Laatste nieuws
22.20Opstelling PSV: Mauro Júnior keert in Heerenveen terug in de basiself van Peter Bosz
22.20LIVE eredivisie | Feyenoord verzuimt verder weg te lopen bij Go Ahead, PSV kampioen bij misstap Rotterdammers
22.17VI Live: Ueda dicht bij Feyenoord-goal, Van Bommel moet drie keer slikken
22.14Bosz baalt van vuurwerk PSV-supporters: 'Liever dertig seconden later'
22.12Vertederend: Bosz wilde graag foto maken met PSV-selectie
22.11Verbazing om Ajax-target Potter: 'Die man heeft Chelsea 92 miljoen euro gekost'
22.11VI Live: Go Ahead Eagles na rust op jacht naar gelijkmaker tegen Feyenoord
22.09Van Wonderen na afgang vol lof over PSV: 'Echt verschrikkelijk goed'
22.05Waarom maakte Michael van Praag bij Ajax een enorme ommezwaai?
21.58Vink: 'Voor mij is hij de beste speler van PSV en de Eredivisie'
21.56Technisch directeur Paul Bosvelt verlengt zijn contract bij Go Ahead Eagles
21.55Peter Bosz euforisch na 'beste' wedstrijd van PSV dit seizoen: ‘Heb alleen maar staan klappen’
21.52City doet snel zaken in Brighton: drie goals in 34 minuten, prachtkopbal De Bruyne
21.50Ontketend PSV boekt in Heerenveen grootste uitzege ooit, maar komt er vanavond ook een titel?
21.47Peter Bosz: "Ik heb genoten van PSV vandaag"
21.46VI Live: Go Ahead Eagles doet vlak voor rust wat terug tegen Feyenoord
21.45Stralende Veerman geheimzinnig over feestplannen: 'Zeg ik niet!'
21.45PSV is officieus kampioen: zeven redenen achter het succes
21.40De Jong zag fantastisch PSV: 'Ik stond echt te genieten in het veld'
21.40De Jong geniet van PSV: 'Misschien wel beste wedstrijd van het seizoen'
21.40LIVE Premier League | ManCity laat er in Brighton geen gras over groeien: drie goals in een halfuur
21.39Joey Veerman: "Het was echt genieten op het veld!"
21.35Vink: 'Dat kleeft een beetje aan Bosz, maar dit PSV is voetballend zo ver...'
21.33Ajax Vrouwen stelt met zege op AZ kampioenschap FC Twente uit
21.32VI Live: Ivanusec lijkt kampioensfeest van PSV met ruim een week uit te stellen
21.30Praat mee op VP: Go Ahead Eagles - Feyenoord
21.25VI Live: Feyenoord scoort in Deventer en houdt PSV vooralsnog van officiële titel
21.24Ajax wint in de rebound van AZ en stelt kampioenschap Twente minstens een week uit
21.24Milan van Dongen roept Bosz terug voor één vraag, die enigszins misplaatst lijkt
21.23PSV-spelers jonassen met Bosz nu kampioenschap officieus is
21.21Michael van Praag komt tot inkeer en biedt zijn excuses aan
21.20Arne Slot is glashelder over zijn toekomst na vraag over interesse van Liverpool
21.18VI Live: Feyenoord tast af in Deventer, De Bruyne kopt zeldzaam raak bij City
21.16'Van Praag komt terug op harde woorden Kroes en maakt excuses op Ajax-bijeenkomst'
21.16De Jong noemt mogelijk kampioensduel PSV 'beste' van het seizoen: 'Ging zó soepel'
Resultaten x
Buitenland

Hoe lastig krijgen de promovendi het in de grote competities?

VVV-Venlo en NAC Breda keren dit seizoen terug in de Eredivisie. De Limburgers openen het seizoen zaterdagavond tegen Sparta Rotterdam terwijl de Bredanaars op bezoek gaan bij Vitesse. Ook in de Europese topcompetities zien we grote clubs terug op het hoogste niveau en debuteren onbekende clubjes op het allerhoogste podium. Hoe gaan zij het er dit seizoen vanaf brengen?

12-08-2017 17:30 door Redactie ELF Voetbal

Bundesliga: VfB Stuttgart en Hannover 96

Deze twee grote clubs zijn weer terug in de Bundesliga. VfB Stuttgart keert daarmee na een seizoen in de 2. Bundesliga weer terug op het hoogste niveau. Die Schwaben werden in het verleden vijf keer kampioen van Duitsland en speelden regelmatig in de Champions League. De ploeg van trainer Hannes Wolf krijgt komend seizoen de kans om het blazoen op te poetsen in de Mercedes-Benz Arena. De selectie bevat vooralsnog veel onbekende namen, maar met de komst van de ervaren Holger Badstuber en Ron-Robert Zieler wordt ingezet op een succesvol seizoen in de Bundesliga.

Hannover 96 verbleef net als VfB Stuttgart een seizoen op het tweede niveau. Die Roten moesten de titel in de 2. Bundesliga aan Stuttgart laten, maar de tweede plaats was ook voldoende voor promotie. Ook in grote HDI-Arena vertrokken na de degradatie de nodige spelers en zijn er weinig bekende namen in de ploeg van trainer André Breitenreiter. Charlison Benschop staat nog wel onder contract bij Hannover 96 en wellicht komt daar binnenkort een andere Nederlander bij. Hannover wil Luuk de Jong graag overnemen van PSV. Lukt het VfB Stuttgart en Hannover 96 de stunt van de vorige promovendus RB Leipzig te herhalen?

Premier League: Newcastle United, Huddersfield Town en Brighton & Hove Albion FC

Als kampioen van het Championship mag Newcastle United het komend seizoen weer proberen in de Premier League. De grootmacht van St James' Park kan de laatste jaren niet meer overtuigen op het hoogste niveau en moest dat afgelopen seizoen bekopen met het spelen op het tweede niveau. In het grote geweld van de Premier League wordt het voor promovendi steeds lastiger te overleven, maar met Nederlanders Tim Krul en Siem de Jong hopen The Magpies weer eens een rol van betekenis te kunnen spelen in de Premier League.

Huddersfield Town is nieuw op het hoogste niveau. Nooit eerder speelden The Terriers in de Premier League en de fans in het John Smith's Stadium kijken rijkhalzend uit naar ontmoetingen met Manchester United, Chelsea en Liverpool. Aan een pittig seizoen lijken manager David Wagner en zijn mannen niet te ontkomen. Lijfsbehoud lijkt voor Huddersfield dan ook de doelstelling. Rajiv van La Parra zorgt voor een klein oranje tintje bij de club, die ten koste van het Reading van Jaap Stam naar de Premier League promoveerde.

Een ander nieuw gezicht is Brighton & Hove Albion FC. Nog nooit was deze club actief op het hoogste niveau en dit jaar maken The Seagulls hun entree in de Premier League. Een goed seizoen in het Championship eindigde met een tweede plaats achter kampioen Newcastle United, maar dat was voldoende voor promotie. De zomer werd gevuld met het doen van prima aankopen. Meerdere keren werd het transferrecord gebroken. Eerst voor PSV'er Davy Pröpper en later voor José Izquierdo van Club Brugge. Daarnaast kwam ook Soufyan Ahannach uit de hoge hoed. Hij komt over van Almere City FC en tranfereert zodoende van de Jupiler League naar de Premier League.

Serie A: SPAL 2013, Benevento en Hellas Verona

Uit de krochten van het Italiaanse voetbal kroop SPAL 2013 beetje bij beetje omhoog. De naam werd meerdere keren veranderd en verschillende keren verzorgde de club een doorstart. Dat resulteert nu in een rentree in de Serie A. Veel mensen zullen SPAL 2013 nog niet in de hoogste Italiaanse afdeling hebben zien acteren. 49 jaar geleden speelde de club uit Ferrara voor het laatste dat podium. Gesteund door de fanatieke fans in het Stadio Paolo Mazza zal SPAL dit seizoen graag voor wat stuntjes willen zorgen. Het overtuigende seizoen in de serie B zorgt in ieder geval voor veel vertrouwen bij deze promovendus.

Benevento is de debutant in Italië en is daar bijzonder trots op. Voor het eerst in ruim tachtig jaar mogen de supporters van Streghette genieten van topvoetbal in hun eigen stadion. Bezoekjes van Juventus, AC Milan en AS Roma staan op de planning voor de ploeg, die via de play-offs naar de Serie A promoveerde. Een pittig karwei zal het hoe dan ook worden voor de kleine club uit Benevento. Lukt het deze debutant om hun eerste jaar op het hoogste Italiaanse niveau te overleven of dalen zij na een jaartje ruiken weer af?

Dat Hellas Verona zou promoveren, stond voor aanvang van de competitie eigenlijk al wel vast. De grootmacht werd zelfs een keer Italiaans landskampioen en geldt als de grootste club van Verona. Rivaal Chievo heeft de zaakjes echter wat beter op orde en is de laatste jaren vaste klant in de Serie A. Veel Italiaanse clubs zullen niet blij zijn met de rentree van Hellas aangezien de beruchte Brigate Gialloblú weer door heel het land achter hun club aan zal reizen. Zij zullen echter vooral uitkijken naar de clashes met Chievo in Stadio Marc'Antonio Bentegodi, dat door beide clubs gebruikt wordt.

Primera División: Getafe, Levante en Girona

De terugkeer van Getafe zal met gejuich zijn ontvangen in Madrid. Dat scheelt Real en Atlético weer een trip aangezien Getafe speelt in een voorstad van de Spaanse hoofdstad. De promotie van Getafe komt niet uit de lucht vallen en dat betekent dat de Primera División onderin weer wat spannender zal worden. Normaal gesproken is Geta een vaste waarde op het hoogste niveau en in Coliseum Alfonso Pérez zitten de supporters niet te wachten op voetbal in de Segunda División. De gehele club zal er komend seizoen dan ook alles aan doen om hun verblijf in de Primera División niet te beperken tot een seizoen.

Naast Getafe is ook Levante een bekende naam. Zij zullen de strijd onderin net als de andere promovendus aantrekkelijk maken. Daarnaast zal er weer een derby worden gespeeld in Valencia. Grootmacht Valencia CF komt namelijk uit dezelfde kustplaats als Levante. Las Granotas zullen ook uitkijken naar krakers tegen Real Madrid en FC Barcelona in Ciutat de València. Op een nieuwe degradatie zit men in Valencia zeker niet te wachten.

Zoals ook in Engeland en Italië maakt de Spaanse competitie kennis met een nieuweling. Girona bestaat als sinds 1930, maar speelt nu pas voor de eerste keer in de Primera División. Zij hielden afgelopen seizoen Getafe knap achter zich en gingen in het kielzog van kampioen Levante naar het hoogste niveau. De Catalanen uit Gerona kunnen hun borst nat maken want Atlético Madrid is de eerste tegenstander van deze voetbaldwerg. Toch zal vooral het treffen met FC Barcelona nadrukkelijk op de agenda staan bij Blanquivermells.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <