Resultaten x
Binnenland

Ryan Gravenberch, een Raiola-diamant die wél bij Ajax blijft: "Wil eerste halen"

Mino Raiola staat er niet best op in Amsterdam. De ene na de andere cliënt van de Haarlemse Italiaan lijkt een vertrek bij Ajax te willen forceren. Dit in tegenstelling tot Ryan Gravenbech (16), kersverse Europees kampioen en het grootste talent van De Toekomst. Hij tekende donderdag een contract tot de zomer van 2021.
08-06-2018 14:30 door Steven Kooijman

Niet voor niets kreeg Ryan Gravenberch donderdag de Abdelhak Nouri Trofee uitgereikt, de prijs voor de grootste groeibriljant van de Amsterdamse talentenfabriek. De aanvallende middenvelder maakte dit seizoen dan ook een stormachtige ontwikkeling door.

Oorspronkelijk begon de net zestien jaar geworden Amsterdammer het seizoen in Ajax Onder 17. Maar al snel werd het supertalent doorgeschoven naar de Onder 19. Gravenberch liet zich direct gelden en werd de jongste doelpuntenmaker ooit in de Youth League. Als Benjamin van Oranje Onder 19 werd hij in mei kampioen van Europa. Gravenberch was in de finale tegen Italië de beste man van het veld.

Terugslag

Toch was dit seizoen niet alles koek en ei voor Ryan Gravenberch, die een jaar geleden tijdens de Future Cup op niet mis te verstane wijze furore had gemaakt. “Nee. Ik heb dit seizoen best wel een tijdje slecht gespeeld. Mijn acties lukten niet meer, had ruzie met de bal. Het ging in mijn hoofd zitten. Ik was niet meer de Ryan van de Future Cup. Ik speelde teveel als een ‘normale’ speler.”

Er was volgens het jongere broertje van ex-Ajacied Danzell Gravenberch maar één oplossing: “Keihard trainen en niet meer piekeren. Na een tijdje ging het gelukkig weer beter.” De wederopstanding was onder meer zichtbaar in het Youth League-duel met Paris Saint-Germain. Ajax verloor, maar Gravenberch won de onderlinge krachtmeting met het bewierookte Franse talent Yacine Adli. Voor de goede orde: Adli is twee jaar ouder dan Gravenberch.

Familie

Bij Ajax sloeg het de beleidsbepalers dit seizoen een schrik om het hart toen bleek dat Mino Raiola zich had ontfermd over het raspaardje uit de Bijlmer. Op 16 mei zou Gravenberch immers zijn zestiende verjaardag vieren en mochten de Amsterdammers hem officieel een aanbieding doen. Het zou toch niet waar zijn dat Raiola zijn pupil een buitenlands avontuur zou adviseren?

Die angst bleek ongegrond. Gravenberch, die sinds de F’jes bij Ajax voetbalt, heeft voorlopig helemaal geen interesse in een buitenlands avontuur. Een paar maanden geleden, tegenover ELF Voetbal: "Nee. Het liefst blijf ik bij Ajax. Ik wil heel graag het eerste halen! Dat advies heb ik ook van mijn familie gekregen. Stel: ik haal het eerste niet, dan kan ik altijd nog naar een andere club."

Muziek

Die woorden moeten Overmars & co als muziek in de oren hebben geklonken. Het ene na het andere ruwe diamantje keerde Ajax de laatste jaren de rug toe. Het meest recente voorbeeld was Daishawn Redan. Eindelijk liep er in Amsterdamse jeugdopleiding weer een potentiële superspits rond, maar de aanvoerder van Oranje Onder 17 ruilde Ajax in voor het steenrijke Chelsea.

Mino Raiola is lang niet meer de zaakwaarnemer van Zlatan Ibrahimovic en Paul Pogba. Niet alleen wereldsterren kloppen bij hem aan, ook wereldsterren in de dop. Naast Gravenberch laten jeugdinternationals als Mitchel Bakker (Ajax), Owen Wijndal (AZ), Liam van Gelder (Ajax), Myron Boadu (AZ), Donyell Malen (PSV) en Manuel Pherai (Borussia Dortmund) zich door Raiola begeleiden. En Justin Kluivert (die op het punt staat om naar AS Roma te vertrekken) uiteraard.

Barcelona

Gravenberch is vrij duidelijk over zijn ambities. “Ik doe er alles aan om zo snel mogelijk door te breken. Het is mijn doel om op mijn zeventiende in Ajax 1 te debuteren. Ik ben jong, heb nog even. Ik heb nog nooit meegetraind! Ik moet heel erg mijn best blijven doen en beter worden.”

Het buitenland loopt niet weg, weet hij. Zijn droomclub? "Barça! Ik houd van het spel dat zij spelen. Ik kijk naar al hun wedstrijden op tv. Ik zou daar wel op het middenveld willen staan, haha. Ik zie me al voetballen in Camp Nou, met Messi, Coutinho en Suárez."

Met andere woorden: Ryan Gravenberch is een potentiële goudmijn voor Ajax. Om een Kluivert-scenario te voorkomen, lijkt het verstandig als de Amsterdammers niet al te lang wachten met het aanbieden van een tweede en langdurig contract voor de spelverdeler. Een spelverdeler die ook nog eens op alle positie op het middenveld en in de voorhoede kan spelen.

Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Engelse en Italiaanse club op tribune voor VVV-back Pachonik'
jukebox Laatste: Zo verging het de vorige aankopen van Feyenoord uit Zuid-Amerika
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <