Resultaten x
Binnenland

Léon Bergsma en Teun Bijleveld over de druk om door te breken bij AZ óf Ajax

De één was vorig jaar captain bij Jong Ajax. De ander droeg maandag tijdens een ontmoeting met Jong AZ de aanvoerdersband namens de Amsterdammers. Léon Bergsma en Teun Bijleveld stonden speelde in het seizoen 2016/17 nog samen in de Jupiler League. Ze hopen allebei vurig op een doorbraak in de eredivisie.
12-09-2018 15:00 door Cas Broxterman

Bergsma, 21 jaar, en Bijleveld, 20 jaar. Ze zijn allebei op een leeftijd gekomen dat een doorbraak in het eerste elftal er snel van moet komen. Zeker omdat zij binnen twee jaar te oud zijn om nog voor een beloftenelftal in de Keuken Kampioen Divisie te spelen, begint de tijd te dringen.

Waar Bergsma bij AZ meer kans zag om door te breken in het eerste dan bij Ajax, koos voormalig AZ-talent Bijleveld ervoor om zijn geluk te beproeven in Amsterdam. Tijdens de ontmoeting van Jong AZ en Jong Ajax kwamen ze elkaar tegen. De Amsterdammers gingen er dankzij een goal van Danilo (assist Bijleveld) met de winst vandoor.

Teun Bijleveld (met aanvoerdersband) viert zijn assist op de 0-1 van Danilo Pereira.

"Bij beide teams is het zo dat we moeten en willen winnen", denkt Bergsma hardop tegenover ELF Voetbal. "Maar Jong Ajax is een stukje verder dan Jong AZ. Dat heb je de afgelopen seizoenen al kunnen zien." Ajax moest het zonder veertien talenten stellen die waren uitgewaaierd vanwege jeugdinterlands. "En dan nog verlies je. Er moeten bij ons een hoop dingen gebeuren, willen we het niveau van Ajax aantikken."

Toch heeft Bergsma tot nu toe geen spijt van zijn keuze voor AZ. Hij maakte er al zijn debuut in de eredivisie: negen minuten voor tijd viel hij in tegen NAC Breda. "Ik zit bij de eerste selectie, train altijd mee. Als verdediger kom je er natuurlijk niet snel in. Je moet bij Jong AZ je plek verdienen en dan wachten op een kans. Ik denk dat ik hier wel dichter tegen het eerste aan zit dan toen ik bij Ajax speelde."

Stap vooruit

De situatie van Bijleveld bij Jong Ajax is vrijwel hetzelfde als toen hij nog bij Jong AZ speelde. Bij beide ploegen richtte hij zich op een plek in het beloftenelftal. Vorig jaar werd hij kampioen van de Jupiler League, tegenwoordig de Keuken Kampioen Divisie; wat dat betreft maakte hij een stap vooruit. Maar een plek in het eerste elftal van Ajax heeft hij nog niet in gedachten.

"Op dit moment focus ik me volledig op spelen bij Jong Ajax", geeft Bijleveld aan. "Het eerste doet het fantastisch. Het is een mix van ervaren spelers en grote talenten. Het zal moeilijk worden om daar tussen te komen. Wie weet lukt het me, en anders... Tja, ik moet gewoon iedere dag keihard mijn best doen."

Datzelfde geldt natuurlijk voor Bergsma. Die moet bij AZ ook zijn uiterste best doen. "Ze weten hier in ieder geval wat ik kan. Maar alsnog: je moet jezelf altijd laten zien. Dat ik nu soms bij Jong meedoe, is voor mijn ritme alleen maar goed. Weinig spelen komt niet ten goede van mij. Feit is wel dat ik gewoon zo snel mogelijk vast in het eerste wil spelen. Daarvoor heb ik deze stap gemaakt. Ik heb nu al twee jaar bij Jong Ajax meegemaakt en voel dat ik bij AZ nóg dichter bij het eerste zit."Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Robert Maaskant volgt Maurice Steijn op als hoofdtrainer van VVV-Venlo'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <