Resultaten x
Binnenland

Hoe de Ajax-aanhang Erik ten Hag in de armen sloot

De selectie van Ajax zal het in alle toonaarden ontkennen de komende weken, maar het kan eigenlijk niet meer mis in de Champions League. Zelf moet de ploeg in staat worden geacht om bij AEK Athene, een ploeg mijlenver van het Champions League-niveau te winnen. Zelfs als dat niet lukt is de ploeg veilig in de gedachte dat Benfica moet winnen uit bij Bayern München. De Duitsers hebben zich nog niet geplaatst en kunnen zich dus geen snipperavond veroorloven.
08-11-2018 11:00 door Jan Willem Spaans

Het huidige Benfica wint al weken van niemand, en die moeten dan in de Allianz-Arena gaan winnen? Nee, ook de Nederlandse supporters in Lissabon weten het: Ajax zit, in goed Amsterdams, ‘geramd’. De fans vonden dan ook iemand om hun lofzang op te uiten. Hoewel sommigen het liever niet zouden horen, schalde de naam van trainer Erik ten Hag even door de lucht aan de oevers van de Taag. Nog afgelopen voorjaar deugde er niets aan de trainer en leek het hoogst twijfelachtig of hij aan het huidige seizoen zou mogen beginnen. Hoe heeft hij zich in de harten van de fans gewerkt?

29 april: Ajax – AZ 3-0

Je zou het haast vergeten, maar na de dreun bij PSV was het seizoen nog niet over: Ajax moest de tweede plaats nog veiligstellen. Meer dan eens hebben we ploegen na zo’n dreun meteen alles zien verspelen, en Ajax had ook nog een grote portie persoonlijk leed mee te torsen. Ten Hag en zijn ploeg rechtten hun rug, versloegen AZ en de supporters brachten een indrukwekkend eerbetoon aan Appie. Zo kon het grote voorronde-avontuur beginnen.

28 augustus: Dinamo Kiev – Ajax 0-0

Acht jaar geleden leidde de weg naar de pot met goud ook langs Dinamo Kiev. Destijds, onder Martin Jol, werd met hangen en wurgen de 2-1 over de streep getrokken. Hier niet. Ajax was thuis én uit beter dan de Oekraïense opponent en vergat om er gewoon drie in te rammen. Deerde niet: dat hadden ze in de Johan Cruijff ArenA toch al gedaan. Groepsfase bereikt, en meten de hele investering terugverdiend van afgelopen zomer. Ajax haalde een leger goede versterkingen en verloor enkel Justin Kluivert, voor wie in Dusan Tadic toch al een betere speler was teruggehaald.

Het was die avond in Oekraïne die de barometer in Amsterdam deed omslaan. Dat Ten Hag een moeilijke prater is die nog wel eens om een grapje verlegen zit, is natuurlijk niet onoverkomelijk. Hij had de ploeg wel door drie voorrondes geloodst, waar ééntje er voor al zijn voorgangers vaak al moeilijk zat was. Het betekende ook geen duiventil op de transfermarkt, spelers konden hier ook Champions League spelen. Ten Hag had rust in de tent gekregen op de beste manier: door te winnen.

2 oktober: Bayern München – Ajax 1-1

Er is een fractie binnen Ajax die stiekem ook heel graag Europa League speelt. Je komt nog eens ergens, en in grote steden als Londen, Parijs, Madrid, Barcelona en München wordt Ajax al jaren afgedroogd. Tot 2 oktober: misschien wel de beste wedstrijd onder Ten Hag. Ajax koos in Beieren brutaal de aanval en zag zich met een dik verdiend punt beloond bij Bayern München. Supporters kiezen nu openlijk partij voor Ten Hag.

7 november: Benfica – Ajax 1-1

Flitsend? Allerminst. Voor de neutrale toeschouwer een tikkie saai zelfs. Had Ajax mazzel? Misschien wel een beetje, net zoals verleden week. Het turbovoetbal van Peter Bosz is niet meer. Dat is met deze groep ook niet nodig: met zoveel kwaliteit kan je daar ook op spelen. Zoals die pass van Hakim Ziyech op Dusan Tadic.. Ajax is volwassen, bleef overeind en mag zich in deze listige poule haast zeker van de volgende ronde wanen.

Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Racing Club stuurt miskoop Mateo Cassierra terug naar Ajax'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <