Resultaten x
Binnenland

De lange weg van David Neres naar de Seleção

Na een prima periode in zowel de Champions League als de Eredivisie timmert David Neres ook buiten Europa aan de weg. De aanvaller van Ajax maakte onlangs zijn debuut voor het Braziliaans elftal en is hard op weg naar de status van een onvervalste ‘Goddelijke Kanarie’.
17-06-2019 18:00 door Tim Lauwers

David Neres kende ups en downs in Amsterdam, maar kon ruim twee jaar na zijn komst eindelijk een interland aan zijn cv toevoegen. Door een blessure van Real Madrid-groeibriljant Vinicius Júnior gaf bondscoach Tite de kans aan Neres, wie deze met beide handen aangreep. In een oefeninterland tussen Brazilië en Tsjechië liep het bijzonder stroef bij de Goddelijke Kanaries, tot Neres het veld betrad. Na een uur verliet Richarlison het veld voor de Ajacied, die meteen de show stal. Met zijn bekende dribbels en inzicht liet Neres zien bestand te zijn tegen de immense druk van het grote Braziliaanse elftal. Mede door zijn goede invalbeurt won Brazilië de oefenwedstrijd in Praag uiteindelijk met 3-1. 

Neres overtuigde de bondscoach en kreeg in de eerstvolgende interland wederom speeltijd. In een nieuwe invalbeurt tegen Qatar kwam de Ajacied niet tot een doelpunt of assist, maar dat maakte hij drie dagen later alweer goed. In een oefenduel met Honduras begon Neres in de basis bij de Seleção en bekroonde zijn basisdebuut met een mooie treffer. Als een echte Braziliaanse sambakoning rondde hij zijn prachtige solo beheerst af. Door zijn prima prestaties in oefenduels mocht de aanvaller van Ajax opdraven voor de Copa América. In de eerste groepswedstrijd begon Neres wederom in de basis. Tien minuten voor tijd was de zege voor Brazilië veilig en werd hij naar de kant gehaald. Het was niet de beste wedstrijd die David Neres ooit gespeeld heeft, maar het feit dat hij inmiddels als basisspeler van het Braziliaanse elftal wordt gezien is al bewonderenswaardig te noemen. De status van international is hem namelijk allesbehalve aan komen waaien. 

LANGE WEG

De weg naar het nationale elftal van Brazilië kende voor David Neres de nodige drempels en scherpe bochten. Ruim twee jaar geleden vertrok de enigszins vermoeid ogende aanvaller voor liefst twaalf miljoen euro van São Paulo naar het ijskoude Amsterdam. Niet geheel verrassend kende de Braziliaan in het begin enkele aanpassingsproblemen, met de taal en de cultuur als probleempunten. Het duurde mede daardoor zo’n drie maanden voordat Neres op gang kwam in de Eredivisie. Zijn eerste halve seizoen bij Ajax sloot hij uiteindelijk af met drie doelpunten en drie assists in acht duels. Na zijn eerste zomerstop in Nederland begon de pret dan echt. Neres ontwikkelde zich tot vaste basisspeler en schitterde wekelijks met goals en vooral assists. De onzelfzuchtige buitenspeler is een vreemde eend in de bijt tussen de Braziliaanse pingelaars. Zo viel hij eind 2017 op door in zes duels zes assists te geven. Ondanks de aanwezige interesse vanuit het buitenland, waaronder China, besloot Neres in Amsterdam te blijven. Nog één seizoen uitblinken in de Eredivisie en dan een grote stap maken, was het devies. 

Terwijl Ajax bij vlagen fantastisch voetbal speelde, moest David Neres het vooral doen met een rol als reserve. De Braziliaan zweefde tussen bank en basis en moest via korte invalbeurten zich laten zien aan trainer Erik ten Hag. De laatste maanden van het afgelopen seizoen liet hij zich dan eindelijk weer zien, zowel in eigen land als in de Champions League. Door te pieken op het juiste moment presenteerde hij zich in positieve wijze aan de voetbalwereld. Mede door zijn gedenkwaardige optreden in Bernabéu kwam de Ajacied in beeld bij het Braziliaanse elftal, waar hij de komende maanden voor nieuwe doelen staat. 
 

Nu in de winkelAanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'ADO Den Haag-talent op radar buitenlandse clubs'
jukebox Laatste: Zo verging het de vorige aankopen van Feyenoord uit Zuid-Amerika
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <