Laatste nieuws
22.30Ajax stelt geen interim-directeur voor geschorste Kroes aan, maar laat drie personen de taken overnemen
22.30Roda JC laat dure punten liggen in strijd om directe promotie, enorme blunder van zoon Ronald Koeman
22.25Roda JC verzuimt in eerste divisie gelijk te komen met koploper Willem II
22.25Ronald Koeman jr. gaat de wereld over met ontzettend knullig moment
22.20'Heerenveen gaat niet in zee met Van Persie: Friezen hebben nieuwe trainer binnen'
22.20Straf Vitesse klinkt vernietigend, maar stiekem werpt licentiecommissie een reddingsboei naar Vitesse
22.08Milan van Ewijk diep onder de indruk van landgenoot: ‘Hij is buitengewoon goed’
22.04Na Dirk Kuyt promoveert ook Timmy Simons naar hoogste niveau in België
22.01Roda verspeelt dure punten, Dordrecht overtuigt, NAC verslikt zich in Den Bosch
22.00Ongekende flater: Ronald Koeman junior grote schlemiel van de avond
22.00'Geelzwart Vitesse-hart bloedt, hoop dat gifbeker nu eindelijk leeg is'
22.00FC Dordrecht imponeert opnieuw; belabberde prestatie Jong Ajax in Helmond
21.58Roda krijgt deksel op de neus, Comedy Capers in Velsen en Den Bosch
21.57Roda JC lijdt door basisdebutant zeer duur puntenverlies in jacht op Eredivisie
21.50Dender voor het eerst sinds 2008 onder Boskamp terug op hoogste niveau België
21.43Bizarre KKD-goal: Koeman jr. denkt vrije trap te krijgen, FC Emmen profiteert
21.41Rogier Meijer krijgt pikante vraag over Feyenoord in aanloop naar bekerfinale
21.30Hoe gaat het nu met? 10 voormalig transfertargets van PSV
21.27Kraay koppelt Van Persie aan KKD-club: 'Is denk ik een makkelijkere tussenstap'
21.16Guardiola bevestigt zorgen om Haaland en gaat in op vertrek Palmer
21.16Guardiola bevestigt zorgen om Haaland en looft Palmer
21.12Manchester United presenteert man die Ten Hag aan nieuwe spelers moet helpen
21.10Pak 50x je inleg wanneer Barcelona El Clásico wint van Real Madrid!
21.08Pijn bij Janssen en Supportersvereniging Vitesse: 'Ons geelzwarte hart bloedt'
21.00'Real Madrid-veteraan neemt na kleine 400 duels afscheid, Inter toont interesse'
20.57Besiktas doet uitstekende zaken en voert druk op Trabzonspor flink op
20.45Meijer heeft bijna fitte groep en ziet kansen tegen Feyenoord
20.45Praat mee op VP: Cagliari - Juventus
20.33Driessen heeft Kroes-nieuws: 'De kans op een terugkeer is groter geworden'
20.30Hoe gaat het nu met? 10 voormalig transfertargets van Feyenoord
20.22Boilesen wilde stoppen: 'Had duistere gedachten'
20.13'Real Madrid-icoon zwaait na veertien jaar trouwe dienst af'
20.10Vitesse krijgt achttien punten in mindering en is officieel gedegradeerd
20.08Hans Kraay ziet Robin van Persie liever bij een andere club dan Heerenveen
20.05Volledige focus: finalist Hancko kan ogen niet van KNVB Beker afhouden
Resultaten x
Binnenland

Kees Jansma speelt hoofdrol in show van Bosz, Van Gaal en Adriaanse

Peter Bosz werd vrijdagmiddag door zijn collega's gekozen tot de beste trainer van de Eredivisie. Onder toeziend hoog van gasten zoals Leo Beenhakker, Louis van Gaal en Co Adriaanse (die even later de oeuvre-award won) kreeg de Ajax-coach de prijs uitgereikt. Een reportage achter de schermen.

20-05-2017 09:00 door Redactie ELF Voetbal

"Een warm welkom aan alle trainers op dit congres. In het bijzonder aan alle trainers die ik ontslagen heb bij Alphense Boys. Leuk jullie weer terug te zien." Kees Jansma, die de uitreiking aan elkaar praat in het stadion van PEC Zwolle-stadion, is ouderwets op dreef als hij meteen na de lunch alle aanwezige trainers op het voetbalcongres van de CBV kort toespreekt bij de uitreiking van de Rinus Michels Award. Hij heeft de lachers op zijn hand. Lang wil hij de show overigens niet stelen. "Dit is de dag voor voetbaltrainers. Voor jullie. Dus dat moeten we vooral zo houden."

Jansma vervolgt zijn onemanshow als hij Jelle Goes naar voren roept om hem wat te laten vertellen over de jeugdopleidingen in Nederland. "Jelle Goes, nu nog werkzaam bij de KNVB. Toch? Dat weet je immers maar nooit tegenwoordig. U lacht? Pas maar op, misschien bent u wel de volgende." Hans van Breukelen, zonder powerpoint aanwezig, moet het vanaf de tribune ook gehoord hebben. 

Nadat Jansma Excelsior Maassluis (beste jeugdopleiding amateurvoetbal), Ajax (beste jeugdopleiding betaald voetbal) en Jan van Raalte (beste amatervoetbaltrainer) hun awards heeft overhandigd, roept hij Han Berger naar voren. Het 66-jarige voetbaldier bewijst dat je zelfs vanuit Australië het Nederlandse voetbal op de voet kan volgen. Hij heeft de enige niet spannende prijs van de middag uit te reiken. Maurice Steijn (VVV) moet gekozen worden tot de beste trainer van de Jupiler League. Peter van den Berg (RKC Waalwijk) en Ron Elsen (MVV) vormen de concurrenten. Het kan haast niet anders dan dat Steijn alle stemmen heeft gekregen van zijn collega's. Diens pupillen werden overigens opvallend genoeg geen van alle genomineerd voor de Gouden Stier. Toch opvallend voor de kampioen. "Dat vind ik eerlijk gezegd wel een teleurstelling", laat Steijn met de prijs in zijn handen weten weten. "Er zaten best een aantal jongens bij die wél in aanmerkingen hoorde te komen voor die prijs."

Na het optreden van Berger en Steijn is het tijd voor de hoofdact. "Fenomeen" Leo Beenhakker, die daarna op een manier reageert zoals alleen hij dat kan ("Je weet dat ik dat vervelend vind om te horen, Kees." Gevolgd door een heerlijk diepe zucht), wordt naar voren geroepen om het briefje uit de envelop waarop de naam van Peter Bosz staat, voor te lezen. Het scheelde niet veel of de Ajax-trainer, als enige van de genomineerde Eredivisie-trainer aanwezig, had op het laatste moment nog afgezegd. Bosz, met zijn beeldschone partner Jolyn le Loux aan zijn zijde, stond vast in het verkeer op de A1. Hoewel hij twijfelde om huiswaarts te keren, besloot hij toch te komen. Gezien de uitslag was het het ritje vanuit Amsterdam ongetwijfeld meer dan waard.


Peter Bosz in het rijtje met andere genomineerden en winnaars van de awards.

Bovendien loopt Bosz even later in skybox 6 Louis van Gaal tegen het lijf. De coach die tot vorig jaar eindverantwoordelijk was bij Manchester United, toevallig de tegenstander van Ajax in de Europa League-finale, informeert Bosz over de ins en outs van de selectie van United en de opties die Mourinho heeft. Uiteraard geeft Van Gaal, die vaker op de foto moet met aanwezigen dan Doutzen Kroes poseert in modeshows, ook een paar welgemeend adviezen hoe hij denkt dat Ajax de Europa League-finale kan winnen.

Het tafereel vindt een klein kwartier na de uitverkiezing van Bosz plaats. Meteen daarna kreeg Co Adriaanse overigens nog de oeuvre-award uitgereikt uit de handen van Van Gaal, die de trofee in 2015 won. Op het moment dat Van Gaal uit de dug-out wordt geroepen om de uitreiking te doen, worden de lichte druppeltjes opeens een serieuze regenbui. "Maar ik kan geen enkel verband tussen beide dingen leggen", grapt Jansma, die de microfoon daarna afgeeft aan Van Gaal. "Dat vind je moeilijk hé, de microfoon afgeven", begint de voormalig bondscoach zijn relaas waarin hij aangeeft dat Co Adriaanse hem in zijn Ajax-tijd al vele jeugdspelers bracht. En dat de oeuvreprijs voor Co wat hem betreft daarom meer dan terecht is. Meer wil hij er na de tijd niet over zeggen. Een journalist, die met pen en papier in de aanslag staat, wordt afgewezen. "Het gaat vandaag niet om mij, maar om de winnaars", lacht Van Gaal hem toe.

Adriaanse laat op zijn beurt weten trots te zijn op de uitverkiezing. Maar hij had het niet verwacht. Hoewel. "Eigenlijk was ik op vakantie, maar ik ben speciaal hiervoor teruggekomen", glimlacht hij. "Maar ik heb nooit een grote prijs gepakt. Ben geen kampioen van Nederland geworden." Als hij even later al zijn werkzaamheden in de voetballerij opnoemt, komt hij tot de conclusie dat het niet eens zo gek is dat hij de prijs heeft gekregen. "De vertaling van oeuvre is werk. En in de voetballerij heb ik allerlei functies volbracht. Als je het op die manier bekijkt, dan is het misschien wel weer niet zo gek."

De benoeming van Adriaanse is meteen het einde van de prijzenregen, die tegelijk stopt met de regendruppels die uit de hemel komen. In totaal heeft de prijsuitreiking een kleine drie kwartier geduurd. Iets minder. "Door de regen denk ik. Je hield het kort, Louis", zegt Jansma, die meteen van repliek wordt gediend door Van Gaal. "Drie minuten had ik maar nodig. Niet slecht, toch Kees?"

De microfoon is inmiddels al een tijd uit. Winnaar Bosz staat voor de camera's van FOX Sports. Het veld loopt langzaam leeg. Jansma maakt nog een grap, schudt een paar handen en verlaat vervolgens als een van de laatsten het veld. Zijn (hoofd)rol zit erop, net als die van alle andere gasten. 




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <