Resultaten x
Binnenland

Open Dag Feyenoord: deze grote namen kwamen in het verleden uit de helikopter

Vandaag vindt de Open Dag van Feyenoord plaats en dus komen er weer een aantal nieuwe gezichten uit de helikopter. Sjaak Troost liet al weten dat Eljero Elia er niet bij zal zitten, maar mogelijk kunnen we alsnog vuurwerk verwachten. Eerder deze eeuw kwamen er in ieder geval flink wat topspelers uit de traditionele helikopter. 

21-07-2019 15:14 door Krist Stoelwinder

Pierre van Hooijdonk (2001)

Het was nog even spannend over Pierre van Hooijdonk voor de Open Dag Feyenoorder zou zijn, maar op 25 juli 2001 stapte de boomlange spits 'gewoon' uit de helikopter en werd hij toegejuicht door de legioen. Ze waren blij met hun nieuwe aanvaller, maar konden nooit vermoeden hoe belangrijk Van Hooijdonk uiteindelijk voor hun club zou worden. Met zijn koelbloedigheid voor de goal en zijn meesterlijke vrije trappen was hij dé reden dat Feyenoord in de 2002 de UEFA Cup wist te winnen.

Shinji Ono (2001)

Van Hooijdonk was niet de enige topspeler die in 2001 uit de helikopter stapte. De bescheiden Shinji Ono was eveneens één van de nieuwe aanwinsten en dat zorgde voor flink wat enthousiasme op de (pers)tribune. Er was namelijk een legertje Japanners afgekomen op de presentatie van hun bescheiden held. Ono won al snel het hele publiek voor zich en werd mede door zijn prachtige techniek een echte favoriet van het legioen. Na zijn goede eerste seizoenen in Rotterdam-Zuid zorgden blessures er voor dat hij nooit naar een Europese (sub)topclub vertrok, maar in 2005 terugkeerde naar zijn thuisland.

Dirk Kuyt (2003/2015)

Waar Dirk Kuyt in 2003 slechts één van de velen was tussen aankopen als Danko Lazovic, Alfred Schreuder en Hossam Ghali, werd hij 12 jaar later gezien als de grote held. In zijn eerste periode had de Katwijker met 71 doelpunten in 101 wedstrijden namelijk een onuitwisbare indruk achtergelaten. Het publiek werd daarom gek toen de verloren zoon in 2015 opnieuw uit de helikopter stapte. Hij maakte de torenhoge verwachtingen helemaal waar en won twee jaar later de landstitel met Feyenoord. Kuyt was in het kampioensduel met een hattrick de grote held.

Roy Makaay (2007)

Bij Deportivo de La Coruna en Bayern München had Roy Makaay zich bewezen als één van de koelste afmakers van Europa. Het was daarom best verrassend dat hij in 2007 naar Feyenoord vertrok. Het zorgde voor groeiend vertrouwen bij de supporters. Was de komst van Das Phantom een voorschot genomen op de landstitel? Hoewel zijn statistieken uiteindelijk zeker niet slecht waren, viel het avontuur van de Makaay bij Feyenoord toch een beetje tegen. Zijn band met Gertjan Verbeek Gertjan Verbeek was niet goed en onder Mario Been belandde hij op de bank. Zijn club eindigde in de drie seizoenen geen een keer in de topdrie.

Giovanni van Bronckhorst (2007)

Makaay was niet de enige ervaren speler die in 2007 op de Open Dag werd gepresteerd. Feyenoord shopte namelijk bij verschillende topclubs. De spits uit Wijchen werd van Bayern München overgenomen en Giovanni van Brocnkhorst maakte de overstap van het grote FC Barcelona. Daarmee was de nieuwe aanvoerder voor het elftal van Bert van Marwijk binnen. Met Van Bronckhorst werd een speler gehaald met hart voor de club. Dat bleek uit het feit dat hij zijn vakantie afbrak om bij de eerste training aanwezig af te kunnen zijn en dat hij afzag van het ontvangen van winstpremies.

Jon Dahl Tomasson (2008)

Na het matige seizoen 2007/08 vertrok Van Marwijk bij Feyenoord. Verbeek volgde hem op, maar dat was niet genoeg voor een topklassering. Er moest een nieuwe ster gehaald worden en met Jon Dahl Tomasson werd die gevonden. De Deen was in het verleden erg succesvol geweest en had met Feyenoord zowel de landstitel als de UEFA Cup gewonnen. Inmiddels was Tomasson een speler op retour die bij Villarreal steeds vaker genoegen moest nemen met een plaats op de bank. De 32-jarige spits zou bij Feyenoord zijn successen uit het verleden mede door blessures nooit evenaren.

Nicolai Jörgensen (2016)

We slaan flink wat jaren over. Dat komt vooral doordat de dure aankopen in 2007 en 2008 er voor hadden gezorgd dat de club in financiële problemen kwam en geen grote aankopen kon doen. Maar ook doordat de topspelers die werden gehaald vaak pas na de Open Dag hun handtekeningen zetten en dus niet uit de helikopter kwamen (John Guidetti, Graziano Pelle en Eljero Elia). Maar in 2016 was het dan eindelijk raak. Feyenoord betaalde 3,5 miljoen euro voor Nicolai Jorgensen en het bleek een gouden zet. In zijn eerste jaar scoorde de spits namelijk 21 doelpunten en werd hij met Feyenoord landskampoen.

Nu in de winkelAanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Bilal Basacikoglu gesignaleerd bij Trabzonspor'
jukebox Laatste: Zo verging het de vorige aankopen van Feyenoord uit Zuid-Amerika
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <