Resultaten x
Binnenland

Wat is het geheim van nacompetitiefinalist RKC Waalwijk?

Maak alle grappen die je maar wil over de ‘fietsenstalling’ waarin RKC Waalwijk haar thuiswedstrijden afwerkt. Na vijf jaar in de Eerste Divisie hebben ze in het Mandemakers Stadion ineens wél de kans om de Eredivisie te bereiken. Dat is de schoonheid van deze play-offs: RKC werd in de reguliere competitie slechts achtste. Nu is na vijf jaar een rentree in de Eredivisie nog maar honderdtachtig minuten weg. Wat is het geheim van Waalwijk?
23-05-2019 13:21 door Jan Willem Spaans

Wetten van Grim hebben wat tijd nodig

Het begin is nog niet om over naar huis te schrijven. RKC Waalwijk is de laatste ploeg in het betaalde voetbal die een hoofdtrainer voor het nieuwe seizoen presenteert. Pas op 9 juli krijgen we uit Waalwijk de mededeling dat Fred Grim voor de groep staat. De gewezen trainer van Jong Oranje en Almere City, tevens jarenlang doelman van Ajax, begint nog goed met twee zeges. Daarna komt de klad erin – of dat met een korte voorbereiding te maken heeft, geen idee. Hoe ook: RKC wint in elf  competitiewedstrijden slechts één keer, en dan nog met minimaal verschil tegen laagvlieger Jong FC Utrecht. Voor de volledigheid moeten we vermelden dat er te midden van die rottige serie wél de intussen befaamde bekertriomf op het veld van PSV is te vieren valt.

De motor komt op stoom

De resultaten wisselen na die slechte reeks als op een oude barometer van ‘regen’ naar ‘veranderlijk’. Tot de winterstop is RKC wisselvallig. Soms een uitglijder, dan weer een knappe overwinning. Pas in de tweede seizoenshelft krijgt Grim de zaak in Waalwijk naar zijn hand gezet. De stemming op de club is sowieso beter: de financiële toekomst is voorlopig gewaarborgd nadat de megatransfer van Frenkie de Jong een bedrag richting de Akkerlaan brengt dat normaliter zo’n beetje de begroting van de club behelst.

De geel-blauwen zetten in de tweede seizoenshelft sterke reeksen neer, gesteund op een indrukwekkende voorhoede. Emil Hansson, de Feyenoord-huurling, is een cadeautje van het feit dat men in De Kuip verzuimt de kans aan te grijpen zelf in de voetbalpiramide te stappen met een beloftenelftal. De Zweed ontpopt zich tot uitblinker in de competitie aan de ene kant, samen met zijn maatje Dylan Seys aan de overzijde. In de tweede seizoenshelft haalt alleen FC Twente meer punten dan RKC en geen enkele ploeg scoort vaker. In de laatste competitiewedstrijd verwelkomt RKC voor het eerst in bijna vier jaar nog eens meer dan vierduizend bezoekers voor een reguliere competitiepot. De 3-1 overwinning op FC Eindhoven bevestigt de Waalwijkse play-offdeelname. Dat was sinds de degradatie in 2014 één keer eerder gelukt. Destijds had FC Emmen de deur in de eerste wedstrijd al dicht geramd: het werd in Waalwijk 1-5.

RKC-montada

In Waalwijk houden ze van slechte woordspelingen. Het Mandemakers Stadion wordt liefkozend Mandfield Road genoemd. De clubmascotte heet niet Ricky maar RiKCy, snapt u hem? Als RKC dan ook een 2-0 achterstand tegen NEC moet wegwerken (en daar gezien de heenwedstrijd in De Goffert nog goed mee wegkomt), wordt uiteraard gesproken van een RKC-montada. Die komt er nog ook: in eigen huis wint RKC met liefst 3-0 van de Nijmegenaren, genoeg voor de halve finale. Daarin wacht Excelsior, de ploeg die in 2014 het Eredivisieschap van RKC afpakte en het niet meer afgaf.

Revanche wordt het best koud geserveerd – wel, deze wraak heeft vijf jaar kunnen afkoelen. In eigen huis wint RKC met fris, wervelend voetbal met 2-1 van de Kralingers. Met die uitgangspositie is Excelsior nog altijd licht favoriet. In de terugwedstrijd krijgt Stijn Spierings, maker van de 0-1, bij een 1-1 stand rood. Alle hens moet aan dek, maar de troepen van Grim redden het opnieuw als underdog. Laat Go Ahead Eagles gewaarschuwd zijn!Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'RSC Anderlecht biedt overbodige Vincent Janssen een tweede kans'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <