Laatste nieuws
02.00Oosting baalt van soap rondom Twente-speler: ‘Hij is een absolute teamplayer’
00.38Leicester City ontslaat coach vanwege vermeende relatie met speelster
00.25'Barça vol vertrouwen: Frenkie én Pedri snel weer op het veld'
00.10Duitsers klagen na Duitsland - Oranje: 'Ik ben blij dat ik het heb overleefd'

Gisteren

23.58Leicester City ontslaat trainer vrouwenteam wegens relatie met speelster
23.55Hoopvolle update voor Feyenoord: 'Ik verwacht de bekerfinale te halen'
23.55Tienersensatie onderweg: de aanvaller die wél zeker naar Real Madrid gaat
23.45'Kooplustige Chelsea-voorzitter wordt in 2027 vervangen'
23.45'Broeder' Geertruida geliefd: 'Toen ik in tranen schoot, kwam hij naar me toe'
23.40Brugts met Barcelona naar halve finales Champions League, ook PSG door
23.35Leicester City ontslaat coach vanwege relatie met speelster, Sarina Wiegman wil strengere regels: ‘Dit is niet gezond’
23.30Broederliefde steunt rappende Geertruida: 'Komt zo een diss track naar je hoofd'
23.20Genee, Van der Gijp en Derksen snoeihard voor Ajacied: 'Niemand mist hem'
23.15Cor Adriaanse: 'Kans op zijn vertrek bij Feyenoord is fifty-fifty'
23.12Voormalig FC Groningen-spits Strand Larsen excuseert zich bij fans Celta de Vigo
23.05Esmee Brugts met Barcelona door in Champions League, Nederlanders tegenover elkaar in Franse halve finale
23.00PSG pakt laatste plek in halve finale Champions League
23.00PSG completeert deelnemersveld halve finale Champions League
22.53Xabi Alonso wil in Duitsland blijven; nieuwe topkandidaat Liverpool lijkt bekend
22.45'Bayern en Liverpool geven strijd om felbegeerde Alonso op'
22.44Derksen trekt harde conclusie over Ajax-speler: ‘Kost één miljoen per wedstrijd’
22.35Kökçü in genade aangenomen bij Schmidt: ‘Dit is nooit zijn intentie geweest’
22.32Leicester City ontslaat coach wegens vermeende relatie met speelster
22.15'Liverpool geeft droommanager op, kamp-Lobotka flirt met Barça'
22.11Feyenoord lanceert documentaire ‘Kind van Zuid’ over Lutsharel Geertruida
22.05‘Als Slot naar Ajax gaat is hij zijn leven niet zeker, en zijn familie ook niet’
22.05Verenigd Koninkrijk waarschuwt fans Engeland en Schotland voor Duits bier
21.55Bayern-directeur slaat terug naar Davies: 'Ik kan niet wachten tot Sint-juttemis'
21.30'Geluk bij een ongeluk' voor PSV: 'Dreiging van snelle transfer is weg'
21.25Half miljoen Britse voetbalfans krijgen waarschuwing in aanloop naar EK 2024
21.10Voormalig Groningen-spits gaat door het stof na 'pijnlijk misverstand'
21.10Strand Larsen zegt sorry tegen Celta-fans: 'Dit misverstand doet mij pijn'
21.00'Ik ben te vroeg gestopt, maar wij hielden van het leven naast het voetbal'
20.46FC Barcelona-trainer Xavi is leugens zat en klaagt twee journalisten aan
20.45‘Ajax houdt PSV-target Debast in de gaten, maar ondervindt stevige concurrentie’
Resultaten x
Binnenland

Interview De Kruikenzeiker: “Je voelt je minder dan een beest“

De ruim zeventien miljoen toeristen die jaarlijks naar Amsterdam komen hebben een hoop verpest. Wie vanuit het Centraal Station over het Damrak moet lopen, draait het liefst weer om van zoveel treurigheid. Als je doorloopt is het toch nog steeds mogelijk om je uitstekend te vermaken. Dat hadden de supporters van Willem II ook voor ogen.
05-11-2018 14:00 door Jan Willem Spaans

Er waren 800 voetballiefhebbers vanuit Brabant op weg naar de hoofdstad. Ajax-uit is normaal geen succesverhaal voor de Tricolores, logisch dus dat ze wat moed wilden indrinken in de binnenstad. Sommigen is dat ook gelukt en hadden een prima dag. Voor anderen werd het zo’n vervelende verplaatsing dat ze liever nog voor de wedstrijd rechtsomkeert hadden gemaakt. In die groep Willem II-supporters zat ook het internetfenomeen De Kruikenzeiker. ELF Voetbal belde met hem voor zijn verhaal.

Vrij vervoer

Opvallend is dat Willem II-supporters zelf mogen weten hoe ze afreizen. Dat is zeldzaam: normaal geldt er toch een vorm van verplicht vervoer. “Twee jaar geleden mochten we met de eigen auto naar Ajax. Dit jaar kregen we vrij vervoer, net als bij Feyenoord. Daar mochten ze onder politiebegeleiding de kroeg in en dat ging prima. Nu kregen we dat ook naar Amsterdam, plus 800 gratis kaarten. Dat was een sympathiek gebaar van Ajax, zij hadden de fout gemaakt om een uitvak in de verkoop te doen terwijl wij met meer mensen hadden willen komen. Dat was een mooi gebaar, één vak, maar dan wel de kaarten gratis. En vrij vervoer: we hadden er zin in.”

Voor sommigen werd het ook een leuke dag, die zaten gewoon in de hoerenbuurt bij café The Old Sailor wat te drinken met Ajax-fans. Niet voor de groep met daarin De Kruikenzeiker. Op zijn website is een uitgebreide reconstructie te vinden: op Amsterdam Centraal staat een overmacht aan politie te wachten. “Ik hoopte dat die ons zouden begeleiden, eerst naar een kroeg en dan naar het stadion, maar het werd al heel snel duidelijk dat het zo niet zou gaan. En vervolgens worden we vastgehouden en behandeld als gevangenen”, klinkt het, de boosheid nog duidelijk in de stem te horen. “Omdat je voetbalsupporter bent schijnt dat te mogen.”

Goede intenties

Opvallend is dat er geen incidenten hebben plaatsgevonden. Hoe heeft de groep zich zo rustig gehouden? Er klinkt gelach aan de overkant van de lijn. “Haha ja, dat is verbazingwekkend, ik dacht: binnen de kortste keren loopt dit uit de hand. Je raakt gefrustreerd en dat kan overslaan in agressie, maar dat is goed gegaan. Dat is voor mij een wonder, moet ik zeggen.” Ergens ook weer niet: de Tilburgse club heeft geen reputatie als het op geweld aankomt. Zijn er dan echt supporters die naar Amsterdam afreizen met de intentie om rotzooi te schoppen?

“Nee, totaal niet, dat zou ook bijna gelijk staan aan zelfmoord. In het verleden is de echte harde kern wel eens naar Amsterdam gegaan en dan hebben ze in het diepste geheim afgesproken om te gaan matten. Dit was gewoon een groep fanatieke supporters, de betrokken partijen wisten wie er zouden komen. Ze hadden ook alle namen en geboortedata al, dus ze wisten precies met wie ze te maken hadden. Die plotselinge paniek daar snap ik niet, misschien wil Femke Halsema zich even profileren. Het Parool(stadskrant van Amsterdam, red.) kopte al dat er rellen waren geweest, maar dat is onzin. Dat bevestigt de politie ook.”

Tegen de trein plassen

Na twee uur besluit die politie vervolgens om de groep naar Duivendrecht te sturen. De lol is er dan al af, liever willen ze naar huis. Dat wordt niet toegestaan: rond de klok van 18:00 worden de supporters bij het stadion gedropt. Onder begeleiding, dus eten, drinken en zelfs plassen zit er niet in, dat moet dan maar tegen de trein. Uiteindelijk komen de fans binnen in het stadion(eindelijk kunnen ze hun maag en blaas geven waar ze om vragen) en zien ze Ajax zoals verwacht met 2-0 winnen. Na afloop worden ze naar een trein geleid, waar ze midden tussen de Ajax-supporters zitten, toch? “Ja, dat klopt. Er zaten wat vervelende gasten, maar iedereen bleef rustig. Het was geen ploeg die daarheen ging om te vechten, ik loop lang genoeg mee om dat te weten.”

Nooit meer Ajax-uit

Voor De Kruikenzeiker is de lol van Ajax-uit er wel af. “Ik vond het altijd al een nare uitwedstrijd. Dit keer heb ik me toch laten overhalen, maar nu is het voor mij echt helemaal klaar. Sportief is er nooit wat te halen, maar je wordt er ook zo triest behandeld. Twee jaar geleiden begon de beveiliging onderling te matten, die werden bijna gearresteerd. Kansloos.” Voelt hij geen drang om dit te gebruiken om omstandigheden voor bezoekende supporters te verbeteren?

“Ik ben meer iemand die het aankaart, dat is meer mijn rol. Ik hoop dat andere supportersorganen bij Willem II er iets mee gaan doen. Dit kon gewoon echt niet, ik heb mensen zien graaien naar een enkel flesje water dat werd uitgedeeld. Ik heb wel de meeste volgers en kan het beste stampij maken, maar het liefste heb ik het gewoon over voetbal. Ik krijg heel veel reacties van mensen die dit nooit meer willen laten gebeuren. We blijven natuurlijk naar uitwedstrijden gaan natuurlijk, maar deze slaan we over. De volgende is PEC Zwolle, daar is een buscombi. Dan weten we tenminste waar we aan toe zijn.”




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <