Resultaten x
Buitenland

De rare sprongen van José Mourinho bij Manchester United

Dood en begraven, leek José Mourinho op 6 oktober na een kwartier spelen tegen Newcastle United. Manchester United stond op eigen veld 0-2 achter tegen het kwalitatief armetierige ploegje van Rafa Benitez. Ook dat nog, Benitez, al zo vaak in zijn loopbaan gooide de Spanjaard zijn plannen in het honderd. En weer dat derde seizoen, ja. Daar begon de wederopstanding.
08-11-2018 15:00 door Jan Willem Spaans

Sprong 1: Va banque tegen Newcastle

 Na rust speelden de Red Devils eindelijk zoals het publiek het graag ziet. Pas toen de ploeg zelf met de rug tegen de muur stond deden ze het eens bij de tegenstander. Newcastle, het is gezegd, is door de verguisde eigenaar Mike Ashley volledig verwaarloosd. Bij een paar zuchtjes wind zakt die ploeg ineen. Man Utd won nog met 3-2 en omdat er interlands volgden, was de huid van Mourinho een paar weken gered.

Sprong 2: Oorlog op Stamford Bridge

Maar dat is maar Newcastle. Twee weken later wachtte de terugkeer op Stamford Bridge, waar hij drie keer kampioen werd. Het werd een prachtige pot voetbal. Chelsea leidde, Man Utd kwam langszij en zelfs op voorsprong. Daarmee kreeg United iets te veel, het mag gezegd worden. Ross Barkley verzorgde gerechtigheid, diep in de blessuretijd. Gerechtigheid is moeilijk te aanvaarden als je bijna bent weggekomen met meer dan wat je toekomt. Als er dan ook nog iemand komt provoceren, kan het teveel worden. Mourinho wilde op de vuist, maar werd tegengehouden.

Sprong 3: Verwachtingen temperen

Wat doe je als je tegen een ploeg in blakende vorm speelt? Juist, de verwachtingen temperen. Dat Juventus op Old Trafford met 0-1 kwam winnen zonder ooit echt bedreigd te worden? Mourinho deed nog net niet voorkomen alsof het een topprestatie was, maar de Portugees liet wel doorschemeren dat zijn ploeg niet geacht kon worden zich te meten met ploegen van het kaliber Juventus. United, zo was zijn lezing, moest met Valencia vechten om plek twee. De Bianconeri, hoewel niet beschikkend over de financiële armslag die aan de Sir Matt Busby Way het uitgavenpatroon tekent, moeten voorgelaten worden.

Sprong 4: Fergie Time herstellen

 Het leek helemaal nergens op, de eerste helft bij Bournemouth. De recordkampioen had ook makkelijk 3-0 achter kunnen staan bij de ploeg van Nathan Aké. Na rust kwam er warempel een ander United uit de kleedkamer. In de slotfase stal de ploeg zelfs nog drie punten uit het Vitality Stadium. Dat kunstje deden ze woensdag nog eens over. Nadat Juventus het spel de hele wedstrijd had gedomineerd, sloegen de Engelsen vlak voor het einde twee keer toe. De 1-2 zege in Turijn is een eerste serieuze statement. United zit bijna in de volgende ronde en Mourinho klimt bijna uit zijn hol. De volgende test wordt de belangrijkste.

Sprong 5: Proefwerk in het Etihad Stadium

Zondag moet Manchester United de korte trip naar het Etihad Stadium van buurman City maken. De ploeg van Pep Guardiola, toch al niet zijn vriend, is in blakende vorm. Voor United telt maar één ding: de overwinning. Voor een tactisch gelijkspel heeft Mourinho niet genoeg krediet meer. Dat hebben ze nu al vaak genoeg gezien. Nee, de enige weg terug voor de Portugees is een uitzege, zoals die vorig jaar lukte. En dat mag best gepaard gaan met de nodige provocaties! Dat is de enige manier om wat 'respect' terug te winnen.

Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Racing Club stuurt miskoop Mateo Cassierra terug naar Ajax'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <