Resultaten x
Buitenland

Waarom zou Zidane de komst van Eriksen niet zien zitten?

Christian Eriksen is een begenadigd voetballer en wordt in verband gebracht met clubs als Real Madrid en Barcelona. Maar is de Deen ook de middenvelder die een topclub van die allure kan dragen?
12-06-2019 15:49 door Tim Beck

Eriksen is perfect tweebenig, in de bloei van zijn leven en speelt op een positie die zeker bij Real Madrid nog wel wat versterking kan gebruiken. Eriksen leek al op weg naar de Spaanse hoofdstad, maar volgens AS gaat de aanvallende middenvelder waarschijnlijk alsnog bijtekenen bij Tottenham Hotspur. Dat heeft een reden, want Real Madrid-trainer Zinedine Zidane ziet de komst van Eriksen niet zitten.

VAR

De Fransman wil alleen zijn landgenoot Paul Pogba als versterking op het middenveld. Aangezien Eriksen honderd miljoen zou moeten kosten lijkt de transfer door tussenkomst van Zidane definitief van de baan. Is die beoordeling van Zidane terecht of zou Eriksen het niveau van Real Madrid makkelijk moeten aankunnen?

In de kwartfinale van de Champions League leverde Eriksen in de slotfase op een kinderlijk eenvoudige wijze de bal in, waarna Sergio Agüero City alsnog doorschoot. Zo leek het, want de VAR bracht uiteindelijk redding voor Eriksen. Tegen zijn ex-club Ajax kon hij ook zijn stempel niet echt drukken en in de finale tegen Liverpool werd Eriksen constant in bedwang gehouden.

En dan zijn er zijn statistieken in de Premier League: acht doelpunten en twaalf assists. Uiteraard prima cijfers, maar tegen de profclubs maakte Eriksen geen doelpunt afgelopen seizoen. Om te kijken of de twijfels van Zidane terecht zijn vergelijken we Eriksen zijn statistieken met die van Paul Pogba afgelopen seizoen. Daarnaast bekijken we ook het laatste seizoen van Philippe Coutinho bij Liverpool, voordat hij naar Barcelona trok. Het is een interessante casus, omdat Coutinho weergaloos was bij Liverpool, maar er bij Barcelona vooralsnog amper aan te pas komt.

Eriksen kon geen potten breken in de Champions League-finale

Pogba

Pogba wordt meer als box-to-box-speler gezien dan Eriksen, maar desondanks is het rendement van de Fransman beter. Dertien doelpunten tegen acht van Eriksen. Qua assists legt Pogba het wel af: twaalf tegen negen. Hoewel de algemene gedachte is dat Pogba wederom geen heel indrukwekkend seizoen heeft doorgemaakt scoort hij in het algeheel beter dan Eriksen, die wel qua sleutelpasses meer had in te brengen dan Pogba.

Maar wat betreft het verdedigende gedeelte presteert Pogba sowieso beter. Meer intercepties, het vaker wegwerken van de bal, hij wordt minder vaak gepasseerd door een tegenstander en heeft vaker een geslaagde tackle. Dat klinkt allemaal nog logisch, maar ook op aanvallend gebied was Pogba niet minder afgelopen seizoen. Zijn rendement is beter, hij dribbelt vaker succesvol en moet vaker worden afgestopt door een overtreding. Eriksen is daarentegen wel balvaster en heeft meer oog voor de pass door de verdediging heen.

Coutinho

Waar Pogba een ander type speler is, lijkt Eriksen wel enigszins op Coutinho, een van de grootste mysteries van het afgelopen seizoen. De Braziliaan lijkt bij Barcelona in niets op de speler die hij was bij Liverpool. Alsof hij zijn broer naar Catalonië heeft gestuurd. Jürgen Klopp had het Coutinho verteld: daar ben je een van de velen, bij Liverpool ben je de absolute ster. Dat zal met Eriksen niet anders zijn mocht hij toch naar Real Madrid verkassen.

Het laatste Liverpool-seizoen van Coutinho was geweldig en een stuk beter dan het voorbije seizoen van Eriksen. Meer schoten, maar doelpunten, meer sleutelpasses, meer geslaagde dribbels; Coutinho had dus veel meer dreiging. Ook in de passing leverde hij betere statistieken af. Alleen defensief was Eriksen iets sterker. Zo bezien is het niet zo gek dat Zidane zijn twijfels heeft over een transfer van de ex-speler van Ajax.

Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Racing Club stuurt miskoop Mateo Cassierra terug naar Ajax'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <