Laatste nieuws
10.50‘Geluk bij een ongeluk’ voor PSV: ‘Dreiging van snelle transfer naar de achtergrond verdwenen’
10.49Respect: Geertruida komt voor het eerst op camera en is openhartig over stotteren
10.45Heracles-verdediger Bultman loopt zware blessure op tijdens rondo
10.45FC Barcelona kan komst van ‘topkandidaat’ als trainer vergeten: ‘Onmogelijk’
10.40Geertruida geïnterrumpeerd in Feyenoord-gym: 'Ben gewoon aan het trainen, Timber'
10.29Nederlandse Serie A-revelatie droomt Oranje: 'Weet dat er veel concurrentie is...'
10.27Manhoef leeft mee: 'Vitesse hoort niet zo laag te spelen'
10.25NEC-fans toch niet welkom bij Vitesse; kaartverkoop volledig stilgelegd
10.25'Zidane en Ribéry in beeld als trainersduo van Europese grootmacht'
10.17Wie hebben we daar: Neymar opent Amerikaans honkbalseizoen in Miami
10.00Stewart en Faber aan de slag: Jong PSV moet op zoek naar nieuwe trainer
09.50'Boze' Janssen deelt verhaal: 'Het kan dan niet zo zijn dat er geen bier meer is'
09.50De Telegraaf: Lijnders optie voor zoekend Ajax, maar niet als hoofdtrainer
09.45Mooie woorden voor Henderson vanuit Engels kamp: 'Hij is een soort rolmodel'
09.45'Barcelona schrapt vier kandidaten van wensenlijst en blijft hopen op Xavi'
09.40Zinédine Zidane en Franck Ribéry als trainersduo in beeld bij Europese topclub
09.35Goed nieuws uit ziekenboeg van Feyenoord: ‘Denk dat de bekerfinale haalbaar is’
09.33'Bayern denkt aan combinatie Zidane-Ribéry', García wil terug naar Barça
09.30Het afstandsschot is steeds minder een wapen in de Eredivisie
09.15Column: ‘Dan heeft heel Nederland ineens tijd voor dat interview van Geertruida’
09.10Coach van Oranje-keepster Kop de laan uitgestuurd wegens vermeende relatie
08.55'Iedereen werd gek van Ten Hag, het heeft maanden gepiept en gekraakt'
08.50Alles over de zinderende titelstrijd in de Premier League
08.50Tien duels tot Premier League-ontknoping: Arsenal, Liverpool of Manchester City?
08.41Jetlag of niet: Endrick scoort na heldenrol bij Brazilië ook voor Palmeiras
08.35PSV vreesde voor snel vertrek Lang, maar transfer om één reden onwaarschijnlijk
08.35VZ Kort: Uitsupporters NEC niet welkom bij Gelderse derby in Arnhem
08.27UEFA garandeert spektakel in nieuwe Champions League, ook voor generatie Z
08.25Veiligheid niet te waarborgen in stadion Vitesse: derby zonder supporters NEC
08.20'Veiligheid niet te waarborgen: geen NEC-fans welkom bij Gelderse derby in Arnhem'
08.18Boessen na dit seizoen geen hoofdtrainer meer van Jong PSV
07.58'Ajax hoort 'slechte geluiden' uit de markt: komst van Vivell onwaarschijnlijk'
07.55Deze rol gaat John van 't Schip na dit seizoen vervullen bij Ajax
07.40Qucee dicht Geertruida grote toekomst toe: 'Maar bij Feyenoord blijven geen straf'
07.30Voetbal op tv: volle KKD-avond met kraker in Den Haag en Benfica in actie
Resultaten x
Binnenland

ELF Voetbal 9 met Louis van Gaal, de broertjes Pavlidis, Devyne Rensch, Ji-Sung Park en Salomon Kalou

Oranje kende een topstart onder de teruggekeerde bondscoach Louis van Gaal. Zijn comeback wierp de nodige vragen op die we in ELF Voetbal nummer 9 proberen te beantwoorden. Daarnaast interviews met oud-PSV'er Ji-Sung Park, oud-Feyenoorder Salomon Kalou, de Griekse broers Pavlidis van AZ, Bayern München-trainer Julian Nagelsmann, Atlético Madrid-coach Diego Simeone, we speelden Wie is de Slimste met Bas Kuipers, lieten de hond van en met Bart van Rooij uit en nog veel meer!

10-09-2021 10:00 door Sander Berends

4-0 tegen Montenegro, 6-1 tegen Turkije. Oranje denderde afgelopen week door naar de koppositie in haar kwalificatiepoule voor het WK van 2022. Het Louis van Gaal-effect was direct duidelijk zichtbaar. Wat dreef hem om voor de derde keer 'ja' te zeggen tegen het aanbod om het stokje over te nemen bij Oranje en de zwaarste baan van Nederland opnieuw op te pakken? We peilden dat bij enkele direct betrokkenen. Salomon Kalou had graag voor Oranje wil spelen, maar ene Rita Verdonk stak daar een stokje voor. Achteraf is die keuze niet verkeerd uitgepakt, beseft de nu clubloze aanvaller. De oud-spits van Feyenoord speelde bijna honderd interlands voor Ivoorkust. Zijn verhaal is te lezen in ELF Voetbal nummer 9, die hier gemakkelijk online is te bestellen.

Ji-Sung Park is nog steeds een ster in Zuid-Korea. Al woont de voormalige aanvaller van PSV tegenwoordig in Engeland. We spraken hem uitgebreid. Natuurlijk komen zijn jaren in Eindhoven tot in detail voorbij. Net zoals het levensverhaal van de broers Pavlidis, die deze zomer werden herenigd bij AZ. Vangelis werd weggekocht bij Willem II, Vasilios kwam over van Schalke 04. Al op jonge leeftijd voetbalden ze in de woonkamer in Thessaloniki waarbij menig voorwerp sneuvelde. Devyne Rensch is sinds een week officieel Oranje-international. We spraken met de rechtsback van Ajax over diens Oranje-gevoel.

Bas Kuipers is deze editie de kandidaat bij onze quiz Wie is de Slimste? Het neefje van astronaut André vertelt natuurlijk ook over zijn beroemde oom. En nog veel meer. Bart van Rooij debuteert dit seizoen in de Eredivisie. De rechtsback van NEC is in het eigen dorp Escharen eigenlijk niet de populairste in de familie. Wanneer kinderen aanbellen, vragen ze meestal naar hond Guus. We gingen op bezoek en liepen een rondje mee. Spelen met Antoine Griezmann? Dat kunnen niet heel veel Nederlanders navertellen. Jeffrey Sarpong wel. De aanvallende middenvelder, tegenwoordig actief in Litouwen, vertelt daar alles over.

Louis van Gaal

De angst voor gezichtsverlies bleek kleiner dan de angst voor nutteloos toekijken hoe Oranje aanmodderde met een ongeschikte bondscoach. Want volgens Louis van Gaal is maar één iemand de juiste man voor Oranje: Louis van Gaal. En daar lijkt eigenlijk iedereen het wel mee eens. Wat drijft iemand van zeventig, met zoveel te verliezen, nog te gaan werken? Wij maakten een rondje langs bekenden en zochten naar een antwoord. "Dit is zijn manier om iets terug te doen voor het Nederlands voetbal."

Ji-Sung Park

Arjen Robben en Remco van der Schaaf waagden zich aan de Koreaanse recepten van zijn moeder. Zelf ging Ji-Sung Park nog een stapje verder: hij dronk shakes van kikkers en hertenbloed. Ook tijdens zijn verblijf in Eindhoven greep Park alle mogelijkheden aan om zijn avontuur in Europa tot een succes te maken. Dat lukte, ondanks een valse start. Wij belden hem voor een terugblik. "In de beginperiode durfde ik geen ommetje te maken in Eindhoven."

Devyne Rensch

Devyne Rensch (18) is exponent van een generatie die opgroeide zonder eindronde met Oranje. Gedurende zijn meest vormende tienerjaren deed Oranje niet één keer mee aan een EK of WK. Nu maakt de veelzijdige verdediger van Ajax zelf deel uit van het keurkorps van Louis van Gaal. "Mijn generatie beschouwt de toernooidroogte uit het verleden als een extra motivatie om te vlammen. We willen kinderen mooie jeugdherinneringen aan Oranje geven."

Lionel Messi en de macht van het geld

Met de transfer van Lionel Messi naar Paris Saint-Germain is de illusie dat niet alles in het voetbal te koop is aan diggelen geschoten. Oliedollars hebben de machtsverhoudingen in het internationale topvoetbal overhoop gegooid. De kaarten zijn opnieuw geschud en de puissant rijken hebben alle azen in handen. Hoe kon het zover komen? Wij zochten naar de schuldige.

Pavlidis & Pavlidis

Het gezamenlijke doel voor dit seizoen is duidelijk: ze willen minstens één keer samen op het veld staan tijdens een Eredivisie-duel. Vangelis en Vasilios Pavlidis streken afgelopen zomer neer bij AZ. De eerste als beoogd eerste spits, de tweede als verdediger voor de toekomst. ELF Voetbal bracht ze samen om te praten over hun jeugd in Thessaloniki, die ene goal van Angelos Charisteas en hun keuze voor AZ. "EK 2004 maakte deel uit van onze opvoeding."

Julian Nagelsmann

34 jaar oud is hij: een jaar ouder dan Robert Lewandowski, een jaar jonger dan Manuel Neuer. Julian Nagelsmann is als trainer opgeklommen tot de top van het Duitse clubvoetbal. Wij spraken hem uitgebreid, over zijn ideeën, zijn werkwijze, zijn voetbal en zijn leven. En, uiteraard, over zijn plannen met Bayern München. “Uiteraard hoop ik de komende jaren prijzen te winnen. Maar nog liever dan een goede trainer zou ik aan het eind van mijn loopbaan een goed mens genoemd worden door de spelers met wie ik gewerkt heb. Een trainer is sneller vergeten dan een mens.”

Salomon Kalou

Hij was één Rita Verdonk verwijderd van een carrière bij Oranje. Maar pogingen van onder anderen Marco van Basten, Ruud Gullit en Johan Cruijff ten spijt; Salomon Kalou zou het oranje nooit dragen. Althans, het Nederlandse oranje niet. Wel kwam de inmiddels 36-jarige aanvaller tot 97 interlands in het oranje van Ivoorkust. Ruim achttien jaar nadat hij zich voor het eerst meldde bij Feyenoord blikt Kalou terug op zijn tijd in Rotterdam. “Nederland is the land of the free spirits. Je kunt er zijn wie je zijn wil en er is veel vrijheid voor de mensen. Dat maakt Nederland en Rotterdam zo mooi.”

En verder:

Francesco Antonucci, Feyenoord volgende stap in bijzondere carrière
Diego Simeone, kampioenstrainer wil opnieuw kampioen worden met Atlético Madrid
Viervoeters: Bart van Rooij (NEC) en hond Guus
De Slimste Mens: Bas Kuipers (Go Ahead Eagles)
Ajax in de Champions League
Jeffrey Sarpong: mijn tijd met... Antoine Griezmann
Talent: Thomas van Bommel (MVV Maastricht)
Superelf: Fons Groenendijk
Warming-Up

ELF Voetbal nummer 9 is vanaf nu verkrijgbaar. Online is besteld is binnen twee à drie werkdagen in huis. Klik hier voor de bewuste informatie. Een abonnement nemen is helemaal gemakkelijk. Kies je eigen welkomstgeschenk uit! Vind hier de informatie. Veel leesplezier.




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <