Resultaten x
Binnenland

Hoe staat het met de seizoenkaartverkoop in de Eredivisie?

Dat de Eredivisie er in toeschouwersaantallen op achteruit gaat in het komende seizoen lijkt onafwendbaar. Degradanten Sparta, FC Twente en Roda JC zaten niet bij de slechtst bezochte clubs in de competitie. De stadions van nieuwkomers FC Emmen, De Graafschap en Fortuna Sittard zijn beduidend kleiner. Hoe staat het ermee?
23-05-2018 14:59 door Jan Willem Spaans

De nieuwkomers

FC Emmen liet eerder deze middag trots weten dat de online seizoenkaarten op zijn. De rij bij de Oude Meerdijk, waar al sinds midden in de nacht mensen stonden, is nu ook gesloten. Mensen die nog een jaarkaart voor het Eredivisiedebuut van de provincie Drenthe willen moeten hopen dat er seizoenkaarthouders zijn die niet verlengen. Bij Fortuna Sittard loopt het niet zo’n vaart. De Limburgers hebben een groter stadion. Ze lieten vorige week weten meer jaarkaarten aan de man te hebben gebracht dan vorig seizoen, een beetje online onderzoek suggereert dat er zo’n 1500 verkocht zijn. De vroegboekperiode in Limburg loopt nog tot het eind van de maand. De Graafschap meldde dinsdag op Twitter dat het de kaap van vijfduizend jaarkaarten intussen gerond heeft.

De Europese deelnemers

Ajax verkocht vorig seizoen alle 42.000 abonnementen in de ArenA al in een vroeg stadium uit. Begin juni wordt duidelijk hoeveel van hen niet verlengd hebben en zullen die kaarten opnieuw worden aangeboden. Feyenoord zag 3.000 fans hun seizoenkaart inleveren, plekken die de Rotterdammers nu kunnen vergeven aan mensen op de wachtlijst. Bij PSV zijn ze nog met verplaatsingen bezig, zo laat de Eindhovense club weten. Begin juni gaat een beperkt aantal jaarkaarten in de verkoop en de club verwacht ze snel allemaal kwijt te zijn.

Bij AZ zijn er ondanks een goed seizoen nog een flink aantal seizoenkaarten te koop: een actuele blik op de website leert dat er nog drieduizend mensen bijpassen in het AFAS Stadion. Ook Vitesse heeft nog volop kaarten in de aanbieding, al mag dat geen verrassing heten daar de club al sinds de verhuizing naar Gelredome moeite heeft om het stadion vol te spelen. FC Utrecht haalde geen Europees voetbal, maar liet weten dat in ieder geval de eerste duizend seizoenkaarten sneller de deur uitgingen dan een jaar eerder.

De overige clubs

Bij Heracles Almelo willen 5700 fans zien hoe de nieuwe trainer Frank Wormuth het ervanaf brengt – de Almelose club opende woensdag de vrije verkoop zodat de overige plaatsen nu ook kunnen worden verkocht. Onze collega’s van Fans on Tour claimen dat FC Groningen intussen 7000 plaatsen in de Groene Hel verkocht, terwijl NAC Breda volgens dezelfde bron ruim negenduizend mensen mag verwelkomen. Hun Brabantse buren van Willem II maakten vorige week melding van 6300 abonnees, en dat was nog voor de vrije verkoop opende.

Een fansite van PEC Zwolle meldde verleden week dat er al 4500 mensen weer in het MAC3Park Stadion zullen zitten. Bij Excelsior ligt dat anders: de Kralingers verkochten vorige week hun 250e seizoenkaart. Van VVV-Venlo en ADO Den Haag is geen informatie beschikbaar – het zal allicht niet helpen dat de link op de website van de Haagse club voor het aanschaffen van seizoenkaarten op het moment van schrijven niet werkt. Tot slot is ook van sc Heerenveen niet bekend of de dertienduizend abonnees van vorig seizoen geëvenaard gaan worden.

Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Racing Club stuurt miskoop Mateo Cassierra terug naar Ajax'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <