Resultaten x
Binnenland

De mogelijke volgende hordes voor de Oranje Leeuwinnen

Soepeltjes ging het allerminst, maar na twee wedstrijden op het WK in Frankrijk hebben de Oranje Leeuwinnen de volle buit. Dat betekent dat er donderdag tegen Canada om de koppositie gespeeld wordt: een gelijkspel volstaat. In alle gevallen mag de ploeg van Sarina Wiegman naar de achtste finales, dat is zeker. Dit zijn de mogelijke opponenten.
17-06-2019 11:00 door Jan Willem Spaans

Scenario A: Oranje wint groep E

Als de Leeuwinnen minstens gelijkspelen tegen Canada, weten we in ieder geval de plaats en tijd. Dan is de volgende afspraak voor dinsdagavond 25 juni in Rennes, aftrap 21:00. Tegenstander zal zijn: de ploeg die als tweede eindigt in Groep D. Dat kunnen zijn Engeland (zes punten), Japan (vier) en Argentinië (een). De laatste speelronde in die poule is Schotland (nul punten) tegen Argentinië en Engeland – Japan. De kans is dus het grootst dat Japan in dat geval de tegenstander is. Aan die ploeg zijn de herinneringen niet gunstig: op het WK van 2015 elimineerde Japan Oranje in de achtste finales. Een oefenwedstrijd in februari 2018 eindigde daarentegen in 6-2 voor Nederland.

Ook Engeland zou een zware opgave zijn. Trouwe volgers van Oranje weten vast nog dat de ploeg twee jaar geleden in Enschede nog met 3-0 te sterk was voor de Three Lionesses in de halve finale. Dat resultaat verbloemt maar deels dat Nederland het van oudsher moeilijk heeft met Engeland, dat ook op dit toernooi flitsend begonnen is. Een wedstrijd tegen Argentinië zou uniek zijn: nog niet eerder troffen beide landen elkaar voor een officiële wedstrijd.

Scenario B: Oranje eindigt als tweede in groep E

Omdat er nog de nodige nummers drie doorstromen naar de laatste zestien, is het voor sommige poules volstrekt onduidelijk en zou iedere ploeg in theorie nog de tegenstander van een ander kunnen worden. Die onzekerheid heeft Nederland niet. Als Canada donderdag onverhoopt te sterk blijkt, wacht op maandagavond 24 juni, eveneens om 21:00, de nummer twee van poule F. Plaats van handeling zal het Parc de Princes in de hoofdstad Parijs zijn. In poule F is de situatie precies als in de poule van Oranje: twee ploegen zijn met zes punten al door. In dit geval: Zweden en Amerika. Laatstgenoemde heeft door de bizarre 13-0 zege op Thailand een veel beter doelsaldo.

Amerika lijkt bij uitstek de ploeg die Oranje moet zien te ontlopen. De bookmakers delen die lezing: de Noord-Amerikaanse ploeg krijgt de beste papieren op de eindzege. Het mogen allemaal vriendschappelijke wedstrijden zijn, toch is de nederlaagreeks van zes op rij ook een aardige indicatie. In het heden liggen de kansen tegen Zweden dan beter, die ploeg wordt lang zo hoog niet ingeschaald. Bovendien won Nederland op weg naar het EK-goud van de Scandinaviërs.

Nu in de winkelAanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'ADO Den Haag-talent op radar buitenlandse clubs'
jukebox Laatste: Zo verging het de vorige aankopen van Feyenoord uit Zuid-Amerika
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <