Door GUUS HETTERSCHEID — gepubliceerd op 18 juni '17 12:00
Hoe Mitchell Donald een begrip werd bij Rode Ster Belgrado


Je vindt ze niet alleen in Engeland, Duitsland, Spanje, Italië of Frankrijk, maar ook in andere, soms zeer exotische landen: de Nederlandse voetbalavonturiers. ELF Voetbal spreekt elke week met een van de honderden voetbalnomaden die zijn uitgevlogen. In aflevering 11 van onze rubriek Voetbalavonturiers: Mitchell Donald (28), middenvelder van Rode Ster Belgrado in Servië.

Foto
Foto: Pro Shots

 Ik ben niet meer de jongste en ook niet snel onder de indruk, maar de sfeer was toch behoorlijk intimiderend.

Op de zandstranden van Ibiza en Cancun in Mexico dacht hij in de afgelopen weken nog eens terug aan hoe het kon gebeuren: dat Rode Ster Belgrado vorig seizoen geen hoofdprijs pakte. "We stonden tot drie competitiewedstrijden voor het einde van het seizoen bovenaan. Maar in een paar weken tijd hebben we het echt weggegeven", vertelt Donald, inmiddels weer terug in Belgrado, aan de telefoon. "Daarna verloren we ook nog de bekerfinale van Partizan, tegen de verhouding in. We domineerden zeventig minuten van die wedstrijd en kregen een heel lullige tegengoal uit een corner. En dan sta je na een goed seizoen toch opeens met lege handen..."

Pantelic
Mitchell Donald, ex-speler van Ajax, Willem II, Roda JC en het Russische Mordovia, speelt sinds januari 2016 voor Rode Ster Belgrado, Fudbalski klub Crvena Zvezda, de populairste club van Servië. In 1990/91 won FK Rode Ster (toen als Joegoslavische club) de Europacup I. Het is de club waar Vladimir Jugovic, Dejan Savicevic, Robert Prosinecki, Dejan Stankovic, Sinisa Mihajlovic en Nemanja Vidic ooit speelden.

En Marko Pantelic hè, jouw oud-teamgenoot bij Ajax. Ben je hem tegengekomen in Belgrado?
"Ja, hij woont inmiddels weer in Belgrado. Ik heb een paar keer wat gedronken met Marko. Dat was erg gezellig. We haalden herinneringen op aan onze tijd bij Ajax. Hij heeft ook wat verteld over Belgrado en Rode Ster. Hij zei dat ik voor de beste en mooiste club in Servië heb gekozen. Het is niet zo dat hij als een gids met mij door de stad loopt, maar Marko heeft wel tips gegeven voor goede restaurants. Die zijn er genoeg hier. En als speler van Rode Ster hoef je lang niet altijd te betalen voor de maaltijden. Hier wordt je op handen gedragen. Marko heeft ook een restaurant. Daar moet ik nog eens naartoe. Ik weet niet of ik bij hem wel moet betalen, haha."Bozovic
Hij heeft het goed in Belgrado, vertelt Donald. Nee, Servië was niet direct het land waar hij dacht te gaan spelen als talent bij Ajax. Maar via Mordovia in Rusland, de club die hem in juli 2014 overnam van Roda JC, kwam de middenvelder uit Nieuw-Vennep in contact met Miodrag Bozovic, een Montenegrijn die in het verleden bij RKC Waalwijk en RBC Roosendaal speelde. Bozovic was in het seizoen 2014/15 trainer van Lokomotiv Moskou en leerde Donald kennen als speler van Mordovia. Bozovic tekende in de zomer van 2015 bij Rode Ster Belgrado. Toevallig oefenden de Serviërs niet lang daarna tegen Mordovia en Donald.

"Ik speelde een goede wedstrijd tegen Rode Ster en Bozovic en de clubleiding van Rode Ster waren overtuigd. Ze wilden mij erbij hebben. Het hielp dat Mordovia mij graag wilde laten gaan. Ik drukte op de begroting. Ik verdiende goed bij Mordovia, toen de nummer acht van Rusland, maar ik was toe aan een nieuwe uitdaging. En die bood Rode Ster mij. Ik zag het direct zitten, ook al moest ik behoorlijk wat salaris inleveren. Ik zag de overstap als een kans om weer naam te maken. De trainer liet snel weten dat hij het in mij zag zitten. Dat deed Bozovic trouwens in het Nederlands. Hij sprak het nog een beetje. We hadden vanaf het begin een goede klik."

Emoties
Wat was jouw beeld van Servië voordat je naar Rode Ster kwam?
"Nou, ik had er eigenlijk geen duidelijk beeld van. Ik kende wel een aantal Servische jongens met wie ik samen heb gespeeld in mijn carrière. Zij zeiden dan altijd dat Belgrado zo'n geweldige stad was. Zeker 's avonds. Ik zei dan altijd: 'Ja, dat zal wel'. Maar het is inderdaad een hele mooie stad waar van alles te beleven is. Heel nice. Zeker als je goed centjes verdient. Belgrado is echt heel aangenaam om te wonen. Ik woon hier middenin de stad met mijn vrouw en twee dochtertjes. We hebben echt alles wat we nodig hebben. We hebben een nanny en onze dochter van tweeënhalf gaat hier naar de crèche. Alles is op rijafstand. Ik voel me hier ook veilig. Er is hier niet heel lang geleden oorlog geweest. Daar zie je nog wel wat van terug in de stad. Een aantal gebouwen die tijdens de oorlog is aangetast hebben ze laten staan ter herinnering aan die tijd, als monumenten. Vanuit ons huis kunnen we ook zo'n gebouw zien. Servië is in opbouw. Maar buiten Belgrado zie je wel dat er armoede is in het land. Zeker in kleine dorpjes. Het land heeft ook mooie kanten. Zoals de natuur, met veel groen en mooie bergen. En Novisad is een mooie stad. Het eten is goed en de mensen zijn open en vriendelijk. Wat me ook opvalt is dat ze hier totaal niet bezig zijn met hoe voetballers zich kleden, welke oorbellen ze in hebben of in welke auto ze rijden. In Nederland kan dat nog weleens tot commentaar leiden. Hier niet. Maar over voetbal raken ze niet uitgesproken."Hoe uiten de Serviërs zich dan?

"Nou, je kunt hier twintig wedstrijden op rij winnen. Dan is iedereen dolgelukkig. Maar zodra je weer verliest kunnen we er niks van. Dat geldt zowel voor de media als de fans. De emotie regeert. Dat is soms wel lastig. Maar ik heb ermee leren omgaan. En zeker in mijn eerste jaar heb ik vooral fijne emoties gezien. Toen werden we kampioen van Servië. Het was echt een enorm volksfeest. Ik heb toen ook veel gespeeld en kan wel zeggen dat ik vanaf mijn komst een begrip ben geworden bij Rode Ster. Ik voel me gewaardeerd en ben een vaste kracht in het team. Het is een warme club, een echte familieclub. En de beste en populairste club van Servië. Zo'n zestig tot zeventig procent van alle Serviërs is ook voor Rode Ster."

Eeuwige Derby
En de andere dertig procent is vooral voor Partizan?

"Ja, dat is de grote rivaal, hè. Qua landstitels gaat het volgens mij aardig gelijk op, maar Rode Ster is veel populairder, ook door Europacup I-winst in 1991. Ik was wel bekend met de rivaliteit tussen de clubs. Maar het is niet zoals Ajax en Feyenoord. Het gaat veel verder. Dat merkte ik ook tijdens mijn eerste Eeuwige Derby, zoals wedstrijden tussen Partizan en Rode Ster worden genoemd. Ik ben niet meer de jongste en ook niet snel onder de indruk, maar de sfeer was toch behoorlijk intimiderend rond de wedstrijd. Er was ook een enorme politiemacht op de been om supportersrellen te voorkomen. Fans gaan de hele wedstrijd tekeer en overal wordt vuurwerk afgestoken. Het is elke keer weer een gekkenhuis. Mijn ouders en broertjes hebben ook al een Eeuwige Derby meegemaakt. Ik zei: 'Jullie moeten dit een keer zien'. Ze keken hun ogen uit."

Kun je als Rode Ster-speler rustig over straat in Belgrado, ook als je Partizan-fans tegenkomt?
"Nou, ik kom eigenlijk vooral Rode Ster-fans tegen. En zij zijn altijd blij om mij te zien, haha. Ik ben een paar keer Partizan-fans tegen het lijf gelopen, dan spraken ze mij aan, maar bleven netjes en zeiden dan dat ik een goede speler ben, alleen bij de verkeerde club, volgens hen. Dan merk je dat ze ook respect hebben. Dat geldt ook voor spelers van Rode Ster en Partizan onderling. We gaan normaal met elkaar om voor en na de wedstrijden. Of als we elkaar ergens anders tegenkomen in de stad. Dat was overigens ook zo bij spelers van Ajax en Feyenoord. Tijdens wedstrijden is het anders, dan is het echt hard tegen hard. Ook bij de supporters. Zij kunnen met tweehonderd man in het stadion een volume produceren voor tienduizend man."

Toekomst
Hoe hoog is het niveau in de Servische competitie?

"Niet heel hoog. Dat is ook een reden dat ik deze zomer wel open sta voor iets nieuws. Je hebt Rode Ster en Partizan en daarna daalt het niveau. Voor de prijzen gaat het ook elk jaar tussen Rode Ster en Partizan. Ik heb wel de ambitie om een stapje hogerop te maken. Er speelt ook het een en ander, vanuit Europa en daarbuiten. Ik heb genoten van mijn tijd in Servië, maar een nieuw avontuur zou leuk zijn."

Je houdt jouw telefoon dus goed in de gaten de komende weken?
"Ja, inderdaad. De voorbereiding met Rode Ster op het nieuwe seizoen is alweer begonnen. In de eerste week van de vakantie heb ik weinig tot niets gedaan, maar in de tweede week ben ik weer naar de gym geweest en heb ik gefietst. De eerste trainingen met Rode Ster zitten er net op. Het is voor mij bikkelen om fit te zijn voor een nieuwe uitdaging. De club is op de hoogte van mijn wens om verder te kijken. We moeten zien wat er voorbij komt. Aan de interesse van andere clubs merk ik ook dat het een goede keuze was om naar Rode Ster te komen om mezelf op de kaart te zetten. Ik heb hier een mooie tijd gehad en leuke mensen ontmoet. Zoals het leuk was om Marko Pantelic weer eens te zien."

Heb je nog veel contact met jongens uit jouw tijd in Nederland?
"Nee, eigenlijk niet. Ik heb mijn eigen vrienden die ik al van jongs af aan ken. Met hen ben ik ook naar Ibiza geweest. Verder zie ik sommige jongens uit mijn Ajax-tijd weleens op feestjes, dan praten we even bij. Iedereen gaat toch zijn eigen weg en heeft een eigen carrière. Ik heb wel een mooie tijd gehad in Amsterdam. Zeker ook als ik nu kijk met wie ik heb gespeeld bij Ajax is dat toch wel speciaal geweest: Huntelaar, Stam, Sneijder, Davids, Suarez. Ik vond het mooi om te zien dat Ajax dit seizoen met zoveel jonge jongens zo ver kwam in Europa. Mijn broertje is goed bevriend met Jaïro Riedewald. Voor hem is het misschien niet zo slecht dat Peter Bosz naar Borussia Dortmund is vertrokken, ook al heeft Bosz het wel heel goed gedaan met het team. Ik blijf een Ajacied, maar vond het voor Kenneth Vermeer en Jan-Arie van der Heijden ook mooi dat zij nu kampioen zijn geworden. Wanneer ik terugkeer naar Nederland weet ik nog niet. Voorlopig vermaak ik me nog wel even in het buitenland denk ik. Waar dat wordt is afwachten."


Reageer op dit nieuwsbericht

2000 karakters over
 • :)
 • ;)
 • :D
 • ;D
 • 8)
 • :S
 • :(
 • :o
 • :@
 • :$
 • :1

Binnenland en buitenland - Laatste nieuws

RSS
Zo zet China zich als voetballand op de kaart
De transfermarkt draait inmiddels op volle toeren. Maar waar Chinese clubs zich in de afgelopen jaren met een zak geld..
27-06 China buitenland
Bijlow: "De Coolsingel is prachtig"
Justin Bijlow is een garantie voor succes. Sinds de 19-jarige doelman bij de eerste selectie van Feyenoord zit verover..
27-06 Nederland binnenland
Ervaren Jakoba als een kind zo blij als Curaçaos-international
Curaçao heeft voor het eerst in de geschiedenis de Caribbean Cup gewonnen. In de finale werd Jamaica met 2-1 aan de ka..
27-06 Nederland buitenland
Twee halve finales om naar uit te kijken op jeugd EK
Terwijl Nederlandse clubs als AZ en PEC Zwolle alweer in voorbereiding zijn op het nieuwe seizoen, vinden momenteel oo..
27-06 EK 2016 buitenland
Duitsland experimenteert er op los in Rusland
De Confederations Cup is in volle gang, maar écht leven in de voetbalwereld doet het niet. Het aanzien van het voorber..
27-06 Duitsland buitenland
De Mos wenst De Boer succes: "Hij gaat het redden"
De juiste spelers halen. Aad de Mos kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk de eerste transferperiode voor kersvers..
27-06 Nederland binnenland
Van Geel zoekt naar juiste stukjes in Feyenoord-puzzel
Met het vertrek van Rick Karsdorp naar AS Roma verliest Feyenoord wederom een bepalende speler van het kampioensteam...
27-06 Nederland binnenland
Kadioglu: "Ik wil zo hoog mogelijk spelen"
Na zijn wonderschone treffer tegen FC Utrecht kende heel voetballend Nederland de naam van Ferdi Kadioglu. En hij blee..
26-06 Nederland binnenland
Waar in de Premier League gaat de eerste kop rollen?
Britten wedden op alles. Dat Elvis Presley nog eens levend gevonden wordt, dat Queen Elizabeth aftreedt om Strictly Co..
26-06 Engeland buitenland
Gevallen toptrainers die eerherstel haalden
Claudio Ranieri heeft zich verbonden aan het Franse Nantes. De goedlachse Italiaan werd bij Leicester City in het voor..
26-06 Nederland binnenland
Wat Carel Eiting kan toevoegen bij Ajax
Toen Carel Eiting op 26 oktober 2016 zijn debuut maakte in het eerste elftal van Ajax, was dat al een beloning voor zi..
26-06 Nederland binnenland
Dit is de opmerkelijke zakenman die De Boer 'vrij spel' geeft
Zolang Frank de Boer kan verantwoorden waarom een speler gehaald moet worden, lijkt clubeigenaar Steve Parish klaar te..
26-06 Nederland buitenland
Nick Marsman en Erik ten Hag gaan jaren terug
Ze stonden allebei aan het begin van hun carrière toen  Nick Marsman en Eric ten Hag voor het eerst met elkaar samenwe..
26-06 Nederland binnenland
De opvolger van Ricky van Wolfswinkel zal Nederlands spreken
Een spits die de Nederlandse taal niet machtig is, lijkt geen kans te maken om Vitesse komend seizoen te versterken. D..
26-06 Nederland binnenland
Welke Barça B-talenten zien we volgend jaar in de hoofdmacht?
Barcelona B gaf dit seizoen de ene voetbalshow na de andere. Het kleine broertje van FC Barcelona verzekerde zich afge..
26-06 Nederland buitenland
De krankzinnige keeperscarrousel van de Eredivisie
Het afgelopen seizoen was er veel kritiek op de keepers van de Eredivisie. Ze waren te klein, te onzeker, wilden te gr..
26-06 Nederland binnenland
De Nederlanders die voor De Boer naar Crystal Palace kwamen
Frank de Boer is de nieuwe manager van Crystal Palace. De oefenmeester is niet de eerste Nederlander in dienst van The..
26-06 Nederland buitenland
Tien cruciale interlands voor Joachim Löw
Joachim Löw zat zondag voor de 150e keer op de bank als trainer van Die Mannschaft. Iets heel geks daargelaten, zit de..
25-06 WK 2018 binnenland
'Hij moet wel winnen, anders mag-ie niet op stap'
Wat doet een Nederlander die kampioen wordt? Z'n spelcomputer uitzetten. Duitse humor. Om te lachen. Ofzo. Hoe dan ook..
25-06 Nederland binnenland
Wie wordt dé verrassing van de Eredivisie?
De transferperiode is inmiddels in volle gang. Ook de clubs uit de Eredivisie proberen zich de komende weken zo goed m..
24-06 Nederland binnenland
Laurent Depoitre mengt zich in illuster rijtje laatbloeiers
Laurent Depoitre werd onlangs gepresenteerd als de nieuwe spits van het gepromoveerde Huddersfield. De Engelse club ma..
24-06 Engeland buitenland
De zomer van stoppende legendes: een ELFtal vol!
Deze zomer wordt gezien als de grote transferzomer. Maar dat is het niet alleen: het is ook de zomer van de gestopte i..
24-06 Nederland binnenland
De zeven mogelijke vervangers van Rick Karsdorp bij Feyenoord
De transfer van Rick Karsdorp komt steeds dichterbij. AS Roma denkt binnen 48 uur een overeenkomst te bereiken met Fey..
24-06 Nederland binnenland
Wat staat Frank de Boer te wachten bij Crystal Palace?
Frank de Boer is hard op weg om de nieuwe manager te worden van Crystal Palace. De Londense club hoopt de ex-trainer v..
25-06 Engeland buitenland
Shanon Carmelia: "Kunnen Jamaica in finale pakken"
Curaçao bereikte donderdagnacht de finale van de Caribbean Cup. Tegenstander is daarin zondagnacht Jamaica. "We hebben..
24-06 WK 2018 binnenland
Terug naar Hollandse grond
Jean-Paul Boëtius keert aankomend seizoen terug in De Kuip. Na een mislukt avontuur bij FC Basel moet de Rotterdamse g..
23-06 Nederland binnenland
Spaanse fiscus zit sterren op de hielen
In navolging van Lionel Messi kreeg ook Cristiano Ronaldo deze zomer problemen met de Spaanse fiscus. Deze maand voegd..
23-06 Spanje buitenland
Jean-Paul Boëtius, van 19-jarig international tot reserve in Zwitserland
Alsof het een soort Marcus Rashford was, stelde Louis van Gaal het toenmalige toptalent Jean-Paul Boëtius op in de vri..
23-06 Nederland binnenland
De stappen van Winston Bogarde
Winston Bogarde is de nieuwe rechterhand bij Jong Ajax in een voor de Amsterdammers nu al erg rumoerige zomer. De oud-..
23-06 Nederland binnenland
Dertig jaar de fenomenale, geniale Lionel Messi
Lionel Andrés Messi Cuccittini viert vandaag, zaterdag 24 juni, zijn dertigste verjaardag. De Vlo, Messidona, Messias ..
24-06 Argentinië buitenland
De eenduidige visie van Nicky Hofs en Henk Fraser
Nicky Hofs is als assistent-trainer toegevoegd aan de technische staf van Vitesse. Een oud-speler van de club die zich..
23-06 Nederland binnenland
Wanneer gaan we Lozano en Younes zien?
Vooralsnog houden enkel Andrés Guardado en Ryan Thomas de eer van de Eredivisie hoog op de Confederations Cup. De rest..
23-06 Nederland binnenland
Vijf mogelijke bestemmingen voor Jetro Willems
Jetro Willems aast op een vertrek bij PSV. Wat zijn vijf mogelijke bestemmingen voor de linksback?
23-06 Nederland binnenland
Even voorstellen: Ritsu Doan, rijzende ster van FC Groningen
FC Groningen liet vrijdagochtend weten zich versterkt te hebben met Ritsu Doan. Een jeugdinternational uit het land va..
23-06 Nederland binnenland
De Boer moet Crystal Palace uit identiteitscrisis helpen
Frank de Boer lijkt de topfavoriet om de nieuwe manager van Crystal Palace te worden. Met de Londenaren treft de coach..
23-06 Nederland buitenland
De nieuwe regeltjes van Marco van Basten
In de wereld waarin alles sneller moet, de transferbedragen almaar stijgen en de mogelijkheden onbeperkt lijken, is he..
24-06 Nederland (1) binnenland
Eén keer scoren in één seizoen: komt Sjoerd Ars er bovenop?
Je zou bijna zeggen: Sjoerd Ars is Sjoerd Ars niet als hij niet minder dan twintig keer in één seizoen scoort. Toch lu..
22-06 Nederland binnenland
Igor Tudor, de man die Bruma akeliger vindt dan Ibra
Hij vindt dat Wesley Sneijder maar een nieuwe club moet zoeken als hij komend seizoen aan de bak wil en dat RB Leipzig..
22-06 Nederland buitenland
Het doemscenario voor Tom Boere
33 doelpunten in één seizoen en een prachtige transfer naar FC Twente. Het lijkt de ideale stap voor Tom Boere, topsco..
22-06 Nederland binnenland
Het verhaal van Brutus, ex-bodyguard van Oranje, Pelé en Messi
Zijn carrière als profkeeper strandde door een handblessure. Nee, het Nederlands elftal verwachtte Bertus Holkema (62)..
25-06 Nederland binnenlandWe ontvangen graag feedback van enthousiaste lezers en abonnees. Neem snel contact op voor het ELF Voetbal Lezerspanel.

Inloggen
Nog geen account? Registreer je
Wachtwoord vergeten?