Resultaten x
Binnenland

#GioOut: Waarom het tijd is dat Van Bronckhorst Feyenoord verlaat

Een heet hangijzer: moet Giovanni van Bronckhorst nog een nieuwe termijn toevoegen aan zijn vierjarige dienstverband als trainer van Feyenoord? De discussies zijn eindeloos, we hebben zelf net een duit in het zakje gedaan voor de zaak dat Van Bronckhorst verlengt op Zuid. Nu is het tijd voor een kritische doorlichting van de stelling dat de tijd misschien wel gekomen is.
11-01-2019 14:00 door Jan Willem Spaans

Vertrek door de voordeur

Dé reden om ermee op te houden. Als Giovanni van Bronckhorst vertrekt is dat door de hoofdingang van De Kuip, als een absolute held voor de aanhang die hem als speler al koesterde. Iedereen zal hem dan herinneren voor de landstitel van 2017, voor de prijzen, voor de mooie bekeravonden, voor het stoïcijnse doorwerken en voor het altijd correcte optreden naar buiten toe. We denken niet dat het zo’n vaart zal lopen, maar niemand gunt Van Bronckhorst een situatie zoals Arsène Wenger toe, de Fransman die het regisseren van zijn afscheid zo lang uitstelde dat het Emirates Stadium op een gegeven moment volhing met aansporingen om er toch eens een einde aan te breien. Kan Van Bronckhorst bijvoorbeeld de landstitel nog eens behalen? De tekenen zijn er niet meer geweest.

De supporters zien dat ook het liefste

We hebben nog geen doeken gezien met #GioOut, het Maasgebouw is nog niet bestormd: je zou denken dat de supporters van Feyenoord Van Bronckhorst graag nog een tijdje zien blijven. Een clubman als Van Bronckhorst zal ook niet gauw keihard worden aangepakt en dat pleit voor de supporters. Toch zien zij in meerderheid liever iemand anders, als we de uitslag van een poll op supporterssite fr-fans.nl moeten geloven. Van de 1400 respondenten ziet ruim 69% deze zomer als perfect moment voor een afscheid. Een andere poll met de iets cryptischere bewoording ‘de koek is op’ kreeg zelfs de bijval van meer dan 70%.

Er is te weinig voetballende progressie

Dit is natuurlijk zo subjectief als het maar kan. Het is wél de taak om Giovanni van Bronckhorst om spelers beter te maken. Of hem dat lukt, kan je aan de transfermarkt afzien: als het goed gaat verkopen Nederlandse clubs om de haverklap hun beste spelers voor fraaie transferwinsten. Terence Kongolo en Rick Karsdorp waren mooie voorbeelden, met de pech dat het jonge tweetal verdedigend ingesteld zijn en dus minder opbrengen. Sindsdien blijft het stil op het verkoopfront: in de afgelopen twee transferperiodes geen klappers. Nicolai Jörgensen zou veel moeten opleveren, maar stagneerde. Tonny Vilhena zou Feyenoord ontgroeid zijn, de middenvelder staat alleen niet in de top 50 van WhoScored voor Eredivisiespelers in dit seizoen. Dat is toch niet goed genoeg.

Misschien is de club gebaat bij een nieuwe aanpak

Ook als het op zich qua prijzen goed gaat, is vernieuwing niet een slechte zaak. Zoals het nu gaat zit Feyenoord weer op Marbella in de winterstop. Niet dat we denken dat het veranderen van een trainingskamplocatie veel uithaalt, maar het is wel een veeg teken van het routinedenken bij Feyenoord. De Rotterdammers scouten al jaren vooral in eigen land(en buitenlandse aanwinsten zijn zelden succesvol). Is het misschien niet tijd dat Feyenoord een hele anders koers gaat varen?

 Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Jasper Cillessen verlaat FC Barcelona voor Valencia of AS Roma'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <