Resultaten x
Binnenland

De degradatie van Excelsior in vijf stappen

Na vijf jaar valt het doek voor Excelsior. De Kralingers zagen met hun kabouterbegroting toe hoe concurrenten NEC, Roda JC, FC Twente, Sparta en zelfs tot twee keer toe NAC door de bodem zakten voordat ze in 2019 zelf aan de beurt kwamen. Dat is geen schande. Als alle clubs in het betaald voetbal hun werk even goed doen, speelt Excelsior nou eenmaal niet in de Eredivisie. Langs deze stappen ging het mis.
23-05-2019 09:00 door Jan Willem Spaans

1. Aanstelling Adrie Poldervaart

Hét geheim van Woudestein was dat de club er continu in slaagde om vertrekkers altijd goed op te vangen. Ferry de Haan sprak met meerdere mogelijke opvolgers voor Mitchell van der Gaag, maar kon niemand strikken. Daarop besloot hij om de oplossing binnenshuis te zoeken: Adrie Poldervaart werd voor de groep gezet. De fysiotherapeut van de club had ervaring in het amateurvoetbal, maar leek nooit helemaal op zijn plek in de Eredivisie. Dit was een te heftig experiment.

2. De ploeg is achterin lek

Illustratief voor de uiteindelijke ellende: FC Utrecht. Tegen de subtopper komt Excelsior al snel op een luxueuze 3-0 voorsprong, om dat enorme overschot helemaal uit handen te geven en uiteindelijk blij te moeten zijn met een puntje. Excelsior geeft voorsprongen uit handen zoals reclamemakers blikjes frisdrank weggeven op treinstations. Keer op keer krijgen ze kansen om afstand te nemen van de gevarenzone, maar keer op keer laat de ploeg dat na. In de winterstop heeft Excelsior er al 45 tegen, meer dan alle andere ploegen in de competitie.

3. De goals raken op

Het nieuwe jaar begint nog goed. Excelsior behaalt in vier wedstrijden drie zegens, waaronder de stadsderby tegen Feyenoord. Omdat de concurrentie ook steeds punten pakt, komen ze er niet mee in veilige haven. Tot overmaat van ramp drogen daarna de doelpunten op. Excelsior scoort vijf keer op rij niet. In Utrecht houden ze de opponent nog op 0-0, maar de vier wedstrijden erna gaan verloren. Het gekke is dat er nog niks aan de hand is, want de ploegen onder hen pakken ineens ook geen punten meer.

4. Geknakt tegen NAC

Thuis tegen NAC is het erop of eronder. De Bredanaars moeten voor het eerst in het seizoen een uitwedstrijd winnen om nog hoop te houden op lijfsbehoud. Excelsior weet dat het een zeer zwaar seizoensslot krijgt en dat ze dus moeten winnen om voor het vijfde seizoen zonder nacompetitie in veilige haven te komen. NAC buigt de achterstand om en wint in de laatste minuut, alweer de laatste minuut, in Kralingen. Trainer Poldervaart levert zijn taken de volgende dag in. Ricardo Moniz moet de ploeg voor de Eredivisie behouden.

5. Play-offs niet gewend

Bestaat er zoiets als play-offgewenning? Iedere keer dat Go Ahead Eagles, De Graafschap en vroeger ook Roda JC in de nacompetitie belandden, leken ze wel vleugels te krijgen. Excelsior had zich vier keer op rij rechtstreeks gered in de Eredivisie, het leek er wel aan af te zien. Uit tegen RKC Waalwijk speelde de ploeg zonder lef en durf. In de thuiswedstrijd ging de schroom er wel af, maar te laat en uiteindelijk ook zonder het gewenste effect. RKC gaat over twee wedstrijden door en Excelsior is terug in de Eerste Divisie. Schande kun je daar niet van spreken, maar in de Eredivisie van het afgelopen seizoen was er toch meer mogelijk geweest.Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'RSC Anderlecht biedt overbodige Vincent Janssen een tweede kans'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <