Resultaten x
Binnenland

Eredivisie op rapport: Brandweerman Dick kiest voor veilig bij FC Utrecht

Wat er intern is voorgevallen weten we niet, maar er moet veel gebeurd zijn voordat FC Utrecht al na vier wedstrijden besloot het toch al weinig geloofwaardige ‘manager-experiment’ met Jean-Paul de Jong stop te zetten. Het betekende dat Dick Advocaat sneller dan gedacht weer een baan had in de Eredivisie. De Hagenaar leverde stabiel maar weinig spectaculair werk.
19-05-2019 13:00 door Jan Willem Spaans

Algemeen oordeel:

Als je een trainer hebt die je eerst tot ‘manager’ moet uitroepen maar die kennelijk zo slecht voldoet dat er al na vier wedstrijden moet worden ingegrepen, moet je allang tevreden zijn dat je in de buurt van je doelstelling komt. Dick Advocaat nam het over in de Galgenwaard en het ging vrij snel stabiel lopen. Er was een serie van acht wedstrijden zonder verliesbeurt in de tweede seizoenshelft en eentje met negen duels en één nederlaag voor de winterstop. Dat alles is goed voor een plekje bij de play-offs.

In die play-offs mag Advocaat nog proberen om zijn opvolger John van den Brom een Europees ticket te bezorgen als binnenkomstpresentje. De FC gaat niet als favoriet naar het slotstuk van de Eredivisie. De selectie is door blessureleed danig uitgedund en uitgebalanceerd, de resultaten van de voorbije weken zijn ook niet hoopgevend. Advocaat haalt als geen ander het meeste uit de middelen die hij heeft, maar of hij spelers beter maakt? We kunnen ons voorstellen dat Van den Brom volgend seizoen wél voor Nick Venema durft te kiezen, in plaats van te vragen om Michiel Kramer. Het resultaat is de Kleine Generaal heilig: bij play-offsucces loopt hij opgetogen naar de uitgang.

Beste wedstrijd:

Wij denken aan Utrecht – PSV, vooral omwille van de eerste helft. Advocaat had de boel tactisch perfect staan. De Brabanders kwamen nooit in hun spel en gingen op de counter genadeloos voor de bijl. Sander van de Streek met de 1-0, daarna een megaflits van Gyrano Kerk voor het tweede doelpunt. In de tweede helft kwam de ploeg van Mark van Bommel ook niet aan vrachtladingen kansen, maar door twee keer Luuk de Jong werd het wel 2-2. De arbitrage verzuimde in de slotfase Utrecht een loepzuivere penalty toe te kennen.

Slechtste wedstrijd:

In zijn thuisstad zag Dick Advocaat zijn ploeg met 5-0 worden opgepeuzeld door ADO Den Haag. Och, wat waren we graag een ‘fly on the wall’ geweest gedurende het rustkwartier in het Cars Jeans Stadion. Trainer Advocaat staat erom bekend op gezette tijden uit zijn vel te springen, zijn gevorderde leeftijd is daarbij geen enkel beletsel. Utrecht zakte in Den Haag finaal door zijn hoeven: slechter kan deze ploeg niet spelen.

Beste speler:

We zien FC Utrecht vooral als collectief. Weinig spelers blinken uit, weinigen zakken door de ondergrens. Als iemand dit FC Utrecht belichaamt, is het Willem Janssen. De Limburger is nu al jarenlang een stabiele factor in de achterhoede, het lijkt wel alsof hij nooit eens een onvoldoende scoorde. Nemen we iemand die bij uitstek toe lijkt aan een stap hogerop, dan is Sean Klaiber een geschikte kandidaat. Hij lijkt Utrecht ontgroeid.

Cijfer: 6,5Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'RSC Anderlecht biedt overbodige Vincent Janssen een tweede kans'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <