Resultaten x
Binnenland

Heerenveen haalt Ejuke: "Hij is te goed voor de Noorse competitie"

SC Heerenveen troefde naar verluidt Besiktas af met het binnenhalen van Chidera Ejuke. De Nigeriaan komt voor twee miljoen over van het Noorse Valerenga IF en heeft volgens zijn zaakwaarnemer de ambitie om over twee jaar naar een topcompetitie te gaan. ELF Voetbal vroeg aan kenners of dat realistisch is.

20-07-2019 12:13 door Nick de Jager

Hij kon miljoenen verdienen in Turkije. Besiktas klopte volgens zaakwaarnemer Atta Aneke met een miljoenencontract aan bij de entourage van Chidera Ejuke en was ook bereid meer dan zeven ton euro meer over te maken naar zijn club, Valerenga IF. De Friezen wilden niet verder gaan dan twee miljoen. Gelukkigerwijs blijkt de Nigeriaanse vleugelaanvaller een man van een geleidelijke carrière-opbouw. “Zijn doel is om in een grote Europese competitie te spelen”, aldus Aneke in gesprek met Score Nigeria. “Heerenveen zal hem polijsten en hem binnen twee jaar aan een club in vooraanstaande competitie verkopen.”

Hazard en Isco

Een van de mensen die dat mogelijk acht is Daniel Eworo. Hij volgt onder zijn Twitternaam @SuperEaglesP Nigeriaanse internationals in het buitenland en gaf recent te kennen Ejuke zo snel mogelijk in het nationale elftal te willen zien. “Buiten Samuel Chukwueze, een buitenspeler van Villarreal, heeft Nigeria geen speler met zijn manier van spelen. Ahmed Musa, Moses Simon en Samuel Kalu zijn goede spelers, maar Ejuke is anders en beter.”

Een flinke vergelijking, want Musa is een 87-voudig international en Simon speelt zijn wedstrijden al in een van die grote competities, in La Liga met Levante. Toch ziet Eworo bij Ejuke andere kwaliteiten. “Zijn dribbel is geweldig. Het is een soort dribbel dat je ziet bij spelers als Hazard en Isco, met een moeiteloze versnelling van acceleraties uit stilstand. Dat is niet gebruikelijk voor buitenspelers uit Afrika”, legt Eworo uit. “Daarnaast brengt hij creativiteit met passes en voorzetten. En zoals de meeste Afrikaanse spelers werkt hij enorm hard, wat handig kan zijn als een trainer hoog druk wilt zetten.”

Amund Lutnæs, commentator bij de Noorse Eurosport, kan zich vinden in de woorden van Eworo. “Zijn krachten liggen in het aanvalsspel. Met zijn dribbels verscheurt hij de balans in de defensie van de tegenstander. Hij is ook heel snel”, meent Lutnæs. “Hij was een hele belangrijke speler voor Valerenga. Vooral dit seizoen speelde hij erg sterk.” Zijn statistieken ondersteunen het groeipatroon dat de commentator schetst. In 2018 maakte Ejuke in 29 wedstrijden slechts drie doelpunten. In 2019 wist hij dit in 14 wedstrijden al te verdubbelen naar zes goals.

Fine-tuning

“Die lage statistieken van vorig jaar komen door een matige afwerking”, denkt Eworo. “Ik geloof dat hij er in voorbereiding op dit seizoen aan gewerkt heeft, want nu heeft hij veel betere statistieken. Hij is een jonge speler en heeft wat fine-tuning nodig. Volgens mij zijn Nederlandse teams daar uitstekend toe in staat.”

Volgens Lutnæs was de Noorse competitie niet meer in staat die fine-tuning te bieden. Het moet op een hoger niveau. “Er komt een punt waarop goede spelers deze competitie ontgroeien. De clubs kunnen dan veel geld aan een speler verdienen en die speler kan naar een betere club. Ejuke is zo’n speler. Het is altijd lastig om in te schatten hoe een speler het bij een grotere club in een grotere competitie doet, maar ik denk dat hij goed gaat doen. Zijn potentieel is hoog. Hij is te goed voor de Noorse competitie.”

Nu in de winkelAanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'ADO Den Haag-talent op radar buitenlandse clubs'
jukebox Laatste: Zo verging het de vorige aankopen van Feyenoord uit Zuid-Amerika
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <