Resultaten x
Binnenland

Joey Pelupessy over Sheffield Wednesday, het Championship en de Engelse cultuur

Joey Pelupessy maakte in januari de overstap van Heracles Almelo naar Sheffield Wednesday. In de industriestad van Groot-Brittannië heeft de 25-jarige Pelupessy het uitstekend naar zijn zin. Het was alleen ook even aanpassen aan de Engelse gewoontes. “De eerste drie dagen had ik beide handen aan het stuur.”
29-12-2018 08:00 door Wesley de Bree

Het zijn drukke weken voor voetballers in Engeland. Zo ook voor Pelupessy. Hij speelde op tweede kerstdag een uitwedstrijd bij Middlesbrough, vanmiddag gaat hij met Sheffield Wednesday op bezoek bij West Bromwich Albion en op nieuwjaarsdag staat het duel met Birmingham City op het programma. Tussendoor heeft hij nog tijd voor een interview met ELF Voetbal. “Ik geniet van deze drukke dagen”, zegt hij. Pelupessy woont bijna een jaar in Engeland en heeft het naar zijn zin. “Mijn gevoel over het eerste jaar is goed. Dat ik veel minuten maakt speelt natuurlijk ook mee.” Minuten maken doet hij. Zo heeft hij in nog geen jaar al meer dan veertig duels in de benen voor The Owls. In elk duel moest hij tot het gaatje gaan. Verslapping wordt niet geaccepteerd in het Championship, een competitie die niet te vergelijken is met de Eredivisie. “Het niveau vind ik hoger dan in de Eredivisie. Ik heb een stap vooruit gemaakt.”

Het niveau in het Championship is niet alleen hoger. Met Sheffield Wednesday bereidt hij zich ook op een andere manier voor op wedstrijden dan in Nederland.  “De voorbereidingen op wedstrijden zijn hier langer. We zitten bijvoorbeeld altijd in een hotel. De reistijd naar uitwedstrijden is ook veel langer. Zo speelde we deze maand bij Swansea City en dan zit je zo zes uur in de bus. In Nederland zaten we hooguit drie uur in de bus. De afstanden zijn hier veel langer. Vorig seizoen gingen we zelfs met het vliegtuig naar Swansea City.” Sheffield Wednesday gebruikt niet alleen het vliegtuig en de bus. “Veel tegenstanders spelen in Londen. Dan gaan we altijd met de trein.”

Stad van staal

In de hoofdstad van Engeland wonen zo’n 7,5 miljoen mensen. In Sheffield zijn dat er zeven miljoen minder. “De stad is groter dan ik verwachtte. Ik woon prettig in Sheffield. Het is de stad van staal. Dat is te merken, zo zijn er veel oude industrieterreinen en gebouwen. Sheffield heeft een oud-Engels stijltje, dat vind ik gaaf om te zien.” Pelupessy kan prima overweg met de inwoners van Sheffield. “De mensen in Engeland zijn heel warm. In het verkeer bijvoorbeeld is iedereen heel gastvrij. Ze geven vaak zonder dat het nodig is voorrang.” De in Nijverdal geboren Pelupessy rijdt tegenwoordig keurig links op de weg. “Dat was even aanpassen. De eerste drie dagen had ik beide handen aan het stuur en zat ik vol spanning in de auto. Gelukkig ben ik er nu aan gewend. Ik zit een stuk relaxter in de auto dan een jaar geleden. Ik pas me gelukkig makkelijk aan.”

Het betekent niet dat hij de Engelse keuken al volledig kent. “Fish & chips heb ik nog niet op. Ik wil het best eens proberen, maar ik hoor van teamgenoten dat je bij de juiste tent moet zijn.” Er zijn ook typisch Engelse dingen die Pelupessy aan zich voorbij laat gaan. “In hotels staan altijd bonen met tomatensaus op tafel. Zoiets sla ik liever over. Ik vind het niet lekker. Als ik thuis ontbijt dan doe ik dat op z’n Nederlands. Er is een grote supermarkt in de buurt, daar haal ik dan yoghurt, brood en crackers. Lekker op z’n Nederlands, haha.”Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Jasper Cillessen verlaat FC Barcelona voor Valencia of AS Roma'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <