Resultaten x
Binnenland

Johnsen, Ylätupa en Jensen: Hoe verging het de Scandinavische aanwinsten van Ajax?

In de zomer van 2017 stond de telefoon van Marc Overmars roodgloeiend. Buiten de versterkingen voor het eerste elftal om werden er immers meerdere spelers voor de beloftenteams aangetrokken.
18-01-2019 18:58 door Thijs de Bruijn

Naast versterkingen als Dean Solomons en de Braziliaanse spits Danilo, arriveerden er ook drie Scandinaviërs in Amsterdam. Dennis Johnsen, Saku Ylätupa en Victor Jensen tekenden een contract in de hoofdstad. Anderhalf jaar later spelen ze gezamenlijk in de Eerste Divisie. Hoe succesvol waren deze Scandinavische toptalenten tot dusver in Amsterdam? ELF Voetbal nam de jeugdinternationals onder de loep.

Dennis Johnsen

Nationaliteit: Noorwegen

Leeftijd: 20

Hij schoot op De Toekomst uitstekend uit de startblokken. Na zijn overstap van sc Heerenveen naar Jong Ajax, liet Dennis Johnsen zich gelijk van zijn beste kant zien. Johnsen blonk uit in de Eerste Divisie en mocht al snel zijn debuut maken in de hoofdmacht. Twee invalbeurten mocht hij voor 2018 al achter zijn naam schrijven. Het leek een voorbode van wat nog zou volgen. 

Johnsen zou een doorbraak in het eerste elftal echter uit moeten stellen. Sinds de start van 2018 zou de vleugelspits slechts een invalbeurt maken in het shirt van Ajax. Bij een 4-0 voorsprong op FC Emmen gunde Erik ten Hag de Noor enkele speelminuten.

Waar Johnsen bij zijn komst in Amsterdam mooie dingen liet zien op De Toekomst, zien we de Noor nu vaak terug op de bank. Hij begon als smaakmaker in de aanval van Jong Ajax, maar moet het nu meestal met invalbeurten doen.

 

Saku Ylätupa

Nationaliteit: Finland

Leeftijd: 19

Dennis Johnsen is zijn plek in het beloftenteam van de Amsterdammers dus kwijtgeraakt aan een aantal concurrenten. Een van die concurrenten is een Fins jeugdinternational. Saku Ylätupa arriveerde gelijktijdig met Johnsen in Amsterdam en heeft zich sindsdien opgewerkt vanuit de junioren naar de Eerste Divisie.

Ylätupa is eigenlijk speler van Ajax O-19, maar mag zo nu en dan aansluiten bij Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie. De Fin is immers een van de uitblinkers in het hoogste juniorenelftal van Ajax.

De multifunctionele vleugelspits heeft daarentegen nog een lange weg naar het eerste elftal te gaan. Het begin is er echter wel degelijk. Zo was hij al trefzeker in de Eerste Divisie. In duel met Jong Utrecht wist hij het net te vinden.

Saku Ylätupa in duel met FC Den Bosch-verdediger Mats Deijl

Victor Jensen

Nationaliteit: Denemarken

Leeftijd: 18

De Scandinaviër met de meeste potentie is waarschijnlijk Victor Jensen. De pas achttienjarige middenvelder heeft al een tiental wedstrijden in de Eerste Divisie gespeeld, terwijl hij eigenlijk pas een A-junior is. De kleine middenvelder maakte dit seizoen vooral indruk in de UEFA Youth League. In de mini-versie van de Champions League scoorde de Deen al drie keer.

Ook in de A-junioren competitie was de middenvelder niet af te stoppen. Hierdoor is de Deens jeugdinternational inmiddels een graag geziene gast bij Jong Ajax in de Eerste Divisie. Jensen maakte dit seizoen zeven keer zijn opwachting in de ploeg van Michael Reiziger

Victor Jensen (rechts) en Dennis Johnsen (links) na afloop van de 2-1 nederlaag tegen sc Cambuur

Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Racing Club stuurt miskoop Mateo Cassierra terug naar Ajax'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <