Resultaten x
Binnenland

Onbegrip, wanorde en onenigheid: hoe is de VAR nog te redden?

Nu begrijpt helemaal niemand het meer. In de catacomben van de Galgenwaard staat Timo Letschert zijn beklag te doen in een show die op Cameretten niet had misstaan. Twee meter verderop trekt Luuk de Jong aan een denkbeeldig shirtje: showman Letschert heeft een punt, maar had zelf net zo makkelijk een penalty tegen kunnen krijgen.
11-02-2019 11:59 door Jan Willem Spaans

De enige die over de scheidsrechter zweeg was Dick Advocaat, maar dat zwijgen deed hij zo demonstratief dat hij eigenlijk genoeg had gezegd. Dat met de VAR de controverse uit het voetbal zou verdwijnen werd door voor- en tegenstanders als argument gebruikt. Wel, het tegendeel is het geval. We zagen met FC Utrecht – PSV misschien wel de beste wedstrijd van het jaar, het ging na afloop alleen maar over de arbitrage. Zeist, alle spelers, de gehele publieke opinie én alle kijkers thuis zagen twee strafschoppen, scheidsrechter Pol van Boekel stond alleen op de wereld en bleef manmoedig staan. Het resultaat is verwarring alom. Hoe redden we de VAR?

Maak duidelijk wie de baas is

Het wordt heel moeilijk als de KNVB een kwartier na de wedstrijd zijn scheidsrechter terugfluit. Zeker als Van Boekel weer een kwartier later doodleuk op televisie vertelt dat hij er helemaal niet naast had gezeten. Zijn assistenten in het busje hadden twee keer een penalty gezien en in dit geval meende de scheidsrechter hen twee keer te moeten overrulen. We kennen alleen ook situaties waarin de leidsman op het veld het advies uit Zeist overneemt zonder zelfs maar te gaan kijken. En de VAR bepaalt nog altijd wél welke situaties ze de moeite waard vinden. Wie is er nou de baas?

Laat teams zelf bepalen wat wordt teruggekeken

Denzel Dumfries liep uitermate opgelucht het stadion uit zondagavond. Spelers weten zelf nog altijd het beste of ze al dan niet fout zitten. Misschien is het een idee om clubs zelf een aantal ‘challenges’ te geven zoals in het tennis gebruikelijk is. Dan zijn we meteen van het rare criterium ‘clear error’ af. Voorbeeld: vorige week bij Vitesse – sc Heerenveen ziet de scheidsrechter in de slotfase de duidelijkste corner in de wereldgeschiedenis over het hoofd. Laat zoiets dan ook maar teruggekeken worden: één keer had volstaan.

Betrek het publiek bij de beslissingen

‘Ja, VAR’, klinkt het op de tribunes. Regelmatig worden scènes teruggekeken zonder dat iemand enig idee heeft wat er precies gebeurt. Het merendeel van de stadions in de Eredivisie is uitgerust met grote videoschermen. Laat mensen dan ook maar zien wat er wordt teruggekeken, net zoals televisiekijkers dat meekrijgen.

Trek ook meer tijd bij

Een veelgehoorde en terechte klacht over de VAR is dat het een tijdrovend karwei is. Het duurt soms tot wel vier minuten totdat er een beslissing genomen is. We willen de arbiters daarin het voordeel van de twijfel geven: alle begin is moeilijk en we geloven erin dat het op termijn sneller kan. In de tussentijd mag er dan best wel een of twee minuten extra worden gevoetbald. Als het spel drie minuten VAR-pauze had, dan zijn vier minuten blessuretijd eigenlijk nooit genoeg.

Laat scheidsrechters de zaak toelichten

Er klinkt wel eens kritiek op media-optredens van oud-scheidsrechters. Liever zouden we dan ook zien dat de huidige fluitisten hun beslissingen toelichten, maar dat zien we maar mondjesmaat. In dat licht complimenten aan Van Boekel voor het feit dat hij wel voor de camera verscheen. Om dat mogelijk te maken, is het wél zaak dat clubs streng optreden tegen wangedrag richting de arbitrage.Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Nemanja Gudelj verruilt Guangzhou Evergrande voor slagvaardig Sevilla'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <