Laatste nieuws
20.05Orkun Kökçü wekt ook interesse uit top van de Premier League
20.05Real Madrid wil Man United aftroeven en gaat gas geven in strijd om Harry Kane
20.03VI Live: Te Wierik laat NAC ontsnappen, Celtic dicht bij bekerwinst
19.57Ten Hag maakt opvallend statement na verloren bekerfinale
19.56VI Live: Emmen en NAC strijden om plek in finale, Celtic dicht bij bekerwinst
19.54Absurde beelden: VVV-Venlo mist vier (!) penalty's tegen Almere City
19.50Almere City wint dankzij keeper Bakker van VVV en bereikt finale play-offs
19.49'Als ik de eerste maak, wordt het een hele andere penaltyserie'
19.45Barcelona klopt Nederlands getint Wolfsburg na 'remontada' in Champions League-finale
19.40Almere City naar finale play-offs na bizarre strafschoppenreeks tegen VVV
19.35VI Live: Nederlands getint Inter op voorsprong, Celtic op koers voor bekerwinst
19.30VVV mist vier (!) strafschoppen: Almere City naar finale play-offs
19.30Almere City bereikt finale play-offs na krankzinnige penaltyreeks
19.30Teleurstelling bij Erik ten Hag na nederlaag in FA Cup-finale: ‘Natuurlijk doet dit pijn’
19.25Ten Hag grijpt naast tweede prijs met United, stadgenoot City wint finale FA Cup
19.20Afscheid Ibrahimovic bij AC Milan lekt op knullige wijze uit
19.17VI Live: penalty's in Almere, Celtic op koers voor bekerwinst
19.17VI Live: Almere en VVV maken zich op voor penaltyserie, Inter op voorsprong
19.15'Man United heeft een doelman van wereldklasse nodig en dat is De Gea niet'
19.07Ibrahimovic (41) weg bij Milan, blijkt na uitgelekte boodschap: 'Godbye Zlatan'
19.00Tranen bij Guardiola: Barcelona-fan houdt voor altijd van Manchester City
18.50Almere City op koers richting finale van de play-offs na goal van Duijvestijn
18.45United-captain Fernandes trekt conclusie over eerste jaar onder Ten Hag
18.45Fenomenale goal Allouch zet VVV op gelijke hoogte tegen Almere City
18.40VI Live: Almere en VVV verlengen, Dumfries en De Vrij op bezoek bij Schuurs
18.40VI Live: Almere City en VVV-Venlo gaan (weer) verlengen
18.40Prachtige beelden: Aanvoerder Gündogan laat FA Cup aan zingende fans zien
18.34Grealish denkt nog niet te veel aan Inter: 'Natuurlijk ga ik dit vieren!'
18.28Zlatan Ibrahimovic (41) vertrekt bij AC Milan, afscheid lekt uit door tekst op reclamebord
18.23VI Live: Almere City en VVV-Venlo stevenen af op verlenging
18.23VI Live: Almere en VVV-Venlo stevenen af op verlenging
18.22Matchwinner Gündogan neemt geen genoegen met twee prijzen
18.15Oranje-trio mag even dromen van CL-winst met Wolfsburg, maar Barcelona draait finale in Eindhoven compleet om
18.13Nederlandse speelsters verliezen CL-finale van Barcelona
18.06VI Live: Almere tegen VVV hervat na staking, Schuurs vs Dumfries en De Vrij
Resultaten x
Binnenland

Interview FC Utrecht-speler Sander van de Streek: "Geloof is juist iets moois"

Sander van de Streek kiest op de middelbare school voor het profiel Zorg & Welzijn. Zijn examen haalde hij zonder onvoldoendes. Geschiedenis en de topografische kant van aardrijkskunde waren zijn favoriete vakken. Nu kijkt de 31-jarige aanvallende middenvelder van FC Utrecht graag naar Planet Earth met David Attenborough. "Het ijsgedeelte van pinguïns tot orka's en de trektocht van bijvoorbeeld gnoes vind ik de meeste interessante delen."

26-05-2023 12:00 door Sander Berends

Dat is te lezen in ELF Voetbal nummer 5, die deze week is verschenen. De editie die via deze link ook handig online is te bestellen. Binnen twee à drie werkdagen in huis. Onze medewerker Tim Beck speelt de quiz De Slimste Mens met Sander van de Streek. Daarin komen weer ontzettend veel onderwerpen aan bod. Voetbalgerelateerd, maar absoluut ook niet-voetbalgerelateerd. Pas op zijn achttiende sloot de Barnevelder aan bij een betaald voetbalclub. Bij Vitesse. Van de Streek had toen net een klein amateurcontract bij SDV Barneveld op zak, zat op het CIOS en werkte bij de Albert Heijn.

Gezin

"Ik kom uit een gezin met twee broertjes. De ene is tweeënhalf jaar jonger, de ander vijf jaar. Dat zijn op jonge leeftijd flinke verschillen. Van een concurrentiestrijd tussen elkaar was dan ook geen sprake. Ik voetbalde vooral met vrienden. Niet met mijn broertjes. Toen ik naar de middelbare school ging, zat de jongste in groep vier. Op dat moment zijn jongere broertjes niet zo héél interessant, haha. Door de jaren heen hebben we een steeds hechtere band gekregen en tegenwoordig spreken we elkaar zo'n beetje dagelijks."

De familie Van de Streek woonde in een doodnormale woonwijk. Zodoende kreeg hij niet veel mee van het boerenleven waar Barneveld om bekendstaat. Tegenwoordig is dat meer het geval, want zijn vrouw is als dochter van een melkveeboer opgegroeid op een boerderij. Het stikstof- en boerendebat volgt Van de Streek in hoofdlijnen, maar het houdt hem niet iedere dag bezig. "Ik hoop natuurlijk dat het bedrijf van mijn schoonouders goed loopt, maar ik maak mijn eigen politieke keuzes. Nee, ik heb niet op de BBB gestemd. Ik vind natuurbehoud óók belangrijk."

Gelovig

"Naast de veesector staat Barneveld uiteraard om nog iets bekend: de geloofsgemeenschap. Ik ben ook gelovig opgevoed en ging iedere zondag naar de kerk. Op den duur mochten we kiezen van mijn ouders. Ze wilden dat mijn broertjes en ik onze eigen weg zochten en zouden uitvinden of het geloof écht bij ons zou passen."

Dat past het nog steeds. Van de Streek gelooft in een God en vindt het belangrijk om de normen en waarden van het geloof mee te geven aan zijn kinderen. "Dat doe ik op eenzelfde manier als mijn ouders. Uiteindelijk zijn ze vrij om zelf te bepalen wat ze ermee doen. Ik ben protestants, maar ga niet naar de gereformeerde stroming waar veel Barnevelders naartoe gaan. Ik ben ook totaal niet opdringend. Als iemand het interessant vindt om over het geloof te praten, vind ik het leuk om erover te vertellen."

Normen en waarden

"Alleen zet ik me af tegen het pusherige van streng gereformeerden. Die willen alles strikt volgens de regels doen. Ik vind dat dat niet de kern van het geloof is. Je hoeft niet per se iedere zondag naar de kerk te gaan. Die manier van geloven stoot mensen af, terwijl geloof juist iets moois is. Iets waaruit je kracht en liefde haalt, of iets dat je normen en waarden meegeeft over hoe je met je medemens moet omgaan. Soms voer ik er gesprekken over bij FC Utrecht, maar echt de diepte gaan we niet in, hoor."

Ook vertelt Van de Streek over zijn vrijgezellenweekend, het tv-programma Whipeout, zijn periode in Estland waar hij de clubkleuren van FC Flora Tallinn verdedigde en waar hij merkte dat de mensen door de tijd in de Sovjet-Unie bang zijn voor Rusland. Maar natuurlijk komen ook de nodige leuke anekdotes aan bod rond de meest uiteenlopende vragen in het spel De Slimste Mens dat Van de Streek speelt en waar uiteindelijk een winnaar uit voortrolt.

In onze nieuwe editie zijn ook interviews te lezen met Feyenoord-huurling Sebastian Szymanski, Ajax-rechtsback Devyne Rensch en het talentvolle Belgische PSV-duo Johan Bakayoko en Ismael Saibari. We spraken drie oud-Feyenoorders over Julio Ricardo Cruz, tekenden met drie betrokkenen het levensverhaal van Khvicha Kharatskhelia op en we gingen op bezoek bij de drie Nederlandse spelers van de Franse subtopper Stade de Reims. Daarnaast vertelt Iván Márquez van NEC in de rubriek Inktverhalen over zijn tattoos, gingen we een ronde wandelen met Vitesse-speler Melle Meulensteen en zijn hond Bruno en spraken we uitgebreid met Zian Flemming over zijn avontuur bij Millwall in het Engelse Championship. En nog veel meer!

ELF Voetbal nummer 5 is bij de abonnees op de deurmat gevallen. De editie is ook verkrijgbaar bij de bekende supermarkten, de (kantoor)boekhandels en op reislocaties. Denk aan de NS Stations, maar ook de luchthavens Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Online bestellen is helemaal gemakkelijk. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Binnen twee à drie werkdagen in huis. Een abonnement nemen blijft echter de eenvoudigste weg. Elke editie automatisch thuisgestuurd. Via deze link zo afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!
Aanmelden
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <