Laatste nieuws
18.25Ajax-fans reageren vol ergernis op merkwaardige uitspraak van ESPN-commentator
18.25Aanhang Feyenoord dankt Arne Slot die in laatste duel Excelsior naar nacompetitie duwt
18.23VI Live: Rodri vergroot voorsprong City, titel in zicht voor Guardiola
18.20Arne Slot trots op gemaakte herinneringen bij Feyenoord: ‘Ik wil mijn vrouw en kinderen bedanken’
18.18Rensch benoemt absolute dieptepunt van Ajax-seizoen: 'Belachelijk'
18.16De Jong kan leven met gedeelde topscorerstitel: 'Compliment aan Pavlidis'
18.15VI: Chery heeft laatste wedstrijd voor NEC gespeeld, medische keuring al geweest
18.15Kramer viert RKC-handhaving op eigen wijze met dikke sigaar en Feyenoord-lied
18.12Slot hield het niet droog in afscheidsweek: 'Toen waren er geen camera's'
18.10FC Twente op tandvlees naar derde plek en voorrondes Champions League
18.09VI Live: beslissende helft Premier League begonnen
18.05NEC zet met zesde plaats kroon op prachtseizoen, Sparta blijft achtste
18.05De Kuip klapt handen stuk voor Slot, die gepast afscheid krijgt
18.03De beelden: Kudus doet met grandioze omhaal gooi naar PL-goal van het seizoen
18.00Kudus brengt spanning in titelstrijd terug met weergaloze omhaal tegen City
18.00LIVE Premier League | Manchester City op voorsprong, maar fraaie omhaal Kudus geeft Arsenal weer hoop
17.57Martens heeft nieuws: AZ hoeft niet op zoek naar nieuwe hoofdtrainer
17.57VI Live: Engelse titelstrijd na eerste helft nog niet beslist
17.56Wereldgoal Kudus zorgt voor bibbers in Etihad Stadium
17.55Rensch weerlegt geruchten over Ajax-exit: 'Wilde de fans bedanken'
17.55Excelsior gaat onderuit tegen Feyenoord en moet via play-offs degradatie voorkomen
17.55Grote blijdschap bij Oosting: 'De heupjes laat ik wel even gelden'
17.54Kramer rookt sigaar en zingt bekend Feyenoord-liedje in kleedkamer van RKC
17.53VI Live: Kudus brengt spanning terug in Engelse titelstrijd
17.52Bergwijn sluit vertrek bij Ajax niet uit: 'Dat helpt niet mee'
17.50Praat mee op VP: Galatasaray - Fenerbahçe SK
17.47Praat mee op VP: Internazionale - Lazio Roma
17.45Treffer van het seizoen? Caicedo maakt supergoal vanaf middellijn bij Chelsea
17.45Wát een treffer van Foden: Arsenals droom lijkt al na twee minuten in duigen
17.45VI Live: Arsenal op gelijke hoogte, West Ham maakt aansluitingstreffer
17.42VI Live: Arsenal kan titel wel vergeten na doelpunt Everton
17.39NEC-smaakmaker Tjaronn Chery is al medisch gekeurd bij nieuwe club
17.38Ricky van Wolfswinkel krijgt direct na vraag verslaggeefster ESPN brok in keel
17.36VI Live: City op titelkoers, Mac Allister kopt Liverpool op voorsprong
17.36Trainer van AZ voor volgend seizoen is definitief bekend
Resultaten x
Binnenland

Ajax-verlaters: hoe vergaat het Millen Baars bij Manchester United?

Het scoutingapparaat van een zichzelf respecterende topclub is als een trawler die een gigantisch visnet voortsleept om de talentenvijver tot de bodem leeg te schrapen. Bijvangst is onvermijdelijk, maar de kans op vette vis het grootst. Millen Baars, Javairo Dilrosun en Juan Familia-Castillo verlieten Ajax voor een Engels avontuur. Hoe vergaat het ze? Wij pleegden een belronde voor een tussenstand. In deel 1 van dit drieluik: Millen Baars van <

31-05-2017 07:50 door Redactie ELF Voetbal

Voor buitenspelers in de Ajax-jeugd met een Oranje-droom lijkt het beste recept: weggestuurd worden. Eljero Elia, Jeremain Lens, Nordin Amrabat, Quincy Promes, Luciano Narsingh: allen zagen zij de poort naar de ArenA dichtgegooid worden, om later alsnog als international terug te keren. Amrabat voor Marokko, de anderen voor Nederland. Met die geschiedenis in het achterhoofd zien de Oranje-kansen van Millen Baars er rooskleurig uit.

Millen Baars

Geboren: 30-05-2000

Club: Manchester United

Oude club(s): Ajax

Positie: Aanval

In Engeland sinds: 2016

Zijn oren klapperden toen in een gesprek met Ajax duidelijk werd waarom de club hem in het kantoor had geroepen. Hij weg? Als aanvoerder van Ajax B1? Een van de grootste talenten in de 2000-lichting? Ja dus, vertelde Ajax de verbouwereerde aanvaller. Hij zou te mondig zijn, een negatieve invloed hebben op de teamgeest. Althans, volgens de overlevering, want Baars houdt zijn kaken conform de afspraken met Ajax stijf op elkaar als het gaat om zijn plotselinge vertrek in de zomer van 2016.

Over het vervolg is hij aanmerkelijk spraakzamer. "Een week na mijn vertrek kwamen de telefoontjes binnen bij mijn zaakwaarnemer. Arsenal, Chelsea, Tottenham Hotspur, Manchester United: eigenlijk alle grote clubs in Engeland nodigden me uit voor een gesprek." Baars stapte op het vliegtuig en gaf zijn ogen de kost tijdens bezoekjes aan Chelsea en Manchester United. Toen hij bij die laatste club eenmaal was rondgeleid, was de keuze snel gemaakt.

"Ik werd uitgenodigd om een wedstrijd van het eerste elftal te bezoeken. Manchester United tegen Fenerbahçe voor de Europa League, op Old Trafford. Dat stadion, de sfeer, de fans, het niveau van de spelers; ik was meteen verkocht. Dacht: hier wil ik ooit staan. Ik vond United altijd al de mooiste club van Engeland. Dat gevoel werd bevestigd toen ik een rondleiding kreeg. Dit is echt een warme club. Het gevoel klopte gewoon, dus een bezoek aan die andere clubs was niet meer nodig. Toen heb ik mijn zaakwaarnemer ingelicht en de rest ging vanzelf."

Geduld

Sindsdien doet Baars een beroep op zijn geduld. Omdat hij in oktober bij United tekende, dus buiten de transferperiode, is de dribbelaar niet speelgerechtigd. Pas volgend seizoen mag hij minuten maken in officiële wedstrijden. Tot dan is hij veroordeeld tot het trainingsveld en een incidentele oefenpot.

"Ik train met Manchester United Onder 18, in Nederland noemden ze dat de A1. Het gaat goed met mijn ontwikkeling. Ik voel dat ik sterker word, met name fysiek. Dat is sowieso een groot verschil met Nederland; ze trainen hier veel meer in het krachthonk. En het is Manchester United hè, een gigantische club, dat merk je aan alles. Alles is letterlijk een stukje groter. De gym is groter, het complex, Carrington, is groter en mooier dan De Toekomst. Als ik 's ochtends op de club kom liggen mijn trainingskleren allemaal voor me klaar. Bij Ajax moet je alle kleren tot aan Jong Ajax zelf wassen. Nog zo'n voorbeeld: zodra ik zeventien ben krijg ik rijlessen en een auto van de club. Bij Ajax krijg je pas een auto als je bij Jong speelt."

"Ze hebben hier meer begeleiding voor jonge spelers. Er loopt een vertrouwenspersoon rond bij wie je altijd terechtkunt als je iets wil regelen, ook buiten het voetbal. Bij mijzelf gaan de gesprekken vooral over de vraag wanneer ik eindelijk mag spelen. Ze zeggen dat ik gemotiveerd moet blijven. Dat lukt tot nu toe goed, al is het wel lastig om te moeten toekijken tijdens wedstrijden. Ik zit dan wel in de dug-out, in het trainingspak van de club, maar eigenlijk ben ik vooral supporter. Echt bijdragen kan ik niet. Ons team behoort tot de top van Engeland, vergelijkbaar met Manchester City en Arsenal. Chelsea steekt er net bovenuit, vind ik persoonlijk, maar ook bij ons loopt ontzettend veel talent rond. Het niveau is hoger dan bij Ajax."

Een van die talenten bij Man Utd Onder 18 leerde Baars goed kennen. "Ik speel hier met Tahith Chong." De zeventienjarige Nederlander werd een paar maanden eerder dan Baars aangetrokken van Feyenoord. "Ik kende hem nog niet toen we in Nederland speelden, maar inmiddels gaan we veel met elkaar om. Ook buiten de club. Tahith doet het ontzettend goed en wordt volgend seizoen waarschijnlijk vervroegd doorgeschoven naar een oudere leeftijdsklasse. Ik blijf voorlopig bij Onder 18. Ik kan niet wachten om me volgend seizoen eindelijk in wedstrijden te laten zien. En ik merk dat supporters daar hetzelfde over denken. Ik krijg regelmatig berichtjes van fans dat ze nieuwsgierig zijn naar mijn kwaliteiten. Ook daaraan merk ik: dit is echt een megaclub."




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <