEKOMST
Je contract bij Feyenoord loopt binnenkort ten einde. Zou je ervoor tekenen om tot je veertigste bij Feyenoord onder de lat te staan?
"Kom maar op, waar ligt dat contract? Mijn lichaam is sterk. Voor mijn gevoel is dit een plek waar ik lang zou kunnen presteren."

Heb je je op voetbalgebied ooit beter gevoeld?

"Nee. NEC vorig seizoen was fantastisch, het podium waarop ik me kon laten zien. Maar zo goed als bij Feyenoord heb ik het in mijn loopbaan nog nooit gehad."

Vraag je je weleens af waarom je niet eerder naar Nederland bent gekomen?

"Die kans was er niet. En ik zat bijna mijn hele carrière bij een Premier League-club. Met trainers die in me geloofden. En ik geloofde zelf in mijn kwaliteiten. Als ik een flater zou slaan zou ik meteen de eer aan mezelf houden. Maar dat gevoel heb ik nooit gehad. Ik ben in de Premier League nooit eerste keus geworden, maar heb wel aan mezelf laten zien dat ik het kon."

Zie je jezelf hier nog jaren wonen?

"Zeker. Ik ben hier gesetteld. Heb een mooi huis in een rustige buurt. Mijn kinderen zitten op een internationale school in Den Haag. En met mijn vrouw (ex-finalist van Britain's Next Top Model Dani Lawrence, red.) gaat het ook goed. Voor haar familie in Engeland is Rotterdam net zo ver vliegen als Manchester, waar we voorheen woonden."

Waar heb je haar destijds ontmoet?
"We hebben elkaar leren kennen bij Middlesbrough, waar zij werkte als fysiotherapeute. Maar het is niet zo dat de vonken er vanaf spatten tijdens een massage hoor. Ze deed acupunctuur, dus zo romantisch is dat ook niet, haha."

Je vrouw had de nieuwe Eva Carneiro kunnen worden?
"Als jonge vrouw is het in Engeland heel lastig om in de sport te werken. Clubs zijn er een beetje bang voor, denk ik. Bang voor de mogelijke gevolgen."

Heeft ze jou carte blanche gegeven met betrekking tot de plek waar je speelt en woont?
"Met deze baan kun je dat niet altijd zelf kiezen. Clubs kiezen jóu. Soms betekent dat een moeilijke keuze. Tot dusver is dat altijd gelukt. Ik heb met mijn zaakwaarnemer gesproken over opties in Australië en de VS, maar wij zitten hier goed. We hebben alles wat we willen. Dus waarom niet nog tien jaar hier wonen?"

 

My wife tho@dani_rosejones Champion Trophy

Een bericht gedeeld door Brad Jones (@jones_brad) op14 Mei 2017 om 12:50 PDT


Reageer op dit nieuwsbericht

2000 karakters over
 • :)
 • ;)
 • :D
 • ;D
 • 8)
 • :S
 • :(
 • :o
 • :@
 • :$
 • :1

Binnenland en buitenland - Laatste nieuws

RSS
De prijs van Neymar: 2500 Tesla's, 500, zeven jaar Eredivisierechten
Wat kun je doen met 222 miljoen? Het is een interessante vraag nu Barça-ster Neymar voor het bedrag, dat gelijk is aan..
17:17 Nederland buitenland
Co Adriaanse: een zeventigjarig feestje vol lingua franca
Co Adriaanse vierde gisteren, vrijdag 21 juli, alweer zijn zeventigste verjaardag. De oefenmeester heeft het voetbal v..
15:45 Nederland binnenland
Is AC Milan klaar voor een aanval op de Italiaanse top?
AC Milan 4 - Bayern München 0. Jaren geleden was die uitslag hooguit enigszins opmerkelijk geweest, maar zeker in een..
14:42 Italië buitenland
De succesformule van Excelsior op de transfermarkt
Warner Hahn, Nigel Hasselbaink, Fredy, Khalid Karami, Jordy de Wijs. Zomaar een greep spelers uit het elftal van Excel..
13:36 Nederland binnenland
Dit is Phil Foden, het zeventienjarige lievelingetje van Guardiola
Manchester City heeft een oefenwedstrijd tegen rivaal Manchester United met 2-0 verloren. Erg schokkend nieuws is het..
13:32 Engeland buitenland
Genoeg te kiezen voor Keizer in voorhoede Ajax
Met de komst van Huntelaar en de aanstaande transfer van Braziliaans talent Richarlison lijkt de aanval van Ajax in ie..
11:04 Nederland binnenland
Hoe staan de Engelse titelkandidaten er nu voor?
Landskampioen Chelsea doet er de zomer alles aan om met een zo sterk mogelijke selectie de titel te kunnen prolongeren..
09:28 Engeland buitenland
Voetballers als nieuw handelswaar in Alkmaar
Alkmaarders zijn niet alleen goed in het verhandelen van kaas, ook voetballers uit Alkmaar vinden de laatste jaren gre..
21-07 Nederland binnenland
Wat Jetro Willems kan verwachten in Frankfurt
Na een lange radiostilte maakte Eintracht Frankfurt deze week de komst van Jetro Willems wereldkundig. Daarmee komt er..
21-07 Nederland buitenland
Galatasaray nu al uit Europa: topclub in tranen
Met het schaamrood op de kaken speelde Galatasaray donderdag moeizaam gelijk tegen het Zweedse Östersunds. Na de 2-0 n..
21-07 Turkije buitenland
Dit is NK Osijek, de Europa League-opponent van PSV
NK Osijek… Het klinkt misschien als een wodkafles die u opdrinkt tijdens een avond stappen in Oost-Europa. Toch is dez..
21-07 Europa League binnenland
De nu al veelbelovende start van Romelu Lukaku
Met de rechterhand tegen zijn oor strekt Romelu Lukaku de wijsvinger van zijn linkerhand richting het publiek van Manc..
21-07 Engeland buitenland
Nieuwste PANNA!: Dessers, De Jong, Aké, Boëtius en meer!
Ga je bijna op vakantie en wil je wat te doen hebben in de auto, het vliegtuig of aan het strand? De nieuwste PANNA! i..
21-07 Nederland binnenland
Waarom Labyad jeugdidool Sneijder graag ziet komen
Met een prachtige goal bekroonde Zakaria Labyad een prima wedstrijd tegen FC Valletta. De Marokkaan weet wat hem dit s..
21-07 Europa League binnenland
FC Utrecht rekent na vier jaar af met Luxemburgs trauma
Wegens het EK vrouwenvoetbal werd de 'thuiswedstrijd' van FC Utrecht tegen Valletta afgewerkt in het Mandemakers Stadi..
20-07 Nederland binnenland
Waarom Robin van Persie de ideale aanwinst voor Feyenoord is
Het moge duidelijk zijn dat de absolute gloriejaren van Robin van Persie inmiddels verstreken zijn. Toch kan de 33-jar..
20-07 Nederland binnenland
Het seizoen van de waarheid voor deze vijf spelers
Een nieuw seizoen, nieuwe kansen. Voor sommigen de laatste kans, omdat ze tot nu toe nog niet gepresteerd hebben wat e..
20-07 Nederland binnenland
Wie wordt de nieuwe leider van Feyenoord?
Nicolai Jorgensen, Steven Berghuis en Brad Jones. Dat waren de aankopen van Feyenoord in de zomer voor het kampioensja..
20-07 Nederland binnenland
Is Morata de juiste opvolger van Diego Costa?
Terwijl Diego Costa bij Chelsea al lange tijd op weg is naar de uitgang, lijkt de Engelse landskampioen zijn vervanger..
20-07 Engeland buitenland
Dit is Richarlison, het nieuwe Zuid-Amerikaanse Ajax-target
Ajax lijkt zich opnieuw te gaan versterken met een Zuid-Amerikaans talent. Onderhandelingen tussen Richarlison de Andr..
20-07 Nederland binnenland
Denemarken moet het volgende slachtoffer van Oranje worden
Na de droomstart van de Oranje Leeuwinnen op het Europees Kampioenschap in eigen land, hebben ze natuurlijk nog helema..
20-07 Nederland binnenland
Stamford Bridge, bloementuin of kerkhof voor spitsen?
Is een transferzomer wel compleet als Chelsea geen spits koopt? Ook dit jaar lijken ze er weer in geslaagd een aanvall..
19-07 Engeland buitenland
Wat gaat er gebeuren met Adam Maher?
Op de drukke transfermarkt gebeurt er van alles en nog wat. Spelers komen. Spelers gaan. Spelers zijn transfervrij. Ma..
19-07 Nederland binnenland
Het bijzondere avontuur van Pieter Huistra: "Ajax als voorbeeld"
Hij is verdwenen uit het oog van de grote menigte: Pieter Huistra (50), voormalig coach van onder meer FC Groningen. D..
20-07 Nederland buitenland
De toekomst van het afgedankte Chelsea-trio
Landskampioen Chelsea lijkt niet meer verder te willen met Diego Costa, Nemanja Matic en Kurt Zouma. Trainer Antonio C..
19-07 Engeland buitenland
Waarom Ajax Nick Viergever niet naar Duitsland laat gaan
Geen nieuw contract bij Ajax. Geen vertrek bij Ajax. Nick Viergever staat in de interesse van de Bundesliga, maar de A..
19-07 Nederland binnenland
Het duikend dilemma voor Giovanni van Bronckhorst
Zoals Laurel en Hardy ooit de Dikke en de Dunne werden genoemd, zo zou je Kenneth Vermeer en Brad Jones de kleine en d..
19-07 Nederland binnenland
Vijf redenen waarom Martin Odegaard dit seizoen gaat doorbreken
Het leek een geweldige deal voor sc Heerenveen: Noors supertalent Martin Odegaard kreeg twee jaar de kans om in de Ere..
19-07 Nederland binnenland
Moeizame onderhandelingen rond Berghuis: wat zijn de alternatieven?
Nu het aantrekken van Ridgeciano Haps en Jeremiah St. Juste geslaagd is, prijkt er nog één naam op het verlanglijstje..
19-07 Nederland binnenland
De onzin van een transferverbod
Atlético Madrid heeft deze zomer te kampen met een transferverbod waardoor het tot 1 januari 2017 geen spelers mag reg..
18-07 Spanje buitenland
De Welke Speler Leverde Het Meeste Geld Op Quiz
Welke speler leverde Feyenoord deze zomer meer geld op: Rick Karsdorp of Terence Kongolo? Test je kennis over deze en..
18-07 Nederland binnenland
Even voorstellen: dit is Ajax-target Luis Manuel Orejuela
Ajax heeft volgens De Telegraaf voor de backpositie Luis Manuel Orejuela op het oog. Wie is de 21-jarige Colombiaan?
18-07 Nederland binnenland
FC Utrecht verhuist naar Waalwijk: een kijkje achter de schermen
FC Utrecht probeert aankomende donderdag in het Mandemakers Stadion plaatsing voor de derde voorronde van de Europa Le..
18-07 Nederland binnenland
Het transferbeleid van Feyenoord: leve de Nederlander
Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet, is een spreekwoord dat normaal niet voor iemand uit Rotterdam van toepassin..
18-07 Nederland binnenland
Zo ziet het bouwwerk van Ronald Koeman bij Everton eruit
Ronald Koeman is bezig een zeer stevig fundament onder zijn bouwwerk bij Everton te leggen. Na een drukke transferzome..
18-07 Nederland buitenland
Van La Parra: van Rotterdams talent tot premier van Huddersfield
Rajiv van La Parra heeft dinsdag zijn contract bij de nieuwbakken Premier League-club Huddersfield Town verlengd. De a..
18-07 Nederland binnenland
Heeft Ajax met Lobotka een fout gemaakt?
In een jaar op huurbasis kon Stanislav Lobotka Ajax niet overtuigen een optie tot koop te lichten. Drie jaar later maa..
18-07 Nederland binnenland
Hoe een Spaanse nobody Wales in vuur en vlam zette
Swansea City is intussen al jaren een vertrouwde naam in de Premier League, maar nooit speelde de club uit Wales leuke..
17-07 Nederland binnenland
De Oranjegekte bij de Nederlandse Vrouwen, maar wat daarna?
In de wereld waarin alles sneller moet, de transferbedragen almaar stijgen en de mogelijkheden onbeperkt lijken, is he..
18-07 Nederland binnenlandWe ontvangen graag feedback van enthousiaste lezers en abonnees. Neem snel contact op voor het ELF Voetbal Lezerspanel.

Inloggen
Nog geen account? Registreer je
Wachtwoord vergeten?