Resultaten x
Binnenland

Michal Sadilek: “Ik denk dat Van Bommel binnen vijf jaar trainer is bij een Europese topclub”

Eindhoven is dit seizoen de voetbalhoofdstad van Nederland. In navolging van het eerste elftal werden ook PSV Onder 17 en Onder 19 landskampioen. De titel van Onder 19 is voor een groot deel op het conto van Mark van Bommel te schrijven, zo vertelt aanvoerder Michal Sadilek (18). “Ik denk dat hij binnen vijf jaar trainer is bij een Europese topclub.”
16-05-2018 13:05 door Geert Beckers

Er verschijnt een grote glimlach op het gezicht van de Tsjechische middenvelder, als we hem vragen naar zijn band met Mark van Bommel. “Hij is mijn tweede vader. Echt. Na het EK Onder 19, waar ik afgelopen zomer derde werd met Tsjechië, kwam ik teleurgesteld terug op de club. Nog balend van de uitschakeling in de halve finale tegen Engeland. Ik was pas drie dagen terug toen Mark van Bommel me bij zich riep en zei dat ik aanvoerder van Onder 19 zou worden. Meteen sloeg die teleurstelling om. De trainer zei toen al dat we veel zouden bereiken dit seizoen.”

Die woorden maakte hij waar. Voor zijn eerste test als hoofdtrainer slaagde Van Bommel met vlag en wimpel. PSV Onder 19 begon het seizoen met de winst van de Supercup, pakte vervolgens de landstitel en staat op 2 juni in de bekerfinale tegen Feyenoord.

TEAMPRESTATIE

Een teamprestatie: zo noemt iedereen rond het team de landstitel van het vlaggenschip van de Eindhovense jeugdopleiding. Een woord dat dezer dagen veelvuldig over De Herdgang echoot. Ook bij het eerste elftal en Onder 17 schuilde de grootste kracht in het collectief.

Volgens Sadilek is Van Bommel als trainer veel bezig met het groepsproces. “Hij weet wanneer hij boos moet zijn en wanneer juist niet. Naast onze trainer is hij ook onze vriend. Na de training blijft hij altijd in de kleedkamer hangen en kun je werkelijk over alles met hem praten.” Soms vertelt Van Bommel dan over zijn ervaringen als speler. “Over de wedstrijd tussen Brazilië en Nederland op het WK van 2010 bijvoorbeeld. Dat duel gebruikt hij als voorbeeld voor ons. Die wedstrijd bewijst dat je in de tweede helft nog alles kunt rechtzetten, ook als de eerste helft daartoe weinig aanleiding biedt. Na de eerste helft was Nederland toen helemaal kapot, zei hij. Maar in de tweede helft zag je dat alles kan gebeuren in het voetbal.”

Nog zo'n speerpunt van de trainer Mark van Bommel: trainingsarbeid. Sadilek: “Wij trainen heel hard. Tweeënhalf uur per dag. Daardoor kunnen wij ons tempo in een wedstrijd veel langer vasthouden. Dat merken we dit seizoen ook echt. Dat vóél je. Het laatste half uur zit de tegenstander er telkens zichtbaar doorheen. Dat heeft een hele belangrijke rol gespeeld in ons kampioenschap.” 

En ook op het gebied van zijn individuele ontwikkeling heeft Sadilek, viervoudig Tsjechisch talent van het jaar, veel aan Van Bommel gehad. “Hij heeft natuurlijk veel ervaring als middenvelder, dus kan mij heel gericht helpen met mijn ontwikkeling. Qua speler lijk ik ook veel op hem. Ik ben goed in de duels, fysiek sterk, heb een goede conditie en ben een echte leider. Een soort Mark van Bommel dus, alleen iets kleiner haha.”

ABSOLUTE TOP

In de zomer maakt Van Bommel deel uit van de technische staf van WK-deelnemer Australië. Daarna keert hij terug in Eindhoven. Daar staat hij graag nog een seizoen bij Onder 19 aan het roer, zo gaf hij onlangs te kennen. 

Sadilek verwacht dat het daarna snel kan gaan met zijn trainer. “Ik denk dat hij binnen vijf jaar trainer is bij een Europese topclub. Die ambitie heeft hij ook. Je weet natuurlijk nooit hoe het loopt, maar misschien is hij binnen twee jaar wel hoofdtrainer bij PSV. Daar is hij ook klaar voor, denk ik. En niet alleen ik, dat vindt iedereen in ons team.”Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Jasper Cillessen verlaat FC Barcelona voor Valencia of AS Roma'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <