Resultaten x
Binnenland

Is er nu al een man overboord voor Oranje richting 2020?

Thuisnederlagen zijn doorgaans niet erg bevorderlijk in een kwalificatiepoule. Duitsland heeft de macht gegrepen in poule C na de 2-3 overwinning in de Johan Cruijff ArenA. Omdat de rest van de landen van beduidend minder statuur is dan Nederland en Duitsland, heeft de ploeg van Joachim Löw meteen een flink voordeel in de strijd om de koppositie. Hoe erg is dat voor Oranje? Hoe loopt het pad naar EURO 2020?
25-03-2019 15:02 door Jan Willem Spaans

Niet via de Nations League

De komende wedstrijden van Oranje zijn in juni, in Portugal. De mannen van Ronald Koeman gaan na afloop van de Europese nationale competities op jacht naar de eerste titel in de Nations League. Op 6 juni is Engeland de tegenstander in de halve finale, drie dagen later is de eindstrijd. Als Oranje de Engelsen bedwingt, spelen ze drie dagen later de finale tegen Portugal of Zwitserland. Bij verlies is ook een van die twee ploegen de tegenstander in de strijd om het brons. Er staat roem, een plek in de eeuwigheid van alle voetbalquizfanaten en geld op het spel, maar géén EK-ticket. Dat Oranje zijn Nations League-groep won, biedt pas een escape als de kwalificatie in de huidige poule mislukt.

Bij de eerste twee eindigen

Naast Nederland en Duitsland bevat poule C nog Noord-Ierland, Estland en Wit-Rusland. Die laatste twee lijken geen bedreiging te vormen, Noord-Ierland is daarentegen goed begonnen met zeges op Estland en Wit-Rusland. De ploeg van Michael O’Neill staat er al jaren om bekend dat ze heel weinig weggeven, ook al hebben ze geen selectie die bol staat van de kwaliteit. De volgende kwalificatiewedstrijden voor Oranje zijn pas in september: op 6 september is er mogelijkheid tot revanche op Duitsland, drie dagen later een must-win in en tegen Estland. Als de Noord-Ieren het ook goed blijven doen, zijn de onderlinge confrontaties tegen het kleinste van de vier Britse landen wellicht doorslaggevend: 10 oktober in Rotterdam, 16 november in Belfast. Nederland sluit op 19 november af in Amsterdam, tegen Estland. Staan ze na die acht wedstrijden bij de eerste twee, dan wacht EURO 2020. Zo niet, dan is er nog een ontspanningsroute.

Play-offs

Nu wordt het ingewikkeld. Laten we simpel beginnen: er zijn 24 landen op het EK. Uit de tien kwalificatiepoules gaan de beste twee door, dus zijn er nog vier over. De beste landen uit de Nations League die het EK niet halen, mogen het in maart 2020 nog in de herkansing proberen. Omdat Nederland de groep won, is het 100% zeker dat Oranje aan de play-offs mee mag doen als ze het EK niet in de poule halen. Het voordelige is dat de tegenstand in die play-offs niet al te sterk kan zijn: alleen landen die het EK niet halen, mogen meedoen. Dat scenario is nu nog ver weg: Oranje heeft nog meer dan genoeg tijd om gewoon in deze poule het EK te halen.Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Manchester United denkt aan tijdelijk afscheid van toptalent Tahith Chong'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <