Resultaten x
Binnenland

De ronde cirkel van Ibrahim Afellay: terug bij PSV

Vind hier de beste Online casinos
November 2005. PSV heeft met 1-0 van AC Milan gewonnen. Op het Eindhovense middenveld spelen Ibrahim Afellay en Ismaïl Aisatti de gelouterde Italianen dol. Twee piepjonge artiesten. Uit Utrecht nota bene, van oudsher geen deel van het PSV-jachtterrein. Resultaat van een samenwerking met Elinkwijk. Het tekent PSV, indertijd dé topclub van Nederland. Altijd een stapje verder denken.
18-06-2019 11:40 door Jan Willem Spaans

Afellay en Aisatti krijgen een waanzinnige toekomst aangeschreven. PSV wordt met voorsprong kampioen in 2006 en de twee jonge raspaardjes kunnen niets verkeerd doen. Pas als het moeilijk loopt komen er vragen. Twee kunstenaars op één middenveld? Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart kunnen de vragen nog uittekenen. En het rendement dan? Met Aisatti loopt het niet zoals gepland. We kennen hem trappenlopend in de ArenA en tekenend voor amper bekende Turkse clubs. Afellay vergaat het iets beter.

Champions League

Als iemand Afellay ooit voor de voeten werpt dat hij er niet alles uitgehaald heeft, kan hij altijd even zijn winnaarsmedaille in de Champions League tonen. FC Barcelona pikt hem in januari 2011 voor een prikkie op in het Philips Stadion: het is immers dat of een transfervrij vertrek in de zomer. Glimmend staat-ie in Camp Nou. Zelfs rugnummer twintig mag hij meenemen. Je kunt er van alles van vinden. Diep vanbinnen snapt liefhebber Afellay ook wel dat hij niet Xavi, Andrés Iniesta of Sergio Busquets uit de startelf kan spelen.

Op 28 mei 2011, amper vijf maanden na zijn overgang naar Spanje, komt wél de ultieme rechtvaardiging van zijn transfer. Barcelona wint op Wembley de Champions League-finale van Manchester United. Afellay valt in de laatste minuut in. Mensen die graag azijn urineren zullen schamperen over een ‘figurantenrolletje’. Heeft Afellay terecht maling aan. Door het bijrolletje is zijn CL-triomf nóg echter en de medaille nóg meer verdiend. In een half seizoen komt hij toch tot 28 officiële wedstrijden in Catalaanse dienst. In de stad waar zijn papa, hem dan al ontvallen, ooit een tijdje werkte.

Noodlot

Daarna slaat het noodlot toe: een flinke blessure. Als hij weer speelklaar is heeft trainer Pep Guardiola zijn biezen gepakt. Een uitleenbeurt aan Schalke 04 is nog het meest succesvolle, maar ook in koningsblauw komt hij weinig aan de bak. De volgende, bij Olympiakos Piraeus, begint nog goed maar na een trainerswissel is hij voor het seizoensslot niet meer gewenst. Mark Hughes haalt hem naar Stoke City. Spelers van Barcelona naar Stoke: het gebeurt rond 2015. Stoke wil van een veredelde rugbyploeg graag evolueren naar een echt voetbalelftal.

Zijn eerste seizoen in Engeland gaat prima. Stoke eindigt negende, speelt af en toe inderdaad iets dat op voetbal lijkt en de mensen weten niet wat ze meemaken. Helaas geldt in de Midlands ook wat bij PSV al gold: gaat het minder, dan is Afellay de eerste die kritiek krijgt. In zijn tweede seizoen in Engeland valt hij uit de ploeg en hij komt er nooit meer echt in. In januari 2019 gaan beide partijen uiteen.

Conclusie

Terugkeren bij PSV is een goed gebruik. Onder meer Wilfred Bouma, André Ooijer, Phillip Cocu en ook zijn trainer Mark van Bommel deden het. Heel Eindhoven houdt de adem in of Arjen Robben zich nog in dit rijtje schaart. Wat heeft Afellay te bieden? Iemand die de afgelopen twee seizoenen zo weinig wedstrijden speelde zal vanzelfsprekend twijfels over zich heendragen. Een fitte Afellay kan PSV de diepgang en creativiteit bieden die de ploeg in de tweede seizoenshelft meer dan eens miste. Als liefhebbers gunnen we hem in elk geval het beste.

Nu in de winkelAanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'ADO Den Haag-talent op radar buitenlandse clubs'
jukebox Laatste: Zo verging het de vorige aankopen van Feyenoord uit Zuid-Amerika
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <