Resultaten x
Binnenland

Jong FC Utrecht – Go Ahead Eagles: Alles voor ‘Little Bullet’

Little Bullet, zo noemden ze Leon de Kogel. Zijn broer was immers al Bullet, dus het werd aanschuiven. Little Bullet groeide uit tot een kerel, een meter en 94 centimeter schoon aan de haak, tot een profvoetballer. Als spits diende hij vier Nederlandse clubs, het vaakste speelde hij voor FC Utrecht en Go Ahead Eagles. Tot het noodlot toesloeg.
11-02-2019 07:00 door Jan Willem Spaans

De Kogel, voormalig jeugdinternational, was als jeugdproduct in de Galgenwaard geliefd, maar kon zich nooit tot onbetwiste basisspeler ontwikkelen. Dat lukte hem bij Go Ahead Eagles wel. Iedereen in Deventer zal het voorjaar van 2016 wel herinneren. Eagles-voorzitter Edwin Lugt dacht Hans de Koning gestrikt te hebben als nieuwe trainer, maar toen de Rotterdammer de Home of Football-poort van de Adelaarshorst binnenliep veranderde hij acuut in koning Midas. Het duurt even, maar dan zijn de Eagles ineens onverslaanbaar.

Promotie aan de hand van De Kogel

De ploeg uit Deventer vliegt de play-offs in en gaat, zoals het clubkanaal het verwoordt, koprollend de Eredivisie in. Dat alles voor een groot deel met dank aan De Kogel. Hij is het die vanaf de penaltystip 1-0 maakt tegen VVV-Venlo, om een paar dagen later al snel ook 0-1 te maken tijdens de return in De Koel. De heenwedstrijd in de finale tegen De Graafschap mist de spits, in de terugwedstrijd maakt hij dat ruimschoots goed door vlak voor rust 1-1 te maken. Na de ruime 4-1 zege drie dagen eerder is dat meer dan genoeg: Go Ahead promoveert na een jaartje meteen weer naar de Eredivisie. De Brink kleurt rood en geel, de Beestenmarkt kleurt rood en geel. Heel Deventer lijkt een boost te krijgen en De Kogel is de officieuze burgemeester.

Het zijn herinneringen die blijven, ook al draait het avontuur op het hoogste niveau uit op een fiasco. Duizenden Eagles vieren groot feest en De Kogel is het feestvarken. Dat hij anderhalf jaar later, een beetje met stille trom, vertrekt naar UE Cornellà op het derde niveau van Spanje doet daar weinig tot niets aan af. Go Ahead Eagles respecteert zijn verleden. Wie eenmaal een held is, speelt die status niet snel kwijt. Groot is dan ook de schok als doorkomt dat De Kogel op vakantie in Malta een gruwelijk ongeluk heeft gehad. Dat De Kogel nooit meer zal kunnen voetballen. Dat lopen al een hele uitdaging wordt.

Hartverwarmende reacties

Iedereen kan zich een volksclub noemen, de term op zich is alleen vrij betekenisloos. Zijn er clubs die het volk haten? We kennen geen enkele voetbalclub die enkel aanwezigen toelaat die minstens twee keer modaal verdienen, als dat bedoeld wordt. Wie echt een volksclub wil zijn, kan zich op dit soort momenten laten gelden. FC Utrecht, de club waar hij opgroeide, en Go Ahead slaan inderdaad de handen ineen en Utrecht-supporter Carolien van Meel is initiatiefneemster. Zij zet een inzamelingsactie op poten voor De Kogel, die enorme medische kosten maakte en bovendien geen inkomen meer heeft aan het voetbal. Online wordt er ruim zestienduizend euro opgehaald van supporters van Utrecht, Go Ahead en nog veel andere clubs.

Maandagavond is de wedstrijd tussen Jong FC Utrecht en Go Ahead Eagles dan ook een bijzondere. De Kogel verricht de aftrap en iedereen die een kaartje koopt steunt hem, want de gehele recette van de wedstrijd in de Galgenwaard is voor de spits. Wie maandagavond dus nog niets in de planning heeft staan en voetballiefhebber is: rijd naar de Galgenwaard en koop een kaartje.Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Nemanja Gudelj verruilt Guangzhou Evergrande voor slagvaardig Sevilla'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <