Resultaten x
Binnenland

Wie krijgt de erfenis van Clasie en Vilhena bij Feyenoord?

Met Steven Berghuis op ‘tien’ zal trainer Jaap Stam komend seizoen proberen iets meer creativiteit in het spel van Feyenoord te brengen. Welke twee spelers het middenveld completeren, is nog de grote vraag. Leroy Fer is op proef bij de Rotterdammers en zou een van deze plekken op het middenveld kunnen invullen, maar is de oudgediende wel nodig?

09-07-2019 17:00 door Martijn Ruijter

Tonny Vilhena is pas 24 jaar, maar behoorde toch al tot het meubilair van Feyenoord. Met zijn vertrek levert Feyenoord niet alleen een clubman in, maar ook goals en assists. Jordy Clasie zal wellicht iets minder gemist worden, daar zijn terugkeer in Rotterdam geen onverdeeld succes was. Het is desondanks interessant om te zien hoe Jaap Stam zijn middenveld zal inrichten. Dat Berghuis achter de spitsen mag spelen, lijkt vast te staan. Daarachter is het dringen om een kans.

Logische keuzes

Stam kreeg zijn zin toen de 23-jarige Liam Kelly de overstap van Reading naar Feyenoord maakte. De opvallend kleine middenvelder (1 meter 63) heeft iets weg van Jordy Clasie, maar is aanvallender ingesteld. Aangezien Jaap Stam dolblij was met zijn komst, ligt het voor de hand dat Kelly een kans krijgt in de basis. De positie naast hem kan ingenomen worden door Yassin Ayoub of Renato Tapia. Vooral Tapia zou met zijn controlerende vermogen voor een goede balans kunnen zorgen. Het heeft er echter alle schijn van dat er voor hem geen toekomst is bij Feyenoord. Krijgt Ayoub dan eindelijk een échte kans? De kans is volgens ons groter dat Stam kiest voor een van de volgende drie opties: Jens Toornstra, Achraf El Bouchataoui of Leroy Fer.

Outsiders

  • Van deze drie outsiders is Toornstra de meest logische keuze. Hij geldt als outsider, omdat Toornstra normaliter als aanvallende middenvelder of hangende buitenspeler speelt. Aan de andere kant: aan Lasse Schone kun je zien hoe dat soort type middenvelders zich kan ontwikkelen naarmate ze ouder wordt. Een overstap naar de 'zes'-positie is misschien zo gek nog niet.
  • Leroy Fer is op proef bij Feyenoord en als hij fit en goed genoeg blijkt, sluit hij naar alle waarschijnlijkheid aan bij de selectie. Fer is geen typische controleur, maar een sterke, lopende middenvelder met scorend vermogen. Met Jens Toornstra heeft Feyenoord al een vergelijkbaar type middenvelder lopen. Door de lichte gesteldheid van aanwinst Kelly zou de grote Fer echter voor een goede balans kunnen zorgen op de overgebleven plek op het middenveld.
  • Met aanvallende middenvelder Orkun Kükcü loopt er weer een écht toptalent rond in Rotterdam en ook centrale middenvelder Achraf El Bouchataoui heeft een mooie toekomst voor zich. De jeugdinternational van Oranje stroomt komend seizoen door vanuit de jeugd en zal in de voorbereiding zijn kans willen pakken. Of Jaap Stam het aandurft om zijn gerenoveerde middenveld te completeren met een 19-jarig talent is de vraag, maar niet geschoten is altijd mis.

Is Fer nodig?

De grote vraag is of Feyenoord Renato Tapio en Yassin Ayoub verkoopt of niet. Dit zou hét moment kunnen zijn dat zij opstaan en toegroeien naar het niveau dat Feyenoord nastreeft. Het is ook te begrijpen als Stam en Feyenoord dit niet afwachten en kiezen voor vers bloed. Gezien de positie van Berghuis is het aannemelijk dat Stam opteert voor twee controlerende middenvelders. Bij een vertrek van Tapia heeft hij geen echte ‘zes’ in zijn selectie. Een combinatie met Kelly en El Bouchataoui bevat veel voetballend vermogen, maar ontbeert wellicht de verdedigende stabiliteit. De power van Fer kan Feyenoord daarom goed gebruiken, mits hij zijn oude niveau haalt. Aan Clasie heeft Feyenoord immers kunnen zien dat het terughalen van een oudgediende geen garantie tot succes is.

Nu in de winkelAanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'ADO Den Haag-talent op radar buitenlandse clubs'
jukebox Laatste: Zo verging het de vorige aankopen van Feyenoord uit Zuid-Amerika
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <