Resultaten x
Binnenland

Wie wil PSV liever loten: FC Basel of Olympiakos Piraeus?

Eigenlijk gepland voor dinsdag, maar maandagmiddag bereikte het bericht de burelen van PSV dat ze in Eindhoven nog een dagje langer moeten wachten voordat ze hun eerste Europese opponent kennen. Waarom? Geen idee. De UEFA beweegt zich in haar eigen bochten. Op zich is dat leed wel te overzien, zeker omdat er maar twee mogelijke opponenten zijn: FC Basel en Olympiakos Piraeus. Wie zou er gunstiger zijn?
18-06-2019 07:00 door Jan Willem Spaans

FC Basel

Saaier dan het seizoen van FC Basel kan een competitiejaargang niet verlopen. De afstanden naar boven en beneden op de ranglijst waren zo groot dat bewoners van Alaska er spontaan verlatingsangst van zouden ontwikkelen. Tussen 2010 en 2017 eindigde Basel telkens als kampioen, anno 2019 moest de ploeg zich tevreden stellen met plaats twee. Twintig punten achter kampioen Young Boys, maar ook liefst vijfentwintig stuks voor de nummer drie van de Zwitserse Super League. Er was ook geen Europees voetbal. Basel won weliswaar de derde voorronde van de Europa League van Vitesse, maar daarna strandde het nog voor de groepsfase tegen het nietige Apollon Limassol.

Zelfs op de redactie van ELF Voetbal zitten we niet wekelijks wedstrijden uit de Zwitserse competitie te volgen, zo eerlijk moeten we zijn. Toch weten we dat Basel een paar aardige spelers heeft. Thulant Xhaka, broertje van Arsenal-middenvelder Granit, heeft heuse EK-ervaring met Albanië. Zdravko Kuzmanovic is een middenvelder met fijnbesnaarde traptechniek, net als Valentin Stocker. Het tweetal is wel wat op leeftijd. De meest veelbelovende spelers in de Zwitserse ploeg zijn linksbuiten Noah Okafor en spits Albian Ajeti, die de concurrentieslag moet zien te winnen van Ricky van Wolfswinkel. Noemenswaardige transfers in zijn er nog niet geweest in het St. Jakob-Park, aanvoerder Marek Suchy vertrok wel. Bizar genoeg werd trainer Marcel Koller vorige week eerst ontslagen, een besluit dat na een dag weer is omgedraaid. Helemaal rustig is het dus niet, om het zacht uit te drukken.

Olympiakos Piraeus

Als het ergens onrustig is zal een Griekse voetbalclub ogenblikkelijk hold my ouzo roepen. In een land waar voorzitters bewapend en al het speelveld betreden is een al dan niet ontslagen trainer een peulenschilletje. Zeker in Piraeus dondert het ongenadig. Tussen 1997 en 2017 ging de ploeg uit de havenstad met op één na alle titels aan de haal, nu is het twee jaar op rij niet gelukt. In 2018 AEK Athene, in 2019 PAOK Saloniki. Dat betekent oorlog en een flinke rij gesneuvelde trainers: de Portugees Pedro Martins moet de boel nu in veilige haven leiden.

Martins haalde met José Sá een landgenoot voor op doel, ook werd Mathieu Valbuena verleid tot een overstap naar Griekenland. De selectie bevat wel meer bekenden: Jagos Vukovic speelde ooit voor PSV, Konstantinos Tsimikas was afgelopen seizoen verhuurd aan Willem II en Omar Elabdellaoui speelde ooit een blauwe maandag bij Feyenoord. Dé vedette van de Grieken is Konstantinos Fortounis, aanvallende middenvelder en aanvoerder. Het is allerminst uit te sluiten dat hij nog vertrekt in de komende weken.

Conclusie

PSV krijgt woensdag een pittige tegenstander, maar ook een haalbare kaart voorgeschoteld. De Eindhovenaren zullen gek genoeg, als ze deze schifting overleven, in de volgende ronde een goede kans maken op minder zwaar weerwerk. Gelet op de spelersgroep, de marktwaarde, de reisafstand, de omstandigheden qua publiek én de rust binnen de clubs, lijkt het erop dat PSV beter af zou zijn als Basel uit de koker kwam rollen. Als er toch een reisje naar de Griekse heksenketel wacht, ook dan is er eigenlijk geen man overboord.

Nu in de winkelAanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'ADO Den Haag-talent op radar buitenlandse clubs'
jukebox Laatste: Zo verging het de vorige aankopen van Feyenoord uit Zuid-Amerika
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <