Resultaten x
Binnenland

Eredivisie op rapport: Fundamenten PEC Zwolle blijken toch onzeker

Een trainer ontslaan, een nieuwe halen en amper anderhalve maand na de eerste wedstrijd van die nieuwe trainer al horen dat hij naar Feyenoord gaat. Het is niet het beleid van continuïteit zoals PEC Zwolle-voorzitter Adriaan Visser het graag voert. Op het veld handhaafde Zwolle zich uiteindelijk vrij makkelijk in de Eredivisie, maar de ‘volgende stap’ is niet gezet.
18-05-2019 15:00 door Jan Willem Spaans

Algemeen oordeel:

Geduld wordt vaak beloond. Bovendien: John van ’t Schip had ook gewoon prima werk geleverd in zijn eerste maanden bij PEC Zwolle. De tweede seizoenshelft van vorig seizoen werd uiteindelijk als incident beschouwd. Die inschatting was onjuist: de trainer kreeg ook het versterkte PEC niet aan de praat. In de winterstop schakelde Visser daarom kind van de club Jaap Stam in. De resultaten verbeterden op slag, de spelers stonden in de rij om de duidelijkheid van de nieuwe trainer te prijzen. Ook zijn toekomst werd al snel duidelijk: al begin maart maakte Feyenoord wereldkundig dat Stam volgend seizoen in De Kuip op de bank zit. Op het moment van schrijven kennen we zijn opvolger nog niet.

Wat moeten we dan van PEC Zwolle zeggen? Een verloren seizoen, lijkt de beste manier om de afgelopen negen maanden te omschrijven. De PEC zo kenmerkende rust maakte in het MAC3PARK Stadion plaats voor chaos: opnieuw moeten ze een nieuwe trainer zoeken. Wie er uiteindelijk in Zwolle voor de groep komt hoeft niet te wanhopen: de selectie is goed uitgebalanceerd, bevat genoeg spelers met doorverkoopwaarde en heeft qua algemene kwaliteit ruim voldoende voor de Eredivisie. De structuur staat nog, maar het is nu wél zaak dat PEC een geschikte trainer gaat vinden. Anders kan het misgaan.

Beste wedstrijd:

Die tegen Feyenoord, meteen na de winterstop. De opluchting waaide de hele regio door. Jaap Stam debuteerde in Zwolle met een thuisbeurt tegen zijn toekomstige werkgever. Uitgerekend Bram van Polen, die al zijn frustraties over 2018 na de laatste wedstrijd de vrije loop had gelaten, kopte de bevrijdende 1-0 erin. PEC was scherper, feller en bij vlagen ook gewoon beter dan hun opponent en klopte Feyenoord op waarde, met 3-1. De degradatiezorgen konden vrij snel daarna de IJssel in worden gegooid.

Slechtste wedstrijd:

We kunnen de hele eerste seizoenshelft nomineren. Laten we er specifiek de laatste wedstrijd van 2018 uitpikken vanwege de symboliek. PEC Zwolle, bewapend met de twee sterspelers van VVV, had gehoopt in dit seizoen afstand te nemen van de onderste regionen van de Eredivisie. De audiëntie in De Koel verliep rampzalig. Diederik Boer pakte een rode kaart en VVV won gemakkelijk van PEC, met de twee verloren zonen. Het was het einde voor Van ’t Schip.

Beste speler:

Younes Namli! Stam zou hem niet voor niets graag meenemen naar zijn volgende klus. De fijne spelmaker zorgde het hele seizoen voor creativiteit op het Zwolse middenveld, zelfs toen niemand anders daar nog in slaagde. Hij wil graag dat zijn club aan hem verdient en lijkt ook toe aan een stap hogerop. Als een van de weinigen wist hij dit seizoen wél bijna altijd het beoogde niveau te halen.

Cijfer: 4,5Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'RSC Anderlecht biedt overbodige Vincent Janssen een tweede kans'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <