Laatste nieuws
15.43Spaanse bond zet Ajax-flop uit functie vanwege aandeel in zaak-Hermoso
15.37FC Den Bosch-investeerders houden het voor gezien: Amerikanen trekken zich terug
15.35Volgend hoofdstuk in Italiaans gokschandaal: Tonali wacht nieuwe schorsing
15.19Reeds geschorste Tonali opnieuw in de problemen wegens gokken
15.18Gerehabiliteerd bestuurslid besluit na Smit-vertrek Volendam toch te verlaten
15.18Been laait discussie op: ‘Hij is minimaal gelijkwaardig aan Bart Verbruggen’
15.15Pak 50x je inzet als PSV zaterdag wint op bezoek bij NEC!
15.00Tonny van Leeuwen: de legende van FC Groningen die nooit voor de club speelde
14.58Oosting baalt van situatie Brenet: 'Veel mensen zullen het niet verwachten...'
14.55Van 't Schip krijgt lachers op zijn hand met grap over 'duur' Ajax-contract
14.52UEFA reageert snel op klacht Ronald Koeman over EK-selecties: ‘Alle ideeën zullen worden overwogen’
14.50John van ’t Schip stopt na het seizoen als Ajax-coach: ‘Praten wel over een andere rol voor meerdere jaren’
14.47'Xavi is leugens van Spaanse pers spuugzat en gaat stap verder dan De Jong'
14.40Van 't Schip prijst 'idool' Brobbey: 'Gaat er op fantastische manier mee om'
14.37Toch grotere selecties op het EK? UEFA gaat erover in gesprek met bondscoaches
14.30Van Nistelrooij na 'fout op fout' kandidaat bij Club Brugge: 'Geen club, is raar'
14.23Nieuwe scheidsrechter voor PSV, Italiaans voetbal blijft bij Ziggo
14.20ESPN-analist Perez stopt op Deense tv en krijgt opvallende vervanger: "Is dat zo?"
14.18Bayern München zet kwaad bloed: 'Niet eerlijk dat Davies wordt aangevallen'
14.08AS Roma zoekt naar opvolger Romelu Lukaku en komt uit bij voormalig Ajax-flop
14.05Goed nieuws voor twijfelgevallen Oranje: UEFA overweegt grotere EK-selecties
14.05VP-voetbalkantine: 'Ajax kan het beste voor een buitenlandse trainer gaan'
14.05Spaanse pers: Dani Alves viert vrijlating met groot feest tot 05.00 uur'
14.04Nijhuis vervangt Van Boekel, FC Volendam neemt afscheid van directeur
14.03Noodoproep Koeman lijkt te helpen: UEFA in gesprek over omvang EK-selecties
14.00Van 't Schip ziet 'gigantische job' bij Ajax: 'We moeten hem de tijd geven'
13.50Van Seumeren trekt FC Utrecht-transfer over de streep: 'Anders hangen ze me op!'
13.48Vurige oproep Koeman heeft effect: UEFA gaat praten over grotere EK-selecties
13.47Jong Oranje-spits Emanuel Emegha sprak met Nederlandse topclub: ‘Het is goed zo’
13.30Schouten reageert: 'Heeft Van Basten dat gezegd? PSV past bij mij'
13.27Messi praat over pensioen: 'Ik ben heel zelfkritisch'
13.26Ligue 1-revelatie Emegha kon naar Nederlandse top: 'He-le-maal gelijk gekregen'
13.24Dani Alves feest één dag na zijn vrijlating tot 5 uur ‘s ochtends in zijn villa
13.10Van 't Schip volgend seizoen definitief geen coach van Ajax, Henderson mist Klassieker
13.10'Ajax start onderhandelingen met Belgisch toptalent, ook Duitse clubs concreet'
Resultaten x
Binnenland

Het duikend dilemma voor Giovanni van Bronckhorst

Zoals Laurel en Hardy ooit de Dikke en de Dunne werden genoemd, zo zou je Kenneth Vermeer en Brad Jones de kleine en de lange kunnen noemen. Beiden hebben ze hun sterke kanten. Maar voor wie moet Giovanni van Bronckhorst nu kiezen?

19-07-2017 14:00 door Redactie ELF Voetbal
  Vermeer    Jones    
Leeftijd 31 jaar 35 jaar
Lengte 1,82 meter 1,93 meter
Interlands 5 (Nederland)   4 (Austalië)
Contract tot    2020 2019
Champions League-duels   13 0


Lood om oud ijzer is het zéker niet. Want de verschillen tussen Vermeer en Jones zijn gewoon duidelijk. De eerste heeft een uitstekende één tegen één, een goede redding op de lijn en prima reflexen, terwijl de ander meer rust uitstraalt, beter is op hoge ballen en meer heerst in zijn strafschopgebied. Misschien is er wel geen beste keeper aan te wijzen. Beide zijn uitstekende keepers. Beide hebben hun kwaliteiten. Wat zeggen de cijfers over de te maken keuze?

Natuurlijk kun je niet alle cijfers naast elkaar leggen. Jones keepte in een kampioenswaardigelftal, terwijl Vermeer een jaar eerder bij een ploeg in het doel stond die het bij tijd en wijle nog zeer lastig had. Maar een indruk geven ze zeker:

  Jones (30 duels, 2016/17) Vermeer (34 duels, 2015/16)
Clean Sheets 17 11
Reddingen 66 62
Vangballen 88 71
Succesvolle spelvoortzettingen 71% 73%
Gemiddelde lengte spelvoortzetting 46 meter 37 meter
Hoeveel reddingen tot een goal? 4,13 reddingen 1,63 reddingen


De meeste statistieken bewijst wat we al wisten. Jones vangt vaker de ballen dan Vermeer, die eerder stompt om de bal uit het doel te houden. De spelvoorzettingen van Vermeer, die langer de Nederlandse school kent dan Jones, zijn iets minder ver en komen nét iets vaker aan. Maar waar dat eerste verschil relatief groot is, is dat tweede een stuk kleiner. Zeker omdat Jones vaker verder uittrapt, valt het verschil in succespercentage (2%) alleszins mee.

Wat zéker niet in het voordeel van Vermeer spreekt, is het aantal reddingen en het aantal reddingen tot een doelpunt. Het totaal aantal reddingen is een absoluut getal. Hoewel je in het seizoen 2015/16 wellicht zou verwachten dat de keeper van Feyenoord vaker een redding moest verrichten dan een jaar later, kan het ook zijn dat door een zwakkere verdediging de ballen niet houdbaar waren. Of Vermeer vooruit ziet en (door coaching) voorkomt dat hij vaak reddingen hoeft te maken. Maar met vier meer gespeelde duels weegt het aantal reddingen in elk geval niet in Vermeers voordeel.

Maar het aantal reddingen voor er een bal ingaat ligt bij Vermeer wel beduidend lager dan bij Jones. Zelfs als we kijken naar de prestaties van Jones bij NEC een jaar eerder, dan ligt het aantal reddingen van de Australiër nog steeds hoger (dan 2,55 om 1,63). Wie de cijfers blind volgt, zal dus kiezen voor Jones in het doel van Feyenoord.


Wat wordt komend seizoen het vertrouwde beeld? Links of rechts?

TRANSFERWAARDE
Een ander oogpunt voor Feyenoord is natuurlijk het financiële gewin. De Rotterdammers verkochten al naar hartelust deze zomer. Zal Martin van Geel met zijn rekenmachientje nog invloed willen hebben op de keuze van Van Bronckhorst?

Volgens Transfermarkt.nl is de huidige transferwaarde van Kenneth Vermeer zes-en-een-half miljoen euro. Best veel voor een keeper die al jaren niet meer in beeld is bij Oranje en bovendien het afgelopen jaar lang geblesseerd is geweest. Brad Jones moet op de huidige markt nog twee miljoen euro opleveren. Maar als Engelse clubs nog een ervaren tweede keeper zoeken, dan worden die eigenlijk altijd transfervrij opgehaald. Voor Jones zal Feyenoord niet snel meer veel geld vangen. 

De economische levensduur van de keepers is uiteraard ook in het voordeel van Vermeer. Gezien de manier van keepen, met meer energie en beweging, zal Vermeer het wellicht iets minder lang vol kunnen houden dan Jones. Maar met zijn 35 jaar zal de Australiër het ook niet meer langer dan twee, uiterlijk drie seizoenen uitzitten. Of staan natuurlijk. Als het plan is om één van beide keepers op korte termijn te verkopen, dan is Vermeer de ideale man voor in het doel. Maar dat is zeker niet het eerste criterium voor Van Bronckhorst.

ERVARING
Jones keepte in al die seizoenen minder duels dan Vermeer en hoorde bovendien nog nooit als speler op het veld de Champions League-hymne. Vermeer diende al wel in het kampioenenbal, maar speelde al zijn competitieduels weer in Nederland. Jones heeft het voordeel dat hij de fysieke kracht van de Engelse topploegen beter gewend is. Bovendien maakte hij de 'kampioensdruk' van afgelopen seizoen mee. Het verschil in ervaring is dus verwaarloosbaar. Beide keepers zullen niet zo snel meer ergens van onder de indruk zijn.

TACTIEK
Hoewel het uit de statistieken amper blijkt, wordt Vermeer gezien als een betere voetballer van de twee. Tweebenig, Hollandse school. Louis van Gaal zag in hem daarom een absolute topkeeper. Vermeer kun je in de Eredivisie daarom wellicht iets beter gebruiken in de opbouw. Maar in de Champions League zal Feyenoord ook onder de nodige druk komen te staan. Dan kan een een lange trap naar voren soms best de nodige rust geven. Vermeer wil nog weleens doorslaan in het opbouwen...


Wat wordt komend seizoen het vertrouwde beeld? Links of rechts?

CONCLUSIE
Optie 1) Jones.
Daar valt veel voor te zeggen. Dan kiest Van Bronckhorst voor het welbekende 'Never change a winning team'. Hij kiest voor stabiliteit, rust en zekerheid achterin. In de Champions League tegen grote sterke spitsen hoef je nooit je adem in te houden. Dat hij niets meer waard is op de markt, neemt Feyenoord op de koop toe. Een overwinning in het miljardenbal levert immers genoeg extra's op.
Optie 2) Vermeer. In dat geval wil Van Bronckhorst iemand die af en toe briljante reddingen kan hebben en zo punten pakt. Tegelijkertijd ook een keeper die nog weleens voor onrust en hachelijke luchtduels zorgt. Aan de andere kant: als Vermeer een onmogelijke bal uit het doel tikt, kan dat ook weer een reden zijn voor een ploeg om een opleving te krijgen.
Optie 3) Jones & Vermeer. Van Bronckhorst is een trainer die een keuze durft te maken, maar ook iemand die een keuze níet durft te maken. Vermeer en Jones respecteren elkaar, waarom gaat de coach niet per week bepalen wie er moet spelen? Tegen Champions League-tegenstanders met lange spitsen kan Gio met Jones beginnen. In de Eredivisie waarbij Feyenoord dominant is, kan hij beginnen met de betere voetballer Vermeer. Het zou een risicovolle optie zijn, maar in dit scenario zeker niet ondenkbaar. 

Zeker is in elk geval dat Van Bronckhorst voor een hele moeilijke keuze staat. Beide keepers hebben iets dat in hun voordel spreekt. Zoals gezegd: geen lood om oud ijzer, eerder een duikend dilemma. 

 




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <