Resultaten x
Binnenland

Doel heiligt middelen: NAC Breda neemt koelbloedig afscheid van clubicoon

Het is alle hens aan dek bij NAC Breda. Althans, voor de nog aanwezige stafleden. In een ultieme poging tot handhaving trok Mitchell van der Gaag zijn conclusies. De oefenmeester nam ontslag, waarna er op koelbloedige wijze van een clubicoon afstand werd gedaan.
22-03-2019 16:00 door Tim Lauwers

NAC Breda heeft ooit betere tijden gekend. De Brabantse club draait het hele seizoen al mee in de onderste regionen, met een huidige status als hekkensluiter tot gevolg. Met Mitchell van der Gaag leken de Bredanaars een vooruitstrevende, jonge en stabiele coach te hebben aangesteld. Van der Gaag had immers een prima status verworven als hoofdtrainer van Excelsior en kreeg aanbiedingen van meerdere clubs uit binnen- en buitenland. De supporters van NAC waren dan ook blij met hun nieuwe trainer en gingen het seizoen met vertrouwen tegemoet. 

Al snel sloeg het vertrouwen om in angst. De selectie bleek niet te voldoen aan de benodigde Eredivisie-kwaliteiten en de punten werden nauwelijks bijeengesprokkeld. In de tweede wedstrijd van het seizoen werd er nog overtuigend met 3-0 gewonnen van De Graafschap, maar daarna werd NAC razendsnel getransformeerd tot degradatiekandidaat. De club verloor liefst zeven duels op rij en de moed zakte zichtbaar in de schoenen bij spelers, staf en supporters. Nieuwelingen als Robert Mühren, Gervane Kastaneer en Benjamin van Leer brachten niet de klasse die van hen verwacht werd. Het roer om

In de winterstop werd in samenspraak met Pierre van Hooijdonk nog een poging gedaan om tijdelijke sterkhouders binnen te halen, maar zonder succes. De beoogde versterkingen zakten door het ijs en brachten NAC alleen maar dieper in de problemen. Van der Gaag was het spoor zichtbaar bijster en moest na iedere wedstrijd langer nadenken over de vraag hoe het nu verder moest. Afgelopen maandag trok de trainer zijn conclusies en stapte op bij de club uit Breda. Van der Gaag zag onvoldoende potentie in zijn ploeg en eigen kunnen om het seizoen op een positieve manier af te sluiten. 

Al snel passeerde de naam van Ruud Brood de revue. De inmiddels 54-jarige Brood was eerder als speler en assistent-trainer actief bij NAC Breda en heeft zijn liefde voor de club nooit onder stoelen of banken gestoken. Het duurde dan ook niet lang voor hij definitief werd gepresenteerd als de persoon die de Bredanaars moet behoeden voor degradatie. In principe tekent de trainer tot het einde van dit seizoen. Toch heeft de club met een achterstand van liefst acht punten op De Graafschap en FC Emmen stiekem gekeken naar de toekomst, door een trainer aan te stellen die gewend is om te vechten voor promotie naar de Eredivisie. Brood promoveerde eerder twee keer met RKC, waarna hij in 2015 overtuigend kampioen werd aan het roer van NEC. Met de aanstelling van Ruud Brood ging een verdere verandering in de technische staf gepaard. De nieuwe eindverantwoordelijke neemt zijn eigen assistenten mee, waardoor er een einde komt aan de functies van Maurice Verberne en Rob Penders. Laatstgenoemde was liefst negentien jaar werkzaam voor NAC en kreeg op bizarre wijze te horen dat zijn tijd bij de club erop zit. De Brabander verneemt in een kort telefoongesprek met interim directeur Nicole Edelenbos dat hij op zoek kan gaan naar een nieuw avontuur. 

Met het telefonische bericht doet NAC afstand van een clubicoon alsof hij een vijftienjarige krantenbezorger is die er met de pet naar gooide. Penders speelde tussen 2000 en 2011 meer dan 250 wedstrijden voor de club uit Breda en was later acht jaar lang actief als trainer bij verschillende jeugdteams en het eerste elftal. NAC staart zich hopeloos blind op het enige doel dat de club dit seizoen heeft, met als gevolgd dat alle principes aan de kant worden geschoven. Het via de telefoon afscheid nemen van een persoon die zijn ziel en zaligheid in de club heeft gestoken, alleen omdat een interim directeur het slechts ziet als doorselecteren van de staf. Het is een blijk van pure paniek die momenteel heerst bij de hekkensluiter van de Eredivisie. Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Manchester United denkt aan tijdelijk afscheid van toptalent Tahith Chong'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <