Laatste nieuws
08.20Vitesse laat fans weer eens juichen en verslaat Fortuna Sittard in eigen huis
08.15Feyenoord krijgt open sollicitatie voor plek in staf: 'Zou de kroon zijn op mijn werk'
08.14De dag dat Wesley Sneijder en de sterren van Ajax de Efteling betoverden: ‘15-0? Leven in sprookjeswereld’
08.12Arteta spaart blunderende doelman
08.03V/d Vaart zou duo aanstellen voor opvolging Arne Slot; Afellay enthousiast
08.02'Agente Gimenez praat met drie clubs, Feyenoord laat vraagprijs zakken'
07.59Luijckx stelt andere speler voor die Ajax bekeek bij NEC - AZ: 'Kom niet verder'
07.54'Man Utd heeft tientallen miljoenen over voor Araújo'
07.50'Fenomenale' De Jong overladen met complimenten: 'Speelde de perfecte wedstrijd'
07.40Feyenoord blijft zonder Arne Slot maar mét miljoenen achter: dit is wat de succestrainer nalaat
07.35Vermeulen overtuigd: 'Met hem staat Ajax in één of twee jaar weer aan de top'
07.30Voetbal op tv: Barcelona staat tegenover Valencia
07.30Hendriks en Vahle kondigen nieuw programma aan met nieuws over Oranje-boycot
07.26Ten Hag tevreden over de bijdrage van Antony
07.14'Geen promotie voor De Lang bij Ajax, mogelijk wel voor Geelen'
07.10De Telegraaf gaat in op Liverpool-bezoek Geertruida: Feyenoorder op Engelse radar
07.02De Telegraaf: Geertruida ‘wil dolgraag naar Liverpool’ en staat ook op de radar
06.51Prachtige beelden: Bizot en co onthaald door fans na mijlpaal
06.45Feyenoord kan in elk geval één potentiële vervanger van Slot doorstrepen
06.20Dumfries maakt richting EK misser bij huldiging Inter: 'Snap dit écht niet'
06.15Vermeulen bevestigt bedrag dat Feyenoord voor Slot ontvangt: 'Op haar na rond'
01.50Atalanta doet goede zaken in Serie A, geen winnaar in derby van Sevilla
00.00Van Hanegem looft Spartaan: 'Kan met twee vingers in zijn neus in de top mee'

Gisteren

23.55Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
23.50Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
23.43Nieuwe voorzitter André Villas-Boas ziet FC Porto in slotfase zege verspelen tegen koploper Sporting
23.41Bizar: Sporting staat in Porto op uit de dood en slaat twee keer toe in twee minuten
23.35Trainersadvies Feyenoord: 'Waarom niet? Met een ervaren iemand zoals Van Marwijk
23.32Lees terug: El Gran Derbi tussen Betis en Sevilla eindigt voor vierde keer op rij gelijk
23.28Knotsgekke slotfase in Portugese topper: Gyökeres wervelt minuut lang
23.28Sensationele Gyökeres beperkt in zinderende minuut schade Sporting
23.27'Ik heb ooit gezegd dat Ajax van Excelsior-niveau is, nu was Excelsior beter'
23.22VI Live: Gyokeres scoort twee keer in één minuut voor Sporting tegen Porto
23.11Lans gebroken voor Van Persie bij Feyenoord: 'Waarom naar Heerenveen?'
23.09VI Live: Porto op winkoers tegen Portugese koploper Sporting Portugal
Resultaten x
Column

Belofte maakt schuld

Tot een jaar of vijftien geleden had ik helemaal niets met damesvoetbal. Dat kwam misschien omdat we halverwege de jaren zeventig bij ADO een dameselftal hadden rondlopen dat de stemming op de tweewekelijkse discoavonden sterk verhoogde, maar kwalitatief (met uitzondering van Cora Wegkamp en Karin van der Beek) niet te veel voorstelde.
24-08-2009 10:55 door Redactie ELF Voetbal

Het was in de tijd dat Dolle Mina's elke dag wel van zich deden spreken en het leek er verdacht veel op dat destijds dezelfde dames het voetbalveld betraden als die in het weekend etablissementen bezochten, waar mijn vriendenkring - alleen maar omdat ze 'man' waren - categorisch werd geweigerd.  Wát waren we in die tijd bevooroordeeld en wát hebben we vaak (ten onrechte) geroepen dat "die meiden er ook zo nodig bij moesten horen".

Tijdens de aanloop naar het WK'94 in Amerika liet ik vanaf oktober 1993 op de Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding door inspanningsfysioloog Jos Geijsel periodiek mijn conditie testen. Elke dinsdag stonden in de sporthal de pylonen, elektronische klokken, cassetterecorder, geluidsbox en keerpuntpanelen klaar. Op de tafel lag zijn medisch koffertje. Huidplooimeter, hartslagmeter, hartslagregistratieapparatuur en enkele vlijmscherpe injectienaalden om tijdens de test mijn vingertoppen als speldenkussen te gebruiken om mijn lactaatgehalte te meten. 

 

Pieptest met verrassing

Op een dag had Geijsel - als verrassing - zijn fitste studente uitgenodigd, om samen met mij de shuttle-run test mee te lopen. De twee opdrachten die ik kreeg, waren simpel: maximaal gaan en proberen 'die kleine' naast mij eruit te lopen. De tweede opdracht was het moeilijkst. Zonder blikken of blozen bleef die 'taaie juffrouw' tot 'trap twaalf' naast mij lopen. Terwijl mijn kuiten bijkans explodeerden, perste ik het laatste restje energie uit mijn lichaam. 

Ik liep nog een paar 'piepen' door tot ik echt niet meer verder kon. Het viel Geijsel en de studente niet tegen. Ik vroeg wat voor sport zij beoefende. "Damesvoetbal", was het antwoord. Zo, een beetje op niveau ook nog? In Ter Leede, Nederlands hoogste klasse en in het Nederlands elftal. Sinds die test wist ik dat ik deze sport meer serieus moest nemen. Een paar jaar later was Sarina Wiegman (die kleine) de eerste speelster die honderd interlands afwerkte.

Door mijn FIFA-werkzaamheden bezocht ik het WK-dames in 2003 en in 2004 het WK- dames Onder-19 in Thailand. Tijdens beide toernooien sprak ik regelmatig met de huidige Oranje-bondscoach Vera Pauw, die net aan haar klus om het Nederlands vrouwenvoetbal op de kaart te zetten, was begonnen. Vanuit Bangkok vlogen we zittend naast elkaar terug. 

Normaal is zo'n afstand goed voor een kop soep, twee films en een uurtje of zes proberen je ogen dicht te doen. Deze keer niet; zeker niet toen ik Vera had gezegd dat er, volgens mij, enorme kansen lagen om met het damesvoetbal grote stappen voorwaarts te maken. Ik probeerde haar een beetje uit door te opperen dat het damesvoetbal lekker kon meeliften op de perfecte Nederlandse (voetbal) infrastructuur en bestaande accommodaties. 

 

Volumebeleid

Daarnaast sloot de voorspelbare groei van kwantiteit en kwaliteit natuurlijk uitstekend aan bij het gekozen volumebeleid van de voetbalbond. In Zeist houdt men, net als de politiek, wel van het smijten met grote getallen: voortdurend blijven roepen dat het damesvoetbal de grootste en snelst stijgende sport voor vrouwen is, geeft vanzelf meer volume, meer kracht, meer uitstraling. Maar tegelijkertijd is het natuurlijk nog geen garantie voor succes.

Dát had ik beter niet kunnen zeggen. De soep werd nog genuttigd en aansluitend nam de damescoach als een moderne Aletta Jabobs het woord om haar missie aan mij uit te leggen. Zij stopte pas, toen zij in Schiphols aankomsthal in de armen van haar partner Bert van Lingen viel. Ik zal u de details van het referaat in het KLM-toestel besparen, maar in Pauw's en Welmoed de Lang's boek 'De voetbalvrouwen komen eraan' staat bijna alles letterlijk afgedrukt.

Een paar weken geleden was ik aanwezig bij de presentatie van dat boek. Vera Pauw nam het woord en legde aan de aanwezigen nog eens haarfijn haar missie uit. Door de invoering van de Eredivisie vrouwenvoetbal werd de kwaliteit verhoogd en wordt er - o.m. door maandelijks drie pagina's in ELF Voetbal - veel publiciteit binnengehaald. Want pas als de prestaties op de tv en in de grote kranten en voetbalbladen te volgen zijn, is er pas echt sprake van bestaansrecht.

Natuurlijk is die dames-Eredivisie ook een prima marketingtool voor clubs die steunen op hun gemeente (ADO Den Haag), hun familie-uitstraling (Heerenveen) of een slimme ondernemer (AZ). Duidelijk is overigens dat niemand het damesvoetbal moet vergelijken met mannenvoetbal. Zolang het Oranje dames XI-tal een goed ingespeeld jongens B1-elftal niet kan verslaan, is dit nu eenmaal een gegeven. Staatssecretaris Jet Bussemakers ontving het eerste boek. Als politica bediende ook zij zich in haar dankwoord vooral van de wet van de grote getallen. En passant beloofde zij zichzelf een reisje naar Finland om het damesteam tijdens het EK te komen aanmoedigen. 

 

Familie-amusement of topsport?

Jammer dat zij toen niet inhaakte op de opmerking van Pauw, waarin deze duidelijk aangaf dat het damesvoetbal uit de sfeer van familie-amusement (het moet wel leuk blijven) moet worden gehaald en nog moet groeien naar topsport. Pas als Nederland structureel aan de top kan blijven, wordt duidelijk dat het werk van Pauw, haar staf en speelsters geen toevalstreffer is.

Daarom was het leuk te zien dat het Nederlands damesteam zondag op het EK een 2-0 overwinning op Oekraïne behaalde. Ik zag de wedstrijd live en moet eerlijk zeggen dat ik nog steeds veel moeite heb om de vergelijking met het mannenvoetbal niet te maken.

Maar ik heb inmiddels mijn belofte aan Vera Pauw ingelost dat ik voor één keer een hele column aan damesvoetbal zou wijden als er een overwinning op het EK zou worden behaald.

 

Klik hier voor meer informatie over de auteur.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <