Laatste nieuws
11.15FCUpdate in het kort: Argentinië rouwt om wereldkampioen Menotti (85)
11.15Feyenoord legt talent Shiloh ‘t Zand tot 2028 vast na goed seizoen op huurbasis bij FC Dordrecht
11.04'West Ham United heeft opvolger voor Moyes gevonden'
11.02Ten Hag reageert op interesse Ajax: 'Het is een fascinerende club'
11.00Taylor en Van 't Schip hebben geen duidelijkheid over Ajax-toekomst: 'In gesprek'
11.00VP-voetbalkantine: 'Bakayoko is rijp voor de Europese top'
11.00Eredivisie-flops: hopeloos Heracles hofleverancier, één dissonant bij kampioen PSV
10.50'Ziyech is onze speler, hij zal volgend jaar bij ons zijn'
10.50Gakpo ontvangt complimenten: 'Mensen dachten: wow, wie is deze man?'
10.46Valentijn Driessen voorziet snelle exit: ‘Hij blokkeert de groei van PSV’
10.45Bosz looft PSV-uitblinker: 'Ik zie het als de moeilijkste positie in het elftal'
10.44Liverpool-ster verwijdert plots alle clubgerelateerde foto's van Instagram
10.40Vliegtuigje, hoongelach en plagerijen, Vitesse pakt laagterecord RBC over: ‘Heel wrang’
10.38Jaar bij FC Dordrecht pakt uitstekend uit voor verhuurde Feyenoorders
10.35Slot realistisch: 'Ze hadden waarschijnlijk al verwacht dat ik weg zou gaan'
10.30Gimenez verbaast zich op persconferentie Feyenoord: 'Wat gebeurt hier?!'
10.30Menotti (85), Argentijnse bondscoach tijdens WK 1978, overleden
10.25Dure Barça-aankoop is zwaar ontevreden over Xavi en hint op zomers vertrek
10.25Feyenoord boekt eenvoudige zege op PEC Zwolle, Gimenez scoort weer eens
10.24Pochettino licht met plezier groei van ruziemakers Madueke en Jackson uit
10.05Europese topclub voerde afgelopen weken gesprekken met management Ten Hag
10.05De Mos ziet 'uitzonderlijke' PSV'er: 'Mag hij bewijzen bij City of PSG'
10.00VP’s Elftal van de Week: RKC hofleverancier, ook traditionele top drie present
09.55Kenneth Perez is niet tevreden over smaakmaker ondanks 14 assists dit seizoen
09.55Stewart heeft lijstjes klaarliggen bij PSV: 'Kunnen volgende slag maken'
09.54Feyenoord ziet nieuwe rol voor Bosschaart na topseizoen met FC Dordrecht
09.45Toch niet een leven lang rood-wit: Bayern München presenteert nieuw thuistenue
09.45Kampioenscoach Bosz: 'Heel dankbaar dat ik trainer van dit PSV mag zijn'
09.35Gaat Ajax man met veruit hoogste gemiddelde verkopen? ‘Er is twijfel’
09.34De Jong heeft heldere toekomstplannen: 'Als ik me goed blijf voelen...'
09.32Becker blinkt uit in La Liga: 'Hij toont al zijn superkrachten'
09.30Column Hugo Borst | Vergeet PSG tegen Borussia en Real tegen Bayern: het gaat om FC Groningen - Roda JC
09.25Voormalig PSV-keeper Georg Koch (52) heeft niet lang meer te leven: ‘Hele puinhoop werd vorig jaar ontdekt’
09.22Van der Vaart kiest beste PSV'er en voorspelt volgende Eredivisie-kampioen
09.17Gakpo komt bovendrijven: 'Hij is op alle vlakken verbeterd'
Resultaten x
Overige

Ricky van den Bergh: vaatje buskruit ontploft regelmatig

Ricky van den Bergh is tot de Kerst niet welkom bij het eerste elftal van ADO Den Haag. De begaafde middenvelder kwam de afgelopen seizoenen regelmatig in het nieuws met incidenten op en naast het veld. Een overzicht.
13-11-2009 14:45 door Redactie ELF Voetbal

De topscorerslijst van de eerste divisie in het seizoen 2004-2005 werd aangevoerd door drie Spartanen. Danny Koevermans maakte er 24, Ricky van den Bergh en Riga Mustapha volgden met 22 goals. Voor Mustapha was dat het vertrekpunt voor een internationale carrière in Spanje en Engeland en Koevermans kwam in de Nederlandse top bij AZ, PSV en zelfs Oranje terecht. Van den Bergh kwam nooit verder dan de kelder van de Eredivisie. Naast zijn talrijke vrije trappen op de lat kwam de Hagenees voornamelijk negatief in het nieuws.

In 2006 meldt Ricky van den Bergh zich bij RKC Waalwijk. In de voorbereiding gaat het al mis als de spelverdeler het in een duel met Cambuur Leeuwarden aan de stok krijgt met Joris van Rooijen. Er ontstaat een massale knokpartij, waarin ook toeschouwers zich mengen. Van den Bergh wordt in een politiebusje afgevoerd en later geschorst voor vier oefenduels. Hij was al niet populair in Leeuwarden, omdat hij als Spartaan eens zijn middelvinger opstak, nadat Friese supporters hem bekogelden met sneeuwballen.

Diezelfde vinger steekt Van den Bergh later dat seizoen opnieuw op, in de richting van scheidsrechter Temmink. Die had hem even daarvoor geel gegeven in de wedstrijd tegen Heracles Almelo. Van den Bergh ontsnapt aan een schorsing, maar wordt wel berispt door zijn club RKC.

Aan het einde van het seizoen houdt de man met de gave traptechniek het voor gezien in Waalwijk, dat degradeert uit de eredivisie. "Vanaf dag één was het hier een grote bende. Met sommige spelers had ik goed contact, maar de meesten hebben niet de mentaliteit die bij mij past. Het stoorde me enorm dat er achter elkaars rug om over andere spelers gesproken werd. Walgelijk", is hij weinig vlijend over zijn teamgenoten in Brabant.

In de zomer van 2007 verruilt hij RKC voor Heracles Almelo. Het eerste halfjaar verloopt zonder incidenten. Maar in februari 2008 wordt hij voor een week teruggezet naar het tweede elftal. In de wedstrijd tegen Feyenoord mag Van den Bergh pas één minuut voor het einde invallen, en dat is tegen het zere been van de vedette. In de kleedkamer laat hij zijn onvrede merken aan trainer Gert Heerkens, die hem daarop naar de reserves verbant.

In oktober van dat jaar krijgt de kleine middenvelder rood in het thuisduel met Ajax. Hij heeft Luis Suarez een klap verkocht in een opstootje na een doelpunt van Ajax. Van den Bergh wordt twee duels geschorst.

In januari 2009 laat het enfant terrible zich opnieuw gaan. Een wissel in de uitwedstrijd tegen Roda JC kan hij maar moeilijk verkroppen. Terwijl hij het veld afbeent, gebaart en roept hij in de richting van Heerkens. Van den Bergh trapt een bal de catacomben in en slaat woest op de kleedkamerdeur. Even later vertelt hij de tv-camera: "Ik moest mijn frustratie kwijt, ik vond het niet terecht dat ik werd gewisseld. Misschien was mijn reactie niet goed, maar zo zit ik elkaar. Kotsmisselijk werd ik van ons spel."

Van den Bergh wordt met zeven goals topscorer in Almelo. Desondanks verlengt de club zijn aflopende contract niet. Van den Bergh kan transfervrij naar NAC Breda, maar verkiest een aanbod van de club uit zijn geboortestad: ADO Den Haag. In zijn laatste wedstrijd voor Heracles raakt hij FC Utrecht-speler Gregoor van Dijk met zijn elleboog in het gezicht. De aanklager van de KNVB onderzoekt het incident, maar spreekt Van den Bergh vrij.  

Van den Berghs eerste opvallende daad in het groen en geel van ADO is een rode kaart in een oefenduel met Valencia. Hij slaat Nacho Gonzalez, die eveneens weggestuurd wordt. Van den Bergh wordt voor drie oefenpotjes uitgesloten.

In de tweede competitiewedstrijd van dit seizoen gaat het opnieuw mis. ADO verspeelt bij VVV-Venlo een 0-2 voorsprong en Karim Soltani en Van den Bergh krijgen beiden tweemaal geel. Het is net als vorig jaar scheidsrechter Richard Liesveld die Van den Bergh met rood bestraft. "Blijkbaar vindt hij het leuk om mij er uit te sturen. Die eerste gele kaart was volstrekt onterecht. Maar ik ben Ricky van den Bergh en ik heb mijn imago tegen", moppert hij voor de camera's.

Later die week hebben Soltani, Van den Bergh en technisch directeur André Wetzel een 'pittig, maar goed gesprek'. Daarin wijst Wetzel Van den Bergh nog maar eens op de afspraak die beiden in het begin van dit seizoen maakten. Van den Bergh mocht naar ADO komen als hij zich goed zou gedragen. Op en naast het veld. Van den Bergh belooft beterschap.

Exact twee maanden na zijn rode kaart tegen VVV ziet Van den Bergh vanaf de bank hoe ADO wordt weggetikt door PSV. Als hij al na een half uur bij een 0-2 achterstand mag invallen, giert de frustratie door zijn lijf. Zes minuten later reageert hij zijn opgekropte woede af op de knie van Ibrahim Afellay: rood. Een dag later moet Van den Bergh zich melden op kantoor bij Raymond Atteveld. De voetballer zegt helemaal klaar te zijn met zijn trainer. Die kan weinig anders dan hem naar huis sturen. Vrijdag hoort Van den Bergh dat hij bijna twee maanden met de reserves mee moet spelen.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <