Laatste nieuws
22.30Parool kondigt vertrek Van Praag bij Ajax aan: slechts één commissaris mag blijven
22.30Veerman geniet dit jaar het meest van zomeraanwinst: 'Hoe hij soms wegdraait...'
22.30LIVE eredivisie | Ayase Ueda heeft doelpunt te pakken na gemiste kansen tegen Go Ahead
22.27'Kritische' Bosz teruggefloten: 'Dat mocht niet van Stijn Schaars'
22.27VI Live: Ueda leert dat drie keer scheepsrecht is en maakt marge weer twee
22.23Union Sint-Gillis mag weer dromen van titel na zege bij Van Bommel
22.17VI Live: Ueda dicht bij Feyenoord-goal, Van Bommel moet drie keer slikken
22.14Bosz baalt van vuurwerk PSV-supporters: 'Liever dertig seconden later'
22.12Vertederend: Bosz wilde graag foto maken met PSV-selectie
22.11Verbazing om Ajax-target Potter: 'Die man heeft Chelsea 92 miljoen euro gekost'
22.11VI Live: Go Ahead Eagles na rust op jacht naar gelijkmaker tegen Feyenoord
22.09Van Wonderen na afgang vol lof over PSV: 'Echt verschrikkelijk goed'
22.05Waarom maakte Michael van Praag bij Ajax een enorme ommezwaai?
21.58Vink: 'Voor mij is hij de beste speler van PSV en de Eredivisie'
21.56Technisch directeur Paul Bosvelt verlengt zijn contract bij Go Ahead Eagles
21.55Peter Bosz euforisch na 'beste' wedstrijd van PSV dit seizoen: ‘Heb alleen maar staan klappen’
21.52City doet snel zaken in Brighton: drie goals in 34 minuten, prachtkopbal De Bruyne
21.50Ontketend PSV boekt in Heerenveen grootste uitzege ooit, maar komt er vanavond ook een titel?
21.47Peter Bosz: "Ik heb genoten van PSV vandaag"
21.46VI Live: Go Ahead Eagles doet vlak voor rust wat terug tegen Feyenoord
21.45Stralende Veerman geheimzinnig over feestplannen: 'Zeg ik niet!'
21.45PSV is officieus kampioen: zeven redenen achter het succes
21.40De Jong zag fantastisch PSV: 'Ik stond echt te genieten in het veld'
21.40De Jong geniet van PSV: 'Misschien wel beste wedstrijd van het seizoen'
21.40LIVE Premier League | ManCity laat er in Brighton geen gras over groeien: drie goals in een halfuur
21.39Joey Veerman: "Het was echt genieten op het veld!"
21.35Vink: 'Dat kleeft een beetje aan Bosz, maar dit PSV is voetballend zo ver...'
21.33Ajax Vrouwen stelt met zege op AZ kampioenschap FC Twente uit
21.32VI Live: Ivanusec lijkt kampioensfeest van PSV met ruim een week uit te stellen
21.30Praat mee op VP: Go Ahead Eagles - Feyenoord
21.25VI Live: Feyenoord scoort in Deventer en houdt PSV vooralsnog van officiële titel
21.24Ajax wint in de rebound van AZ en stelt kampioenschap Twente minstens een week uit
21.24Milan van Dongen roept Bosz terug voor één vraag, die enigszins misplaatst lijkt
21.23PSV-spelers jonassen met Bosz nu kampioenschap officieus is
21.21Michael van Praag komt tot inkeer en biedt zijn excuses aan
Resultaten x
Binnenland

Van La Parra: van Rotterdams talent tot premier van Huddersfield

Rajiv van La Parra heeft afgelopen dinsdag zijn contract bij de nieuwbakken Premier League-club Huddersfield Town verlengd. De aanvaller werd beloond voor de bijzondere ontwikkeling die hij heeft ondergaan. Van onbekend Rotterdams talent tot de premier van Huddersfield.

24-07-2017 12:00 door Redactie ELF Voetbal

Veertien dagen voor de geboorte van Rajiv Van La Parra wordt de legendarische premier Rajiv Ghandi vermoord. Als twee weken later de kleine Van la Parra inderdaad een jongetje blijkt, hoeft moeders niet lang na te denken. Hij wordt vernoemd: Rajiv. "Ze vond het een mooie naam", vertelde de buitenspeler daarover.

Ondanks bovenstaand verhaal is de naam van Van La Parra relatief onbekend. In Rotterdam, waar hij zijn opleiding genoot, zullen ze hem wellicht nog wel kennen. Tot de B1 speelde hij op de velden van Feyenoord. "Maar toen veel jongens een contract kregen en ik niet, voelde ik me een beetje gepasseerd. Mede daardoor besloot ik over te stappen naar SM Caen." Een nieuwe uitdaging over de grens.

Ook bij SC Heerenveen, waar Van La Parra terechtkwam nadat hij zijn contract in Frankrijk had laten ontbonden vanwege een gebrek aan speeltijd, zegt de naam Van La Parra ze nog wel wat. "Ik debuteerde als jonge jongen al heel snel in het eerste elftal bij Caen. Mijn moeder en oma zeggen altijd dat het gaat zoals het moet aan. Je moet nooit spijt hebben van je keuzes." Na zijn debuut ging het bergafwaarts. Zo kwam hij in Heerenveen terecht, waar hij in de schadw trad van Roy Beerens. De buitenspeler die hij toevalligerwijs tijdens de belangrijkste wedstrijd in zijn leven opnieuw trof. Daarin werd Reading na strafschoppen verslagen en de Premier League werd behaald. Daarover later meer.

Op Friese gronden wilde de Van La Parra zo veel mogelijk minuten maken. Achter Luciano Narsingh en Oussama Assaidi. Met Marco van Basten had de aanvaller een goede klik. Na zijn geweldige lob tegen Roda JC spring hij zijn trainer pardoes in de armen. In het Abe Lenstra komt hij in drie seizoenen tijd tot een kleine honderd wedstrijden, maar écht succesvol is zijn tijdperk in Friesland niet.

"Ik denk dat mijn relatie met het publiek kapot is. Daar kan ik niets aan veranderen", sprak hij ooit nadat hij, niet voor het eerst, werd uitgejoeld door zijn eigen supporters. "Ik doe gewoon mijn best. Maar het doet me wel wat." Later kwam hij tegen PSV een uur te laat binnen, omdat hij dacht dat het duel later zou beginnen. Nee, heel succesvol werd het huwelijk niet. Mede daarom stapte hij transfervrij over naar Engeland.

ENCLAVE
Een driejarig contract ondertekende hij bij Wolverhampton Wanderers op het tweede niveau in Engeland. Maar echt overtuigen deed hij in het eerste seizoen, ondanks 41 competitieoptredens, niet. In zijn tweede jaar mocht hij daarom de Nederlandse enclave bij Brighton, waar Danny Holla en Elvis Manu ook actief waren, gaan versterken. Verder dan een kleurloze rol kwam hij niet.

Hoewel Van La Parra vernoemd is naar een premier, kon de buitenspeler in Engeland maar geen leiding geven aan de teams voor wie hij speelde. Gevaarlijk, maar zelden beslissend of productief. Dat waren de kritieken die de Nederlander naar zijn hoofd kreeg. Zijn werkgever Wolverhampton dacht dan ook geen buil te kunnen vallen als ze hem verhuren en meteen daarna verkopen aan Huddersfield Town. Het bleek de redding van de Rotterdammert.


De liefde in Heerenveen was er vooral met trainer Marco van Basten.

"Als The Wolves Van La Parra hadden gehouden, dan hadden ze veel langer bovenin mee kunnen doen", koppen de Engelse media halverwege februari 2017. Een omslag met hoofdletter O heeft plaatsgevonden. Van La Parra, hij is overigens de halfbroer van Georginio Wijnaldum, maakte indruk. Veel indruk. Onder leiding van David Wagner, de man die Jürgen Klopp als voorbeeld heeft en op dezelfde manier wil drukzetten, is Van La Parra een dynamische voetballer geworden. Nog steeds maakt hij geen twintig treffers per seizoen, maar hij is op zijn manier belangrijk.

Van La Parra wordt gezien als het geheime wapen van Huddersfield Town. En ook als de verrassing, want niemand binnen de club had dit durven dromen. Na een competitie van 46 duels, waarin hij vaste waarde was, blijkt de formatie van Wagner opvallend goed in strafschoppen. Sheffield Wednesday en Reading worden daarmee verslagen. Van La Parra, transfervrij bij Heerenveen vertrokken, gaat daarom naar de Premier League.

ONTWIKKELING
"Alsof het zo heeft moeten zijn. Alles viel onze kant op. Zoals in deze finale. Dat gevoel leefde heel sterk in de groep. Zelfs voor de strafschoppenserie zag je iedereen denken: 'Dit overleven we wel.' Juist omdat ik ook de slechte tijden heb gekend, is dit extra speciaal", juichte de buitenspeler. Een feestje werd er zeker gevierd, al leerde de aanvaller ook van zijn actie uit zijn Heerenveen-tijd. Destijds reed hij in dronken toestand zijn auto tegen de boom. Het zal hem niet opnieuw overkomen.

In alle opzichten, persoonlijk, sportief en met zijn nieuwe contract nu ook zeker financieel is Van La Parra gegroeid. Gegroeid tot een belangrijke kracht in het elftal, dat volgend jaar zal moeten zien te handhaven in de Premier League. Het walhalla voor voetballers. Van La Parra voelt zich ongetwijfeld, én terecht, de koning te rijk. Of eigenlijk: de premier te rijk.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <