Resultaten x
Binnenland

Kan Feyenoord de vloek van Zwolle eindelijk doorbreken?

Feyenoord heeft in heel 2018 nog geen uitwedstrijd gewonnen. Dit weekend krijgen de Rotterdammers een kans dat te veranderen, maar de resultaten uit het verleden beloven weinig goeds. Sinds PEC’s terugkeer in de Eredivisie won Feyenoord nog nooit in Zwolle.
17-03-2018 21:00 door Nick de Jager

Als Feyenoord-fan denk je momenteel wel twee keer na voordat je naar een uitwedstrijd afreist. Je club door dik en dun steunen, natuurlijk. Maar de vorm van Feyenoord geeft de supporter onmogelijk zin om dit weekend een tripje naar Zwolle te maken. De Rotterdammers hebben de laatste vijf uitwedstrijden niet in een zege kunnen omzetten. Tegen FC Utrecht pakten ze nog een puntje, maar Ajax, VVV-Venlo, Vitesse en NAC bleken in eigen stadion te sterk.

Het maakt Giovanni van Bronckhorst in aanloop naar de wedstrijd tegen PEC ongetwijfeld een beetje ongerust. Niet alleen omdat hij Feyenoord niet aan het voetballen krijgt in uitwedstrijden. ‘Gio’ won in zijn trainersloopbaan ook nog nooit in Zwolle van PEC. En dan kunt u denken: oké, Van Bronckhorst staat pas twee jaar aan het roer bij Feyenoord, dat kan gebeuren. Maar er is wel degelijk sprake van een ‘vloek van Zwolle’. Ook in de periode vóór 2015, toen ‘Gio’ nog assistent-coach was, bleek PEC immer te sterk.

Onverslaanbaar PEC

PEC promoveerde in 2012 naar de Eredivisie. Het eerste seizoen na de promotie leverde direct een spektakelstuk op. PEC stond binnen zes minuten op een 2-0 voorsprong, door een eigen doelpunt van Graziano Pellè en Darryl Lachman. Uitgerekend Pellè zelf maakte die flinke achterstand met twee fraaie treffers voor rust ongedaan. Na de pauze ontstond een spannend, op-en-neergaand schouwspel, waarbij de thuisploeg aan het langste eind trok. Denni Avdic profiteerde van een blunder van Erwin Mulder en schoot PEC naar een sensationele zege.

Het jaar daarop bezorgde Guyon Fernandez PEC in de blessuretijd een 2-1 zege, in de laatste speelronde van het seizoen 2014/15 verpletterden de Zwollenaren Feyenoord met 3-0, een krappe negen maanden later werd het 3-1 en vorig seizoen eindigde het in 2-2. Elke wedstrijd kende een apart verhaal of scoreverloop, maar in geen enkele wedstrijd kwam Feyenoord als winnaar uit de strijd.

Het aparte is dat PEC niet bepaald een angstgegner genoemd kan worden. In Rotterdam komen de Zwollenaren namelijk zelden met een resultaat weg. Sinds de promotie wist PEC in zes competitiewedstrijden niet te scoren in De Kuip. Vijf van die potten leverden een kansloze nederlaag op. Dit seizoen eindigde Feyenoord – PEC in een troosteloze 0-0. Het was het eerste resultaat van PEC in Rotterdam-Zuid in 28 jaar.

PEC - Feyenoord de afgelopen vijf jaar:

Seizoen

Uitslag

2012/13

3-2

2013/14

2-1

2014/15

3-0

2015/16

3-1

2016/17

2-2

Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Engelse en Italiaanse club op tribune voor VVV-back Pachonik'
jukebox Laatste: Zo verging het de vorige aankopen van Feyenoord uit Zuid-Amerika
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <