Laatste nieuws
17.20Dit riep Olivier Boscagli toen hij ontevreden de kleedkamer opzocht bij PSV
17.17Earnest Stewart showt zijn dansmoves in de PSV-kleedkamer
17.17Kampioensblog PSV: volg hier alles rondom de festiviteiten van PSV
17.17Van 't Schip: 'Ik ben nog met Ajax in gesprek'
17.15FC Volendam degradeert voor tiende keer uit eredivisie na verlies tegen Ajax
17.12Dansende Earnest Stewart verbaast vriend en vijand bij titelfeest PSV
17.11Chelsea geeft West Ham pak slaag en zet United en Ten Hag vol onder druk
17.05'Dit is hoe voetbal moet zijn', juicht PSV-captain De Jong bij kampioensfeest
17.05Vink geeft PSV transferadvies: 'Aanvallend tien keer beter dan Cancelo'
17.05VI Live: AZ maakt het Twente nog niet lastig
17.00LIVE buitenlands voetbal | Strijd om Europese tickets in Engeland blijft spannend, Janssen krijgt razendsnel geel
17.00Unai Emery wijst aanbieding van Bayern München om twee redenen af
17.00Pak 2,6x je inzet als Uitblinker Minteh scoort tijdens Feyenoord-PEC Zwolle!
16.56Chelsea laat aan de hand van magistrale Palmer geen spaan heel van West Ham
16.56Veteraan gaat Real Madrid na 469 wedstrijden verlaten voor avontuur in MLS
16.55LIVE eredivisie | FC Twente slaat razendsnel toe tegen AZ en heeft Champions League-voorronde voor het grijpen
16.54FC Volendam meest gedegradeerde ploeg uit Eredivisie
16.53Wervelend Chelsea voert druk op Manchester United verder op
16.52VI Live: Steijn zet Twente razendsnel op voorsprong in Alkmaar
16.50Volendam na jaar vol bestuurlijke chaos gedegradeerd: ‘Misschien hopen dat Vitesse failliet gaat’
16.48Schitterend: PSV-spelers trakteren Bosz op een bierdouche tijdens persconferentie
16.48Bosz: 'Ik ben blij met de titel, maar haal voldoening uit andere dingen'
16.46Hilarisch: Til en Schouten komen met heerlijk cliché na behaalde titel
16.46VI Live: AZ en Twente begonnen aan duel om plek drie
16.45Praat mee op VP: Liverpool - Tottenham Hotspur
16.43Luuk de Jong grapt over zaakwaarnemersrol om selectie PSV intact te houden
16.41Earnest Stewart steelt de show met zijn dansmoves in kleedkamer van PSV
16.40Vitesse vergeet in week van miljoenendonaties trouwe fans te belonen
16.35Utrecht boekt nipte zegen op Vitesse en blijft in spoor van Ajax
16.35FC Utrecht houdt met zege op Vitesse zicht op vijfde plek en Europa League-voetbal
16.35Ajax verdedigt vijfde plek eredivisie met ruime overwinning, Volendam degradeert
16.30Kampioensblog PSV: Lang en Stewart gaan compleet los in PSV-kleedkamer
16.26VI Live: FC Twente en AZ strijden om plek drie in onderling duel
16.26FC Volendam officieel gedegradeerd na ruime nederlaag tegen Ajax
16.25Ajax wint gemakkelijk met 1-4 in Volendam
Resultaten x
tweede-divisie

Interview Rochdi Achenteh: "De club beschikte over een privéjet waarmee we naar uitduels vlogen"

Armenië. Rochdi Achenteh had nog geen stap in het land gezet toen hij zijn handtekening zette onder zijn contract bij Ararat-Armenia. De nu 33-jarige linksback beleefde een geweldig avontuur, totdat de coronacrisis uitbrak. De Eindhovenaar sloeg buitenlandse aanbiedingen af en koos bewust voor een terugkeer naar Nederland. Dit seizoen vervult de voormalig Marokkaans international een sleutelrol bij Kozakken Boys in de Tweede Divisie. "Buiten de lijnen ben ik heel iemand anders dan erbinnen."

22-10-2021 12:00 door Sander Berends

"Zie je deze naam?" Op tafel heeft Achenteh op verzoek de shirts van al zijn voormalige clubs uitgestald. Het laatste is het rode van Ararat-Armenia. De naam Tashir prijkt voorlop. "De Pizza Hut van Armenië. Overal kom je vestigingen tegen. De president van Ararat (Samvel Karapetyan, red.) is de eigenaar. Hij heeft in Armenië vier of vijf winkelcentra laten bouwen. Aan geld geen gebrek", vertelt Achenteh in ELF Voetbal nummer 10, die afgelopen maand is verschenen en via deze link handig online is te bestellen.

Terrasjes

"Nee, we kregen onze pizza's niet gratis. Geen probleem. Eten in Armenië is erg goedkoop. Alles is daar goedkoop. Ik heb me nooit gerealiseerd dat Armenië zo'n aangenaam land is. Lekker eten, veel restaurantjes, overal terrasjes, aardige mensen van wie de meesten het Engels goed onder de knie hebben. Schoon ook. Dat wist ik vooraf ook niet. Ik ging af op de verhalen van een vriendin van mijn vrouw die uit Armenië komt." Nadat het contract van Achenteh bij FC Eindhoven in de zomer van 2019 afloopt, liggen er diverse opties op tafel. Daarbij een lucratief contract van een club uit Armenië die pas sinds 2017 bestaat en met zevenmijlslaarzen naar de hoogste divisie is gesneld.

"De ambities waren enorm. Ze hadden zich geplaatst voor de voorronde van de Champions League en wilden opnieuw kampioen worden. De club bereidde zich in Wit-Rusland voor op de kwalificatieduels voor de Champions League. Van daaruit vloog de ploeg naar Zweden voor een confrontatie met AIK. Normaal gesproken kijk je rond bij een nieuwe club, bekijk je de stad waar je gaat spelen en dan pas maak je een beslissing. Ik had die mogelijkheid niet. Ik kon alleen nog informatie inwinnen bij Mailson Lima, een Nederlander die daar al speelde. Hij gaf het advies op het aanbod in te gaan. Ik heb er geen seconde spijt van gekregen."

Veertig graden

"Alles was uitstekend geregeld. De club beschikte over een privéjet waarmee we naar onze Europa League-kwalificatieduels in Gibraltar, Georgië en Luxemburg vlogen. Naar en van de training werden we gebracht met een taxi, op het trainingscomplex lagen uitstekende velden en konden we gebruik maken van een binnen- en buitenzwembad, een sauna, een gym. Alles was goed geregeld. Het geld was ook goed. Met uitbetalen waren ze sneller dan clubs hier in de Eerste Divisie, haha. Veel Armeniërs die naar de Verenigde Staten of Rusland zijn geëmigreerd, zijn welvarend. In de zomer komen ze terug. Ik zag toen auto's rijden die ik in Nederland nog nooit heb gezien. Het kan dan gemakkelijk veertig graden worden."

Achenteh vertelt daarnaast nog diverse anekdotes die hij in de hoofdstad Jerevan meemaakte, de lockdown die daarna volgde, de lastige reizen, zijn jeugdjaren bij PSV, waarom een doorbraak in Eindhoven uitbleef, de opleiding die hij nu volgt, zijn keuze voor Kozakken Boys en komen anekdotes uit zijn periodes bij PEC Zwolle en Vitesse voorbij. Zijn afscheid in Arnhem doet nog steeds pijn. "Ik speelde goed. Vanuit Rusland kreeg ik een uitstekende aanbieding, maar Vitesse wilde me niet laten gaan. Ik was hun eerste en enige linksback. Ik had vervelend kunnen gaan doen, niet komen opdagen bij trainingen, een arbitragezaak kunnen aanspannen. Maar zo ben ik niet. Ik heb nooit uitleg gekregen."

Het volledige interview is te lezen in ELF Voetbal nummer 10. Daarin ook interviews met PSV-talent Yorbe Vertessen, Julian Rijkhoff die Ajax verrassend inruilde voor Borussia Dortmund, Feyenoord-zomeraanwinst Marcus Pedersen, PSV-youngstar Fodé Fofana en het levensverhaal vol tegenslagen van RKC Waalwijk-keeper Etiënne Vaessen. We speelden De Slimste Mens met sc Heerenveen-routinier Siem de Jong, spraken ESM Gouden Schoen-winnaar Robert Lewandowski, tekenden het verhaal achter het Bob Marley-shirt van Ajax op, maakten een overzicht van tien stadions die je moet bezoeken voordat ze straks gesloopt worden en vroegen Michael de Leeuw van FC Groningen over zijn tijd met Bastian Schweinsteiger bij Chicago Fire.

ELF Voetbal 10 ligt sinds vorige week in de winkelschappen en is bij de abonnees op de deurmat gevallen. Online besteld is binnen twee à drie werkdagen in huis. Vind hier de link. Een abonnement is helemaal handig. Vind daarvoor hier de informatie. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <