Resultaten x
Buitenland

De ontwikkeling van feestbeest Stefan de Vrij

Nee, 5 februari is geen topverjaardag voor een voetballer die graag de spotlights wil. Die delen met het aandachtverslaafde duo Cristiano Ronaldo en Neymar jr. is nogal een opdracht. Alsof je een filantroop bent en perse op 5 december cadeautjes wil gaan uitdelen. Ga dat maar eens overtreffen. Gelukkig is Stefan de Vrij, 27 jaar oud sinds deze dinsdag daar niet mee bezig.
05-02-2019 15:00 door Jan Willem Spaans

Geleidelijk aan naar de top

In 2010 is Stefan de Vrij een jochie van achttien jaar dat zich onder Mario Been bij Feyenoord in het eerste knokt. Hij maakt indruk met onbevangen spel. Vermoedelijk heeft nooit iemand in Italië gezien hoe hij in zijn eerste Klassieker Luis Suarez, het doelpuntenmonster van Ajax, doodgemoedereerd uitkapte. In zijn eigen strafschopgebied nog wel. Het zijn fratsen die passen bij een zelfverzekerde verdediger, maar ook het soort stunt waar je in Italië absoluut niet mee aan moet komen zetten.

Dat begrijpt De Vrij als geen ander. Op het WK 2014 speelt de man uit Ouderkerk aan den IJssel de halve finale tegen Argentinië. Dat valt natuurlijk tot in Italië op. Verdedigers met ervaring op topniveau zijn er altijd welkom, zeker als ze ‘maar’ bij Feyenoord spelen en dus haalbaar zijn voor veel clubs in de Serie A. Ze moeten snel zijn, er is tenslotte sprake van de Louis van Gaal hem mee wil nemen naar Manchester United. De toekomst ligt toch echt in Italië. SS Lazio blijkt een uitstekend opstapje. De Vrij leert in Italië vanzelfsprekend de fijnste kneepjes van het vak in duels met bijvoorbeeld Dries Mertens, Mauro Icard en Gonzalo Higuaín.

Metselaar

Lazio was een leerschool voor De Vrij met zelfredzaamheid als belangrijkste les. Het zal ze komen te spijten: in 2018 is de transfervrije De Vrij een makkelijke prooi voor Internazionale. Goed voor de blauw-zwarten uit Milaan, goed voor De Vrij zelf, maar stukken minder voor de Romeinen. Op een prachtige dag in juli spreekt hij het publiek toe tijdens zijn presentatie. In vlekkeloos Italiaans bovendien. Hij wordt gepresenteerd als een ‘metselaar’. Wie wel eens met een Italiaan over voetbal van gedachten heeft gewisseld, weet hoe groot dat compliment is als het aan een Nederlander gericht is. Nederlandse verdedigers staan in Italië maar een heel klein beetje hoger in aanzien dan Nederlands eten.

De aandacht van het journaille vervaagt. Als het de levensmissie van Cristiano Ronaldo is om Stefan de Vrij uit de schijnwerpers te houden, slaagt de Portugees er wonderwel in. De twee delen een verjaardag, en amper 24 uur nadat De Vrij gepresenteerd is maakt Juventus wereldkundig dat zij Ronaldo onder contract hebben gesteld. Nu is het goede nieuws: het maakt De Vrij weinig uit of hij in het middelpunt van de belangstelling staat. De metselaar heeft tenslotte werk te doen. En of dat lukt! Vraag Suarez maar, die opnieuw een zware avond beleeft tegen De Vrij.

Halverwege zijn eerste seizoen staat De Vrij met Internazionale keurig op een derde plaats. Niet dat de fans in Milaan daar content mee zijn, maar veel hoger is domweg niet realistisch. Mooie bijkomstigheid: De Vrij is volgens Squawka de beste speler van Inter en Inter heeft volgens de ranglijst de op één na beste verdediging van de Serie A. De eerste ontmoeting met Ronaldo moest De Vrij vanaf de bank bekijken, de herkansing wacht op 27 april. Dan wacht dé kans voor het kind van de Hollandse IJssel om de Gouden Bal-winnaar eindelijk zélf eens in de schaduw te zetten. En dan op een manier die hem wel bevalt.Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Jasper Cillessen verlaat FC Barcelona voor Valencia of AS Roma'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <