Resultaten x
Binnenland

Met dit elftal haalde Ajax de achtste finale van de Champions League voor het laatst

Ajax speelde woensdag gelijk tegen Benfica en daardoor is de achtste finale van de Champions League erg dichtbij gekomen. Ajax kan zich voor het eerst sinds dertien jaar plaatsen voor de knock-outfase van de Champions League. Met dit elftal kreeg Danny Blind het in 2005 voor elkaar.
08-11-2018 20:56 door Krist Stoelwinder

Maarten Stekelenburg

Na het vertrek van Bogdan Lobont uit Amsterdam was Maarten Stekelenburg dan eindelijk eerste keeper. Hij begon weifelend, maar ontpopte zich al snel tot een zekerheidje en was in de Champions League-campagne erg belangrijk, Na een overtuigend WK met het Nederlands Elftal in 2010 vertrok Stekelenburg naar het buitenland, maar daar wist hij nooit potten te breken. Inmiddels is hij bankzitter bij Everton.

Hatem Trabelsi

De razendsnelle Hatem Trabelsi groeide in Amsterdam uit tot een publiekslieveling en één van de beste rechtsbacks van Europa. Blessures zorgden ervoor dat hij in het seizoen 2005/06 geen schim meer was van de jaren daarvoor. Door zijn fysieke problemen durfden de topclubs het nooit met hem aan. Hij vertrok naar Manchester City maar het ging helemaal fout met Trabelsi. Hij had grote schulden en er werd beslag gelegd op zijn spullen, waaronder op prijzen die hij bij Ajax had gewonnen. In 2011 werd hij gearresteerd vanwege drugsgebruik en in 2013 kwam het nieuws naar buiten dat hij was aangesloten bij een salafistische beweging.Inmiddels gaat het (volgens Mido) beter met hem.

Zdenek Grygera

Ajax haalde Zdenek Grygera in 2003 en het bleek een topaankoop. De Tsjech was een belangrijke speler in de verdediging van de Amsterdammers. Door blessures speelde hij lang niet altijd, maar topclub Juventus kende zijn kwaliteiten en haalde hem in 2007. In Turijn bleven blessures hem parten spelen, maar desondanks speelde hij er vier jaar.

Thomas Vermaelen

In het centrum van de verdediging had Danny Blind een luxeprobleem. Met John Heitinga en Grygera had hij de beschikking over twee betrouwbare internationals, maar toptalent Thomas Vermaelen kwam er ook aan. De piepjonge Belg kreeg in het cruciale Champions League-duel met Sparta Praag de voorkeur boven Heitinga. Vermaelen haalde via Ajax de absolute top bij Arsenal en FC Barcelona, maar blessures speelden hem veelal parten en dat doen ze inmiddels nog altijd.

Urby Emanuelson

Door de zware blessures van Maxwell kreeg Urby Emanuelson de kans van Danny Blind en dat vertrouwen beschaamde hij niet. Aanvallend was hij een belangrijke spelers bij de recordkampioen, maar verdedigend had hij het soms lastig. Dat kwam natuurlijk omdat zijn hart op het middenveld lag. De multifunctionele Emanuelson speelde jarenlang bij Ajax, werd international en vertrok naar het grote AC Milan. Inmiddels is hij terug in Nederland bij FC Utrecht.

Hedwiges Maduro

Het absolute toptalent bij Ajax was Hedwiges Maduro. Het seizoen ervoor was hij gedebuteerd en in 2005 was hij één van de dragende krachten op het middenveld. Maduro werd een grote toekomst voorspeld, het was niet voor niets dat Marco van Basten hem meenam naar het WK van 2006. Maar het liep anders, de absolute top haalde hij namelijk nooit. Maduro had wel een mooie loopbaan bij onder andere Valencia, Sevilla en PAOK Saloniki.

Olaf Lindenbergh 

Olaf Lindenbergh was al 31 toen Martin van Geel van AZ meenam naar Ajax. Zijn verblijf in Amsterdam werd een grote sof. De middenvelder kwam simpelweg tekort en veel speeltijd kreeg hij dan ook niet. Tegen Sparta Praag kreeg hij opvallend genoeg wel de voorkeur boven Nigel de Jong. Gelukkig viel De Jong voor hem in tegen Sparta Praag, want de talentvolle middenvelder besliste de wedstrijd eigenhandig met twee treffers.

Wesley Sneijder

Toen Wesley Sneijder in 2003 debuteerde bij Ajax was al snel duidelijk dat hij over veel talent beschikte. De tweebenige middenvelder werkte zich al snel op tot bassispeler en dwong in 2007 een mooie transfer af naar Real Madrid. Bij Internazionale werd hij één van de beste middenvelders van de wereld. Het voormalig toptalent van Ajax werd ook nog eens recordinternational bij Oranje.

Nourdin Boukhari

De supporters van Ajax hadden een haat-liefdeverhouding met Nourdin Boukhari. Hij werd vaak uitgefloten en werd door velen bestempeld als regelrechte miskoop. Maar in het Europese avontuur was hij erg belangrijk met zijn treffer tegen FC Thun en opvallend genoeg kreeg hij regelmatig de voorkeur boven supertalent Ryan Babel. Anno 2018 komt Boukhari vanwege zijn stiefzoon Noa Lang weer regelmatig bij Ajax.

Yannis Anastasiou

'Een goed begin is het halve werk.' Wat dat begin had Yannis Anastasiou pech met trainer Ronald Koeman. Toen de coach bij Studio Voetbal bevestigde dat de Griek inderdaad naar Ajax kwam, lukte het hem naar niet zijn naam goed uit te spreken. Het zorgde voor een glimlach bij de Ajax-fans die zich daarna vooral doodergerden aan Anastasiou. De spits kwam namelijk duidelijk tekort. Maar ook hij was belangrijk in de Champions League met drie treffers (in totaal) tegen FC Thun.

Steven Pienaar

Weer zo'n publiekslieveling die uiteindelijk stilletjes afscheid nam vanwege blessures. Steven Pienaar was tussen 2002 en 2005 een echte smaakmaker bij Ajax, maar door blessures holde zijn niveau achteruit. Daardoor speelde hij in het seizoen 2005/06 amper nog. Maar met de kleine Zuid-Afrikaan kwan het uiteindelijk helemaal goed. Bij Everton werd hij een gewaardeerde speler in de Premier League en dwong hij een transfer naar topclub Tottenham Hotspur af. Inmiddels is Pienaar voetballer af.

Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Racing Club stuurt miskoop Mateo Cassierra terug naar Ajax'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <