Door GUUS HETTERSCHEID — gepubliceerd op 18 juni '17 12:00
Hoe Mitchell Donald een begrip werd bij Rode Ster Belgrado


Je vindt ze niet alleen in Engeland, Duitsland, Spanje, Italië of Frankrijk, maar ook in andere, soms zeer exotische landen: de Nederlandse voetbalavonturiers. ELF Voetbal spreekt elke week met een van de honderden voetbalnomaden die zijn uitgevlogen. In aflevering 11 van onze rubriek Voetbalavonturiers: Mitchell Donald (28), middenvelder van Rode Ster Belgrado in Servië.

Foto
Foto: Pro Shots

 Ik ben niet meer de jongste en ook niet snel onder de indruk, maar de sfeer was toch behoorlijk intimiderend.

Op de zandstranden van Ibiza en Cancun in Mexico dacht hij in de afgelopen weken nog eens terug aan hoe het kon gebeuren: dat Rode Ster Belgrado vorig seizoen geen hoofdprijs pakte. "We stonden tot drie competitiewedstrijden voor het einde van het seizoen bovenaan. Maar in een paar weken tijd hebben we het echt weggegeven", vertelt Donald, inmiddels weer terug in Belgrado, aan de telefoon. "Daarna verloren we ook nog de bekerfinale van Partizan, tegen de verhouding in. We domineerden zeventig minuten van die wedstrijd en kregen een heel lullige tegengoal uit een corner. En dan sta je na een goed seizoen toch opeens met lege handen..."

Pantelic
Mitchell Donald, ex-speler van Ajax, Willem II, Roda JC en het Russische Mordovia, speelt sinds januari 2016 voor Rode Ster Belgrado, Fudbalski klub Crvena Zvezda, de populairste club van Servië. In 1990/91 won FK Rode Ster (toen als Joegoslavische club) de Europacup I. Het is de club waar Vladimir Jugovic, Dejan Savicevic, Robert Prosinecki, Dejan Stankovic, Sinisa Mihajlovic en Nemanja Vidic ooit speelden.

En Marko Pantelic hè, jouw oud-teamgenoot bij Ajax. Ben je hem tegengekomen in Belgrado?
"Ja, hij woont inmiddels weer in Belgrado. Ik heb een paar keer wat gedronken met Marko. Dat was erg gezellig. We haalden herinneringen op aan onze tijd bij Ajax. Hij heeft ook wat verteld over Belgrado en Rode Ster. Hij zei dat ik voor de beste en mooiste club in Servië heb gekozen. Het is niet zo dat hij als een gids met mij door de stad loopt, maar Marko heeft wel tips gegeven voor goede restaurants. Die zijn er genoeg hier. En als speler van Rode Ster hoef je lang niet altijd te betalen voor de maaltijden. Hier wordt je op handen gedragen. Marko heeft ook een restaurant. Daar moet ik nog eens naartoe. Ik weet niet of ik bij hem wel moet betalen, haha."Bozovic
Hij heeft het goed in Belgrado, vertelt Donald. Nee, Servië was niet direct het land waar hij dacht te gaan spelen als talent bij Ajax. Maar via Mordovia in Rusland, de club die hem in juli 2014 overnam van Roda JC, kwam de middenvelder uit Nieuw-Vennep in contact met Miodrag Bozovic, een Montenegrijn die in het verleden bij RKC Waalwijk en RBC Roosendaal speelde. Bozovic was in het seizoen 2014/15 trainer van Lokomotiv Moskou en leerde Donald kennen als speler van Mordovia. Bozovic tekende in de zomer van 2015 bij Rode Ster Belgrado. Toevallig oefenden de Serviërs niet lang daarna tegen Mordovia en Donald.

"Ik speelde een goede wedstrijd tegen Rode Ster en Bozovic en de clubleiding van Rode Ster waren overtuigd. Ze wilden mij erbij hebben. Het hielp dat Mordovia mij graag wilde laten gaan. Ik drukte op de begroting. Ik verdiende goed bij Mordovia, toen de nummer acht van Rusland, maar ik was toe aan een nieuwe uitdaging. En die bood Rode Ster mij. Ik zag het direct zitten, ook al moest ik behoorlijk wat salaris inleveren. Ik zag de overstap als een kans om weer naam te maken. De trainer liet snel weten dat hij het in mij zag zitten. Dat deed Bozovic trouwens in het Nederlands. Hij sprak het nog een beetje. We hadden vanaf het begin een goede klik."

Emoties
Wat was jouw beeld van Servië voordat je naar Rode Ster kwam?
"Nou, ik had er eigenlijk geen duidelijk beeld van. Ik kende wel een aantal Servische jongens met wie ik samen heb gespeeld in mijn carrière. Zij zeiden dan altijd dat Belgrado zo'n geweldige stad was. Zeker 's avonds. Ik zei dan altijd: 'Ja, dat zal wel'. Maar het is inderdaad een hele mooie stad waar van alles te beleven is. Heel nice. Zeker als je goed centjes verdient. Belgrado is echt heel aangenaam om te wonen. Ik woon hier middenin de stad met mijn vrouw en twee dochtertjes. We hebben echt alles wat we nodig hebben. We hebben een nanny en onze dochter van tweeënhalf gaat hier naar de crèche. Alles is op rijafstand. Ik voel me hier ook veilig. Er is hier niet heel lang geleden oorlog geweest. Daar zie je nog wel wat van terug in de stad. Een aantal gebouwen die tijdens de oorlog is aangetast hebben ze laten staan ter herinnering aan die tijd, als monumenten. Vanuit ons huis kunnen we ook zo'n gebouw zien. Servië is in opbouw. Maar buiten Belgrado zie je wel dat er armoede is in het land. Zeker in kleine dorpjes. Het land heeft ook mooie kanten. Zoals de natuur, met veel groen en mooie bergen. En Novisad is een mooie stad. Het eten is goed en de mensen zijn open en vriendelijk. Wat me ook opvalt is dat ze hier totaal niet bezig zijn met hoe voetballers zich kleden, welke oorbellen ze in hebben of in welke auto ze rijden. In Nederland kan dat nog weleens tot commentaar leiden. Hier niet. Maar over voetbal raken ze niet uitgesproken."Hoe uiten de Serviërs zich dan?

"Nou, je kunt hier twintig wedstrijden op rij winnen. Dan is iedereen dolgelukkig. Maar zodra je weer verliest kunnen we er niks van. Dat geldt zowel voor de media als de fans. De emotie regeert. Dat is soms wel lastig. Maar ik heb ermee leren omgaan. En zeker in mijn eerste jaar heb ik vooral fijne emoties gezien. Toen werden we kampioen van Servië. Het was echt een enorm volksfeest. Ik heb toen ook veel gespeeld en kan wel zeggen dat ik vanaf mijn komst een begrip ben geworden bij Rode Ster. Ik voel me gewaardeerd en ben een vaste kracht in het team. Het is een warme club, een echte familieclub. En de beste en populairste club van Servië. Zo'n zestig tot zeventig procent van alle Serviërs is ook voor Rode Ster."

Eeuwige Derby
En de andere dertig procent is vooral voor Partizan?

"Ja, dat is de grote rivaal, hè. Qua landstitels gaat het volgens mij aardig gelijk op, maar Rode Ster is veel populairder, ook door Europacup I-winst in 1991. Ik was wel bekend met de rivaliteit tussen de clubs. Maar het is niet zoals Ajax en Feyenoord. Het gaat veel verder. Dat merkte ik ook tijdens mijn eerste Eeuwige Derby, zoals wedstrijden tussen Partizan en Rode Ster worden genoemd. Ik ben niet meer de jongste en ook niet snel onder de indruk, maar de sfeer was toch behoorlijk intimiderend rond de wedstrijd. Er was ook een enorme politiemacht op de been om supportersrellen te voorkomen. Fans gaan de hele wedstrijd tekeer en overal wordt vuurwerk afgestoken. Het is elke keer weer een gekkenhuis. Mijn ouders en broertjes hebben ook al een Eeuwige Derby meegemaakt. Ik zei: 'Jullie moeten dit een keer zien'. Ze keken hun ogen uit."

Kun je als Rode Ster-speler rustig over straat in Belgrado, ook als je Partizan-fans tegenkomt?
"Nou, ik kom eigenlijk vooral Rode Ster-fans tegen. En zij zijn altijd blij om mij te zien, haha. Ik ben een paar keer Partizan-fans tegen het lijf gelopen, dan spraken ze mij aan, maar bleven netjes en zeiden dan dat ik een goede speler ben, alleen bij de verkeerde club, volgens hen. Dan merk je dat ze ook respect hebben. Dat geldt ook voor spelers van Rode Ster en Partizan onderling. We gaan normaal met elkaar om voor en na de wedstrijden. Of als we elkaar ergens anders tegenkomen in de stad. Dat was overigens ook zo bij spelers van Ajax en Feyenoord. Tijdens wedstrijden is het anders, dan is het echt hard tegen hard. Ook bij de supporters. Zij kunnen met tweehonderd man in het stadion een volume produceren voor tienduizend man."

Toekomst
Hoe hoog is het niveau in de Servische competitie?

"Niet heel hoog. Dat is ook een reden dat ik deze zomer wel open sta voor iets nieuws. Je hebt Rode Ster en Partizan en daarna daalt het niveau. Voor de prijzen gaat het ook elk jaar tussen Rode Ster en Partizan. Ik heb wel de ambitie om een stapje hogerop te maken. Er speelt ook het een en ander, vanuit Europa en daarbuiten. Ik heb genoten van mijn tijd in Servië, maar een nieuw avontuur zou leuk zijn."

Je houdt jouw telefoon dus goed in de gaten de komende weken?
"Ja, inderdaad. De voorbereiding met Rode Ster op het nieuwe seizoen is alweer begonnen. In de eerste week van de vakantie heb ik weinig tot niets gedaan, maar in de tweede week ben ik weer naar de gym geweest en heb ik gefietst. De eerste trainingen met Rode Ster zitten er net op. Het is voor mij bikkelen om fit te zijn voor een nieuwe uitdaging. De club is op de hoogte van mijn wens om verder te kijken. We moeten zien wat er voorbij komt. Aan de interesse van andere clubs merk ik ook dat het een goede keuze was om naar Rode Ster te komen om mezelf op de kaart te zetten. Ik heb hier een mooie tijd gehad en leuke mensen ontmoet. Zoals het leuk was om Marko Pantelic weer eens te zien."

Heb je nog veel contact met jongens uit jouw tijd in Nederland?
"Nee, eigenlijk niet. Ik heb mijn eigen vrienden die ik al van jongs af aan ken. Met hen ben ik ook naar Ibiza geweest. Verder zie ik sommige jongens uit mijn Ajax-tijd weleens op feestjes, dan praten we even bij. Iedereen gaat toch zijn eigen weg en heeft een eigen carrière. Ik heb wel een mooie tijd gehad in Amsterdam. Zeker ook als ik nu kijk met wie ik heb gespeeld bij Ajax is dat toch wel speciaal geweest: Huntelaar, Stam, Sneijder, Davids, Suarez. Ik vond het mooi om te zien dat Ajax dit seizoen met zoveel jonge jongens zo ver kwam in Europa. Mijn broertje is goed bevriend met Jaïro Riedewald. Voor hem is het misschien niet zo slecht dat Peter Bosz naar Borussia Dortmund is vertrokken, ook al heeft Bosz het wel heel goed gedaan met het team. Ik blijf een Ajacied, maar vond het voor Kenneth Vermeer en Jan-Arie van der Heijden ook mooi dat zij nu kampioen zijn geworden. Wanneer ik terugkeer naar Nederland weet ik nog niet. Voorlopig vermaak ik me nog wel even in het buitenland denk ik. Waar dat wordt is afwachten."


Reageer op dit nieuwsbericht

2000 karakters over
 • :)
 • ;)
 • :D
 • ;D
 • 8)
 • :S
 • :(
 • :o
 • :@
 • :$
 • :1

Binnenland en buitenland - Laatste nieuws

RSS
Een nieuw hoofdstuk in de bizarre carrière van Zeegelaar
Marvin Zeegelaar kent op zijn zachtst gezegd een vrij bizarre carrière. De voormalig Ajacied wist in Amsterdam nooit e..
20-08 Portugal buitenland
De Boer kan nu maar beter punten binnenharken
Niemand zei van tevoren dat het een makkelijke klus zou worden voor Frank de Boer om de motor aan de praat te krijgen..
20-08 Nederland buitenland
Ligt het Ajax-probleem bij de zender of de ontvanger?
De problemen waar Kasper Dolberg de afgelopen weken mee kampte, verdwenen niet toen Marcel Keizer tegen FC Groningen v..
20-08 Nederland binnenland
Hoe verdedigende versterkingen Guardiola succes moeten brengen
Het debuutseizoen van Pep Guardiola zal niet als een succesverhaal de boeken in gaan. Met een derde plaats, op maar li..
20-08 Engeland buitenland
Waarom dit het moeilijkste seizoen van Diego Simeone wordt
Atlético Madrid begon de Spaanse competitie zaterdag met een teleurstellend gelijkspel. In en tegen het gepromoveerde..
20-08 Spanje buitenland
Rekent Feyenoord af met het verleden op Woudestein?
Feyenoord gaat zondagmiddag in de tweede speelronde op bezoek bij SBV Excelsior. Tijdens de titelrace van afgelopen se..
20-08 Nederland binnenland
Deze doelmannen gingen Van der Steen voor
Wouter van der Steen zorgde zaterdagavond voor iets unieks in het Abe Lenstra Stadion. De doelman van sc Heerenveen ga..
20-08 Nederland binnenland
Wie kan de hegemonie van recordkampioen Juventus doorbreken?
Juventus trapte zaterdagavond het nieuwe seizoen in de Serie A af. De landskampioen van Italië rekende in eigen stadio..
20-08 Italië buitenland
Waarom PSV niet blij wordt van een bezoekje aan Breda
NAC Breda is terug in de Eredivisie en speelt zondagmiddag haar eerste thuiswedstrijd van het seizoen. PSV komt op bez..
20-08 Nederland binnenland
Wat brengt het nieuwe seizoen voor doelpuntenmachine Dost?
Bas Dost heeft zaterdagavond zijn waarde voor Sporting Portugal andermaal bewezen. De Nederlandse spits scoorde op bez..
19-08 Portugal buitenland
Krijgen we eindelijk weer een spannend seizoen in de Jupiler League?
De eerste speelronde in de Jupiler League ging vrijdagavond van start. Na een weinig verheffend seizoen lijkt de strij..
19-08 Nederland binnenland
Hoe Van Dijk en Hoedt elkaars transfersoap lijken te beëindigen
Wesley Hoedt wil vertrekken bij zijn club SS Lazio. De centrale verdediger is ongelukkig met zijn gebrek aan speeltijd..
19-08 Engeland buitenland
Iedereen is gewaarschuwd, United komt eraan
Manchester United is uit de startblokken geschoten in de Premier League met twee zeges in de eerste twee speelrondes...
19-08 Engeland buitenland
Waarom Maximilian Wöber aan alle wensen van Ajax voldoet
Jong, multifunctioneel en relatief goedkoop. Maximlian Wöber lijkt aan alle wensen van Ajax te voldoen. De negentienja..
19-08 Nederland binnenland
De gelijkenissen tussen Armenteros en Ghoochannejhad
Samuel Armenteros en Reza Ghoochannejhad behoorden tot de revelaties van het afgelopen Eredivisie-seizoen. De twee spi..
19-08 Nederland binnenland
Wat mogen we van Real-Nederlander Mink Peeters verwachten?
Voor Mink Peeters breekt een seizoen aan waarin hij zich steeds verder in de kijker kan spelen van Real Madrid-trainer..
19-08 Nederland buitenland
Blaise Matuidi, de achtste middenvelder van Juventus
Een centrale middenvelder stond nog op het verlanglijstje van Juventus. Met Blaise Matuidi heeft de club de gewenste v..
18-08 Italië buitenland
Hoe AZ gaat overleven zonder frivole Calvin Stengs
De inbreng van Calvin Stengs in het eerste elftal bracht een aantal garanties met zich mee. De belangrijkste daarvan w..
18-08 Nederland binnenland
Eintracht Frankfurt, met drie 'Nederlanders', klaar voor het seizoen?
Het uur van de waarheid breekt aan voor Eintracht Frankfurt als komend weekend het seizoen wordt geopend tegen SC Frei..
18-08 Duitsland buitenland
Davinson Sánchez in top vijf duurste centrale verdedigers
Na weken van speculatie komt de transfersoap rondom Davinson Sánchez eindelijk ten einde. De Colombiaan vertrekt naar..
18-08 Nederland binnenland
De duurste Ajacieden in de laatste ELF seizoenen
Davinson Sánchez is met zijn transfer naar Tottenham Hotspur de duurste Ajacied aller tijden en dus ook de speler voor..
19-08 Nederland binnenland
Met wie vormde Lionel Messi het allerbeste trio?
Met het vertrek van Neymar en de blessure van Luis Suárez is Lionel Messi voorlopig the last man standing van het supe..
19-08 Spanje buitenland
Deze spelers kozen onlangs voor een laatste avontuur in India
De Indian Super League staat al even bekend als een competitie waar uitgebluste vedetten nog één keer hun voetbalschoe..
18-08 Engeland buitenland
Zo reageert de voetbalwereld op de aanslag in Barcelona
Door een gruwelijke daad zijn er doden en gewonden gevallen in Barcelona. Een witte bestelbus reed gisterenavond in op..
18-08 Spanje buitenland
Dumfries: "Verder dan oan't moarn kom ik nog niet"
Denzel Dumfries is een van de nieuwe gezichten in het team van SC Heerenveen. Tijdens de seizoensopening tegen FC Gron..
19-08 Nederland binnenland
De stroeve start van Valverde bij Barcelona
Twee nederlagen tegen de grote rivaal en de eerste prijs van het seizoen die daardoor aan je neus voorbij gaat. Ernest..
17-08 Spanje buitenland
Wat brengt de toekomst voor Feyenoord-talent Jari Schuurman?
Jari Schuurman kan ook dit seizoen niet rekenen op speelminuten in het eerste elftal van Feyenoord. Als kind van de Ro..
18-08 Nederland binnenland
Wie wordt de opvolger van Davinson Sánchez bij Ajax?
De miljoenendeal van Davinson Sánchez naar Tottenham Hotspur lijkt dan echt doorgang te vinden. Bij een vertrek van de..
18-08 Nederland binnenland
Wie ontfermt zich als grote broer over de voetbalwereld?
In de wereld waarin alles sneller moet, de transferbedragen almaar stijgen en de mogelijkheden onbeperkt lijken, is he..
19-08 Nederland binnenland
Indrukwekkende loopbaan Valdés kent teleurstellend einde
Víctor Valdés heeft zijn laatste wedstrijd als profvoetballer gespeeld. De 35-jarige doelman zat zonder club en heeft..
17-08 Spanje buitenland
Wordt dit het seizoen van ex-spelers uit de Jupiler League?
Terwijl in Engeland en Frankrijk met miljoenen wordt gesmeten is het in Nederland behelpen als het gaat om grote trans..
17-08 Nederland binnenland
Brengt Mühren wel de broodnodige treffers naar Het Kasteel?
Robert Mühren speelt de komende twee seizoenen voor Sparta Rotterdam. De eredivisionist neemt de Volendamse aanvaller..
17-08 Nederland binnenland
Deze Nederlanders strijden voor een plaats in de Europa League
De laatste voorronde van de Europa League gaat donderdagavond verder. FC Utrecht trapte woensdag al af met hun thuiswe..
17-08 Europa League buitenland
Hoe Zidane zich ontpopt tot prijzenpakker bij Real
Zinédine Zidane pakte woensdagavond met Real Madrid alweer zijn zevende prijs als trainer van De Koninklijke. De Frans..
17-08 Spanje buitenland
Ayoub: "De winst op Zenit is ook zíjn verdienste"
FC Utrecht is bezig met een fantastische seizoenstart. Er werden gelijk drie punten gepakt in de eerste wedstrijd van..
17-08 Nederland binnenland
Veelzeggende tweets over het transferbeleid van Ajax
Het is weer zover: de transferzomer nadert zijn einde en bij Ajax is het allerminst rustig. Davinson Sanchez lijkt nog..
17-08 Nederland binnenland
Wat Juventus, Barcelona, Manchester United en Ajax gemeen hebben
Het is een unicum voor een Nederlandse club in het hedendaagse voetbal: in één adem genoemd worden met Juventus, Barce..
17-08 Nederland binnenland
Hoe zit het nu met het perspectief voor Enes Ünal?
Enes Ünal kreeg in één week goed nieuws en slecht nieuws te horen. De twintigjarige aanvaller mag het na een succesvol..
17-08 Spanje buitenland
Eén jaar Van der Vaart in Denemarken: komt het nog goed?
Het is voor Rafael van der Vaart alsof hij voor spek en bonen meedoet op de trainingen van FC Midtjylland. Hoewel al l..
17-08 Nederland buitenland
Waarom Feyenoord veel waarde hecht aan de Champions League-voorrondes
Voor het eerst sinds 2002 staat Feyenoord in de groepsfase van de Champions League. Hoewel de landskampioen geen voorr..
16-08 Champions League binnenland

We ontvangen graag feedback van enthousiaste lezers en abonnees. Neem snel contact op voor het ELF Voetbal Lezerspanel.

Inloggen
Nog geen account? Registreer je
Wachtwoord vergeten?