Resultaten x
Binnenland

Hoeveel clubkaartverplichtingen en combiregelingen kent Nederland nog?

In de nieuwe editie van SANTOS, overigens een absolute aanrader voor alle liefhebbers van het Nederlandse voetbal, werd beweerd dat Nederland steeds supportersvriendelijker wordt. Dat mag ook wel: het gezeul met ClubCards en dergelijke is om niet goed van te worden voor de welwillende liefhebber. Maar: klopt het ook? ELF Voetbal zoekt het uit voor dit weekend
14-09-2018 12:00 door Jan Willem Spaans

Dat doen we middels een simpele vraag: kan je als supporter gewoon naar het stadion lopen en een kaartje kopen? We zullen maar aanvaarden dat we nog niet zo ver zijn als andere landen: in de ons omringende landen is het veelal mogelijk om ook gewoon naar een stadion af te reizen en in het uitvak plaats te gaan nemen. Dat zal in Nederland vooralsnog niet gebeuren. Maar: kan je in de Eredivisie een kaartje kopen aan de poort - politiestakingen buiten beschouwing gelaten?

Wie daar zin in heeft moet dit weekend op zaterdagavond naar het voetbal gaan, zo blijkt. De vier avondwedstrijden zijn allemaal vrij toegankelijk: ADO Den Haag - PSV, De Graafschap - VVV-Venlo, Ajax - FC Groningen en Willem II - Excelsior zijn te bezoeken voor iedereen die er zin in heeft. Wie op zondag naar het voetbal wil, heeft al beduidend minder keuze: alleen FC Utrecht - FC Emmen is vrij te bezoeken. Een middagje Galgenwaard is evenwel zeker geen straf. Moeilijker is het elders.

AZ - Feyenoord is om mee te beginnen aangemerkt als risicowedstrijd. Dat gebeurt eigenlijk overal waar Feyenoord komt, de supporters hebben er een handje van om tussen het thuispubliek plaats te nemen. Dat wil men in Alkmaar op deze manier verhinderen. Wie naar sc Heerenveen - Heracles Almelo wil heeft opmerkelijk genoeg ook een clubkaart nodig, hetzelfde geldt voor NAC Breda - Fortuna Sittard(al is die wedstrijd intussen toch uitverkocht). Bij PEC Zwolle hanteren ze een andere populaire maatregel: op vertoon van legitimatie die aantoont dat je in de regio Zwolle woont, kun je naar de wedstrijd tegen Vitesse.

Wedstrijd Clubkaart verplicht?
ADO Den Haag - PSV nee
De Graafschap - VVV-Venlo nee
Ajax - FC Groningen nee
Willem II - Excelsior nee
AZ - Feyenoord ja
FC Utrecht - FC Emmen nee
NAC Breda - Fortuna Sittard ja(uitverkocht)
sc Heerenveen - Heracles Almelo ja
PEC Zwolle - Vitesse nee, wel ID regio Zwolle

In de Eerste Divisie zijn alle wedstrijden vrij toegankelijk. Nou ja, bijna dan. Bij FC Eindhoven staat expliciet vermeld dat mensen uit de regio Maastricht niet mogen kopen zodat er geen MVV'ers tussen de thuissupporters plaatsnemen. FC Dordrecht benadrukt dat supporters zich moeten kunnen legitimeren bij het kopen van hun kaarten tegen FC Twente, maar dat is domweg overeenkomstig de Nederlandse wet: iedereen moet zich tenslotte altijd kunnen legitimeren. 

Dan nog de vraag: hoe zit het met de bezoekers? In Nederland weet onderhand iedereen wat een verplichte buscombi is, in het buitenland snappen mensen er geen snars van. Wel: het gaat almaar beter: supporters mogen wedstrijden in de meeste gevallen met de eigen auto bezoeken. Zelfs de supporters van Feyenoord is dat toegestaan, al moeten zij zich wel ergens tussen Rotterdam en Alkmaar melden om hun wedstrijdkaart om te ruilen. Hetzelfde lot treft aanhangers van Vitesse. De andere supporters mogen dit weekend, als ze er snel genoeg bij waren, gewoon naar het stadion van de tegenstander rijden. 

Conclusie

We zijn op de goede weg. Vijf wedstrijden in de Eredivisie zijn gewoon vrij te bezoeken, een zesde ook voor wie maar uit de regio Zwolle komt. Voorts zijn de clubkaartregelingen bij Heerenveen en NAC soepel, dus wie echt wil kan iemand met een clubkaart vragen om een extra kaartje te kopen(al zouden we zulke verderfelijke praktijken uiteraard niet aanmoedigen). Ook de uitregelingen worden almaar soepeler, dit weekend is er geen enkele verplichte buscombi in de Eredivisie. Er is nog een hoop werk: bezoekers mogen in veel gevallen geen gebruik van het openbaar vervoer maken en zijn niet welkom in het stadscentrum van de tegenstander. Toch is de zaak hoopvol gestemd.Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Robert Maaskant volgt Maurice Steijn op als hoofdtrainer van VVV-Venlo'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <