Laatste nieuws
12.55Liverpool is klaar in Europa: Koopmeiners en De Roon gaan door ondanks nederlaag
12.55Ajax en Nordsjaelland spoedig in gesprek over transfer van 21-jarige spits
12.45Buitenspel: Hummels neemt Premier League in de zeik op X
12.45'Ajax en FC Groningen hengelen naar 19-jarig talent van FC Emmen'
12.34Drievoudig bekerwinnaar Ed de Goeij: ‘De landstitel is specialer, maar de KNVB-beker is ook een hoofdprijs’
12.31Vraagstuk recordbeschermer Frimpong: rechtsback of rechtsbuiten?
12.30NEC in het voordeel als het gaat om winnaarservaring in de beker
12.27Flemming in belangstelling van Amerikaanse club
12.25AZ-revelatie Goes bespreekt 'oranje stoplicht' in Ajax-opleiding
12.15'Memphis-exit ligt voor de hand, Atlético focust zich op Bundesliga-sensatie'
12.08Casemiro onthult: 'Toen alles akkoord was, begon Ancelotti te huilen'
12.04Nagelsmann maakte keuze 'met het hart', duidelijke reactie van Tuchel
12.04Manchester United meldt zich voor verdediger; deal is afhankelijk van Huijsen
11.56Poll | De veertiende voor Feyenoord of de eerste voor NEC, wie wint de KNVB-beker?
11.54Jan Smit hoopt op publiekelijke excuses van FC Volendam: 'Met name van Veerman'
11.35Atalanta knikkert Liverpool uit Europa League, Frimpong scoort voor Leverkusen
11.34'Maatsen en Chelsea in de zomer uit elkaar, forse afkoopclausule in contract'
11.29Bayern München kan fluiten naar Julian Nagelsmann: bondscoach blijft gewoon bij de Mannschaft
11.20Nagelsmann hakt knoop over sportieve toekomst door na hardnekkige speculaties
11.17Nagelsmann bevestigt nieuws: 'Het is een grote eer en een besluit van het hart'
11.17Bijzonder 'Koninklijk' bezoek voor Frenkie de Jong
11.10Bayern moet trainerszoektocht voortzetten na nieuws van Duitse bond
11.10Oranje-kwelgeest haalt ook Lille bloed onder nagels vandaan, maar mag na 2x geel toch blijven staan: dit is waarom
11.00VP-voetbalkantine: 'Koeman moet een fitte Brobbey altijd meenemen naar het EK'
10.55‘Werkelijk gehele Engelse top jaagt op dezelfde middenvelder van 70 miljoen’
10.50Bild: Nagelsmann heeft toekomstkeuze gemaakt, deal slechts een 'formaliteit'
10.46Tigres-doelman tovert laserpen tevoorschijn en krijgt megaschorsing
10.45Argentijnse doelman krijgt megaschorsing na opmerkelijke actie op tribune
10.45Arsenal wil competitiegenoot beroven van topspits; prijskaartje van 116 miljoen
10.31Hummels en de 'boeren' uit Duitsland slaan keihard terug naar Premier League
10.30Brugge woest na bereiken halve finale: 'Zielig en triest dat dit niet mogelijk is'
10.23Koopmeiners geroemd door Italiaanse media: 'Hij stopt nooit'
10.13Wouter Goes koos na kritiek van Ajax zelf voor vertrek naar AZ: ‘Kwam hard aan’
10.00Hoe De Kuip het strijdtoneel van de bekerfinale werd: 'Inmiddels een traditie'
09.59'Ellende' bij NEC lijkt voorbij: 'Snap dat niet zoveel mensen naar ons keken'
Resultaten x
Binnenland

Jesse Edge start nieuw avontuur: "De club wil binnen twee jaar Europa in"

Twee jaar geleden speelde hij voor Achilles'29 in de Eerste Divisie. Vorig jaar in de Tweede Divisie. Sinds twee weken is Jesse Edge plotseling actief in de Fortuna Liga, de hoogste divisie van Slowakije. "Een mooie uitdaging. Deze club is druk aan het bouwen en wil binnen twee jaar de Europa League in."
14-09-2018 09:00 door Sander Berends

FK Zeleziarne Podbrezova. Zo heet de club waar Edge aan het begin september een contract voor vier maanden signeerde. "Ik kan de naam nog niet uitspreken. Ik heb nog geen Slowaakse les. Daar heb ik binnenkort mee te beginnen," vertelt de 23-jarige middenvelder tegenover ELF Voetbal. Sinds 2013 komt de club uit op het hoogste niveau. Vorig seizoen finishend op plek negen.

Hoe ben jij in Slowakije beland?
"Het gebeurde allemaal vrij onverwacht en plotseling. Ik hoopte in Nederland een profclub te vinden, maar dat verliep allemaal vrij moeizaam. Ik had voor mezelf besloten om terug te keren naar Nieuw-Zeeland. Met pijn in mijn hart. Ik zou gaan spelen voor Team Wellington, de landskampioen die komend seizoen ook in de OFC Champions League uitkomt. Mijn vliegreis had ik geboekt. De tickets had ik betaald. Drie dagen voor het vertrek kwam er plotseling een telefoontje van een Zweedse scout. Hij vertelde dat een club in Slowakije met spoed op zoek was naar een nieuwe speler. Ik trainde twee dagen mee en kon toen een contract tot en met 1 januari tekenen. Het geld voor mijn vliegtickets ben ik kwijt, maar ik krijg er een mooi avontuur voor terug."

Je debuteerde al snel.
"Die zaterdag stond ik direct in de basis in de uitwedstrijd tegen Michalovce. Helaas verloren we met 2-0, maar ik speelde lekker. Op zondag ben ik teruggevlogen naar Nederland, omdat ik slechts een paar setjes kleding had meegenomen. De rest lag nog in Groesbeek. Op dinsdag vloog ik vanaf Eindhoven naar Wenen. Met de bus 5,5 uur naar Podbrezova. Een dag later speelde ik weer de volledige negentig minuten voor de beker. Het is vrij druk en vermoeiend, maar mijn conditie is goed."

Hoe heb je die in de zomer onderhouden?
"Ik heb eerst meegetraind met het Team VVCS. Daar ben ik de mensen daar erg dankbaar voor. We speelden ook diverse oefenwedstrijden. Eind juli sloot ik aan bij JVC Cuijk, een Derde Divisionist. Ik deed mee op een toernooi, speelde in de oefenwedstrijd tegen NEC en de mensen waren erg aardig. Ze wilden dat ik bleef, maar het gevoel in mijn onderbuik en in mijn hart gaf aan het niet te doen. Ik wilde graag profvoetballer blijven. Progressie maken. Gelukkig heb ik die kans nu gekregen. Ook hoop ik terug te keren in de nationale ploeg van Nieuw-Zeeland."

Je voetbalde al in Italië, in Tsjechië en in Nederland. Welk niveau heeft het voetbal in Slowakije?
"Het is zeker niet slecht. Trencin wint niet voor niets met 4-0 van Feyenoord. Er zijn ook topteams als Slovan en Inter Bratislava. We bouwen anders op dan ik ben gewend en de snelle vleugelspelers worden vaak ingeschakeld. Onze nummer tien heeft bij Rapid Wien gespeeld en een andere middenvelder komt van Slovan Liberec. Ik schat onze ploeg als top Eerste Divisie in. Al staan we nu vierde. De club denkt met name aan de toekomst. Over twee jaar willen ze zich plaatsen voor de Europa League. Er zijn veel jonge spelers in de selectie. Die worden klaargestoomd."

Welke rol ligt er voor jou in het team?
"Ze verwachten een leidende rol. Bij Achilles'29 ben ik afgelopen seizoen aanvoerder geweest. Ik weet wat er van me verlangd wordt. Ik werd gehaald als centrale verdediger, maar ben eigenlijk een verdedigende middenvelder. Dat zagen ze ook tijdens de stage. Beide duels tot nu toe heb ik ook als verdedigende middenvelder gespeeld. Ik draag nu rugnummer zestien. Zes was niet meer beschikbaar. Geen probleem. Zestien was het nummer van Roy Keane."

Hoe zijn de omstandigheden daar?
"Goed. Het is nu 24 graden met een zonnetje. We hebben een goed trainingsveld. Dat ligt een kilometer van het stadion. Maar we trainen ook regelmatig in het stadion. We hebben echt gras. Voor uitwedstrijden vertrekken we pas op de wedstrijddag. Naar Michalovce gingen we vroeg, sliepen we 's middags in een hotel en daarna weer door. Er speelt ook een Nederlander hier, Endy Bernadina. We trekken al regelmatig met elkaar op. En vorige week gingen we als teambuilding met zijn allen raften. Dat betekende al direct een mooie ervaring."

Hoe is het met de taalbarrière?
"Gelukkig spreken veel mensen in Slowakije ook Engels. Al is dat minder dan in Nederland. De trainer (Marek Fabula, red.) spreekt vloeiend Engels. Als ik dingen niet helemaal begrijp, neemt hij me even apart. Anders helpen mijn medespelers met me. Ik hoop binnenkort met Slowaakse lessen te beginnen."

Waar verblijf je nu?
"In een hotel in de bergen. In een soort skiresort. Het is hier prachtig. Zes of zeven andere spelers verblijven hier ook. Podbrezova ligt op dertig tot veertig minuten rijden. Ik blijf hier voorlopig tot en met december. Daarna is het afwachten wat de club wil. In mijn contract is een optie voor nog twee seizoenen meegenomen."

Straks op de ski's?
"Nee, dat mag niet van de club. Toen ik Nieuw-Zeeland gingen we elk jaar met de familie op skivakantie, maar dat is nu not done. Het risico's op blessures is te groot. Maar er ligt hier ook een prachtige golfcourse. Daar sla ik nu regelmatig een balletje."

Ben je straks te zien in Voetbal Is Oorlog, de documentaire van Achilles'29?
"Ik denk het wel. De camera's waren bij alle wedstrijden en ook bij trainingen. Ik ben benieuwd naar de documentaire. Voor mijn gevoel ontstaat er een beeld van een groep spelers die met alle middelen strijdt om in de Eerste Divisie te blijven. Daarbij komen de nodige emoties naar buiten. Privébeelden komen niet aan bod. In ieder geval niet in mijn geval. Ik volg de situatie bij Achilles'29 nog op de voet. De club heeft een paar jaar nodig en dan komen ze weer terug."

Mis je Nederland?
"Het is nu even wennen. Natuurlijk mis ik mijn vriendin in Groesbeek. Voor mij was het daarom ook een erg moeilijke beslissing om naar een ander land te vertrekken. Om mee te gaan, heeft niet zoveel zin. Ze studeert in Nijmegen en hier is niet zoveel te doen. Als ze straks vrij heeft, komt ze zeker over. Daarnaast ging ik vaak om met Michael den Heijer van NEC en ook met Ryan Thomas van PSV. Dat kan nu ook niet meer."

Moeten ze maar een keer langskomen.
"Dat is natuurlijk lastig, omdat ze ook profvoetballer zijn. Maar wie weet hoe de toekomst eruit ziet. Ik ben blij dat ik deze kans heb gekregen."




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <