Resultaten x
Buitenland

Omdat De Laurentiis weigert: ode aan Napoli-legende Marek Hamsik

Je kan van Aurelio De Laurentiis een hoop zeggen. Echt een hoop. Feit is: hij heeft van Napoli weer een grote club in Italië gemaakt. In een regio waar werkloosheid heerst is dat een belangrijke prestatie. Jongeren in Napels hebben vaak weinig behalve hun club. Klinkt dramatisch, maar werk is er nauwelijks voor wie geen zin heeft in de georganiseerde misdaad.
05-02-2019 13:57 door Jan Willem Spaans

Hanekam

Wat De Laurentiis nog wel eens wil missen is een tikje fatsoen. Zijn sneren in de richting van Turijn, Milaan en Rome kunnen de aanhang meestal goed smaken. Het wordt anders als het over de rug van een clubicoon, wat zeggen we, hét clubicoon van de huidige selectie gaat. Na twaalf jaar trouwe dienst gaat Marek Hamsik nog een paar jaar poen scheppen in China. Daar mag je van vinden wat je wil. Hamsik moest vaker dan hem lief is op de bank plaatsnemen, maar had nog prima op fatsoenlijk niveau kunnen meedoen. Daar kiest-ie niet voor.

Na ruim tien jaar zou de voorzitter dat moeten respecteren en hem met alle égards door de voordeur van Stadio San Paolo moeten uitzwaaien. Niet De Laurentiis: hij maakt zich ervan af met een koel statement vol steken onder de gordel. De ode moet dan maar van onze kant komen, want een middenvelder als Hamsik verdient die. Al sinds hij in 2007 van Brescia werd overgenomen is de Slowaak een publieksfavoriet bij de grote aanhang van Napoli. Hamsik is de Slowaakse tegenhanger van Pavel Nedved, wordt gezegd. Met een hanekam.

Dronken van geluk

En dan eentje met nog meer een neusje voor de goal dan de Tsjechische grootmeester. Decibel Bellini, het vrij fanatieke baasje dat de doelpunten van Napoli aankondigt, leert al snel MA-REK HAM-SIK brullen. Marekiaro noemen ze hem. Op 27 september 2011 bijvoorbeeld moet Bellini het zo hard brullen dat de schippers in de nabijgelegen haven elkaar even niet meer kunnen verstaan. Hamsik maakt 1-0 voor Napoli in de Champions League, hun eerste optreden op het miljardenbal sinds de dagen van Maradona.

Hamsik laat de mensen dromen, brengt de mensen waar ze anders nooit komen. Napolitanen, bijvoorbeeld, komen niet graag in Rome. Er rijdt heus een trein, die gaat vrij hard zelfs, maar behalve het rijke bovenlaagje van de stad zullen weinigen die graag nemen. Tenzij Napoli in de finale van de Coppa Italia staat. Zeker als de opponent dan ook nog Juventus is. Juventus, uit Turijn, mascotte van het rijke noorden van Italië, van de machtige zakenlui die neerkijken op het boerse zuiden. Dat Juventus krijgt in het Romeinse Olimpico een flinke tik op de neus. Napoli wint met 2-0, Napoli wint de Coppa, Napoli wint voor het eerst in ruim twintig jaar een hoofdprijs. Maker van de 1-0? Juist.

Keerzijde van verafgoding

Wie er gespeeld heeft, beweert dat heldenverering nergens vormen aanneemt zoals in Napels. Een vurige aanhang die verder weinig heeft vormt een uitstekende bron voor verafgoding. Helaas lopen er in de stad ook volop dubieuze figuren rond. In 2013 ondervindt Hamsik dat aan den lijve. Na een wedstrijd rijdt de Slowaak met zijn bolide over de Via Cinthia, vlakbij het stadion, als er ineens een pistool op zijn hoofd staat. Na inlevering van zijn Rolex mag hij zijn weg vervolgen. Het is niet de eerste keer dat Hamsik zoiets overkomt.

Dat Hamsik desondanks bij de club blijft is beter dan welk voorbeeld ook om de rol van de aanhang van Napoli te onderstrepen. Er was interesse genoeg. Chelsea bijvoorbeeld. De familie Hamsik zou op King’s Road rustig in een sterrenrestaurant kunnen eten. Engelsen laten je met rust. Hamsik blijft, wordt aanvoerder en in november 2018 zelfs de speler met de meeste wedstrijden voor Napoli. Op 28 november van het vorige jaar is het voor het laatst aan Decibel. In de elfde minuut zet Hamsik Napoli op 1-0 tegen Rode Ster Belgrado. Decibel Bellini schraapt zijn keel en brult zijn vreugde zo de Tyrreense Zee in. MAAAREEEK… HAAAAAMSIIIK

Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Racing Club stuurt miskoop Mateo Cassierra terug naar Ajax'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <