Resultaten x
Binnenland

Amsterdammers op titeljacht in Indonesië: "Nee, Dick heeft nog niet gebeld voor Oranje"

Op meer dan tienduizend kilometer van hun geboortestad zijn ze in 2017 ieder via een eigen route samengekomen bij Bali United FC, een jonge ambitieuze club in Indonesië. Met de Amsterdammers Sylvano Comvalius, Nick van der Velden, Irfan Bachdim en Stefano Lilipaly doet Bali United dit jaar mee om de landstitel. In de nieuwe ELF Voetbal vertellen ze over hun avontuur.
02-11-2017 13:00 door Guus Hetterscheid

Met nog twee speelrondes te gaan in de Indonesische Liga 1 gaat Bali United aan kop. Nummer twee PSM Makassar, waar Nederlanders Marc Klok en Wiljan Pluim spelen, heeft evenveel punten. Bali United en PSM Makassar staan maandag tegenover elkaar. Nummer drie Bhayangkara FC heeft op dit moment de beste papieren, met evenveel punten als Bali United en PS Makassar (62) en nog een duel tegoed.

Sylvano Comvalius heeft inmiddels het record in handen van meeste competitiedoelpunten ooit in een seizoen in Indonesië. De teller staat op 35 doelpunten. “Het gaat echt heel goed", zegt Comvalius, die wij voor de zomer al uitgebreid interviewde over zijn avonturiersbestaan. "Ik ben wereldwijd de meest productieve Nederlander in 2017, volgens mij.  Nee, Dick Advocaat heeft mij nog niet gebeld voor Oranje, haha. Ze hebben hier al meerdere bijnamen voor mij bedacht. De bijnaam Goldvalius ontstond toen ik mijn baard goud liet sprayen nadat ik 25 goals had gemaakt. Dat was een weddenschap met teamgenoten. Ik merk wel dat de aandacht hier toeneemt. Ik word ook meer herkend op straat. Al is het nog niet zo erg als met Irfan en Stefano.”
 


Nick van der Velden: “Zij zijn de Indonesische Messi en Ronaldo. Ik val ook op met mijn blonde haar, of ik moet tussen de Zweedse backpackers lopen, haha. Maar het is niet zo dat ik overal op de foto moet.”

Irfan Bachdim: “Ik wil mezelf niet vergelijken met Ronaldo of Messi, maar sinds ik een paar jaar geleden voor Indonesië scoorde tegen Maleisië, een soort Nederland-Duitsland, is de aandacht echt enorm gegroeid. Ik weet nog dat iemand tegen mij zei: ‘Ga op Twitter, dat is populair in Indonesië’. Ik wist dat het toen in Nederland voor onzin werd gebruikt. Dat mensen schreven dat ze naar de wc gingen of zo. Toch ging ik overstag. Na mijn doelpunt tegen Maleisië had ik opeens honderdduizend volgers. Nu zijn het er vijf miljoen. Niet normaal. Indonesië is het land van de social media. Mijn vrouw is er ook druk mee. Zij maakt nu YouTube-filmpjes over ons leven. Je kunt er een goed zakcentje mee verdienen.”

Stefano Lilipaly: “Behalve met onze voetballende kwaliteiten vallen Irfan en ik als halfbloedjes hier extra op. We zien er net iets anders uit dan volbloed Indonesiërs. Dat maakt ons commercieel ook interessant. We zijn zo’n beetje gebombardeerd tot twee boegbeelden. In Nederland kunnen we ongestoord over straat, maar in steden als Jakarta is het een gekkenhuis In Bali valt het mee door de toeristen.”
 


Irfan Bachdim: “Ik had een profcarrière al opgegeven toen ik bij Haarlem speelde en die club failliet ging. Ik ging weer naar school en deed promotiewerk. Ik deelde blikjes uit in de Bijlmer. In de stromende regen, kan ik me herinneren. Daarnaast speelde ik bij Argon in de Hoofdklasse. Ik kreeg toen opeens via via op Facebook een uitnodiging om mee te doen met een benefietduel in Indonesië. Daar viel ik in de smaak bij de coach van Persema Malang. Zo kreeg mijn carrière weer een boost. Ik maak er nog weleens grappen over met vrienden, over toen en nu. Ik knijp soms nog in mijn arm. Ik ben heel trots op wat ik heb bereikt en dat ik voor Indonesië speel. Mijn vader komt van Java en veel familie woont nog in Indonesië. We hebben in Malang een kinderweeshuis laten bouwen. Dat was een droom van mijn vader.”

Lees het volledige verhaal met en over de vier bejubelde Amsterdammers van Bali United in de nieuwe ELF Voetbal, vanaf nu verkrijgbaar. In de nieuwe ELF Voetbal ook interviews met Bram Nuytinck, Leroy Fer, Kenny Tete, Vincent Janssen, Perr Schuurs, David Neres & Wamberto en Gastón Pereiro en een ode aan Arjen Robben.Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Manchester United denkt aan tijdelijk afscheid van toptalent Tahith Chong'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <